İç Anadolu bölgesinin en güzel şehirlerinden biri olan Kayseri doğal güzellikleri, tarihi ve turistik bölgeleriyle her dönem yerli ve yabancı turistleri çeken özelliklere sahiptir. Kayseri ilçe merkezi düz bir alanda kurulmuş olmasına rağmen diğer yerleşim yerleri engebeli ve dağlık bir yapıda bulunur. Kayseri gezisi sırasında engeli ve dağlık alanlarda seyahat edilirken dikkatli olunması önemlidir. Kayseri aynı zamanda bir çok doğal güzelliği de barındıran bir şehirdir. Kuzeybatıda Yozgat, kuzeydoğuda Sivas, doğuda Kahramanmaraş, güneyde Adana, güneybatıda Niğde ve batıda Nevşehir ile komşudur. Bu sebepten bazı bölgelerinde Doğu Anadolu’nun iklim özelliklerini taşımaktadır. Doğal alanları ormanlık ve fundalık alanlardan meydana gelmektedir. Erciyes dağının eteklerinde bulunan bir şehirdir.
Kayseri doğal güzellikleri ve tarihi yapısıyla turistleri kendine çeken özelliklere sahiptir. Kayseri’de şelaleler, sazlık alanlar ve dağlık bölgeler bulunmaktadır. Doğal güzelliklerinin hepsini ziyaret etmek isterseniz gezinizi birkaç gün sürecek şekilde planlamanız gerekir. Kış mevsiminde kış turizmi ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Erciyes dağı ve kar merkezi yıl boyunca ziyaret edilebilecek bir yerdir. Kayseri gezisinde mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler arasında; Erciyes dağı, Kapuzbaşı şelalesi, Zamantı ırmağı, Sultan sazlığı kuş cenneti, Koramaz vadisi, Kültepe, Yeşilköy şelalesi, Derebağ şelalesi, Hacer ormanı, Yedigöller, Şeker gölü, Soğanlı vadisi ve son olarak da Derevenk vadisi yer almaktadır.
Kayseri'nin gece hayatı çok yoğun değildir ama öğrencilerin şehirde bulunması gece hayatına renk getirmiştir. Gece eğlenebileceğiniz yerler arasında kafe ve bar gibi mekânlar bulunur. Kayseri gezinizde bu mekânları ziyaret ederek gece hayatına siz de eşlik edebilirsiniz.
Kayseri'de gece geç saatlerde eğlenebileceğiniz mekânlar şunlardır:Seyir Teras Kafe, Kale Roof Bar, Roof Lounge, Ozzy Club, Yeşilgöl Night Club ve Gönül Kahvesi.
Kayseri, İç Anadolu bölgesinin Kapadokya bölümüyle beraber en çok ziyaret edilen yerleri arasındadır. Kayseri tarihi dokusu ve turistik yerleri ile birçok gezilip görülecek yeri barındırmaktadır. Genelde şehir merkezinde toplanmış olan tarihi yerleri birkaç günde gezebilme şansınız bulunmaktadır. Bu yerlerin birbirine yakın olarak konumlanması sebebiyle ulaşım sorunu olmamaktadır.
Tarihi yapılar arasında bulunan kaleler şehrin korunması amacıyla yapılan özel alanlardır. Özellikle tarihi önemi olan şehirler için kalelerin önemi büyüktür. Kayseri’de de kale, sur, kilise, yerleşim yeri kalıntılarını gezip görmek mümkün olmaktadır.
Kayseri'de mutlaka görmeniz gereken tarihi ve turistik yerler arasında; Kayseri kalesi, Hunat Hatun Camii ve Külliyesi, Güpgüpoğlu Konağı ve Meryem Ana Kilisesi yer almaktadır. Bu yerler hem kültürel hem de tarihi olarak görülmesi gereken yerlerdendir.
Kayseri’de geziniz bitmeden ailenize ve sevdiklerinize götürebileceğiniz hediyelik eşyalardan almanız önerilmektedir. Hediyelik eşyaları kapalı çarşı veya diğer alışveriş dükkânlarından alabilirsiniz. Hediyelik eşyalar yöresel ürünlerden oluşmaktadır ve birçok farklı çeşitte ürün bulunmaktadır. Ürünlerin fiyatı makuldür. Uzun yolda götürebileceğiniz türde malzeme veya özelliktedir.
Kayseri'den alabileceğiniz hediyelik eşyalar şunlardır:Soğanlı bez bebekleri, Bünyan halısı, Yahyalı halısı, Pastırma, Mantı, Kayseri maketleri, sedef ürünleri ve gilaburu meyvesi.
Kayseri, İç Anadolu bölgesinin en çok ziyaret edilen şehirleri arasında yer almaktadır. Kayseri iklimi kışları soğuk ve kar yağışlı yazları ise sıcak ve karasal özelliklere sahiptir. Kayserinin bir çok yerinde bozkır iklimi hakim olmaktadır. Erciyes eteklerinde bulunan şehrin yüksek bölgelerinde yayla iklimi özellikleri görülmektedir. Kayseri komşu illeri arasında; Niğde, Sivas, Adana, Kahramanmaraş ve Nevşehir yer almaktadır. Kayseri toplam 16 ilçeden meydana gelmektedir. Tüm ilçeler ve merkezi arasında ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. Ulaşım için otobüs, dolmuş veya taksi tercih edilebilmektedir. Erciyes dağı eteklerinde bulunması sebebiyle bazı bölgeleri engebeli ve dağlıktır. Merkezi düz bir alanda kurulmuştur. İlçelerinde yaylalar bulunmaktadır. Aynı zamanda ilçelerde vadi, şelale ve orman oluşumları görülmektedir.
Kayseri’nin ilçeleri arasında; Bünyan , Akkışla, Develi, İncesu, Hacılar, Kocasinan, Melikgazi, Sarıoğlan, Pınarbaşı , Sarız, Yahyalı, Yeşilhisar , Tomarza, Talas, Felahiye ve Özvatan bulunmaktadır. İlçelerden komşu illere geçiş sağlanmaktadır. İlçeler farklı yapılardan oluşur. İlde toplam 16 belediye ve 714 mahalle bulunmaktadır. Kayseri’nin toplam nüfusu 1.421.455 kişiden oluşmaktadır. İlçeler arası ulaşımı sağlayan otoyollar; D260, D300, D805, D815’dir. Kayseri Cumhuriyetten önce kurulmuş ve bir çok medeniyetin izlerini taşıyan bir tarihe sahiptir. 1988’de il unvanı aldı ve Kocasinan ve Melikgazi sınırlarına ilçe olarak dahil edildi. En fazla yoğunluğa sahip olan ilçe Melikgazi’dir. Nüfusu 582.055 kişiden oluşur. En az nüfusa sahip ilçe 3.891 kişi ile Özvatan’dır.
Kayseri mutfağı beş bin yıllık tarihinin ve yaşayan medeniyetlerin etkileriyle zaman içinde şekillenmiş olan bir mutfaktır. Kayseri gezinizde yöresel lezzetleri birçok restoran veya kafe gibi işletmelerde bulabilirsiniz. Kayseri yemekleri genelde et ve hamur işi ağırlıklı lezzetlerden oluşmaktadır. Leziz yemeklerinin yanında lezzetli tatlıları da bulunmaktadır. Kayseri yemekleri köklü ve eski bir tarihe sahiptir. Bulgur ve sebze yemekleri de Kayseri mutfağında bulunan lezzetler arasında yer almaktadır.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır. Bu lezzetlerin hepsinin tadına Kayseri geziniz boyunca restoran, ev ya da yöresel lezzet satan yerlerden ulaşmanız mümkündür.
Kayseri, Kapadokya bölgesinde düzenlenen turlarda mutlaka uğranan yerler arasında bulunmaktadır. İç Anadolu bölgesinde hem tarihi hem de turistik doğal güzellikleriyle dikkat çekici bir şehirdir. 6 bin yıllık tarihiyle ülkemizin önde gelen şehirleri arasında bulunur. Kayseri gezisinde doğal güzellikler, turistik faaliyetler ve tarihi mekanların gezilip görülmesi mümkün olmaktadır. Birçok farklı mekân bulunduğu için Kayseri'nin ilçeleri arasında gezme şansınız bulunur.
Kayseri merkezden kalkan dolmuş ve otobüslerle yıl boyunca tarihi ve turistik mekanların ziyareti gerçekleştirilmektedir. Tarihi yapılar Kayseri'nin farklı ilçelerinde bulunmaktadır. Kayseri, Kapadokya turları yapan turistlerin veya Erciyes'e kayak tatili yapmak amacıyla gelen turistlerin en çok tercih ettikleri yerler arasında yer alır. Kültür ve turizm faaliyetleri kapsamında birçok alternatife sahiptir.
Kayseri’de mutlaka gezmeniz gereken tarihi ve turistik yerler arasında; Kayseri Arkeoloji Müzesi, Döner Kümbet, Atatürk Evi Müzesi, Mazakaland Eğlence Merkezi (Anadolu Harikalar Diyarı), Mimar Sinan Evi ve Ağırnas Yeraltı Şehri, Sahabiye Medresesi, Kayseri Saat Kulesi, Soğanlı Vadisi, Gevher Nesibe Hastahanesi ve Selçuklu müzesi bulunmaktadır.
Kayseri her yıl kış ve yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin uğradığı önemli şehirlerimiz arasında yer alır. Kayseri İç Anadolu’da tarihi ve turistik yapısıyla ayrı bir yere sahiptir. Kayseri’de doğal güzellikleri gezip görmek ve tarihi dokuyu yakından incelemek için birçok seçenek bulunmaktadır. Bu alternatifler sayesinde Kayseri tatiliniz daha eğlenceli ve keyifli hale gelebilir.
Kayseri tatilinizde yapabileceğiniz aktiviteler şunlardır; kışın Erciyes'te kayak yapmak, pastırma ve mantı yemek, tarihi bölgeleri gezmek, bağları ziyaret etmek ve Üzüm festivaline katılmak.