Kayseri'nin Meşhur Yemekleri ve Restoranları
Kayseri mutfağı beş bin yıllık tarihinin ve yaşayan medeniyetlerin etkileriyle zaman içinde şekillenmiş olan bir mutfaktır. Kayseri gezinizde yöresel lezzetleri birçok restoran veya kafe gibi işletmelerde bulabilirsiniz. Kayseri yemekleri genelde et ve hamur işi ağırlıklı lezzetlerden oluşmaktadır. Leziz yemeklerinin yanında lezzetli tatlıları da bulunmaktadır. Kayseri yemekleri köklü ve eski bir tarihe sahiptir. Bulgur ve sebze yemekleri de Kayseri mutfağında bulunan lezzetler arasında yer almaktadır.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır. Bu lezzetlerin hepsinin tadına Kayseri geziniz boyunca restoran, ev ya da yöresel lezzet satan yerlerden ulaşmanız mümkündür.
Kayseri Mantısı
Kayseri mantısı ülkemizin her yerinde bilinen ve sevilen bir tat olarak yer almaktadır. Birçok farklı yörede mantı yapılsa da Kayseri mantısının yeri ayrı olmaktadır. Ana yemek olarak evlerde, restoranlarda ve her yerde bulmak mümkündür. Kayseri mantısı özel günlerde veya canınız ne zaman isterse yiyebileceğiniz türden bir lezzettir. Mantı yemeği tüm Anadolu’ya Kayseri’den yayılan olan bir lezzet olmuştur.
Kayseri mantısının içinde kıyma bulunur. Elde hazırlanan hamur yuvarlak açıldıktan sonra küçük küçük karelere bölünür. İçine kıyma ile hazırlanan harç koyulur. Küçük olması makbuldür. Bir kaşığa 40 tane sığacak kadar küçük olması istenir. Diğer mantılara göre daha fazla sulu olarak hazırlanmaktadır. Su, salça ve yağ ile hazırlanan bir sosta pişirilmektedir.
Baharat olarak sumak ve reyhan konulması önemlidir. Yoğurtlu sos ile servis edilmektedir. İstenirse sarımsaklı veya sarımsaksız olarak yoğurt tercihi yapılır.
Kayseri’de mantı yiyebileceğiniz bir yer olarak Kaşıkla Restoran önerilmektedir.
Kaşık- La Restoran Adres: Alpaslan, Bahar Cad. No:43/A, Melikgazi
Meşhur Kayseri Pastırması
Pastırma, tadı ve lezzeti dünyaya yayılmış olan bir yiyecektir. İlk kez 17. yy’da yapılmaya başlandığına dair bilgiler mevcuttur.
Pastırma çiğ sığır etinin çeşitli baharatlarla karıştırılarak çemen haline getirilmesi ve etin kaplanmasıyla oluşturulmaktadır. Lezzeti içine konan baharatlardan gelmektedir. Pastırmanın yenebilmesi için bir süre bekletilmesi gereklidir.
Pastırma sabah, öğlen, akşam tüm öğünlerde tüketilebilen bir lezzettir. Ülkemizin her yerinde sevilerek tüketilmektedir. Yurt dışına satışı da yapılmaktadır. İstenirse çemensiz olarak da tüketilebilir ama makbul olanı klasik çemenli Kayseri pastırmasıdır.
Pöç Yemeği
Kayseri ilinde tadabileceğiniz buraya has bir lezzettir. Pöç kebabı olarak bilinen bir et yemeğidir. Pöç denen kısım dana kuyruğu anlamına gelmektedir. Adını da buradan almaktadır.
Dünyanın birçok farklı ülkesinde farklı isimlerle üretilen pöç, çorbası da yapılan şifalı bir lezzet olarak geçmektedir. Kayseri’de yapılan pöç kebabı çok tercih edilmektedir.
Yemeği yapmadan önce etler tuz ve karabiberle marine edilerek bekletilir. Sonrasında una bulanıp kızgın tavada mühürlenmesi gerekir. Güveç tenceresinde ortalama 3 saatte pişirilir. Etin suyundan da pilav yapılmaktadır. Ana yemek olarak tercih edilen çok leziz bir yemek çeşididir. Sadece Kayseri’de yapılması sebebiyle geziniz sırasında yöresel lezzet satan restoranlardan tatma şansınız bulunmaktadır. Altın Saray Pöç Tandır restoran bunlardan biridir.
Altın Saray Pöç Tandır Restoran Adres: Cumhuriyet, Nazmi Toker Cad. No:18, Melikgazi
Yağlama
Kayseri'nin en lezzetli yemekleri arasında bulunan yağlama diğer yörelerde yapılan lahmacun benzeri bir lezzettir.
Yağlama hamuru hazırlandıktan sonra pişirilir ve arasına kıyma koyulur. Kıymanın özelliği içindeki baharatlardan gelmektedir. Yağlama hamuru ve kıyma kat kat dizilir ve üzerine yoğurt koyulmaktadır.
Kıymanın içine koyulan sumak, nane ve domates salçası asıl lezzetin oluşmasını sağlayan malzemelerdir. Evlerde veya yöresel lezzet restoranlarında bulabileceğiniz pratik bir lezzettir.
Kurşun Aşı
Kayseri yöresinde yapılan sulu yemek alternatifleri arasında yer almaktadır. Genelde evlerde yapılan bir lezzet olarak bulunmaktadır.
Kurşun aşı et ve tahıllarla hazırlanan doyurucu bir yemektir. Yapımı biraz zahmetli olmaktadır. Dana etinden misket büyüklüğünde bulgurlu köfte hazırlanır ve kavrulur. Köfteler biber ve domates salçası eklenen suda haşlanır. Ayrı bir yerde nohut ve mercimek haşlanır. Sonra tüm malzemeler karıştırılarak servis yapılır.
Doyurucu ve lezzetli bir ana yemektir. Kayseri’de misafir olarak gittiğiniz evlerde ikram edilebilen yöresel bir lezzettir.
Kayseri Tiridi
Kayseri yöresel lezzetleri arasında bulunan bir diğer lezzette Kayseri Tiridi olmaktadır. Bu yemek birçok yörede yapılan ve sevilen bir lezzettir.
Kırmızı et veya tavuk etiyle hazırlanmaktadır. Rulo şeklinde sarılan yufkanın üzerine tiftik halinde bulunan et ve özel sos konularak servis yapılmaktadır. Hem görüntüsü hem de lezzetiyle çok sevilir. Üzerine ince kıyılmış maydanoz koyulmaktadır.
Kayseri gezinizde restoranlarda veya köylerde bulabileceğiniz bir lezzet olarak karşınıza çıkacaktır.
Çiriş Yemeği
Kayseri ve Erzurum yöresinde bulunan çiriş otuyla yapılan bir lezzettir. Sadece bu yörede bulunan bir ot ve mevsiminde tüketilebilen bir yemektir.
Çiriş otu yabani pırasa olarak adlandırılır. Çiriş otu soğan ve salçayla kavrularak yemek haline getirilir. İstenirse bulgur veya pirinç eklenir. Genellikle ekmek banarak yenilen sulu bir yemektir. Üzerine yoğurt konularak servis edildiğinde daha da lezzetli olmaktadır.
Çiriş yemeği Kayserili hanımların evlerinde yaptığı bir lezzettir.
Cıvıklı
Kayseri'nin hamur işi lezzetlerin arasında Cıvıklı gelmektedir. Develi Cıvıklısı olarak anılmaktadır.
Birçok farklı yörede pide veya etli ekmek olarak da yapılan bir lezzettir. Develi Cıvıklısı adını Develi ilçesinden almaktadır. Kavurmalı etle yapılan bir çeşit pidedir.
Hamuru buğday unundan özel olarak yapılır ve çok ince açılması gerekir. Et, sebze ve çeşitli malzemelerden hazırlanan iç harcı hamura katılarak taş fırında pişirilir. Tadını hem taş fırından hem de içinde kullanılan baharatlardan almaktadır. Düğün veya bayramlarda çok tüketilen bir lezzettir.
Kayseri gezisinde uğradığınız restoranlarda Develi Cıvıklısı olarak sipariş vererek lezzetini tadabilirsiniz.
Örgülü Pilav
Kayseri misafir sofralarının baş yemeği Örgülü pilavdır. Görüntüsüyle ve lezzetiyle Kayseri dışında da bilinen bir lezzettir. Klasik pilavın yerine yöresel olarak evlerde yapılarak ikram edilen bir pilavdır.
Örgülü pilav ismini pilavın üzerine konulan şerit şeklindeki görüntüsünden almaktadır. İç pilav harcı hazırlanarak pilav yapılır ve sonrasında şeritler halinde kesilen hamurlarla kaplanır ve fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Pilavın içine katılan fıstık, kuş üzümü ve üzerine koyulan bademler hem lezzet verir hem de güzel görünmesini sağlar. Evlerde hazırlanan bir lezzet olması sebebiyle Kayseri gezinizde ev ziyaretleri sırasında tatma şansınız bulunur.
Tahinli Yaprak Sarması
Kayseri'nin tarihi ilçesi Talas'a özgü olarak yapılan Tahinli yaprak sarması çok özel bir lezzettir.
Tahinli yaprak sarması her yörede yapılan sarmalardan farklı bir iç harcına sahiptir. Ayva rendesi, pirinç, soğan, şeker, tuz, karabiber ve naneli olarak hazırlanan bir iç harcından yapılmaktadır. Yaprak sarmasına hoş koku ve farklı bir lezzet katan bu harç pişirildikten sonra üzerine tahin koyularak servis edilmektedir.
Asma yaprakları ve içindeki farklı harçla farklı bir lezzet arayanların memnun kalacağı bir lezzet olarak Kayseri’de bulunmaktadır. Geziniz sırasında farklı restoranlarda bu lezzeti deneyebilirsiniz.
Kayseri Katmeri
Kayseri katmeri Anadolu’da birçok yerde yapılan bir lezzetin yöresel olarak yapılmasıyla oluşur.
Diğer yörelerden farklı olarak yapılan katmer şekerli veya şekersiz olarak servis edilmektedir. Ayrıca katmerin üzerine tahin koyularak tüketilir.
Yöresel lezzet satan restoran veya dükkânlardan Kayseri katmerinin tadına bakmanıza imkân bulunmaktadır. Anteplioğlu Baklava bu lezzeti tadabileceğiniz bir yerdir.
Anteplioğlu Baklava Adresi: Alpaslan, Kızılırmak Cad. 80/A, 38030 Melikgazi/Kayseri.
Çemenli Ekmek
Çemen Kayseri’de sadece pastırmada kullanılmaz. Farklı yiyecek alternatifleri arasında atıştırmalık olarak da tüketilmektedir.
Çemenli ekmek de Kayseri’de genelde fırınlarda bulabileceğiniz bir lezzet olarak karşınıza çıkar. Karışık baharatlar ve ceviz eklenerek hazırlanan karşıma çemen de eklenir ve ekmek üzerine sürülerek yenmektedir. Ayrıca hamur açılır ve üzerine baharatlı çemen karışımı sürülerek pişirilir ve bu şekilde de tüketilebilir.
Kayseri geziniz sırasında Çemenli ekmek satışı yapan fırınlardan alarak lezzetine bakabilirsiniz.
Kayseri’de birçok yöresel yemeğin tadına bakarken tatlıları da deneyebilirsiniz. Tatlılar arasında; Nevzine, Aside ve Yoğurt tatlısı yer alır.
Nevzine Tatlısı
Nevzine tatlısı Kayseri yöresine özgü ve özel günlerde yapılan bir tatlıdır. Kız isteme ve bayram gibi günlerde misafirlere ikram edilmek için hazırlanır.
Nevzine tatlısının içinde tereyağı, sıvı yağ, un, sirke, tahin ve ceviz koyularak iyice karıştırılır. Ayrıca şerbeti hazırlanır. Fırın tepsisine bastırılarak yerleştirilen tatlı fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkınca soğuyan şerbeti dökülür. Üzerine yeşil fıstık serpilerek servis yapılır.
Kayseri’de pastanelerde bulabileceğiniz veya kadın günlerinde yapılan bir lezzet olarak karşılaşabilirsiniz.
Aside Tatlısı
Kayseri’ye özgü yöresel bir tatlıdır. Farklı şehirlerde yapılmaktadır. Un helvasına benzer ama daha kıvamlı bir lezzettir.
Aside tatlısını hazırlamak için un, su, pekmez, tuz ve şeker ocağa konulur. İyice karıştırılır. Kayseri’de ceylan gözü oluncaya kadar tabiri kullanılır. Yani kabarcıklar çıkınca ocaktan alınır. Bir kaba dökülen tatlının üzerine yağda kızdırılan tuz dökülür. Sıcak veya soğuk olarak servis yapılır.
Fırın veya pastanelerde veya restoranlarda sunumu yapılan bir lezzettir.
Yoğurt Tatlısı
Kayseri’de farklı şekilde yapılan ama genel olarak tüm yörelerde sevilen bir tatlı türüdür.
Yoğurt tatlısının Kayseri’de yapılanında irmik olmaz. Yoğurdu daha bol olarak kullanılır. Un, şeker, yağ, kabartma tozu, yumurta ve limon suyu karıştırılarak fırın tepsisine koyulur. Üzeri nar gibi kızarınca fırından çıkarılır ve şerbeti üzerine dökülür. Hindistan cevizi ile servis yapılmaktadır.
Bayramlarda, özel günlerde veya kadın günlerinde çok yapılan bir lezzettir. Aynı zamanda pastanelerde de bulunmaktadır.