Seben’de Kesinlikle Yapılması Gerekenler
Seben, Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Bolu iline bağlı bir ilçedir. Bolu şehir merkezinden yaklaşık 54 kilometre uzaklıkta bulunan bu ilçeye gitmek için Bolu – Seben yolu ve Bolu – Kıbrıscık Yolu kullanılabilir. Bolu merkezinden Seben’e gitmek için özel araç ya da ilçeler arası otobüsler kullanılabilir ve 1 – 2 saatlik bir yolculuk sonucunda ulaşım sağlanabilir.
Seben ilçesi, doğal, tarihi güzellikleri ve şifalı kaplıcaları ile yoğun ilgi gören bir yerdir. Küçük bir ilçe olduğu için içerisinde fazla sayıda turistik mekân bulunmamaktadır fakat içerisinde bulunan mekanlar yoğun ilgi görmektedir.
Seben’e gelen turistlerin kesinlikle ziyaret etmesi gereken yerlerin başında Pavlu (Bağlum) Kaplıcası bulunmaktadır. İlçeye gelen birçok ziyaretçinin ilk gittiği yer ya da ilçeye geliş amaçları bu kaplıcadır.
Tarihi alanlara merakı olanlar ve buradaki eşsiz eserleri ziyaret etmek isteyen turistler, Seben ilçesinde çok sayıda bulunan kaya evlerini ziyaret edebilirler. İlçedeki en önemli kaya evleri Solaklar Köyü’nde bulunan Seben Solaklar Kaya Evleri’dir.
Bolu’nun aşçıları ile ünlü olan ilçesi Mengen, Bolu’daki birçok ilçe gibi bu ilçeyi de etkilemiştir. Bu sayede Seben’de yapılan yöresel yemekler, birçok kişinin damak zevkine uygundur ve ilçeyi ziyaret edenlerin tatmaları gerekir.
Seben ilçesini ziyaret edip doğal güzelliklerinde zaman geçirmek ve trekking, kamp, piknik, bisiklet gezintisi, olta balıkçılığı gibi faaliyetleri gerçekleştirmek isteyenler için uygun yerler mevcuttur. Bu yerler; Seben Gölü, Haccağız Yaylası ve Gerenözü Yaylasıdır.
Pavlu (Bağlum) Kaplıcalarında Şifa Bulun
Seben ilçe merkezinden yaklaşık olarak 14 kilometre uzaklıkta yer alan kaplıcalardır. Seben – Nallıhan yolu üzerinden özel araç ya da taksi ile 20 dakikada ulaşım sağlanabilir.
Kaplıcanın diğer adı Bağlum’dur ve asırlardır aktif olarak kullanılmaktadır. Pavlu kaplıcasından çıkan su, aşağı yukarı 70 – 80 derece sıcaklığındadır. Bu kaplıcalarda tedavi görerek romatizma, kireçlenme, dolaşım yolu hastalıkları gibi birçok hastalığını iyileştiren insanın olduğu bilinmektedir.
Seben Solaklar Kaya Evleri’nde Gezintiye Çıkın
Seben ilçesinin Solaklar Köyü’nde yer alan kaya evleri, ilçe merkezinden yaklaşık 4 km uzaklıktadır. Bu tarihi yapılara İzzet Baysal Caddesi üzerinden özel araç ya da taksi ile aşağı yukarı 10 dakikada gidilebilir.
Evler, belirli aralıklar ile kayalara oyularak yapılmıştır ve çok fazla sayıda ev bulunmaktadır. Evler arasında en önemlisi ve en fazla ilgi göreni; Solaklar Köyü’nde bulunan kaya evleridir. Evler, Kuz Deresi’nin bulunduğu vadinin kuzey yönünde, kayalık bir yamaçta bulunmaktadırlar. Kaya evleri, 4 - 5 katlı olarak yapılmışlardır ve her kat birbirine merdiven ve baca ile bağlıdır. Bu evlere girmek ve içlerinde dolaşmak için demirden bir merdiven yapılmıştır. Evlerin yakınında bir adet çay bahçesi ve bir alabalık tesisi bulunmaktadır.
Her mevsim hizmete açık olan bu yapıların giriş ücreti yoktur.
Meşhur Yöresel Tatları Deneyin
İlçenin birçok mekânında deneyebileceğiniz yöresel tatlar mevcuttur. Aşçıları ve yemekleri ile ünlü olan Mengen ilçesi, bu yönüyle bölgedeki birçok yeri etkilemiştir ve Seben ilçesi de etkilenmiş yerlerden birisidir. Yöreye özgü birçok yemeğin titizlikle yapıldığı bu ilçede hemen herkesin beğenebileceği yiyecekler bulunmaktadır.
Bölgenin yöresel yiyecekleri; soğan, pirinç, mantar, dereotu, ceviz, kekik, tereyağı ve şeker kullanılarak yapılan Mengen pilavı, ormandan toplanan kaldırık yapraklarının kurutulmasıyla yapılan kaldırık dolması, kuşbaşı kuzu eti kullanılarak yapılan kuzu güveç ve bölgenin en önemli tatlısı olan, krema, un ve tereyağı kullanılarak yapılan höşmerim, yayla çorbası, patates çorbası, ovmaç çorbası, kızılcık ve tarhana çorbası, nohut çorbası, yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası, çiğ börek, kabaklı gözleme, acı su bazlaması, çantıklı pide, etli mantı, ekmek aşı, patatesli köy ekmeği, mantar sote, orman kebabı, kaşık sapı mantısı, Kıbrısçık pilavı, keşli cevizli erişte, katık, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, kabak hoşafı, kara kabak tatlısı, palize, coş hoşafı, karavul şerbeti, kızılcık şurubu, saray helvası, Bolu Beyi tatlısı, Mudurnu baklası, uğut tatlısıdır.
Bölgenin diğer bir önemli yemeği ise; mısır unu, buğday unu, kaz ciğeri ve tereyağı kullanılarak yapılan kedi batmazdır.
Seben Gölü’nde Balık Tutun
Seben ilçesine aşağı yukarı uzaklığı 18 kilometre olan bu göle, Bolu - Seben Yolu üzerinden özel araç ile yaklaşık 20 - 25 dakikada ulaşım sağlanabilir. Yol boyunca bulunan tabelalar takip edilerek basitçe ulaşım sağlanabilir.
Seben Gölü, Bolu ve Karadeniz’in en önemli göllerinden birisidir ve bu alanda yaklaşık 20 kilometrelik bir yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Göl içinde yaşamını sürdüren alabalık, sazan gibi çeşitli canlı türleri bulunmaktadır ve bunların olta ile avlanılması serbesttir.
Gölde ve çevresinde balıkçılık, yürüyüş, bisiklet gezintisi, kamp, piknik, doğal hayatı gözlemleme, trekking gibi birçok, doğal alanda yapılabilecek, faaliyetleri gerçekleştirebilirsiniz.
Haccağız Yaylası’nda Piknik Yapın
Seben ilçesinin Haccağız Köyü sınırları içinde bulunan bu yayla, ilçe merkezine aşağı yukarı 10 kilometre uzaklıktadır ve Seben Nallıhan Yolu üzerinden özel araç ile 15 dakikalık bir sürede ulaşım sağlanabilir.
Yayla içinde ve çevresinde herhangi bir işletme ve alışveriş mekânı bulunmamaktadır. Ayrıca bölgede tuvalet, elektrik, su ve bunlara benzer imkânlar bulunmadığı için yaylaya gidecek olanların eksiksiz malzeme ile gitmeleri gereklidir.
Bu yaylada piknik, yürüyüş, kamp, fotoğrafçılık, bisiklet gezintisi gibi etkinlikler yapılabilir ve doğa sever çoğu insan ziyaret ederek keyifli vakit geçirebilir.
Sıklıkla yaz aylarında gidilen bir mekandır ve bunun nedeni; kış aylarında bölgeye ulaşım sağlanamamasıdır. Kış aylarında meydana gelen yoğun kar ve buzlanmalar sebebiyle yollar ulaşıma kapanmaktadır ve bu yüzden yaylaya ulaşım gerçekleştirilemez.
Yaylanın giriş ücreti yoktur.
Gerenözü Yaylası’nda Kamp Yapın
İlçe merkezinden aşağı yukarı 36 kilometre uzaklıkta bulunan bir yayladır. Özel araç ile Bolu – Seben Yolu ve Bolu – Kıbrıscık Yolu üzerinden aşağı yukarı 40 dakikada ulaşım sağlamak mümkündür.
Seben’deki Kiraz Dağı çevresinde yer alan birçok yayla mevcuttur ve bu yayalar arasındaki en önemli yayla; Gerenözü Yaylası’dır.
Bu yayla, şehir gürültüsünden uzaklaşarak doğanın içinde zaman geçirmek isteyenlerin sürekli ziyaret ettiği bir yerdir. Bölgede en çok yapılan etkinlikler piknik ve kampçılıktır.
Doğanın içinde kamp yapmak, şehirden uzakta zaman geçirmek, ailecek ve arkadaş grubu ile birlikte eğlenceli vakit geçirmek isteyenler çoğu zaman bu yaylayı ziyaret etmektedir.
Yaylanın giriş ücreti yoktur.