Salihli İlçesinin Tarihi ve Turistik Yerleri
Manisa'ya bağlı Salihli ilçesi, Ege Bölgesinin tarih, doğa, termal turizm bakımından en önemli İlçelerinden biridir. Salihli ilçesi, Manisa’nın merkezinden 70 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. İl merkezinden hareket eden ilçeler arası otobüsleri, taksi ya da özel araç kullanarak yaklaşık 1 saatlik bir sürede ulaşım gerçekleştirilebilir.
Salihli'nin tarihi çok eski dönemlere dayanmaktadır. Yakın köylerinin çevresinde fosil ayak izlerinin bulunduğu da bilinmektedir. Bilinen en eski ve en önemli yerleşim merkezi ise; Salihli'nin 7 km batısında yer alan Sart bölgesidir. Dünya tarihinde paranın ilk basıldığı yer burası olarak bilinmektedir.
Tarihi ve turistlik mekanları ile ilgi toplayan Salihli’nin tarihi yerlerin başında ise; Sart Antik Kenti, Artemis Tapınağı, Sardes Antik Tiyatrosu, Sardes Kilisesi, Tarihi Şehir Hamamı, Hamidiye Camii, Bintepe Tümülüsleri gelmektedir.
Sart Antik Kenti
MÖ 1300’de kurulan Sart Antik Kenti, Salihli merkezine 9 kilometre uzaklıktadır. Hem yerli hem de yabancı turistlerin dikkatini çeken Sart Antik Kenti’nin kazıları hâlâ devam etse de kalıntılarını sunmak için turistlere açık bir yerdir. İçinde bulunan Artemis tapınağı, Sinagog, Altın Arıtma evi, küçük kiliseler turistlerin hayranlığını arttırmaktadır.
Sart Antik kentin içinde gezilebilecek birçok yer bulunmaktadır. Bu kenti ziyaret ettiğinizde içinde görebileceğiniz yerler şunlardır; tarihi mezarlar, antik çağda inşa edilmiş mahkeme binaları, Bintepe, antik çağın mozaiğini yansıtan yapıtlar, hamamlar ve Akropollerdir. Ege Bölgesi’nin önemli antik kentleri arasında olan bu tarihi yer, sene boyunca dünyanın her yanından gelen ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Tarih, kültür ve sanat meraklılarının gezmeye doyamayacağı Sart Antik kenti, yaz ve kış olmak üzere iki farklı sezonda ziyaretçi kabul etmektedir. Yaz sezonunda 08.00-19.00 saatleri arası, kış sezonunda 08.00-17.00 saatleri arasında misafir ağırlamaktadır.
Sart Antik Kentine giriş ücreti 14 TL’dir.
Artemis Tapınağı
Artemis Tapınağı, ilçe merkezine 9 km uzaklıkta bulunmaktadır. Aynı zamanda Diana Tapınağı olarak da bilinen Artemis Tapınağı'nın yapımı Helenistik dönemde başlamıştır.
Artemis Tapınağı, eski bir Kybele kültürünün kutsal alanında yer almaktadır. Çalışmalar sonucunda saptandığı üzere tapınağın içi dört bölüme ayrılmış ve bu bölümlerin içinde, Artemis, Zeus, Polieus, Roma İmparatoru Antonius ve Faustuna'ya ait heykel başları bulunmuştur. MS.17 yılında deprem sonucu bayağı zarar gören tapınak, İmparator Tiberius zamanında eski planına göre yeniden yapılmıştır.
Yılın her mevsiminde binlerce turistin ziyaret ettiği bu tapınak, yaz döneminde 08.00-18.30 saatleri arasında ziyaret edilebilirken, kış döneminde ise 08.00-17.00 arasında ziyaret edilebilmektedir.
Artemis Tapınağına giriş ücreti ise 14 TL olarak belirlenmiştir.
Sardes Antik Tiyatrosu
Salihli ilçe merkezinden yaklaşık 9 kilometre uzaklıktaki Sardes Antik Tiyatrosu, Salihli'nin en gözde tarihi mekanlarından bir tanesidir. Toplu taşıma veya taksi kullanarak ya da özel aracınız ile yaklaşık 15 dakikada ulaşım gerçekleştirebilirsiniz.
Lidya uygarlığının başkenti olan Sardes Antik Kenti’nde yer alan yaklaşık 2300 yıllık tarihi tiyatro alanı, eski güzelliğine kavuşturulmak üzere yeniden restore edilmiştir. Sadece tiyatro alanı içinde yetişmiş ağaçlar ve bitkiler ve tiyatronun hemen ön kısmında bulunan stadyum dikkatleri ilk çeken yerler arasındadır. Bunun yanı sıra, tiyatronun hemen batı kısmında teras evler denilen evler bulunmaktadır. Bu teras evlerin içleri ise göz alıcı mozaiklerle süslenmiştir.
Sardes Antik Tiyatrosu’nu yaz mevsiminde 08.00-19.00 saatlerinde, kışın ise 08.00-17.00 arası ziyaret edebilirsiniz.
Tiyatro girişinde müze kartı geçerlidir ve giriş bileti ise 14 TL’dir.
Sardes Kilisesi
Lidya Uygarlığının başkenti ve ilk altın paranın yapıldığı yer olarak bilinen Sardes, geçmişten bugüne Hristiyanlar için önemli bir merkez olmuştur. İlçe merkezinden yaklaşık 10 kilometre uzaklıktadır ve taksi, özel araç ya da toplu taşıma ile 15 dakikada ulaşım sağlanabilir.
İncil’de de adı geçen 3 kiliseden bir tanesi olması, önemini arttırmış ve Salihli'nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri haline gelmiştir. İçerisinde eşsiz motifler, eserler ve yapılar bulunan bu kilise, tarihi ve kültürel gezi severlerin gözde mekanlarından bir tanesidir. Salihli’yi ziyaret eden turistler neredeyse hepsi bu kiliseyi ziyaret etmekte ve incelemektedir.
Bu eski ve kutsal olan kiliseyi ziyaret etmek için gereken tutar 10 TL’dir. Müze kartına sahipseniz ise 1 yıl içinde, ücretsiz olarak, 2 kere ziyaret edebilme şansınız var.
Tarihi Şehir Hamamı
Salihli ilçe merkezinde yer alan Tarihi Şehir Hamamı’na ulaşım çok kısa bir sürede gerçekleştirilebilir. Yürüyerek veya herhangi bir araç ile birkaç dakikada ulaşım gerçekleştirebileceğiniz bu hamam günümüzde kullanılmaya devam etmektedir.
Bu tarihi hamamın kuruluş yılı net bir şekilde bilinmemekle beraber 1850 yılından bu yana Salihli halkına hizmet veren klasik Osmanlı hamamlarının son örneklerinden bir tanesidir. 2005 yılında onarıma alınmış ve sonrasında göbek taşlı hamam kültürünü yaşatmaya devam etmiştir.
Hamamı kullanmak, tarihi dokusunu incelemek veya içerisinde dolaşmak için yılın her mevsimi Salihli ilçesini ziyaret edebilirsiniz.
Tarihi Şehir Hamamı’nın giriş ücreti yoktur. Eğer hamamı kullanmak isterseniz 30 TL’den başlayan ve alacağınız hizmete göre değişen bir ücret ödemeniz gerekmektedir.
Hamidiye Camii
Salihli ilçe merkezinde bulunan ve ilk zamanlarda “Karaman Camii" olarak bilinen caminin adı sonradan değiştirilmiştir. Halk arasında sık sık Karaman Cami olarak tanımlanan bu yapı, Salihli'nin ikinci en eski camisi olma özelliğine sahiptir.
Osmanlı Dönemi’nde yaptırılan bu ahşap cami, işlemeler ve çeşitli motifleri sayesinde dikkat çekmektedir. Caminin giriş kapısının sol kısmında, Kurtuluş Savaşı sırasında isabet eden bir kurşun izi bulunmaktadır. Tarihi yapısı, işlemeleri, motifleri ve manevi değeri ile yerli-yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği bu yapı, Salihli ilçesinin önemli bir eseridir.
Hamidiye Camii, yılın her ayı ve haftanın her günü 09.00-18.00 arası ziyarete açıktır.
Günümüzde ibadete açık olan Hamidiye Camii’nin giriş ücreti yoktur.
Bintepe Tümülüsleri
Anadolu'nun en büyük tümülüsleri olarak bilinen Bintepe Tümülüsleri, Salihli ilçesinin sınırları içinde yer almaktadır. İlçe merkezinden yaklaşık 18 kilometre uzaklıkta bulunan bu alana toplu taşıma, taksi ya da kişisel araç ile aşağı yukarı 15 dakikada ulaşım gerçekleştirilebilir. D555 Yolu üzerinde yer alan bu Tümülüsler, geniş ve yeşil bir alan içerisindedir.
Anadolu'da kurulan Lidya Krallığına ait en belirgin izleri taşıyan ve mısır piramitlerine olan benzerliğiyle dikkat çeken Bintepe Tümülüsleri, ihtişamı ile göz kamaştırmaktadır. Salihli'nin Bintepe mevkiinde bulunan Kral Mezarları “Anadolu Piramitleri” olarak adlandırılırken, Avrupa’daki en büyük piramide benzer yapı olarak kabul edilmektedir.
Yaklaşık üç bin yıllık geçmişe sahip tümülüsler, Unesco'nun Dünya Mirası Aday Adayı olarak 5 senedir beklemektedir.
Çevresinde temiz hava alarak dolaşabileceğiniz, eşsiz doğa ve tarih fotoğrafları çekebileceğiniz bu alan her mevsim açıktır.
Göz alabildiğince düzlük olan bu alanda, heybetli bir şekilde duran Tümülüsleri görmek için ücret ödenmesine gerek yoktur.