Salihli İlçesinin Gezilebilecek Yerleri


Salihli İlçesinin Gezilebilecek Yerleri

Ege Bölgesi’nin Manisa ilinde yer alan Salihli ilçesi, il merkezinden aşağı yukarı 70 kilometre uzaklıktadır. İlçeler arası minibüsleri kullanarak 10-15 TL karşılığında ulaşım gerçekleştirmek mümkündür. Dilerseniz ulaşım için taksi ya da kişisel araçta kullanabilir ve aşağı yukarı 1 saatte Salihli’ye ulaşabilirsiniz.

Salihli’de termal suları ile şifa bulabilir, tarihi ve doğal alanlarda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Fosil ayak izlerinin bulunduğu bu bölgede, tarihin ilk parasının basıldığı Sard Antik Kenti bulunmaktadır. Ayrıca ilgi toplayan tarihi yerler arasında; Artemis Tapınağı, Sardes Antik Tiyatrosu, Sardes Kilisesi, Tarihi Şehir Hamamı, Hamidiye Camii, Bintepe Tümülüsleri gelmektedir.

Dikkat çekici doğal alanlar ise; Kurşunlu Kaplıcaları, Marmara Gölü, Demirköprü, Divlit Yanardağı, Fevzi Tüzünalp Parkı ve Salihi Adala’dır.

Sard Antik Kenti

Manisa merkezden 70 kilometre, Salihli merkezine ise 9 kilometre uzaklıkta yer alan bir antik kenttir. İzmir – Uşak – Afyonkarahisar – Ankara karayolu üzerinde bulunduğundan dolayı ulaşım için karayolu ve demiryolu gibi seçenekler tercih edilebilir. İlçe merkezinden ulaşım için ise; taksi, özel araç ya da minibüs kullanarak 10-15 dakikada ulaşım gerçekleştirilebilir.

Sardes veya Sardies Antik Kenti, Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sard kasabası yakınlarında bulunan Lidya (Lydia) devletine başkentlik yapmıştır ve yüksek savunma duvarları ile çevrelenmiştir. Sardes, bilinene göre paranın ilk basıldığı kenttir. Ayrıca tarihteki Kral Yolu’nun başlangıcıdır.

Dünyaya ününü duyurmasındaki olay; paranın ilk basıldığı yer unvanını taşımasıdır. Şehrin ortasından geçen Poktolos (Sart) Çayı’nın taşıdığı altın tozları bulunmaktadır ve bunların zenginleşmeye yaradığına inanılmaktadır. Tarih, kültür ve mimari meraklılarının çok beğeneceği bu kent, yıl boyunca binlerce turistin ziyaret ettiği bir bölgedir.

Ziyaret saatleri; yaz döneminde 08.00-19.00 saatleri arası, kış döneminde ise 08.00-17.00 saatleri arasındadır ve tatil günlerinde de ziyarete açıktır.

Sardes Antik Kenti’ni gezmek isteyenler için giriş ücreti 14 TL olarak belirlenmiştir.

Artemis Tapınağı

İlçe merkezinden 9 kilometre uzaklıkta yer alan bu antik tapınağa özel araç, taksi ya da ilçe minibüslerini kullanarak ulaşmak mümkündür. Yaklaşık 15 dakikada ulaşım mümkündür.

Artemis Tapınağı, Sart Antik Kenti içerisinde yer almaktadır. Eski bir Kybele kültürünü yansıtan bu yapının iç tarafı 4 bölüme ayrılmıştır. Bu bölümler içinde yapılan çalışmalarda; Artemis, Zeus, Polieus, Roma İmparatoru Antonius ve Faustuna'ya ait heykel başları ele geçirilmiştir.

Yılın her mevsiminde binlerce turistin misafir olduğu bu antik yapının giriş saatleri; yaz döneminde 08.00-18.30 saatleri arası, kış döneminde 08.00-17.00 saatleri arasındadır.

 Artemis Tapınağına giriş ücreti ise 14 TL olarak belirlenmiştir.

Sardes Antik Tiyatrosu

Salihli ilçe merkezinden uzaklığı aşağı yukarı 9 kilometre olan Sardes Antik Tiyatrosu, ilçenin en önemli ve dikkat çeken tarihi mekanlarından bir tanesidir. Toplu taşıma, kişisel araç ya da taksi kullanarak aşağı yukarı 15 dakikada antik bölgeye ulaşım gerçekleştirebilirsiniz.

Lidya’nın başkenti olan Sart bölgesindeki, aşağı yukarı 2300 yıllık, bu tarihi tiyatro, yakın zamanda restore edilmiştir. Tiyatro alanı içinde büyümüş olan ağaçlar ve bitkiler ile tiyatronun ön kısmında yer alan geniş stadyum, ilk dikkat çeken yerler arasındadır. Ayrıca tiyatronun batı kısmında teras evler denilen evler yer almaktadır ve bu teras evlerin içlerinde göz alıcı mozaikler bulunmaktadır.

Sardes Antik Tiyatrosu’nu yaz mevsiminde 08.00-19.00 saatleri arasında, kışın mevsiminde 08.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Tiyatro girişinde müze kartı geçerlidir ve giriş ücreti 14 TL’dir.

Sardes Kilisesi

Sart bölgesi, geçmişten günümüze Hristiyanlar için önemli bir merkez olarak kabul edilmiştir. İlçe merkezinden aşağı yukarı 10 kilometre uzaklıkta yer alan kiliseye taksi, şahsi araç veya toplu taşıma ile yaklaşık 15 dakikada ulaşım sağlanabilir.

İncil’de adı geçen 3 kiliseden bir tanesi olduğu için Salihli'nin en fazla ziyaret edilen mekanlarından biri haline gelmiştir. İçerisinde eşi benzeri olmayan motifler ve işlemeler, eserler ve yapılar barındıran bu kilise; tarih ve mimari severlerin, özellikle Hıristiyanların, sık sık ziyaret ettiği mekanlardan bir tanesidir. Salihli’yi ziyaret eden turistler neredeyse hepsi bu kiliseye misafir olmakta ve gezmektedir.

Bu eski ve kutsal olan kiliseye giriş için ödenmesi gereken tutar 10 TL’dir. Müze kartına sahip misafirlerin ise, 1 yıl içinde, para ödemeden 2 defa ziyaret edebilme şansları vardır.

Tarihi Şehir Hamamı

Salihli merkezinde bulunan Tarihi Şehir Hamamı’na ulaşım çok kısa ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Yürüyerek ya da herhangi bir araç ile birkaç dakika içerisinde ulaşım gerçekleştirebileceğiniz bu hamam, günümüzde kullanılmaya devam etmektedir.

Hamamın kuruluş yılı tam olarak bilinmemektedir fakat uzun yıllardır Salihli bölgesine hizmet veren klasik Osmanlı hamamlarından, son örneklerinden, bir tanesidir 2005 tarihinde restore edilmiştir. Günümüzde göbek taşı kültürünü devam ettiren bu hamam, kültür ve tarih gezileri için ziyaret edilebilecek mekanlar arasındadır.

Hamamda yıkanmak, tarihi dokusunu incelemek ya da içerisini gezmek için, yılın her döneminde Salihli ilçesine misafir olabilirsiniz.

Tarihi Şehir Hamamı’nın giriş ücreti yoktur. Eğer hamamı kullanmayı tercih edersiniz, 30 TL’den başlayan ve alacağınız hizmete göre değişen bir tutar ödemeniz gereklidir.

Hamidiye Camii

Salihli merkezinde yer alan bu tarihi camiye yürüyerek birkaç dakikada ulaşmak mümkündür. Ulaşım için taksi, kişisel araç veya toplu taşımada kullanılabilir, Kurudere Caddesi üzerinden gidilebilir.

İlk dönemlerinde “Karaman Camii" olarak adlandırılan yapının ismi Hamidiye Camii olarak değiştirilmiştir. Halk arasında sıklıkla Karaman Cami olarak bilinen bu tarihi cami, Salihli'nin en eski 2. camisi olarak öne çıkmaktadır.

Osmanlı Dönemi’nde inşa edilen ve günümüze kadar gelen bu ahşap cami, çeşitli işlemeleri ve motifleri ile dikkat çekmektedir. Tarihi değeri, mimarisi ve manevi değeri sayesinde yerli-yabancı turistlerin sık sık misafir olduğu bu yapı, Salihli ilçesinin en önemli eserleri arasındadır.

Hamidiye Camii, yılın dönemi ve haftanın her günü 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Günümüzde ibadete açık olan Hamidiye Camii’nin giriş ücreti yoktur.

Bintepe Tümülüsleri

Bintepe Tümülüsleri, Salihli ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır ve ilçe merkezinden yaklaşık 81 kilometre uzaklıktadır. D555 Yolu üzerinden aşağı yukarı 15 dakikada ulaşım gerçekleştirilebilir. Ulaşım için taksi ve kişisel araç kullanılabilir. Toplu taşıma ile ulaşım sağlamak isteyenler ise biraz yürüdükten sonra Tümülüsleri görebilir.

Tümülüslerin en büyüğü 35 metre çapında, çevresi ve dairesi 1115 metre, yüksekliği ise 69 metredir. Anadolu'nun en büyük Tümülüsleri olan Bintepe Tümülüsleri, bir Alyattes mezarıdır. Bu Tümülüsler, Lidya Krallığının bırakmış olduğu önemli birer turistik özelliğe sahip yerdir. 3 bin yıllık olduğu bilinen bu Tümülüsler, Mısır Piramitlerine olan benzerliği ile dikkat çekmektedir. 

Unesco Dünya Miras Aday Adayı olarak 5 yıldır listede olan Tümülüsler, halka açık bir alanda bulunmaktadır ve her mevsim ziyaret edilebilir.

Giriş ücreti yoktur.

Lydia Park Nature

Lydia Park Nature, Manisa’nın Salihli ilçesinde yer almaktadır. İlçe merkezine kilometre mesafede bulunan bu parka özel ara, toplu taşıma veya taksi ile yaklaşık 10 dakikada ulaşım gerçekleştirebilirsiniz. Yolculuk için D300 ve E96 yolları kullanılabilir.

İlginç görünümüyle turistlerin de hayli dikkatini çekmekte olan bu park, Altın Krallığı Lidya’nın başkenti olan Sardes şehrinin merkezidir. Park böyle bir noktada kurulmakla, çok yönlüdür. Zira bölgede yerli yabancı turizm açısından oldukça işlevli bir alandır. Hem doğal hem de tarihi yapıların bir arada bulunduğu bu park, doğa ve kültür turizmi için birebirdir.

Park 24 saat hizmet vermektedir. Giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Marmara Gölü

Salihli ilçe merkezinden ortalama 25 kilometre uzaklıkta bulunan Marmara Gölü, Manisa ilinin önemli bir bölgesidir. Ulaşım için D555 yolu kullanabilir ve yaklaşık 30 dakikada göle varabilirsiniz. Kişisel araç veya taksi ile ulaşım sağlamak mümkündür.

Marmara Gölü, önceden doğal bir göl iken, sonradan yapay kanallarından dolayı baraj gölüne dönüşmüştür. Marmara Gölü'nün bulunduğu alanda yaşlı arazilere çok sık rastlanmaktadır.

Özellikle yaz aylarında ziyaretçilerini rengarenk bir görüntü ile karşılayan Marmara gölü, bünyesinde bulundurduğu 144 farklı türde su kuşu nedeniyle dünyaca önemli su alanı listesinde bulunmaktadır. Bu alanda piknik, kamp, trekking yapabilir, özellikle yaban hayatı ve kuş gözlemciliği etkinliklerini gerçekleştirebilirsiniz.

Genellikle yaz aylarında ziyaret edilen bu alanın giriş ücreti yoktur.

Divlit Yanardağı

Salihli merkezinden ortalama 36 kilometre uzaklıkta bulunan bu sönmüş yanardağa ulaşmak için yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuk gerçekleştirmek gerekir. Bu yolculukta Abay Bulvarı, D300 ve E96 yolları tercih edilebilir.

Divlit Yanardağı, Ege Bölgesi'nde bulunan ve doğudan batıya kadar uzanan en büyük tektonik çukurlarından olan “Gediz Oluğu" üzerinde yer almaktadır ve oldukça ilgi çekici yeryüzü biçimlerine sahiptir.

Divlit Yanardağı'nın yamacında terk edilmiş Çakallar Köyü bulunmaktadır ve burada 12 bin yıllık insan ayak izleri keşfedilmiştir. Doğa ve kültür sevdalılarının ve özelliklede arkeoloji ilgililerinin misafir olabileceği bu mekanda, yürüyüş, doğa gözlemciliği, arkeoloji araştırması gibi etkinlikleri gerçekleştirmek mümkündür.

Divlit Yanardağı’nın giriş ücreti yoktur.

Demirköprü Barajı

İlçe merkezinden aşağı yukarı 40 kilometre uzaklıkta yer alan bu baraja ulaşmak için özel araç ile ortalama 45 dakikalık bir yolculuk sağlamak gerekir. Yolculuğu gerçekleştirmek için Abay Bulvarı, D300 ve E96 yolları kullanılabilir.

Demirköprü barajı, Gediz Nehri'nin üzerinde yer almaktadır. Yapay olan bu baraj, doğanın etkisi altında kalmış ve zamanla, içerisinde ve etrafında, çeşitli canlılar yaşamaya başlamıştır. Bu bölgede olta balıkçılığı, kampçılık, bisiklet ve yürüyüş turları gibi birçok etkinliği keyifle gerçekleştirebilirsiniz.

Rengi ve görünümü ile izleyenleri kendine hayran bırakan bu baraj, yıl boyunca birçok turistin ilgisini çekmektedir ve genellikle yaz mevsiminde daha çok ziyaretçi ağırlamaktadır.

Demirköprü Barajının giriş ücreti yoktur.

Kurşunlu Kaplıcaları

Kurşunlu kaplıcaları, Manisa ilinin Salihli ilçesi sınırları içerisinde bulunan Bahçecik köyünde yer almaktadır. İlçe merkezine 6 kilometre uzaklıktaki bu kaplıcalara özel araç, taksi ya da şehir içi minibüsler ile ortalama 10 dakikada ulaşım gerçekleştirilebilir.

Bu kaplıcaların şifa dağıtmasının yanında doğal güzelliği ile de dikkat çekmektedir. Yeşillikler içinde yer alan kaplıcaya misafir olanlar, yakınlarında bulunan Kurşunlu Şelalesi de ziyaret edilebilir. Kaplıca suları, banyo ve içme kürü olarak kullanılmaktadır.

Suların sıcaklığı 43 ila 91 derece arası değişmektedir. Birçok hastalığa şifa olarak kullanılan bu kaynakta tedavi olarak romatizma, solunum yolu, sinirsel, eklem rahatsızlıkları, cilt ve kadın hastalıkları gibi çeşitli hastalığını iyileştirenlerin olduğu bilinmektedir.

Kaplıcalar her mevsimde hizmet vermektedir ve yaş kısıtlaması yoktur.

Kaplıca içerisindeki termal havuza giriş ücreti 90 TL’den başlamaktadır.

Fevzi Tüzünalp Parkı

Fevzi Tüzünalp Parkı, Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunmaktadır. İlçe merkezinde yer alan bu parka yürüyerek 10-15 dakikada, şahsi araç, taksi ya da toplu taşıma ile 5 dakikada ulaşım sağlamak mümkündür. Yolculuk için Site Caddesi Kullanılabilir.

İçerisinde cafe, restoran ve büfe tarzında işletmeler barındıran büyük bir parktır. Tabiat olarak doğallığını koruyan bu parkta piknik, yürüyüş, koşu gibi aktivitelerini gerçekleştirebilir ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Park her mevsim hizmete açıktır. Herhangi bir saat kısıtlaması yoktur ancak içerisinde bulunan kafeteryalar 08.00-00.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Halka açık bir alan olduğundan dolayı giriş ücreti bulunmamaktadır.

Salihli Adala

Salihli ilçesinin Adala isimli köyü, doğal alanlar bakımından oldukça ilgi çeken bir bölgesidir. İlçe merkezinden aşağı yukarı 20 kilometre uzaklıktaki bu bölgeye şahsi araç, taksi veya köy otobüsleri ile ulaşım gerçekleştirilebilir. Yolculuk D300 ve E96 yolları üzerinden gerçekleştirilebilir ve yaklaşık 25 dakika sürmektedir.

Gediz Ovası, Demirköprü Barajı, Marmara Gölü ve antik çağda "Katakekaumene" olarak adlandırılan "Yanık Ülke"nin ortasında yer alan Adala Kanyonu, sönmüş lav akıntılarının arasında yerini almıştır.

Belde ile Demirköprü Baraj seti arasında, Gediz Nehri’nin üzerinde yer alan Kız Köprüsü, Adala’nın en önemli değerlerinden birisi olarak dikkat çekmektedir. Antik Kral Yolu’nun da geçtiği noktada inşa edilmiş olan köprü, 6 gözlü sütun üzerine kemerlidir ve taştan yapılmıştır. Ayrıca trekking, bisiklet turları gibi aktivitelere ilgisi olanların sık sık uğradığı Adala Kanyonu, bu bölgede bulunmaktadır. Bu bölge yıl boyunca, yerli ve yabancı, on binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır.

Kamuya açık alan olduğundan herhangi bir saat kısıtlaması yoktur. Giriş için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Salihli’de Günübirlik Gezilebilecek Yerler

İlçede keyifli bir gezinti yaptıktan sonra yakın çevrede bulunan mekanlara da günübirlik bir tur düzenleyebilirsiniz. Çevrede yer alan mekanlar arasından popüler olanları; Manisa Mevlevihanesi, Manisa Müzesi ve Manisa Kalesidir.

Manisa Mevlevihanesi

Salihli ilçe merkezinden 70 km uzaklıkta ve Manisa ilçe merkezinde bulunan Manisa Mevlevihanesi kültür ve tarih turizminin önemli bir mekanıdır.

Etrafında oturup çay içerken aynı zamanda Manisa’nın harika manzarasını seyredebileceğiniz Manisa Mevlevihanesi’nin içinde balmumundan heykeller bulunmaktadır. Dönemini ve amacını kusursuz bir şekilde anlatan Manisa Mevlevihanesi, Manisa’yı ziyaret edenlerin mutlaka gezip görmesi gereken tarihi yerlerden bir tanesidir.

Giriş ücreti 10 TL olarak belirlenen Manisa Mevlevihanesi’ni pazartesi günleri hariç haftanın her günü saat 09:00 ile 17:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Manisa Müzesi

Salihli ilçe merkezinden 70 km uzaklıkta Manisa ilçe merkezi içerisinde yer alan bu müze, Salihli’ye misafir olan turistlerin ziyaret edebileceği bir yerdir.

Manisa Müzesi içinde Batı Anadolu’nun çeşitli yerlerinden toplanan arkeolojik eserler sergilenmektedir. Bu eseler daha çok eski uygarlıkların kültür ve yaşamları hakkında bilgi vermektedirler.

Arkeoloji bölümünde bronz çağdan Bizans dönemi sonuna kadar lahitler, mezar taşları, mozaikler, toprak kaplar, heykeller, büstler, cam ve fildişi objeler sergilenmektedir.

Manisa Müzesi’ni pazartesi günleri hariç haftanın her günü saat 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkündür.

Manisa Müzesi’ni ziyaret etmek isteyen ziyaretçiler için 5 TL giriş ücreti bulunmaktadır.

Manisa Kalesi

Salihli merkezden 70 km uzaklıkta, Manisa il merkezinde bulunan Manisa Kalesi, tarih, doğa ve manzara üçlüsünü bir araya getiren nadir yerlerden bir tanesidir.

Makedonya Kralı İskender'in bu kalede önemli malzemeleri sakladığı bilinmektedir. Temiz hava alıp yürüyüş yapmak, manzaranın tadını çıkartmak ya da mimari yapıyı incelemek için binlerce turist bu kaleyi ziyaret etmektedir.

Manisa Kalesi’ni yaz aylarında 08:00-19:00 arasında, kış aylarında ise 08:00-17 saatleri arasında her gün ziyaret edebilirsiniz.

Ödemek zorunda olduğunuz giriş ücreti ise kişi başı 5 TL’dir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.