Gaziantep'te Gezebileceğiniz Birbirinden Güzel Yerler
Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü bakımından büyük illerinden biri olmasının yanı sıra tarihi ve doğal unsurlar açısından da oldukça önemlidir. Gaziantep gerek konumu, gerek varlığı ile gezilecek birçok yer barındırmaktadır. Gaziantep içerisinde ilerleyen ulaşım sayesinde her ilçeden ve her köyden kişilerin ziyaret edebildiği bu alanlar aynı zamanda yıl içerisinde yurt içinden ve yurt dışından da birçok ziyaretçi ağırlamaktadır.
Gaziantep ziyaretlerinde mutlaka görmeniz ve gezmeniz gereken birbirinden güzel alanlar şunlardır:Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı, Zincirli Bedesten, Hamam Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Oyun ve Oyuncak Müzesi ve Botanik Bahçesi'dir.
Bakırcılar Çarşısı
Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde bulunan Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep'in merkezine üç dakikalık bir uzaklıktadır. Bu sebeple yürüyerek bile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda Gaziantep içerisinde hizmet veren otobüs ve dolmuşları da kullanabilirsiniz. Şahsi aracınız ya da taksileri kullanarak gittiğinizde ise İstasyon Caddesi'ni ya da Derekenarı Caddesi'ni kullanarak kısa sürede Bakırcılar Çarşısı'na ulaşabilirsiniz. Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep'in merkezine bir kilometre uzaklıktadır.
Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep'in tarihi ve özel çarşılarından bir tanesidir. Günümüzde hala alışverişe açık olan ve kullanılan Bakırcılar Çarşısı, tarihi dokusu ve kültürel etkileri ile Gaziantep'te mutlaka görmeniz gereken mekanlardan bir tanesidir. Bakırcılar Çarşısı'nı gezmek Gaziantep'te yapabileceğiniz eğlenceli aktiviteler arasındadır. Bakırcılar Çarşısı dört yüz yıldan fazla bir süredir Gaziantep'te hizmet vermektedir. El yapımı ürünleri görerek bu otantik çarşıda güzel bir gezintiye çıkabilirsiniz.
Bakırcılar Çarşısı her dönem ve her mevsim rahatlıkla ziyaret edilebilen mekanlardandır. Pazar haftanın her günü ziyarete ve alışverişe açıktır. Gaziantep'ten hatıralar ve hediyelik eşyalar alabileceğiniz bu pazar, her sabah saat 09.00'da açılırken her akşam saat 23.00'de kapanmaktadır. Girişler için hiçbir yaş kısıtlaması yoktur.
Almacı Pazarı
Gaziantep'in merkezinden dakikalar içerisinde ulaşabileceğiniz Almacı Pazarı'na İstasyon Caddesi ya da Nizip Caddesi üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinden bulunan Almacı Pazarı, Gaziantep'in merkezine 1,5 kilometre uzaklıktadır. Taksi, şahsi araç, otobüs ya da dolmuşları kullanarak en fazla on dakika süren bir yol sonunda pazara ulaşabilirsiniz.
Almacı Pazarı, Gaziantep'in tarihi doğal ürün pazarıdır. Günümüzde hala kullanılan bu pazar hem tarihi, hem de işlevsel açıdan oldukça önemlidir. Almacı Pazarı yerlilerin de oldukça sevdiği bir mekandır ve Gaziantep'e geldiğinizde mutlaka gezmeniz, ziyaret etmeniz ve alışveriş yapmanız gereken bir yerdir. Almacı Pazarı'na gelerek doğal ürünler satın alabilirsiniz.
Almacı Pazarı'nı istediğiniz her dönem ziyaret edebilirsiniz ve bunun için hiçbir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır. Ancak pazar; sabah saat 10.00'da açılır ve akşam 19.30'da kapanır. Ayrıca Pazar günleri de kurulmamaktadır.
Zincirli Bedesten
Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde bulunan Zincirli Bedesten, Gaziantep'in şehir merkezine 950 metre uzaklıktadır. Otobüs ve dolmuşları kullanabileceğiniz gibi taksileri ya da şahsi araçlarınızı kullanarak da Zincirli Bedesten'e on beş dakika gibi bir sürede ulaşım sağlayabilirsiniz. Zincirli Bedesten'e giderken İstasyon Caddesi'ni, Depo Sokak'ı ya da Derekenarı Caddesi'ni kullanarak kestirme bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Zincirli Bedesten uzun zamandır faaliyette olan bir kapalı pazardır. Bu kapalı pazarda birçok ürün satışa konmaktadır. Gaziantep'e gittiğinizde gezebileceğiniz ve alışveriş yapabileceğiniz bir yerdir. Yerliler tarafından da oldukça sevilmektedir. Bu kapalı pazarın en büyük özelliği ürün çeşitliliğinin oldukça bol olmasıdır. Aradığınız her şeyi, tüm hediyelik eşyaları ve daha birçok kullanışlı malzemeyi Zincirli Bedesten'den uygun fiyatlar ile satın alabilirsiniz.
Zincirli Bedesten, her dönem ve her mevsim ziyarete açık olduğu gibi haftanın her günü de ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Her sabah saat 08.00'de açılan Zincirli Bedesten, her akşam saat 19.30'da kapanmaktadır. Zincirli Bedesten'e girişlerde hiçbir yaş kısıtlaması yoktur.
Hamam Müzesi
Gaziantep'te bulunan önemli tarihi ve turistik yapılar arasında yer alan Hamam Müzesi, Gaziantep'in merkezine 2,5 kilometre uzaklıktadır ve Şahinbey ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Taksilerle ya da şahsi araçlarınız ile İnönü Caddesi üzerinden, Atatürk Bulvarı üzerinden ya da Boğaziçi Caddesi üzerinden on dakika gibi bir sürede ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda dolmuş ya da otobüsleri de kullanabilirsiniz.
Gaziantep'in eski hamamları arasında yer alan ve yıllarca hamam olarak kullanılan bu alan daha sonrasında bir müzeye çevrilmiştir ve bu şekilde halka sunulmuştur. Osmanlı tarzına ve mimarisine uygun bir şekilde Gaziantep'te bulunan bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Birkaç kez restorasyon çalışmasından geçen bu müze Gaziantep'te bulunan en eski yapılar arasındadır.
Hamam Müzesi her dönem ve her mevsim ziyarete açıktır. Her sabah saat 08.30'da açılan bu müze, her akşam saat 17.30'da kapanmaktadır. Girişler için hiçbir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
Müze girişlerinde tam giriş ve öğrenci girişi olarak iki ayrı seçenek sunulmaktadır.
Giriş fiyatları 1 ile 5 Türk Lirası arasında değişmektedir.
Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde bulunan Emine Göğüş Mutfak Müzesi'ne otobüsler, dolmuşlar, şahsi araçlarınız ya da taksiler ile dakikalar içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep'in merkezine 600 metre uzaklıktadır. Derekenarı Caddesi üzerinden kısa sürede ulaşım sağlayabilirsiniz.
Emine Göğüş Mutfak Müzesi tamamen ziyaretçilere Gaziantep'in mutfağını ve yemek kültürünü öğreten ya da tanıtan bir müzedir. En büyük özelliği de bu öğreticiliğidir. Gaziantep hakkında bilgi almak ve mutfağına hakim olmak isteyenler için mutlaka gezilmesi gereken öğretici bir müzedir.
Emine Göğüş Mutfak Müzesi, her dönem ve her mevsim ziyarete açıktır. Haftanın her günü sabah saat 08.30'da açılan bu müze her akşam saat 17.30'da kapanmaktadır. Girişler için yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
Emine Göğüş Mutfak Müzesi girişlerinde iki lira gibi bir ücret talep edilmektedir.
Oyun ve Oyuncak Müzesi
Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde bulunan Oyun ve Oyuncak Müzesi, Gaziantep şehir merkezine 650 metre uzaklıktadır. 10 dakika içerisinde şahsi araçlarınız, taksiler, dolmuşlar ya da otobüslerle İstasyon Caddesi üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Oyun ve oyuncak müzesi oyuncak kültürünü ve Gaziantep'te gelişen oyun kültürünü yansıtan önemli müzelerden bir tanesidir. Çocuklar ile gitmeye uygun olan bu müze, içeride 1700'lü yıllardan kalma figürler ve oyuncaklar sergilemektedir. Önceleri ise bir okul binası olarak kullanılmaktaydı.
Oyun ve Oyuncak Müzesi'ni her dönem ziyaret edebilirsiniz. Müze sabah 08.30'da açılır ve akşam 17.30'da kapanır. Girişlerde yaş kısıtlaması yoktur.
Müzeye 65 yaş üstü vatandaşlar, öğrenciler ve 6 yaş altı çocuklar ücretsiz olarak giriş sağlayabilmektedir. Diğer bireyler ise iki Türk Lirası karşılığında müzeye giriş yapabilmektedir.
Botanik Bahçesi
Botanik Bahçesi, Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde bulunmaktadır. Gaziantep'in şehir merkezine 3,5 kilometre uzaklıkta olan bu bahçeye altı dakika içerisinde Profesör Muammer Aksoy Bulvarı üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Ulaşım için taksi, dolmuş ya da otobüs gibi araçları tercih edebilirsiniz.
Botanik Bahçesi hem Gaziantep hem de çevre iller için önemli bir oluşumdur ve Gaziantep'te mutlaka gezip görmeniz gereken bir mekandır. Binbir çeşitte çiçek ve bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. Aile ile gidilecek ve vakit geçirilebilecek doğal alanlar arasında da bulunmaktadır.
Botanik Bahçesi'ni her dönem ziyaret edebilirsiniz. Her sabah 09.00'da ziyarete açılan Botanik Bahçesi, her akşam 19.30'da ziyarete kapanır. Girişler için yaş kısıtlaması yoktur.
Botanik Bahçesi girişlerinde öğrencilerden ve diğer bireylerden farklı ücretler talep edilir. Ücretler genel olarak beş lirayı geçmemektedir.
Gorgo Medusa Cam Eserleri Müzesi
Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi, Gaziantep ilinin Şahinbey ilçesinde bulunmaktadır. Şahsi araçlarınızla ya da taksilerle kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz gibi Gaziantep içerisinde hizmet veren otobüslerle ve dolmuşlarla da dakikalar içerisinde bu müzeye ulaşmanız mümkündür.
Türkiye'nin ilk özel cam eserler müzesi olan Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi, Gaziantep'te mutlaka görmeniz ve gezmeniz gereken güzel yerlerden bir tanesidir. Müze içerisinde 3000 yıllık ve daha eskiye dayanan eserler bulunmaktadır. Müzede cam eşyalar, mücevherler ve eski paralar gibi Roma Dönemi'ne ve daha eskiye dayanan tarihlere ait eserler vardır.
Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi, her dönemde ve her mevsimde ziyaret edilebilmektedir. Ziyaretlerde herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmadığı gibi çocuklar için de uygundur.
Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi'nin girişi 5 liranın altında seyretmektedir. Öğrencilere ve yetişkinlere aynı ücret uygulanmaktadır.
Hasan Süzer Etnografya Müzesi
Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde bulunan Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Gaziantep’te mutlaka görülmesi ve gezilmesi gereken donanımlı ve kültürel değerler hakkında bilgiler veren bir müzedir. Müzeye gidişlerde otobüsleri ve dolmuşları kullanabileceğiniz gibi şahsi aracınızla da Hanifi Oğlu Sokak üzerinden dakikalar içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Gaziantep’te yıllardır hizmet veren ve etnografya bilimi hakkında eserler sunan bir müzedir. Müze tarihi bir konak içerisinde hizmet vermektedir. Gaziantep'in etnografik değerlerini geçmişten günümüze gözler önüne sermektedir. Müze içerisinde aynı zamanda Gaziantep’teki evlerin biçimleri, dekorasyonları, yaşam alanları gibi unsurlar da sergilenmektedir.
Hasan Süzer Etnografya Müzesi, her dönem ziyarete açıktır. Müze sadece Pazartesi günleri kapalıdır. Onun dışında hafta içi ve hafta sonu olmak üzere her sabah 08.00'de açılır ve her akşam 17.00'de kapanır. Ziyaretler için hiçbir yaş kısıtlaması yoktur.
Hasan Süzer Etnografya Müzesi giriş ücreti 10 lira ile 15 lira arasında değişiklik göstermektedir.
Saklı Konak Müzesi
Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde bulunan Saklı Konak Müzesi'ne gitmek için dolmuş ve otobüsleri kullanabilirsiniz. Aynı zamanda taksilerle ya da şahsi araçlarınızla gitmek isterseniz şehir merkezinden dakikalar içerisinde Saklı Konak Müzesi'ne ulaşabilirsiniz.
Bahçesi ve iç kısmıyla oldukça sevilen Saklı Konak Müzesi, Gaziantep'te çok bilinmeyen müzelerden bir tanesidir. Ancak Gaziantep'e gittiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken müzeler arasında bulunmaktadır. Şehrin merkezi kısmında yer almasına rağmen ağaçlarla kaplı bahçesi sayesinde şehir gürültüsünden uzak, kuş cıvıltıları eşliğinde bir gezinti yapabilirsiniz. Müze içerisinde Gaziantep'in eski eserleri ve antika eşyaları bulunmaktadır. Ayrıca müze içerisinde yer alan işletmeden de yararlanabilirsiniz. Gaziantep'in merkezine yürüme mesafesinde olduğundan kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz Saklı Konak Müzesi içerisinde koleksiyonlar bulunmaktadır. Bu koleksiyonları gözlemleyebilir ve Gaziantep tarihi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Saklı Konak Müzesi'ni her dönem ziyaret edebilirsiniz. Girişlerde hiçbir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır. Çocuklar için uygundur.
Saklı Konak Müzesi giriş ücreti yetişkin ve çocuklardan ayrı talep edilmektedir. Genel olarak ücret 5 Türk Lirası'nı geçmemektedir. İçerideki işletmeden hizmet talep ettiğinizde ise giriş ücretinden bağımsız bir ücret ödemelisiniz.
İslam Bilim Tarihi Müzesi
Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde bulunan İslam Bilim Tarihi Müzesi'ne giriş için Gaziantep'in merkezi bölgelerinden kalkan dolmuşları ya da otobüsleri tercih edebilirsiniz. Bunun yerine yürüme mesafesinde bulunan müzeye şahsi araçlarınızla Kolejtepe mevkii üzerinden kısa sürede müzeye varabilirsiniz.
İslam bilimi tarihi hakkında derin araştırmalar sunan bu müze Gaziantep'in bugün geldiği noktaya kadarki geçirdiği süreçte dini ve milli değerlerini de ortaya çıkarmaktadır. Müze tanıtıcı ve öğretici görevi görmektedir. Eski bir okul binasına kuruludur. Müzeyi rahatlıkla gezebilir ve İslam tarihi hakkında yeni bilgiler öğrenebilirsiniz.
Müzeyi her dönem ziyaret edebilirsiniz. Girişlerde hiçbir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır. Her sabah 09.00'da açılan müze her akşam 18.00'de kapanmaktadır.
İslam Bilim Tarihi Müzesi'ne girişler ücretsizdir.
Parkantep Harikalar Diyarı
Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bulunan Parkantep Harikalar Diyarı'na Fidanlık Yolu üzerinden şahsi araçlarınızla ya da yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Diğer ilçelerden de otobüs, dolmuş ya da taksiler ile Parkantep Harikalar Diyarı'na gidebilirsiniz.
Gaziantep’in mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken bir başka mekanı olan Parkantep Harikalar Diyarı, bir eğlence merkezidir. Birbirinden farklı eğlence araçları ve oyunların yanı sıra binicilik bölümü ile de oldukça zevkli anlar yaşamanıza olanak sağlayan bir alandır.
Parkantep Harikalar Diyarı, her dönem ziyarete açıktır. Çocuklar için uygundur ve hiçbir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
Parkantep Harikalar Diyarı ücretleri kullanılan hizmetlere göre değişiklik göstermektedir.
Zeugma Mozaik Müzesi
Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde bulunan Zeugma Mozaik Müzesi, merkeze yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Dilerseniz şahsi araçlarınızı kullanarak dakikalar içerisinde müzeye ulaşım sağlayabilirsiniz.
Zeugma Mozaik Müzesi, mozaik sanatı ile ilgili ürünler sunmaktadır ve bu tarihi eserler Antik zamanlardan bugüne kadar ulaşan eski eserlerdir. Bu müze hem tarihi hem de kültürel açıdan oldukça önemli bir müzedir ve Gaziantep'te mutlaka görmeniz ve ziyaret etmeniz gereken bir mekandır. Bu müze sanat ve kültür anlamında Türkiye'de yer alan en donanımlı müzelerden bir tanesidir.
Zeugma Mozaik Müzesi her dönem ziyarete açıktır. Her sabah 09.00'da açılan müze her akşam 17.00'de kapanır. Ziyaretler için hiçbir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
Zeugma Mozaik Müzesi girişlerinde 30 Türk Lirası ile 35 Türk Lirası arasında bir ücret talep edilmektedir.
Bayazhan Kent Müzesi
Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde bulunan Bayazhan Kent Müzesi'ne Atatürk Bulvarı üzerinden kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun için taksileri, dolmuşları, otobüsleri ya da şahsi araçlarınızı tercih edebilirsiniz. Bayazhan Kent Müzesi şehir merkezine yürüme mesafesinde bulunur.
Bayazhan Kent Müzesi, Gaziantep’in kültür ve tarihini yansıtan eserleri sergileyen önemli bir müzedir. Mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir müzedir. Çünkü Gaziantep’i her yönü ile inceleme imkanı sunmaktadır. Aynı zamanda müzenin kurulduğu bina oldukça eski bir han olduğu için yapısal değeri de bulunmaktadır.
Müzeyi her dönem ziyaret edebilirsiniz. Ancak müze hafta sonları kapalıdır. Hafta içi her gün saat sabah 10.00'da açılan Bayazhan Kent Müzesi, hafta içi her akşam saat 16.00'da kapanmaktadır. Girişlerde herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
Bayazhan Kent Müzesi girişlerinde 2 Türk Lirası gibi bir ücret talep edilir.