Gaziantep, Türkiye'nin en büyük şehirlerinden bir tanesi olarak ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. Geçmişten bugüne çeşitli medeniyetlere ve devletlere de şahitlik eden Gaziantep'te görülmesi gereken birçok doğa harikası da bulunmaktadır. Gaziantep'te bulunan tüm doğal güzellikleri gezmek yaklaşık olarak iki gününüzü alacaktır. Gaziantep'in birçok ilçesinde, köyünde ve mahallesinde bulunan doğal güzellikleri mutlaka görmelisiniz. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni kapsayan turlarda ve Gaziantep gezilerinde bu doğal güzellikler ziyaretçi akınına uğramaktadır. Sizler de ülkemizde bulunan bu ender doğa harikalarını görmeli ve Gaziantep'in eşsiz atmosferi ile birlikte müthiş doğanın tadını çıkarmalısınız.
Gaziantep'te görmeniz gereken doğal güzellikler şunlardır:Fırat Nehri, Alleben Göleti, Dülükbaba Ormanı, Burç Ormanları, Sof Dağı Yaylası ve Tahtaköprü Baraj Gölü.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en kalabalık ve büyük şehirlerinden bir tanesi olan Gaziantep'in gece hayatı da konumuna ve nüfusuna uygun bir yoğunluktadır. Gaziantep turistik ve tarihi açıdan da yıllarca ziyaretçi akınına uğrayan bir şehir olduğu için ziyaretçiler de Gaziantep'e uğradıklarında eğlenmek istemektedirler. Gaziantep'te bulunan eğlence mekanları ve gece kulüpleri genellikle merkezde bulunmaktadır. Birbirine yakın konumlarda bulunan bu mekanlar, Gaziantep yerlilerinin ve ziyaretçilerinin de oldukça ilgisini çekmektedir.
Gaziantep'te bulunan bu eğlence mekanları şunlardır:The North Shield Pub, Buzz Bar, Seyyah Bar, Bourbon Bar, Nari Bar ve Özgün Bar.
Gaziantep, Türkiye'nin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük şehirlerinden bir tanesidir. Ayrıca en kalabalık şehirler arasında da bulunan Gaziantep, birçok medeniyet ve devlete şahitlik etmiştir. Gaziantep'in toplam dokuz adet ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçelerde tarım ve hayvancılığın yanı sıra sanayi de büyük önem taşımaktadır. Gaziantep mutfağı ülkemizde önemli bir yer tutmaktadır ve her ilçesi için durum böyledir. En kalabalık ilçesi Şahinbey'dir. Ayrıca Gaziantep'in dokuz ilçesine bağlı toplam 781 mahalle vardır. Gaziantep "Büyük Şehir" adı altında bulunduğu için diğer illerde olduğu gibi "Merkez" isimli bir ilçesi yoktur.
Gaziantep’in ilçeleri şunlardır; Araban, İslahiye, Karkamış, Nurdağı, Nizip, Şahinbey, , Oğuzeli, Şehitkamil ve Yavuzeli. Bu ilçelerden en uç noktalarda bulunanları; İslahiye ve Araban'dır. Ayrıca İslahiye ilçesi Cumhuriyet'ten önce kurulmuştur. 1926 yılında Nizip, 1946 yılında Oğuzeli, 1957 yılında Araban ve hemen bir sene sonra 1958 yılında Yavuzeli ilçeleri kurulmuştur. Daha sonrasında 1987 yılında Şehitkamil ve Şahinbey ilçeleri en sonunda ise 1990 yılında Nurdağı ve Karkamış ilçeleri kurulmuştur. Merkezi konuma en yakın olan ilçeler Şehitkamil ve Şahinbey'dir. İlçelere ulaşım sağlamak için; D850, D825, D400, E90 Karayolları kullanılabilmektedir.
Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü bakımından büyük illerinden biri olmasının yanı sıra tarihi ve doğal unsurlar açısından da oldukça önemlidir. Gaziantep gerek konumu, gerek varlığı ile gezilecek birçok yer barındırmaktadır. Gaziantep içerisinde ilerleyen ulaşım sayesinde her ilçeden ve her köyden kişilerin ziyaret edebildiği bu alanlar aynı zamanda yıl içerisinde yurt içinden ve yurt dışından da birçok ziyaretçi ağırlamaktadır.
Gaziantep ziyaretlerinde mutlaka görmeniz ve gezmeniz gereken birbirinden güzel alanlar şunlardır:Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı, Zincirli Bedesten, Hamam Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Oyun ve Oyuncak Müzesi ve Botanik Bahçesi'dir.
Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan en büyük şehirlerden bir tanesidir ve aynı zamanda da ülkemizin en kalabalık şehirlerindendir. Bunların yanı sıra Gaziantep farklı etnik kökenlerin birleştiği bir konumda bulunduğundan dolayı farklı kültürlerin de etkisi altında kalmıştır. Bu da kalabalık ve tarihi oldukça eskiye dayanan Gaziantep'te oldukça gelişmiş bir mutfak kültürünün oluşmasına sebep olmuştur. Bu mutfak kültürü hem çevre illerden ve ilçelerden etkilenmiş hem de çevre illeri ve ilçeleri etkilemiştir. Aynı zamanda Gaziantep'in yemeklerinin ünü de ülkemizde oldukça geniş bir yer tutmaktadır ve ülke sınırlarını da aşmıştır. Sizler de Gaziantep'e gittiğinizde mutlaka bu meşhur yemeklerin tadına bakmalısınız.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, kakırdaklı börek, keme kebabı, loğlazlı aş, loğlaz piyazı, omaç, sini köfte, süzek yapması, tene katması, haveydi köftesi, topaç, yenidünya kebabı, yoğurtlu ufak köfte, yoğurtlu çiğdem aşı, ciğer yahni, külbastı, küşleme, beyran, baklava, şöbiyet, kadayıf ve son olarak da fıstıklı dolama sarma.
Gaziantep ülkemizin en eski yerleşim yerleri arasında bulunmakta ve kalabalık nüfusu ile birçok etnik kökene de ev sahipliği yapmaktadır. Bu açıdan tarihi önemi oldukça büyüktür. Gaziantep'te gezip görmeniz gereken birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Bunları bir hafta gibi bir sürede ziyaret edebilirsiniz.
Yapıların çoğu günümüze kadar ulaşamasa da bugüne kadar kendini korumayı başarabilen yapılar da oldukça fazladır. Gaziantep'te mutlaka görmeniz gereken tarihi ve turistik yerler şunlardır; Milli Mücadele Müzesi, Tarihi Evler, Gaziantep Kalesi, Tarihi Hamam, Kaleoğlu Mağarası, Atatürk Müzesi, Rumkale, Yesemek Açık Hava Müzesi, Dülük Antik Kenti, Gümrük Hanı.
Gaziantep konum olarak hem Akdeniz Bölgesi'ne yakındır hem de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin girişinde bulunmaktadır. Konumu nedeniyle hem bir geçiş bölgesidir, hem de içerisinde bulundurduğu tarihi unsurlarla her yıl düzenli olarak ziyaret edilen şehirlerden bir tanesidir.
Ayrıca kalabalık nüfusu nedeniyle trafik yoğunluğu da oldukça fazladır. Bu sebeple ulaşımda dikkat edilmesi gereken çok fazla unsur bulunmaktadır.
Gaziantep köklü tarihi, farklı kökenleri birleştirmesi ve zengin mutfağı ile Türkiye'de en fazla ziyaretçi ağırlayan şehirlerdendir. Gaziantep'e geldiğinizde yapabileceğiniz birçok aktivite bulunmaktadır. Gaziantep tatilinizi daha eğlenceli bir hale getirmek ve daha verimli zaman geçirmek için sizler de bu önerilerden yararlanabilirsiniz.
Gaziantep tatilinizde yapabilecekleriniz şunlardır; müze gezmek, Gaziantep mutfağına ait yemekleri yakından tanımak, kapalı ve tarihi pazarları gezmek.