Gaziantep'in İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Gaziantep, Türkiye'nin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük şehirlerinden bir tanesidir. Ayrıca en kalabalık şehirler arasında da bulunan Gaziantep, birçok medeniyet ve devlete şahitlik etmiştir. Gaziantep'in toplam dokuz adet ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçelerde tarım ve hayvancılığın yanı sıra sanayi de büyük önem taşımaktadır. Gaziantep mutfağı ülkemizde önemli bir yer tutmaktadır ve her ilçesi için durum böyledir. En kalabalık ilçesi Şahinbey'dir. Ayrıca Gaziantep'in dokuz ilçesine bağlı toplam 781 mahalle vardır. Gaziantep "Büyük Şehir" adı altında bulunduğu için diğer illerde olduğu gibi "Merkez" isimli bir ilçesi yoktur.
Gaziantep’in ilçeleri şunlardır; Araban, İslahiye, Karkamış, Nurdağı, Nizip, Şahinbey, , Oğuzeli, Şehitkamil ve Yavuzeli. Bu ilçelerden en uç noktalarda bulunanları; İslahiye ve Araban'dır. Ayrıca İslahiye ilçesi Cumhuriyet'ten önce kurulmuştur. 1926 yılında Nizip, 1946 yılında Oğuzeli, 1957 yılında Araban ve hemen bir sene sonra 1958 yılında Yavuzeli ilçeleri kurulmuştur. Daha sonrasında 1987 yılında Şehitkamil ve Şahinbey ilçeleri en sonunda ise 1990 yılında Nurdağı ve Karkamış ilçeleri kurulmuştur. Merkezi konuma en yakın olan ilçeler Şehitkamil ve Şahinbey'dir. İlçelere ulaşım sağlamak için; D850, D825, D400, E90 Karayolları kullanılabilmektedir.
Araban İlçesi
Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti zamanlarına şahitlik etmiş bir ilçe olan Araban ilçesi, Cumhuriyetin ilanına kadar adı "Raban" olan bir kasabaydı. Araban ilçesi Gaziantep’in merkezine uzak bir konumda bulunmaktadır. 1957 yılında Araban ilçe halini almıştır.
Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa gibi şehirlere yakındır. Hatta Şanlıurfa ile arasında sınır olarak sadece Fırat Nehri bulunmaktadır. Nüfusu 33 binden fazladır. Halk geçimini tarım ile sağlamaktadır. Tarihi yönden çeşitli zenginliklere sahip bir ilçedir.
İlçe içerisinde 48 adet mahalle bulunmaktadır. Gaziantep'in merkezinden bir saatlik bir yolculuk sonunda Araban ilçesine varış sağlayabilirsiniz.
İslahiye İlçesi
Gaziantep'in hem en uç noktasında bulunan hem de en eski yerleşim yerleri arasında bulunan İslahiye ilçesi Gaziantep'te olduğunuz süre boyunca mutlaka gezip görmeniz ve tanımanız gereken bir ilçedir. Köklü tarihi ve içerisinde bulundurduğu yapılarıyla da oldukça dikkat çeken İslahiye ilçesi, Gaziantep için de oldukça önemlidir.
İslahiye'de halk geçimini tarımla sağlamaktadır. Aynı zamanda İslahiye'nin en büyük özelliği her yıl düzenli olarak yapılan üzüm festivalleridir. Sizler de bu festivallere katılabilirsiniz. Nüfusu 67 binden fazla olan bu ilçe, Gaziantep’in en kalabalık ilçeleri arasında yer almaktadır.
İslahiye'de birçok taş madeni de bulunmaktadır ve bu açıdan Türkiye'deki önemli bölgelerden bir tanesidir. İslahiye yaz aylarında kavurucu sıcaklara sahiptir.
Karkamış İlçesi
Karkamış, Gaziantep’in ve Türkiye'nin Suriye ile olan sınırını barındıran bir ilçedir. Bu yüzden ilçe içerisinde yoğun bir göç kalabalığı ve etnik kültür farklılıkları bulunmaktadır. Gaziantep'te mutlaka görmeniz ve ziyaret etmeniz gereken bir ilçedir.
Nüfusu dokuz binden fazla olan bir ilçedir. Fırat Nehri'ne yakın bir konumda bulunmaktadır. Halk geçimini tarım ile sağlamaktadır. Çünkü topraklar tarıma daha elverişlidir.
Nizip İlçesi
Gaziantep'in en büyük ilçesi olan Nizip, sanayi tarım ve ticaretin Gaziantep'te en çok yapıldığı bölgedir. Karasal iklimin hakim olduğu Nizip ilçesinde Fırat Nehri de büyük önem taşımaktadır. Halk geçimini Antep fıstığı üretimi ile sağlamaktadır.
Bu yüzden sanayi sektörü de Nizip sektöründe gelişme göstermiştir. Çünkü Antep fıstığı ihracatı, Gaziantep için başlıca bir geçim kaynağıdır. Aynı zamanda sabunları yapılan ve yine ihracatı yapılan zeytinler de Gaziantep'te halkın geçimini sağladığı olanaklar arasında yer almaktadır. Gaziantep zeytini tamamen doğal ve Gaziantep'e özgüdür.
Milattan öncesine kadar devirlere şahitlik eden Nizip ilçesi, içerisinde 110 adet mahalle vardır. Nüfusu ise 146 binden fazladır.
Nurdağı İlçesi
Nüfusu 40 binden fazla olan Nurdağı ilçesi her yere kolay ulaşımı sayesinde Gaziantep’in önemli ilçeleri arasında yer almaktadır. Halk geçimini tarım ve hayvancılık üzerinden sağlanmaktadır. Aynı zamanda Nurdağı ilçesinde bulunan krom yatakları da önemli kaynaklardandır.
Gaziantep’in merkezine bir saatlik bir uzaklıkta bulunan Nurdağı, E24 Karayolu üzerindedir. İlçe içerisinde maden işletme tesisleri de bulunmaktadır.
Oğuzeli İlçesi
Tarihi oldukça eskiye dayanan Oğuzeli, Gaziantep’te tarihi araştırmaların yapıldığı önemli bölgelerden bir tanesidir. Gaziantep'in merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunan Oğuzeli ilçesi aynı zamanda Tilbaşar Ovası üzerinde yer almaktadır.
Karasal iklimin hakim olduğu ilçede nüfus 32 binden fazladır. Bu halk geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlanmaktadır. Gaziantep'in diğer ilçelerinde üretilen fıstık, sabun, pirinç ve buğdayın yanı sıra Oğuzeli'nde üzüm, pekmez ve sucuk üretimi yapılmaktadır.
Şahinbey İlçesi
Gaziantep'in merkezini büyük bir bölümde içine alan ilçedir. Gaziantep'in en kalabalık ilçelerinden birisi olan Şahinbey, aynı zamanda Türkiye'nin en kalabalık üçüncü ilçesidir. Nüfusu ise 931 binden fazladır.
Milattan öncesine kadar yerleşim izlerine rastlanan bir ilçedir. Sof Dağları da yine Şahinbey ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Ekonomisi gelişmiş bir ilçedir ve ilçede sanayi büyük önem taşımaktadır. Diğer ilçelerde üretilen mahsulleri işleyen birçok fabrika Şahinbey'de kuruludur. Bu açıdan ihracatta da büyük bir yeri vardır.
Gaziantep’in en ortasında yer alan ve merkezine en yakın konumda bulunan ilçedir.
Şehitkamil İlçesi
Antep Savunması'nın ilk kaybı Mehmet Kamil'den adını alan Şehitkamil ilçesi tarihi ve hissettirdikleri ile mutlaka görülmesi gereken bir bölgedir.
Şehitkamil ilçesi, Şahinbey ilçesi gibi Gaziantep’in merkezini büyük ölçüde içerisine almaktadır. Nüfusu ise 817 binden fazladır.
Yavuzeli İlçesi
Gaziantep'in merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Yavuzeli, tarihi oldukça eskiye dayanan bir ilçedir. Adını Yavuz Sultan Selim'den almıştır.
Ulaşımda büyük kolaylıklar sağlayan ve diğer ilçelere de oldukça yakın olan Yavuzeli'nin nüfusu 22 binden fazladır.
Halk geçimini tarımdan sağlamaktadır. Antep fıstığı üretimi geçim kaynakları arasında ilk sırada yer alır.