Alaşehir’de Gezilmesi Gereken Yerler
Manisa Alaşehir, M.Ö. 150 – 138 yılları arasında Attalos II. Philadelphos tarafından kurulmuş ve bu şehre kardeşlik anlamına gelen Philadelphia ismi verilmiştir. Romalıların ve Osmanlıların bölgede yaşamaları sebebiyle günümüze kadar ulaşan birçok tarihi eserler kalmıştır. Bu nedenle hem doğal güzellikleri hem de tarihi zenginlikleriyle Alaşehir; görülmeye değer bir ilçedir.
Alaşehir Surları, Philadelphia Kilisesi, Şeyh Sinan Türbesi, Yıldırım Beyazıt Camii, Kurşunlu Han ve Sarıkız Kaplıcaları, Alaşehir’in mutlaka gezilmesi gereken yerleridir.
Alaşehir Surları
Alaşehir’e giren turistleri karşılayan surlar ilçeyi ziyaret eden tüm seyyahlar tarafından ilgi görmektedir.
Alaşehir dört yanından siyah taşlardan yapılmış surlarla çevrilidir. 2,5 metre genişliğinde olan bu surlar; sekiz metre yüksekliğindedir. Surlara ait dört adet kapı bulunmaktadır. Bu kapılar Ehlizar, Dombay, Kirmastı ve Kiremişti’dir.
Philadelphia Kilisesi
Alaşehir sınırları içerisinde bulunan Philadelphia Kilisesi, İncil’de adı geçen yedi kiliseden biridir. Alaşehir Otogarı’ndan takriben 10 – 12 dakika yürüme mesafesindedir. Arabayla ise bu mesafe 2 dakikadır.
Romalıların döneminde bölgede Hristiyanlık yayılınca Pavlus müritleri Alaşehir’de toplanmaya başlar ve Pavlus döneminde Philadelphia Kilisesi kurulur. Roma döneminden izler taşıyan kilise, 1979 yaşındadır. İncil’de yer alan kiliselerden biri olması nedeniyle hem yerli hem de yabancı pek çok turistin ilgisini çekmektedir.
Kilise, pazar günü hariç haftanın diğer günlerinde sabah saat 9.00’dan akşam saat 17.00’a kadar ziyarete açıktır.
Girişler ücretsizdir.
Şeyh Sinan Türbesi
Şeyh Sinan Türbesi, Alaşehir’in Şeyh Sinan Mahallesi’nde bulunmaktadır. Arabayla Alaşehir Otogarı’ndan 17 dakika yürüme mesafesinde olan Şeyh Sinan Türbesi’ne, araçla 4 dakikada gidilebilmektedir.
Türbe, Osmanlı döneminde yaptırılan aynı isimdeki caminin avlusundadır. Kapısının üzerinde yer alan kitabeye göre türbe 1465 miladi yılında yapılmıştır. Şeyh Sinan ise 1482 yılında vefat etmiştir.
Üzeri kurşunla kaplı olan türbenin mimari yapısında iki sıra tuğla ve bir sırada taş örgü bulunmaktadır. Her gün ziyarete açıktır.
Şeyh Sinan Türbesi’nin giriş ücreti yoktur.
Yıldırım Beyazıt Camii
Arabayla Alaşehir Otogarı’ndan 2-3 dakikalık mesafede bulunan Yıldırım Beyazıt Camii, yürüyerek 9 ila 11 dakika sürmektedir.
Alaşehir’in merkezinde bulunan Yıldırım Beyazıt Camii 1400’lü yıllarda Osmanlı Padişahlarından Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. Yunan işgali döneminde cami yıkılmasına rağmen yeniden restore edilmiştir.
Cami her gün ziyarete açıktır.
Giriş ücreti yoktur.
Kurşunlu Han
İlçe merkezinde bulunan Kurşunlu Han, Alaşehir Otogarı’na 10-11 dakika yürüme mesafesindedir ve araba 2-3 dakikada ulaşım sağlanabilmektedir.
1553 yılında, Semiz Ali Paşa tarafından üç katlı bir kervansaray olarak yaptırılmıştır ve dönemin kervanlarının konakladığı yerdir. Yapıldığı dönemden bugüne kadar yalnızca zemin katı kalmıştır. Kurşunlu Han, yakın geçmişte yeniden restore edilmiştir.
Her gün ziyaret imkânı bulunmaktadır ve giriş ücreti yoktur.
Sarıkız Ilıcası
Alaşehir’de Sarıkız maden sularının yakınında bulunan Sarıkız Ilıcasının suyunun şifalı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle romatizma hastalıklara sahip olanlar ve cilt hastaları sıkça ziyaret etmektedirler. 4 havuzdan oluşan Ilıca Kaplıcasının birde Gazinosu bulunmaktadır. Alaşehir Otogarı’ndan 4-5 dakikada araçla Sarıkız Ilıcasına gidilebilmektedir. Otogardan ılıcaya yürüme mesafesi ise 20-23 dakikadır.
Sarıkız Ilıcaları giriş ücretleri, konaklama ile birlikte değişiklik göstermektedir.
Alaşehir Yakınlarında Günübirlik Gezilecek Yerler
Alaşehir merkezine çok yakın bulunan ve günübirlik gezilebilecek birkaç önemli yer daha bulunmaktadır. Bunların başında Sardes Antik Kenti, Urganlı Parkı, Kula Volkanik Jeo Parkı ve Kuladokya Kula Peribacaları gelmektedir.
Sardes Antik Kenti
İlk paranın basıldığı yer olarak bilinen Lidya’nın başşehri Sardes Antik Kenti’dir. Alaşehir ile mesafesi takriben 49 kilometredir. Manisa Salihli’den dolmuşlarla da antik kente gidilebilmektedir.
Sardes Antik Kenti içinde yer alan yapılar; Artemis Tapınağı, antik tiyatro, sinagog, akropol ve hamamdır.
Yaz Sezonunda 08.00 – 19.00 saatleri arasında, kış sezonunda ise 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Giriş ücreti 14 TL’dir.
Urganlı Kaplıcaları
Urganlı Kaplıcaları Alaşehir’e 59 kilometre uzaklıktadır. Araçla gidecek olanların İzmir - Ankara karayolu üzerinden Urganlı yoluna devam etmeleri gerekir.
Bölgenin en sık kullanılan kaplıcalarındandır. Suları bikarbonat, sodyum ve karbondioksit içermektedir. Kaplıcanın suları özellikle bağırsak ve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.
Giriş saatleri ve giriş ücretleri konaklamaya göre değişmektedir.
Kula Volkanik Jeoparkı
UNESCO Jeoparklar Ağı üyesi olarak kabul edilmiştir. Alaşehir merkezine uzaklığı 40 kilometre civarındadır.
Prehistorik fosil insan ayak izleri ve lav akıntıları ziyaret edenlerin ilgisini çekmektedir. Kula Peri Bacaları çok şiddetli yağan yağmurlar ve rüzgarlar neticesinde meydana gelmiştir. Tabiat alanı olarak da ayrıca Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce kabul edilmiştir.
Kuladokya’ya giriş saati yoktur ve giriş ücretsizdir.