Yatağan’da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler


Yatağan’da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Muğla’nın sakin ve huzurlu ilçelerinden biri olan Yatağan, gezilecek yerler bakımından ziyaretçilerine sınırlı da olsa etkileyici destinasyonlar sunmaktadır. Muğla şehir merkezine 27 kilometre uzaklıkta yer alan Yatağan’a özel araçla yapılacak olan ulaşımlarda, Atatürk Caddesini kuzeybatı yönüne yaklaşık 20 dakika takip etmek gerekmektedir. Aynı zamanda Muğla il merkezinden taksi veya yarım saatte bir hareket eden Yatağan minibüsleriyle de ilçeye yarım saat içerisinde ulaşım sağlanabilmektedir.

Yatağan, denize kıyısı olmadığı için turizm anlamında yatırımların daha az olduğu ilçelerden biridir. Buna rağmen, gezilecek pek çok tarihi yeri bulunan Yatağan, doğal güzelliklerle çevrili ve oldukça sakin bir ilçedir. Tarihi boyunca pek çok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış olan Yatağan’da gezilecek birçok antik kent bulunmaktadır.

Yatağan'da gezilecek yerler arasında; Stratonikeia Antik Kenti, Osman Hamdi Bey Konağı, Lagina Antik Kenti, Kül Dağı Göleti (Mavi Göl), Bozüyük Güzelköy, Dipsiz Çayı, Panarama Antik Kenti ve Yaylaköy Kilisesi yer almaktadır.

Stratonikeia Antik Kenti

Yatağan’da gezilecek yerler arasında öne çıkan Stratonikeia Antik Kenti, ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıktadır. Yatağan’ın Eskihisar Köyü sınırları içerisinde bulunan antik kente ulaşımlar, özel araçla İnönü Bulvarını batıya doğru takip ederek yapılabilmektedir. Ayrıca bölgeye taksi veya Yatağan Otogarı’ndan saat başı hareket eden Eskihisar Köyü dolmuşlarıyla da 25 dakika içerisinde gidilebilmektedir.

İlk yerleşimlerin Tunç Çağı’nda başladığı bilinen Stratonikeia Antik Kenti, adını Seleukos krallarından I.Antiokhos’un eşi olan Stratonike’den almıştır. Özellikle Hellenistik Dönem boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan antik kent, M.Ö. 130 yılında tamamen Roma’ya bağlı bir kent olarak varlığını sürdürmüştür. Beylikler Dönemi sürecinde Türklerin hakimiyeti altına giren kent, Yatağan tarihi için oldukça önemli bir ören yeridir.

Tamamen mermer kullanılarak inşa edilmiş olan Stratonikeia Antik Kenti, 7 kilometrelik alan üzerine kurulmuştur. Stratonikeia Antik Kenti ‘nin mermerden inşa edilmiş en büyük kent olması, dünya çapında ayrı bir üne sahip olmasına sebebiyet vermiştir. İçerisinde antik tiyatro, meclis binası, agora, hamam, şehir kapıları, mezar anıtları ve sütunlu cadde gibi önemli yapıları görebileceğiniz Stratonikeia Antik Kenti; doğal güzellikler ile çevrili bir alan üzerinde yer almaktadır.

Yatağan’da gezilecek yerler arasında bulunan Stratonikeia Antik Kenti’ni, haftanın her günü 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Stratonikeia Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.

Osman Hamdi Bey Konağı

Yatağan’ın ünlü tarihi yapılarından olan Osman Hamdi Bey Konağı, ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta, Turgut Köyü’ndedir. Konağa ulaşımlar, özel araçla Yatağan – Turgut yolu üzerinden yapılmaktadır. Konağa, ilçe merkezinden taksi veya saat başı hareket eden Turgut Köyü dolmuşlarıyla da yapılabilmektedir.

Türkiye’nin yetiştirdiği sayılı müzecilerden ve arkeolog ressamlardan Osman Hamdi Bey’in bir dönem konakladığı konak, sonradan müzeye çevrilmiş ve ziyarete açılmıştır. Osman Hamdi Bey, aynı zamanda Yatağan’ın önemli tarihi yerlerinden olan Lagina Antik Kenti’ndeki kazıları başlatan kişiler arasında yer almaktadır.

Ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosuyla bilinen Osman Hamdi Bey’in, bu tablosunu buradaki konakta konaklama yaptığı 1891 ile 1893 yılları arasında icra ettiği bilinmektedir.

Yatağan tatilinde gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Osman Hamdi Bey Konağı’nı haftanın her günü 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Osman Hamdi Bey Konağı’na girişler ücretsizdir.

Lagina Antik Kenti

Yatağan ilçesine bağlı Turgut Köyü sınırları içerisinde yer alan Lagina Antik Kenti, bölge geçmişine ışık tutan kentlerden biridir. Kente ulaşımlar, özel araçla Yatağan – Turgut yolunun kuzeybatı istikametine devam edilmesiyle yapılmaktadır. Kente, taksi veya ilçe otogarından binebileceğiniz Turgut Köyü dolmuşlarıyla da gidilebilmektedir.

Lagina Antik Kenti, Karyalıların dini merkezi olarak kullanıldığı bilinen kentlerden biridir. Yapımında özellikle mermer blokların kullanılmış olduğu antik kent içerisinde bulunan Lagina Hekate Tapınağı, antik kentin içerisinde dikkat çeken yapılar arasındadır. Hekate Tapınağı, Karyalılar döneminde, falcılık ve büyücülük gibi güçlerin tanrısı olarak tanınan Hekate adına inşa edilmiştir.

Günümüze, az sayıda eserle ulaşabilmiş olan Lagina Antik Kenti’nde mermer taş sütunlar ve taş bloklar görülebilmektedir. Haftanın her günü 08:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Lagina Antik Kenti, Yatağan’da gezilecek yerler arasında öne çıkmaktadır.

Lagina Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.

Kül Dağı Göleti (Mavi Göl)

Yatağan’ın doğal güzellikleri arasında sıralanan Kül Dağı Göleti, Mavi Göl ismiyle de bilinmektedir. İlçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta, Kapubağ Mahallesi sınırları içerisinde bulunan gölete ulaşımlar, özel araçla İnönü Bulvarını batıya takip ederek Bodrum yolu sapağından Kapubağ tabelasına dönerek yapılmaktadır. Gölete taksi veya ilçe otogarından hareket eden Kapubağ dolmuşlarıyla da yapılabilmektedir.

Görünümü ve atmosferi ile birlikte adeta gizli cennet olma özelliğine sahip Kül Dağı Göleti, masmavi renkleriyle birlikte Mavi Göl adıyla anılmaktadır. Turizme kazandırılmamış bir yer olan Kül Dağı Göleti, ender görülen bir oluşum ile meydana gelmiştir. Yatağan’da yıllardır faaliyet gösteren termik santralde kullanılan kömürlerinin atıklarının kül halinde bölgeye sızması ve yağmur suları ile birleşmesiyle birlikte Kül Dağı Göleti meydana gelmiştir.

Çevresinde doğa yürüyüşü, piknik veya kamp gibi aktivitelerinizi gerçekleştirebileceğiniz Mavi Göl’e girmek tehlikeli ve yasaktır. İçerisinde bulunan kimyasallardan ötürü dikkatli olunması tavsiye edilen Kül Dağı Göleti’nde hizmet veren herhangi bir tesis de bulunmamaktadır.

Yatağan’da gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Kül Dağı Göleti’ni dilediğiniz saat aralığında ziyaret edebilirsiniz.

Kül Dağı Göleti’ne girişler ücretsizdir.

Bozüyük Güzelköy

Yatağan ilçe merkezine yaklaşık 10 kilometrelik mesafede bulunan Bozüyük Güzelköy’e ulaşımlar, özel araçla Yatağan – Muğla yolunu takip ederek yapılmaktadır. Ayrıca köye, taksi veya ilçe merkezinden binebileceğiniz Bozüyük dolmuşlarıyla da gidilebilmektedir.

Yatağan’ın doğal güzellikler ile çevrili köylerinden olan Bozüyük Güzelköy, Ege Bölgesi’nin geleneksel köy yaşamını gözlemleyebileceğiniz bir destinasyondur. Otantik dokusu ve temiz doğasıyla birlikte ziyaret edebileceğiniz Bozüyük Güzelköy, aynı zamanda birçok televizyon dizisi ve sinema filminin de çekilmesiyle birlikte ayrı bir üne sahip olmuştur.

Bozüyük Güzelköy içerisinde görebileceğiniz doğal güzellikler arasında öne çıkan destinasyon ise 800 yaşını geçmiş olan bir anıt ağaçtır. Aynı zamanda 87 metrelik derinlikten çıkarıldığı bilinen Bozüyük Pınarbaşı ise köy sınırları içerisinde bulunan doğal güzellikler arasındadır.

Dipsiz Çayı

Yatağan tatilinde gezilecek yerler listenize dahil edebileceğiniz Dipsiz Çayı, ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıktadır. Çaya ulaşımlar, özel araçla Mehmet Özcan Caddesini kuzeybatı yönüne takip ederek yapılabilmektedir. Bölgeye hareket eden toplu taşıma aracı bulunmadığı için alternatif olarak taksi seçeneğini tercih edebilirsiniz.

Yatağan’ın mesire yerleri arasında bulunan Dipsiz Çayı, kaynak boyunca sıralanan ağaçlar ve zengin bitki örtüsüyle birlikte oldukça keyifli bir atmosfere sahiptir. Yatağan’da piknik yapabileceğiniz konumlardan olan  Dipsiz Çayı’nda hizmet veren herhangi bir tesis bulunmamaktadır.

Çay kenarında görebileceğini böğürtlen bitkilerinin de tadına bakabileceğiniz bölgede ağaçların altında, çaydan gelen serinlik ile birlikte arkadaşlarınız veya aileniz ile birlikte keyifli vakit geçirebilirsiniz. Haftanın her günü dilediğiniz saatte ziyaret edebileceğiniz Dipsiz Çayı, Yatağan’da gezilecek yerler arasında sıralanmaktadır.

Dipsiz Çayı’a girişler ücretsizdir.

Panarama Antik Kenti

Panarama Antik Kenti, Yatağan ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Bağyaka Köyü’nde yer almaktadır. Kente ulaşımlar, özel araçla İnönü Bulvarını, Bodrum kavşağına kadar takip ederek buradan Bağyaka tabelasının izlenmesiyle yapılmaktadır. Antik kente, taksi veya ilçe otogarından hareket eden Bağyaka Köyü dolmuşlarıyla da gidilebilmektedir.

Panarama Antik Kenti’nin, Yatağan’ın önemli tarihi yapılarından olan Stratonikeia Antik Kenti ile bir ilişkisi olduğu düşünülmektedir. Öyle ki, iki antik kent arasında gizli bir yeraltı yolu yapılmış olduğu da bilinmektedir. Panarama Antik Kenti, bölgede dini tören ve şenliklerin yapıldığı bir yer olarak öne çıkmaktadır.

Panarama Antik Kenti içerisinde görülebilecek yapılar arasında taş bloklar ve taş sütunlar yer almaktadır. Ne zaman inşa edildiğine dair bilgi bulunmayan antik kenti, haftanın her günü 08:30 ile 17:30 saatleri arasında gezebilirsiniz.

Panarama Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.

Yaylaköy Kilisesi

Yaylaköy Kilisesi, Yatağan’a 9 kilometrelik mesafede bulunan Eskihisar Köyü sınırları içerisindedir. Yapıya özel araçla yapılacak olan ulaşımlar, Yatağan – Milas yolunu takip ederek gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda kiliseye taksi veya ilçe otogarından binebileceğiniz Eskihisar dolmuşlarıyla da gidilebilmektedir.

Rumlar tarafından inşa edildiği bilinen Yaylaköy Kilisesi, 19. yüzyıl yapılar arasında yer almaktadır. Kilisenin içerisinde çok sayıda boyamalı ve süslemeleri yapılar görülebilmektedir. Kiliseye ait şapelin de yine Eskihisar Köyü sınırları içerisinde yer aldığı bilinmektedir.

Günümüze oldukça büyük tahribatla ulaşabilmiş olan Yaylaköy Kilisesi’ni, haftanın her günü dilediğiniz saat aralıklarında gezebilirsiniz.

Yaylaköy Kilisesi’ne girişler ücretsizdir.

Yatağan Günübirlik Gezilecek Yerler

Yatağan, gezilecek yerler bakımından ziyaretçilerine birçok alternatif sunmaktadır. Bununla beraber ilçe, bulunduğu konumdan ötürü birçok önemli destinasyona da yakın durumdadır. Yatağan tatilinde günübirlik gezilecek yerleri ziyaret ederek, daha çok noktayı keşfedebilir, tatilinizi daha renkli hale getirebilirsiniz.

Akyaka

Yatağan ilçesine 50 kilometre uzaklıkta yer alan Akyaka, başta Azmak Nehri olmak üzere birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapan, Ula ilçesine bağlı bir tatil köyüdür.

Plajları, tekne turları, butik konaklama tesisleri, eğlence mekanları ve temiz doğasıyla ziyaret edebileceğiniz Akyaka’yı Yatağan tatilinde günübirlik olarak ziyaret edebilirsiniz.

Ören

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı bir köyü olan Ören, Yatağan’a 70 kilometre uzaklıktadır.

Çevresinde çok sayıda plaj bulunan Ören’de, Ören Marina’yı gezebilir, sakin doğasıyla birlikte unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz. Ören, aynı zamanda zengin tabiatı ve huzurlu atmosferiyle dikkat çeken destinasyonlar arasındadır.

Akçapınar

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akçapınar Köyü, Yatağan’a 58 kilometre uzaklıktadır.

Oldukça sakin bir atmosfere sahip olan Akçapınar plajlarında deniz, kum ve güneşin tadını çıkarabilir; sahil boyunca sıralanan kitesurf tesislerinde gerçekleştirilen kitesurf etkinliklerine katılarak adrenalin dolu bir gün geçirebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.