Tire’nin Mutlaka Görülmesi Gereken Tarihi ve Turistik Yerleri
Yerleşimin tarih öncesi dönemlere kadar uzandığı İzmir’in Tire ilçesi, bugüne kadar Lidyalılar, Hititler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar da dahil olmak üzere pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, kültürel ve tarihsel olarak zengin bir mirasa sahip bir ilçedir.
Farklı medeniyet ve kültürlerden izler taşıyan bu tarihi bölge, hem merkezi hem de köylerinde gezilecek ve keşfedilecek yerler ile doludur. Roma ve Bizans dönemlerinden izler taşıyan tarihi yapıları, yerleşim alanları ve arkeolojik bölgeleri ile Tire’de görülmeye değer pek çok köy de bulunmaktadır. Tire Müzesi, bu medeniyetlerin izlerini sürmek ve tarihe ışık tutmak için ziyaret edilebilir.
Bizans’tan sonra Aydınoğulları himayesine geçen Tire, başlarda Aydınoğulları’nın merkezi olmuş ve Osmanlı’ya bağlanmıştır. Osmanlı döneminde bölgeye inşa edilen hanlar, medreseler, camiler, çarşılar, hamamlar ve bedestenler de mimari özellikleri ile görülmeye değerdir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde 17.yüzyıldan sonra kendine özgü özelliklerini yavaş yavaş kaybetse de, tarih boyunca biriken kültürel mirası ve mimari örnekleri ile Tire’de görülmesi gereken pek çok tarihi ve turistik mekan bulunmaktadır.
Tire seyahatinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken tarihi ve turistik yerler arasında; Tire Müzesi, Kaplan Köyü, Tire Pazarı, Theos Mozolesi, Necip Paşa Kütüphanesi, Yoğurtluoğlu Külliyesi, Ali Baba Türbesi, Tire Ulu Cami, Tahtakale Hamamı, Kaystros Kaya Mezarları ve Kurşunlu Han yer almaktadır. Ayrıca; Balım Sultan Türbesi ve Alamadan Dede Türbesi de ziyaret edilmeye değerdir.
Tire Müzesi
Tire Müzesi, ilçe merkezinde Ketenci mevkiinde bulunmaktadır. İlçe merkezindeki konumu ile, yürüyerek ve taksi ile ulaşım oldukça kolaydır. Otobüs ile ulaşım Torbalı ile Tire arası ulaşım sağlayan 798 no’lu Eshot hattı ile sağlanmaktadır.
20.yüzyılın ikinci yarısından itibaren Tire’de hizmet veren müzede on binlerce farklı kültürel ve tarihi eser bulunmaktadır. Arkeolojik, etnografik eserler, arşiv vesikası, güzel sanat eserleri, el yazmaları ve sikkelere ev sahipliği yapan müzede; çok çeşitli heykeller, mermerler, cam eserler, toprak eserler, sikkeler, kandiller, sikkeler, heykelcilik eserleri, el yazmaları, kıyafetler, çeyiz sandıkları, hamam tasları, mücevherler, seramikler, savaş eşyaları, tablolar, halı ve kilimler ve daha pek çok eser sergilenmektedir.
Tire ve Ege tarihine ışık tutmak için ziyaret edilebilecek Tire Müzesi, yılın her mevsiminde ziyarete açıktır. Haftanın her günü açık olan müze 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Keşfedilecek pek çok noktası ile İzmir’in en güzel ilçelerinden Tire’de planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Tire Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Thelos Mozolesi
Tire ilçe merkezine 25 km uzaklıktaki Halkapınar Köyü’nde bulunan Thelos Mozolesi’ne özel araba ile ulaşım ortalama 25-30 dakika sürmektedir. Köye toplu taşıma araçları ile ulaşım olanağı, yaz aylarında ilçe merkezinden kalkan Halkapınar dolmuşları ile sağlanmaktadır.
Tarihi çok eskilere, M.Ö 250’li yıllara kadar uzanan Thelos Mozolesi, eski bir mezar yeridir ve Selevkos Devleti’nin imparatorları tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Bir tapınak görünümünde inşa edilen mezarlık alanı, ilginç tasvirleri ile de görülmeye değerdir.
Yılın her mevsimi ve günün her saati ziyaret edebileceğiniz Thelos Mozolesi’ni ziyaret ücretsizdir.
Necip Paşa Kütüphanesi
Tire’de İhsaniye Mahallesi’nde bulunan Necip Paşa Kütüphanesi, merkezden ortalama 1- 1.5 km uzaklıktadır. Özel araba ve taksi ile ortalama 5 dakikada ulaşım sağlayabileceğiniz kütüphaneye, İhsaniye dolmuşları ile de sağlanabilmektedir. İlçe merkezindeyseniz, yürüyerek de kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
19.yüzyılın ilk yarısında Osmanlı’nın önemli devlet adamlarından biri olan ve kütüphaneye adını veren Necip Paşa tarafından inşa ettirilen kütüphanede binlerce farklı kitap ve eser yer almaktadır. İslam alimlerinin önde gelen isimlerinin eserleri ve tarihi eserleri ile oldukça değerli eserlere ev sahipliği yapan kütüphanede Necip Paşa Vakfı’na ait yüzlerce farklı ciltli kitap da yer almaktadır.
Kütüphane, hafta sonları kapalıdır. Haftanın diğer günlerinde 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Girişte herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır ve giriş ücretsizdir.
Yoğurtluoğlu Külliyesi
Yavukluoğlu Cami olarak da bilinen Yoğurtluoğlu Külliyesi, Tire’de Dumlupınar mevkiinde bulunmaktadır.
İlçe merkezine 1 km uzaklıktaki camiye, özel araba ve taksi ile ortalama 4-5 dakikada ulaşım sağlanabilmektedir. Toplu taşıma ile ulaşım için 798 no’lu Eshot hattı ve Dumlupınar dolmuşları kullanılabilir. Merkezi konumu ile, taksiyle ve yürüyerek de kolayca ulaşım sağlanabilmektedir.
Tarihi 1600’lü yıllara kadar uzanan ve Tire’nin tarihi eserlerinden biri olan Yoğurtluoğlu Külliyesi, Yoğurtluoğlu ailesinden Mustafa Bey tarafından inşa ettirilmiştir. 2000’li yılların başında restore edilerek yeniden ibadete açılan cami; medrese odaları, avlusu ve Osmanlı mimarisini yansıtan özellikleri ile görülmeye değerdir.
Cami, haftanın her günü ziyarete açıktır ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Ali Baba Türbesi
Tire’de Cambazlı mevkiinde yer alan Ali Baba Türbesi, ilçe merkezine ortalama 5 km uzaklıktadır. Özel araba ve ulaşım ortalama 10 dakika sürmektedir. Toplu taşıma ile ulaşım seçeneği bulunmayan köye, taksi ile de gidilebilmektedir.
Anadolu’da önemli Bektaşi Dergahları arasında yer alan Ali Baba Türbesi’nin kitabesi bulunmasa da, kayıtlarda burada Ahi Babası’nın bulunduğu geçmektedir.
Sekizgen şekildeki türbe iki bölümden oluşmaktadır ve ortasında bulunan kubbesi ile de görülmeye değerdir. Bektaşi babalarının önemli isimlerinin mezarının bulunduğu Ali Baba Türbesi, önemli bir ahilik merkezi olarak Ahilik geleneğinin devamını yansıtmaktadır.
Ali Baba Türbesi, ücretsiz olarak yılın her mevsimi ve günün her saati ziyaret edilebilir.
Tire Ulu Cami
İzmir’in tarihi camilerinden biri olan Tire Ulu Cami, ilçede Kurtuluş Mahallesi’nde bulunmaktadır. İlçe merkezindeki konumu ile, yürüyerek ve taksiyle ulaşım oldukça kolaydır.
Ne zaman inşa edildiği ile ilgili kayıtlarda kesin bir bilgi bulunmasa da, halk arasındaki söylentiler, eskiden bir kilise olduğu ve ardından camiye çevrildiği yönündedir. 17.yüzyılda onarımdan geçen cami; üzerindeki motifleri, minaresi, bezemeleri, medrese odaları ve tarihi görüntüsü ile görülmeye değerdir.
Tire Ulu Cami, haftanın her günü ibadete ve ziyarete açıktır ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Tahtakale Hamamı
Tire’de Kurtuluş mevkiinde bulunan Tahtakale Hamamı, ilçe merkezindeki konumu ile yürüyerek ve taksi ile ulaşım oldukça kolaydır. Özel araba ile ulaşım ortalama 5-6 dakika sürmektedir. Toplu taşıma ile ulaşım için 798 no’lu Eshot hattı kullanılabilir.
Sultan II. Murad döneminde Halil Yahşi Bey tarafından inşa ettirilen Tahtakale Hamamı, simetrik nişlerin kullanıldığı ve tarihte birkaç kez restorasyon çalışmalarından geçen bir hamamdır. Günümüzde, çarşı içinde bulunan hamam, 19.yüzyılda çıkan büyük bir yaygında büyük hasar görse de, daha sonra restore edilmiştir.
Bugün, hamamın bazı bölümleri dükkan olarak kullanılmaktadır. Hamam içerisinde, dokuma tezgahı olarak kullanılan bir bölüm de bulunmaktadır.
Tahtakale Hamamı’nı haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.
Tatilinizi İzmir’in en güzel ilçelerinden Tire’de planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Tire Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.