Tekirdağ Seyahatinde Mutlaka Yapılması Gerekenler
Antik çağlardan bu yana Trakya’da bağcılık kültüründe özel bir yere sahip olan Tekirdağ; yaz aylarında plajları, kışın üzüm bağları, dört mevsim yürüyüş rotaları ve turistik cazibe merkezleri ile keyifli bir gezi destinasyonudur.
Marmara Denizi kıyısında, her biri sakin ve huzurlu köyleri, adrenalin dolu yamaç paraşütü olanakları, lezzetli mutfağı, köklü tarihi, el yapımı şarapları, ünlü rakısı, tepeleri, parkları, festivalleri ve daha fazlası ile Tekirdağ’a yapılacak bir seyahatte gerçekleştirilebilecek pek çok aktivite seçeneği bulunmaktadır.
Şehrin adıyla markalaşmış Tekirdağ köftesi, bir Tekirdağ seyahatinde mutlaka denenmesi gereken bir lezzettir. Peynir helvası ve Hayrabolu tatlısı da bir Tekirdağ gezisinin olmazsa olmazlarıdır.
Şehrin tarihine ışık tutan ve 6 milyon yıllık fosiller gibi ilginç eserlere ev sahipliği yapan Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Türk- Macar dostluğunun simgesi Rakoczi Müzesi, yamaç paraşütü ile ünlü Uçmakdere Köyü, şarabı ile ünlü Mürefte Köyü, Tekirdağ’ın üzüm bağları arasında çok keyifli bir tatil geçirmek mümkündür.
Tekirdağ Köftesi Yiyin
Tekirdağ denildiğinde akla köfte gelir. Tekirdağ köftesini günümüzde Türkiye’nin her yerinde denemek mümkün olsa da, Tekirdağ seyahatinde yapılması gerekenlerin başında gelmektedir.
Trakya genelinde en meşhur köfte olan Tekirdağ köftesi, kendine has yumuşak dokusu, odun kömüründe pişen kokusu ve yanında servis edilen acı sosu ile birlikte nefis bir lezzete sahiptir.
Tekirdağ köftesinin şehirdeki en ünlü adresi, Tekirdağ Merkez’deki çarşı içerisinde bulunan Özcanlar Köfte’dir. Turistik atmosferi ile İstanbul gibi çevre şehirlerden gelen ziyaretçilerin de en çok tercih ettiği köftecilerin başında gelen Özcanlar Köfte, köfteyi yanında kızarmış ekmeği, acı sosu ve piyazı ile birlikte servis etmektedir.
Köftenin ardından, Tekirdağ’ın tahin soslu, cevizli ünlü Hayrabolu tatlısını denemeyi de ihmal etmeyin.
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni Görün
Tekirdağ seyahatinde şehrin tarihine ışık tutacak bir gezi planlamak isterseniz, başlangıç rotası olarak Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni seçmeniz gerekmektedir.
Şehrin merkezi Süleymanpaşa ilçesinde Rakoczi Ferenc Sokak’ta bulunan müze, 5000’e yakın arkeolojik ve 2000 etnografik eseri ile oldukça değerli bir koleksiyona sahiptir. 1967 yılında hizmete giren müze, eski Vali Konağı içerisinde bulunması ile de özel bir yere sahiptir.
Tekirdağ ve çevresindeki antik kentlerde yapılan arkeoloji çalışmalarında elde edilen eserler arasında, tarihi 6 milyon yıl öncesine kadar giden fosiller ve Helenistik dönemden kalma arkeolojik eserler de oldukça ilgi çekicidir.
Müze, Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Haftanın diğer günlerinde 17:30’a kadar hizmet vermektedir. Giriş ücretsizdir.
Uçmakdere’de Yamaç Paraşütü Yapın
Plajları ile ünlü Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde yamaç paraşütü ile ünlü Uçmakdere Köyü, yıl boyunca birçok ziyaretçinin bu adrenalin dolu aktivite için ziyaret ettiği bir yerdir.
Doğal güzellikleri ve temiz, mavi denizi ile de dikkat çeken Uçmakdere’ye gidildiğinde, Ganos Dağı ve Marmara Denizi’ne kuşbakışı bakma fırsatı yakalamak için yamaç paraşütü mutlaka denenmelidir.
İstanbul’a 2.5-3 saat mesafedeki Uçmakdere’de dağların arasında süzülürken paraşütün neden bu kadar unutulmaz bir deneyim olduğunu anlayabilirsiniz.
Uçmakdere’de paraşüt eğitimleri Tekirdağ Yamaç Paraşütü Kulübü tarafından verilmektedir. Eğitmenler eşliğinde yapabileceğiniz yamaç paraşütünün ücreti 200-250 TL civarındadır.
İskele Rum Meyhanesi’nde Rakı İçin
Şehir merkezinde hem konumu hem de kalitesi ile Tekirdağ’ın en ünlü restoranlarından biri olan İskele Rum Meyhanesi, Tekirdağ şarabını ve lezzetli mezeleri deneyimlemek için de harikadır.
Deniz kıyısında bulunan ahşap iskelenin üzerindeki masalar için önceden rezervasyon yaptırmak gerekse de, Tekirdağ seyahatinde kesinlikle unutulmaz bir deneyim olacaktır. Manzara ve atmosferinin dışında, meyhanenin yemekleri ve mezeleri de oldukça ünlüdür.
Denizden gelen dalga sesleri eşliğinde lezzetli Tekirdağ rakısının tadını çıkarma olanağı da bulabilirsiniz.
Tekirdağ’ın Mavi Bayraklı Plajlarında Denize Girin
Tekirdağ’da bulunan pek çok plaj bulunsa da, mavi bayraklı olarak tescillenen plajlar, genellikle Şarköy ilçesindedir.
Şarköy ilçe merkezinde ve Mürefte Köyü’ne bulunan mavi bayraklı plajlar; altın rengi kumları, tertemiz, sakin ve masmavi suları ile keyifli bir deniz tatili olanağı sunmaktadır.
Yaz mevsiminde nüfusu 500 bini geçen Şarköy’ün mavi bayraklı plajları arasında; Mürefte Halk Plajı, Şarköy Sosyal Tesisler Önü Halk Plajı, Şarköy Halk Plajı ve Süleyman Altınok Halk Plajı yer almaktadır.
Plajlarda şezlong ve şemsiye kiralama, kafe, büfe, duş, soyunma kabini gibi olanaklar da mevcuttur. Tekirdağ Belediyesi tarafından işletildiklerinden girişler de ücretsizdir.
Ünlü Peynir Helvasını Deneyin
Tekirdağ’ın en ünlü lezzetlerinden biri olan peynir helvası, mandıra sahiplerinin kendi ürettikleri özel tuzsuz peynirlerle hazırladıkları ve neredeyse her yemekten sonra servis edilebilecek bir lezzettir. Bu nedenle, bir Tekirdağ seyahati peynir helvasını denemeden bitirilmemelidir.
Peynir helvasının yapımına, taze sütün mayalanarak peynir haline getirilmesi ile başlanır. Taze sütten elde edilen peynirlerle hazırlandığı için, klasik peynirli tatlılardan çok daha özel bir lezzete sahiptir.
Tekirdağ’da pek çok fırın, pastane ve restoran menüsünde peynir helvası bulunabilir. Ancak, şehirdeki en ünlü adreslerin başında Şirin Peynir Helvası gelmektedir.
Küçük bir dükkanda hizmet veren ve Yunus Çakır’a ait olan Şirin Peynir Helvası’nda, ziyaretçiler için oturabilecekleri masalar da bulunmaktadır.
Mürefte’de Şarap İçin
Trakya’da antik medeniyetlerden bu yana öne çıkan bir şarap bölgesi olan Mürefte, bir kıyı kasabası olmasının ötesinde, lezzetli şarapları ile günümüzde hala popülerliğini korumaktadır.
18. yüzyılda bir Rum kasabasıyken mübadele döneminin ardından Türklerin yerleştiği köyde, şarap üretimi ve şarap kültürü hala devam etmektedir.
Tekirdağ’ın pek çok ilçesinde üzüm bağları ve el yapımı şarap satın alabileceğiniz şaraphaneler mevcut olsa da, Mürefte şarabının yeri bir başkadır.
Şarköy’e bağlı Mürefte Köyü’ne gidildiğinde; Kutman Şarapçılık içerisindeki üzüm bağları ziyaret edilebilir, şarap mahzenlerinde şarap tadımı yapılabilir. Eylül ve Ekim aylarında, üzüm hasadı zamanında burada şarap üretimini adım adım gösteren özel şarap ve bağ turları da gerçekleştirilmektedir.
Mürefte’deki Kutman Şarapçılık’a giderseniz, kendiniz için bir şişe el yapımı şarap satın almayı da ihmal etmeyin.
Üzüm Bağlarını Gezin
Tekirdağ’da şarap kültürü yalnızca Mürefte Köyü’ne özgü değildir. Antik çağlardan beri özel bir şarap bölgesi olan Tekirdağ’da, üzüm bağı gezmek ve şarap tadımı yapmak için ziyaret edebileceğiniz daha pek çok bağ evleri bulmanız da mümkündür.
Hoşköy’de günümüzde kalıntıları ile hala ayakta kalan St. İoannis Manastırı’nı da ziyaret edebileceğiniz Melen Bağları, Fransa’nın seçkin restoranlarına şarap gönderen Barbare Bağları, Karaevli Köyü’nde lezzetli el yapımı şarapları ve yeşillikler içindeki restoranı ile dikkat çeken Barel Bağları, Istranca Dağları’nın manzarasına karşı şarabınızı yudumlayabileceğiniz ve spa’sıyla özel bir konaklama seçeneği de sunan Arcadia Bağları da mutlaka ziyaret edilmesi gereken bağlardır.
Rakoczi Müzesi’ni Gezin
Trakya’da Türk ve Macar dostluğunun özel bir simgesi olan Rakoczi Müzesi, ünlü Macar kahramanı Rakoczi’nin anısına hizmet vermektedir.
Tekirdağ’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken tarihi mekanlardan biri olan Rakoczi Müzesi, ziyaretçilerine gizemli bir yolculuğa çıkma olanağı sunmaktadır.
Rakoczi’ye ait tabloların, kişisel eşyalarının, fotoğrafların ve özel eserlerin sergilendiği müzenin girişinde Türkçe ve Macarca yazılmış kitabeler de bulunmaktadır. Rakoczi Müzesi, eski Osmanlı mimarisini yansıtması ile de ziyaret edilmeye değerdir.
Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan Rakoczi Müzesi, haftanın diğer günlerinde 09:00 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir.
Eriklice’de Deniz Kenarında Balık Yiyin
Şarköy ilçesine bağlı, şehir merkezine 100 km uzaklıktaki Eriklice Köyü, Marmara Denizi’nin yanı başında, sessiz, sakin, huzurlu bir kıyı kasabasıdır.
Zeus’un oğlu Herakles’in yaşadığı yer olduğu düşünülen bu köy; tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Tarihi kilise, manastır, kale gibi kalıntıların hala varlığını sürdürdüğü Eriklice’de, Traklar’dan günümüze kadar ulaşan Tümülüs de tarihi bir ziyaret için görülebilir.
Zeytin ağaçları ve üzüm bağları ile de özel bir atmosfere sahip olan Eriklice, sakinliği ile İstanbulluların kafa dinlemek için tercih ettikleri bir gezi rotasıdır.
Eriklice Köyü’nün öne çıkan özelliklerinden biri de, deniz kenarındaki balık restoranlarıdır. Canlı müzik ve Tekirdağ şarabı eşliğinde lezzetli ve taze balıkların tadını çıkarabileceğiniz Eriklice’de en ünlü balık restoranı ise köyün sahil şeridindeki konumuyla dikkat çeken Yakamoz Restaurant’tır.
Hayrabolu Tatlısını Deneyin
Tekirdağ mutfağının özel lezzetlerinden biri olan Hayrabolu tatlısı, adını şehir merkezine 55 km uzaklıktaki Hayrabolu ilçesinden almaktadır.
Tatlının çıkış yeri Hayrabolu olsa da, bugün Tekirdağ’ın hemen her evinde tüketilen bir tatlıdır. Üzerinde tahinli sosu ve toz fıstığı ile damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakmaktadır.
Rumeli göçmenlerin bölgeye getirdiği bu lezzetli tatlının en önemli özelliği ise, taze sütten üretilen taze peynirlerle hazırlanmasıdır. Yani, bir gece önceden kalan sütle bile yapılmamaktadır. İşte bu özelliği, Hayrabolu tatlısına taze ve özel bir lezzet katmaktadır.
Hayrabolu tatlısı, Tekirdağ’da hemen her restoranın menüsünde bulunabilir. Şehirdeki en ünlü adresi ise Pey-Tat Hayrabolu Tatlısı’dır.
Aşıklar Tepesi’ne Çıkın
Tekirdağ’da en güzel manzaralardan birini sunan Aşıklar Tepesi, manzara eşliğinde sakinliğin, huzurun ve doğanın tadını çıkarmak için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.
Aşıklar Tepesi, gündüzleri tatlı esen rüzgarı eşliğinde dalgaların kıyıya vuran görüntüsü, akşamları şehrin ışıklarının denize yaptığı yansıması ile harika bir manzaraya sahiptir.
Aşıklar Tepesi, Süleymanpaşa ilçesinde Değirmenaltı mevkiinde bulunmaktadır ve ücretsiz olarak ziyaret etmek mümkündür.
Trend Aqua Park’ta Eğlenin
Eğlenceli kaydırakları ve havuzları ile gün boyu çocuklar gibi eğlenebileceğiniz bir su parkı olan Trend Aqua Park, plajı ile ünlü Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinde bulunmaktadır.
Havaların ısınması ile Tekirdağ halkının ve İstanbulluların ilgi gösterdiği bu aqua parkta toplamda 11 farklı kaydırak seçeneği mevcuttur. Ayrıca, aileler için özel aile havuzları ve çocuk havuzu gibi seçenekleriyle de oldukça keyifli bir ortama sahiptir.
Sıcak yaz günlerinde, hem havuzda serinlemek hem de eğlenceli kaydıraklardan kayarken adrenalini hissedebileceğiniz bir yerdir.
Trend Aqua Park’a giderseniz, kaydırakta botlu kaydırak yapmayı da unutmayın.
Otantik Kahvaltı’da Yöresel Köy Kahvaltısı Yapın
Tekirdağ’da köy kahvaltısı yapmak için en çok önerilen yerlerin başında, doğal köy ortamı ve bol oksijenli bahçesi ile hizmet veren Otantik Kahvaltı gelmektedir.
Sakin, sessiz, huzurlu atmosferine ek olarak, zengin bir menüden oluşan serpme kahvaltısı, Tekirdağ seyahatinizde güne güzel bir başlangıç yapmak için harikadır.
Yoğun şehir hayatından uzaklaşıp taze, organik ve lezzetli köy kahvaltısının tadını çıkarabileceğiniz Otantik Kahvaltı’da serpme kahvaltının kişi başı fiyatı ise 35 TL’dir.
Yaz aylarında, özellikle hafta sonları gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız önerilmektedir.
Çorlu’da Mini Hayvanat Bahçesi’ne Gidin
Tekirdağ seyahatinde çocuklarla birlikte keyifli vakit geçirmek için ziyaret edebileceğiniz yerler arasında, şehir merkezine 40 km uzaklıktaki Çorlu Mini Hayvanat Bahçesi de yer almaktadır.
Özellikle çocuklu ailelerin ilgi gösterdiği hayvanat bahçesinde; tavuk, horoz, tavşan, at, kuş, balık, Van kedisi, tavus kuşu gibi çok çeşitli hayvanlar görülebilir. Kanatlı hayvanların ağırlıkta olduğu hayvanat bahçesinde, hafta sonları çocuklar için at binme gibi olanakları da mevcuttur.
Çamlıköy Tabiat Parkı’nda Kamp Yapın
Bir tarafında Karadeniz’in tertemiz suyu, bir tarafında ormanı ve bir tarafında göl manzarası ile Çamlıköy Tabiat Parkı, yeşil ve maviyi buluşturan doğası ve sakin, huzurlu atmosferi ile kamp yapmak için ideal bir ortama sahiptir.
Eskiden Kastro Plajı olarak bilinen Çamlıköy Plajı da tabiat parkının içerisinde bulunmaktadır. Kamp alanında, kendi çadırınızı kurarak göl kenarında kamp yapabilir, düşen yağmur damlalarının sesiyle uykuya dalabilirsiniz.
Çamlıköy Tabiat Parkı’nın kamp alanında kamp yapmak ücretlidir ancak ziyaretçiler için market, kumsal, tuvalet, su ve piknik alanı gibi olanakların mevcut olması ile oldukça avantajlıdır.
Yaz aylarında büyük ilgi gören bu parkta kamp yapmak için en ideal zamanlar ise bahar aylarıdır.
Ganos Parkuru’nda Doğa Yürüyüşü Yapın
Ganos Parkuru, Trakya genelinde doğa yürüyüşleri için en çok tercih edilen parkurların başında gelmektedir. Ganoslar Yolu Rotası olarak bilinen bu parkur; panoramik manzaraları, üzüm bağları, orman ve deniz eşliğinde doğaya doğru keyifli bir yolculuğa çıkma olanağı sunmaktadır.
19 km uzunluğundaki Ganos Parkuru’nda, yılın belirli dönemlerinde gerçekleştirilen doğa yürüyüşü turlarına katılmak da mümkündür.
Gidiş yolu yokuş yukarı olsa da, dönüş yolunda yokuş aşağı inerken Ganos Dağı’nın, denizin ve ormanların sunduğu nefes kesici manzaraları yakalama fırsatı bulabilirsiniz.
Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali’ne Katılın
Tekirdağ, yaz aylarında plajları ile olduğu kadar, sonbaharda gerçekleştirilen festivali ile de ziyaretçi çekmektedir.
2016 yılından beri gerçekleştirilen Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali, her yıl Eylül ayında gerçekleştirilmektedir.
Bağcılık kültürünün çok eskilere dayandığı Tekirdağ’da şehir merkezinde gerçekleştirilen festivalde düzenlenen yarışmalar ve konser gibi etkinlikler de oldukça keyifli bir gün geçirme fırsatı sunmaktadır.
Tekirdağ'daki konaklama seçeneklerine göz atmak için Tekirdağ Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.