Tekirdağ’ın İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Marmara Denizi kıyısında yer alan güzel köyleri, plajları ile Tekirdağ, denizi Ganos Dağı’nın manzaraları ile buluşturan yeşil-mavi bir şölen sunmaktadır.
Tarih öncesi dönemlerden beri yerleşimin var olduğu Tekirdağ, antik dönemlerde Bisanthe adıyla anılmış ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptıktan sonra Türklerin eline geçmiştir. Farklı uygarlıklardan izler taşıyan şehirde, hem tarih ve doğa meraklılarının hem de deniz tatili yapmak isteyenlerin ilgisini çekebilecek pek çok yer bulunmaktadır.
Tekirdağ’da toplamda 11 ilçe bulunmaktadır. Bazıları Marmara Denizi ve bazıları Karadeniz kıyısında yer almaktadır. Edirne, Lüleburgaz, Kırkareli, İstanbul ve Çanakkale’nin Gelibolu Yarımadası ile çevrilidir.
Pek çoğu yerleşimin antik dönemlere kadar gittiği Tekirdağ ilçeleri arasında, deniz tatili için tercih edebileceğiniz Süleymanpaşa, Şarköy ve Marmaraereğlisi ilçelerinde mavi bayraklı plajlar da bulmak mümkündür.
Tarihi bir gezi için ise Süleymanpaşa ilçesi ve Şarköy’deki tarihi ve kültürel miras görülmeye değerdir. Sanayi ile öne çıkan Çerkezköy, Ergene ve Kapaklı ilçeleri ise tarihi ve turistik olarak cezbedici değildir.
Genel olarak Tekirdağ ilçeleri; mavi sularda denize girmek, üzüm bağlarını gezmek, yamaç paraşütü ve sörf gibi aktiviteler gerçekleştirmek, şarap tadımı yapmak için zengin bir seçenek sunmaktadır.
Çerkezköy
185 bin kişilik nüfusu ile Tekirdağ’ın en kalabalık ilçelerinden biri olan Çerkezköy, İstanbul il sınırında bulunmaktadır. 1923 yılına kadar Çorlu’ya bağlı olan Çerkezköy, Tekirdağ’a bağlandıktan sonra 1958 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Tekirdağ’da önemli bir sanayi bölgesi olan Çerkezköy, şehrin en büyük sanayi etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır.
İzmir’deki Saat Kulesi’ne benzeyen bir saat kulesinin bulunduğu ilçe merkezinde, tarihi ve turistik açıdan öne çıkan bir cazibe merkezi bulunmamaktadır.
Tarihi ve turistik bir gezi için uygun olmayan Çerkezköy’e, bölgenin yöresel lezzetlerini deneyimlemek için gelinebilir. İstanbul’a 1.5 saat uzaklıktaki ilçeye gelindiğinde, denize girmek için, 35 km uzaklıktaki Silivri’ye gidilebilir.
İlçe merkezinde bulunan Şanlıurfa Osmanlı Kebap ve Şanlıurfa İskender Kebapçısı ise kebap ve iskenderi ile önerilmektedir.
Çorlu
Tekirdağ Havalimanı’na ev sahipliği yapan Çorlu ilçesi, 280 bin nüfusu ile şehrin en kalabalık ilçesidir.
Tarihte peynirleri ile ünlenen bir şehir olan Çorlu, Bizans döneminde Tribiton ismiyle anılmıştır. Stratejik konumu ile, Osmanlı döneminde de önemli bir merkez olmuştur.
Süleymaniye Cami, Atatürk Ormanı Korusu, Thzolus Antik Kenti kalıntıları, Çorlu Kalesi ve Gölbaşı Gençlik Parkı ilçede gezilebilecek yerlerdir.
Çorlu seyahatinde denize girmek isteyen ziyaretçiler, Marmaraereğlisi ilçesinde bulunan ve Çorlu’ya 30 km uzaklıktaki Dallas Plajı’na gidebilir.
Çorlu’ya gidildiğinde, şehrin ünlü tatlısı Hayrabolu tatlısı ve Tekirdağ köftesi denenebilir.
Çorlu'daki konaklama seçeneklerini için Çorlu Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Ergene
Tekirdağ’ın 65 bin nüfuslu Ergene ilçesi, Kırklareli il sınırında bulunmaktadır ve Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı, Saray ve Muratlı ilçeleri ile komşudur. Ayrıca; Lüleburgaz’a 45 km ve İstanbul’a 140 km uzaklıktadır.
Uzun yıllar Çorlu’ya bağlı bir mahalle olan Ergene, 2012 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Trakya genelinde, yağışın en az olduğu bölge olan Ergene, bir sanayi merkezi olması nedeniyle tarihi ve turistik açıdan görülmeye değer yerlerin sayısı oldukça kısıtlıdır.
Marmaracık Göleti’nin yanında bulunan mesire alanı, hafta sonu doğayla baş başa vakit geçirmek için tercih edilebilir.
Hayrabolu
31 bin nüfuslu Hayrabolu ilçesi, Edirne ve Kırklareli il sınırında yer almaktadır. Ayrıca; Malkara, Muratlı ve Süleymanpaşa ilçeleri ile komşudur. Denize uzak konumu nedeniyle, Tekirdağ’da yaz tatili için tercih edilen bölgelerden biri değildir.
1924’de ilçe statüsüne kavuşan Hayrabolu, oldukça küçük bir yerleşim yeri olduğundan, ulaşım büyük ölçüde yürüyerek sağlanmaktadır.
Şehir merkezine 50 km uzaklıktaki Hayrabolu; tarihte Roma, Bizans, Makedon, Hun, Yunan ve Bulgar medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır.
Büyük askeri tesislerin bulunduğu ilçede, her yıl Ağustos ayında gerçekleşen Ayçiçek Festivali, konserleri ve yarışmaları ile ilgi çekicidir.
Adını Tekirdağ’ın en ünlü tatlısı olan Hayrabolu tatlısına veren ilçeye gelindiğinde, peynir helvası da mutlaka denenmesi gereken bir lezzettir.
Tarihi ve turistik bir gezi için; Sarsan Baba Türbesi, Ulu Cami, Hacılar Köyü Tümülüsü, Paşa Cami, Hacılar Köprüsü ziyaret edilebilir.
Kapaklı
125 bin nüfusu ile Tekirdağ’ın kalabalık ilçelerinden biri olan Kapaklı; Çerkezköy, Ergene ve Saray ilçeleri ile komşudur. İstanbul il sınırında yer alan ilçe, 2012 yılında çıkan kanunla ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Yaz ve kış ayları arasında ısı farklılıklarının fazla olduğu Kapaklı, bir sanayi kenti olması nedeniyle gezilebilecek yerlerin sayısı da kısıtlıdır.
İlçede, tarihi bir gezi için Nasıf Baba Türbesi’ne gidilebilir. Doğa ile baş başa keyifli vakit geçirmek için ise, Kazak Gölü çevresine kurulu olan piknik alanına gidilebilir. Burası, yürüyüş yolları ve basketbol sahaları ile de oldukça keyiflidir.
Malkara
52 bin nüfuslu Tekirdağ ilçesi Malkara, Edirne ve Kırklareli il sınırında yer almaktadır. Şarköy, Süleymanpaşa ve Hayrabolu ilçeleri ile komşu olan Malkara, 1880 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Küçük bir yerleşim yeri olan Malkara, asker nüfusun yoğun olduğu bir bölgedir. Tarihte Perslere, Romalılara ve Bizanslılara ev sahipliği yapan ilçenin özellikle Şehitlik Abidesi ve Parkı mutlaka görülmelidir.
Kuğulu Park da, ortasındaki havuzu ve üzerinde yüzen kuğuları ile görülmeye değerdir. Tarihi bir gezi için ise Gazi Ömer Bey Cami, Ömer Bey Türbesi, Hacerzade İbrahim Bey Cami, Elmalı Kalesi, Yenidibek Kalesi, Apri, Malkara Eğitim ve Kültür Vakfı Müzesi, Margar Antik Kenti ve Kermeyan Tümülüsü ziyaret edilebilir.
İlçenin, özellikle ekşili tarhanası ve pazarlarında satılan köy peynirleri meşhurdur.
Marmaraereğlisi
Tekirdağ’ın en turistik ilçelerinden biri olan Marmaraereğlisi, Marmara Denizi kıyısında yer almaktadır.
İstanbul’a yalnızca 2 saat mesafedeki konumu ile yaz aylarında hafta sonları popüler bir kaçış noktası olan Marmaraereğlisi, Çorlu ilçesi ile komşudur. Şehir merkezine ise 40 km uzaklıktadır.
30 bin kişilik nüfusu ile ilçe, güzel plajları ve sakinliği ile göze çarpmaktadır. Şehrin diğer turistik destinasyonlarına göre daha nezih ve sakin bir yer olan Marmaraereğlisi, temiz ve güzel denizi ile yaz aylarında popüler bir duraktır. Denizinin sığ olması ve plajlarının kumlu olması nedeniyle, çocuklu ailelerden de ilgi görmektedir.
İlçede tarihi bir gezi için; Perinthos Antik Kenti, Cedid Ali Paşa Cami, Açık Hava Müzesi ziyaret edilebilir. Muhteşem manzaraları ile bilinen Aşıklar Tepesi de görülmeye değerdir.
Muratlı
30 bin nüfuslu Tekirdağ ilçesi Muratlı, Kırklareli il sınırında bulunmaktadır. Ergene, Hayrabolu, Çorlu ve Süleymanpaşa ilçeleri komşudur ve denize yaklaşık 35 km uzaklıktadır.
Tekirdağ’ın küçük ve sevimli bir yerleşim yeri olan Muratlı, tarihte göçmen nüfusun ağırlıkta olduğu bir yer olarak bilinmektedir.
İstasyon Binası, İnanlı Çeşmesi ve Göçmen Evi, burada görülmesi gereken tarihi yapılardır. Göçmen Evi, Mustafa Kemal Atatürk’ün de Tekirdağ’da ziyaret ettiği bir yerdir.
Saray
50 bin nüfuslu Saray ilçesi, Karadeniz kıyısında bulunmaktadır. Kapaklı ve Ergene ilçeleri ile komşu olan Saray, konum olarak stratejik bir noktada bulunması ile, tarih boyunca önemli bir yer olmuştur.
Tarihte Persler, Romalılar ve ardından Trakların yerleştiği bölge, Traklar zamanından günümüze kadar gelmeyi başaran Büyük Yoncalı Tümülüsü ile dikkat çekmektedir.
Bulgaristan’dan getirilen şaraplar bulabileceğiniz ilçede, tarihi bir gezi noktası olarak Ayaz Paşa Cami ziyaret edilebilir. Eski bir yerleşim yeri olan ve tarihi eserler bulunan Güneşli de görülmeye değerdir.
Doğa içinde keyifli vakit geçirmek için ise Laladere Mesire Yeri ve Çamlıköy Dinlenme Tesisleri’ne gidilebilir.
Süleymanpaşa
Süleymanpaşa, Tekirdağ şehrinin merkez ilçesidir. Marmara Denizi kıyısındaki konumu ve doğal güzellikleri ile görülmesi gereken bir yerdir.
205 bin kişilik nüfusu ile şehrin en kalabalık ilçelerinden biri olan Süleymanpaşa; Marmara Denizi kıyısında yer alır ve Çorlu, Muratlı, Hayrabolu, Malkara ve Şarköy ilçeleri ile komşudur.
Tarihi, Marmara Denizi ve Ganos Dağı’nın muhteşem manzaraları, mavi ve yeşili buluşturan güzellikleri ile Süleymanpaşa’da; Rüstem Paşa Külliyesi, Namık Kemal Evi, Rakoczi Müzesi, Tekirdağ Arkeoloji Müzesi mutlaka görülmesi gereken tarihi yerlerdir.
Tekirdağ genelinde mavi bayraklı plajları ile ünlenen Süleymanpaşa’da Marmara Evleri Halk Plajı ve Atatürk Parkı Halk Plajı mavi bayraklı plajlardır. İlçede ayrıca; Kumbağ Halk Plajı, Topağaç, Alkaya Kumsal ve Değirmenaltı Halk Plajı’nda da denize girilebilir.
İlçeye yapılacak bir ziyarette; Tekirdağ köftesi ve Hayrabolu tatlısı mutlaka denenmesi gereken lezzetlerdir.
Şarköy
32 bin kişilik nüfusu ile Tekirdağ’da sakin ve huzurlu bir yerleşim yeri olan Şarköy, Marmara Denizi kıyısında bulunmaktadır. Süleymanpaşa ve Malkara ilçeleri ile komşudur.
Tekirdağ’da mavi bayraklı plaja sahip iki ilçesinden biridir. Şarköy Halk Plajı, Mürefte Halk Plajı ve Süleyman Altınok Halk Plajı, ilçedeki mavi bayraklı plajlardır.
Tertemiz denizi ile İstanbul’a 3 saat mesafedeki Şarköy, yaz aylarında İstanbullular için popüler bir kaçış noktası olmaktadır.
Yamaç paraşütü ile ünlü Uçmakdere Köyü, Eriklice Köyü, Mürefte, Hoşköy ve İğdebağlar, Şarköy’ün görülmesi gereken birbirinden güzel köyleridir.
Şarköy’de Aker Bağ Evi’ne gidilerek bağlar gezilebilir, şarap tadımı yapılabilir ve şarap satın alınabilir.
Tekirdağ’da gelenekselleşen Uluslararası Bağbozumu ve Üzüm Festivali de Şarköy’de gerçekleştirilmektedir.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Tekirdağ'da tatilinizi planlamak için Tekirdağ Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.