Tekirdağ’ın Görülmesi Gereken Tarihi ve Turistik Yerleri
Marmara Denizi’nin kıyısında dağ ve deniz manzaraları ile Trakya’nın etkileyici şehri Tekirdağ; plajlar, parklar, yeşil alanlar ve çay bahçeleri ile dolu, hareketli bir sahil şeridine sahiptir. Yemyeşil alanları ile sahilini süsleyen Tekirdağ’ın il merkezi ve ilçelerinde tarihi 18. yüzyıla kadar uzanan ahşap evlerinin varlığı, şehri görülmesi gereken bir durak haline getirmektedir.
İstanbul’a 140 km uzaklıktaki Tekirdağ, yaklaşık 4000 yaşında, tarihi bir şehirdir. Trakya’da, tarım açısından her zaman önemli bir liman olan şehir, bağları ile şarap üretiminde de köklü bir tarihe sahiptir. Bazılarının yalnızca kalıntıları ulaşan ve bazıları restore edilmiş tarihi yapıları da oldukça etkileyicidir.
Günümüzde Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren bina, Osmanlı mimari tarzını yansıtan eski bir vali konağıdır ve şehrin görülmesi gereken tarihi yerlerinden biridir. Aynı cadde üzerinde, Türk-Macar dostluğunu simgeleyen Rakoczi Müzesi de en az onun kadar etkileyicidir.
Şehrin merkezinde ana meydan olarak bilinen Cumhuriyet Meydanı’nın tepesinde yükselen ve bir Mimar Sinan eseri olan Rüstem Paşa Cami ise şehirde görülmesi gereken tarihi yapıların başında gelmektedir.
Tekirdağ seyahatinde görülmeye değer diğer tarihi yerler arasında; Süleymaniye Cami, Namık Kemal Evi, Hora Feneri, Çorlu Kalesi, Ulaş Köprüsü, Kırkgöz Köprü, Thzolus Antik Kenti kalıntıları, Tarihi Çorlu Evi, Melen Manastırı ve St. İoannis Theologos Manastırı da yer almaktadır.
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Şehir merkezinde Rakoczi Ferenc Sokak üzerinde bulunan Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ne ulaşım Hüseyin Pehlivan Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile, taksi ve yürüyerek ulaşım da rahattır.
Eski Vali Konağı binasında hizmet veren müze, 1920’li yıllardan kalma, Osmanlı mimari anlayışını yansıtan etkileyici bir tarihi mekandır.
Tekirdağ ve Trakya’nın tarihine bir bakış sunan Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde hem arkeolojik hem de etnografik toplamda 25 bin eser sergilenmektedir. Sergi alanları arasında en çok dikkat çeken bölüm ise, M.Ö 4. Yüzyılın sonlarına kadar uzanan tarihli mezar höyüğü ve etnografik eserlerin sergilendiği bölümdür.
Müzede, Bizans Dönemi’nden kalma eşyalar, heykeller, süs eşyaları, Osmanlı’dan kalma yöresel kıyafetler ve el işleri gibi tarihin farklı dönemlerine ışık tutan pek çok eser sergilenmektedir. Müzenin bahçesinde yer alan heykeller de görülmeye değerdir.
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Pazartesi günleri hariç 17:00’e kadar ziyarete açıktır. Giriş ücretsizdir.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Tekirdağ'da tatilinizi planlamak için Tekirdağ Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.
Rakoczi Müzesi
Vali Konağı Caddesi üzerinde, Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ile komşu olan Rakoczi Müzesi, şehirde Türk-Macar dostluğunun simgeleyen özel bir tarihi mekandır.
Şehir merkezindeki müzeye ulaşım, Hüseyin Pehlivan ve Vali Konağı caddeleri üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile toplu taşıma, taksi ve yürüyerek ulaşım da rahattır.
1700’lü yıllarda burada yaşayan eski Macar Prensi Rakoczi Francis’in anısına hizmete açılan müze, şehrin görülmeye değer tarihi mekanlarındandır. Koleksiyonunda, Rakoczi’ye ait kişisel eşyalar, eski savaş dönemlerinden kalma silahlar, eski belgeler, mektuplar ve portreler yer almaktadır.
Rakoczi Evi olarak da bilinen bu etkileyici müze, nostalji kokan atmosferi ve Macar-Türk dostluğunu simgelemesi ile Trakya tarihinde de özel bir yere sahiptir. Her köşesi tarih kokan ve Macar tarihine kısa bir bakış sunan müze, Tekirdağ’a gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.
Rakoczi Müzesi’ne giriş ücreti kişi başı 5 TL’dir. Müze, Pazar ve Pazartesi günleri hariç 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Rüstem Paşa Cami
Tekirdağ il merkezinde Ertuğrul Mahallesi’nde bulunan Rüstem Paşa Cami, bir Mimar Sinan eseridir. Ulaşım, Mimar Sinan Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile otobüs, taksi ve yürüyerek ulaşım da rahattır.
Osmanlı İmparatorluğu döneminin önemli mimari Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olması ile özel bir yeri olan cami, 1500’lü yılların ortalarında inşa edilmiştir. Orijinali, bir cami kompleksidir ancak bazılarının yalnızca kalıntıları günümüze ulaşmıştır.
Caminin yan tarafında, eskiden bir medrese de bulunuyordu. Medrese, günümüzde bir alışveriş hanı olarak hizmet vermektedir. Ayrıca, masif mermerden yapılmış bir çeşmesi de bulunmaktadır.
Görsel olarak Mimar Sinan’ın en etkileyici eserlerinden biri olmasa da, tarihi ve nostaljik atmosferi ile Tekirdağ’da görülmeye değer tarihi yapılardan biridir.
Rüstem Paşa Cami, günümüzde hala ibadete ve ziyarete açıktır. Ziyaret için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Süleymaniye Cami
Çorlu ilçesinde bulunan Süleymaniye Cami, şehir merkezine 40 km uzaklıktadır. Ulaşım, Tekirdağ Lüleburgaz Yolu ve D-565 üzerinden sağlanmaktadır. Çorlu otobüsleri ile de gidilebilir.
14. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle inşa edilen bu tarihi cami; yuvarlak kemerli, kesme taştan yapılmış, kasnak kubbeli bir camidir. Tek şerefeli ve altı minaresi bulunan caminin avlusunda bulunan çeşme de günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Çorlu Meydanı’nda bulunan cami, küçük olmasına rağmen estetik açıdan oldukça etkileyicidir. Osmanlı’nın yüksek estetik anlayışını yansıtan Süleymaniye Cami, namaz vakitleri dışında ziyarete kapalıdır.
Namık Kemal Evi
Şehir merkezinde Eskicami-ortacami mevkiinde bulunan Namık Kemal Evi’ne ulaşım Mimar Sinan Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Merkeze 1 km uzaklıktaki bu tarihi yapıya, otobüs ve taksi ile de kolayca ulaşım sağlanabilir.
Tekirdağ’da dünyaya gelen Namık Kemal’in anısına yapılan bu tarihi ev, şehirde ünlü şairin adını taşıyan yapılardan yalnızca biridir. Tekirdağ’da, Namık Kemal’in adını taşıyan bir üniversite ve farklı mekanlar da bulunmaktadır.
Şair olmasının dışında, bir gazeteci ve sosyal reformcu da olan Namık Kemal’in adını taşıyan ve 19.yüzyıldan kalma ahşap bir evde bulunan bu tarihi müzede, eski Tekirdağ fotoğrafları, Atatürk fotoğrafları, tarihi objeler, hediye edilmiş tarihi eşyalar, Tekirdağ tarihini yansıtan objeler de sergilenmektedir. Tekirdağlıların bağışladığı eski eserlerden oluşan müzede, Namık Kemal’in daktilosu gibi özel eserler bulmak da mümkündür.
Namık Kemal Evi, Pazar günleri ziyarete kapalıdır. Diğer günlerde 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Giriş ücreti, kişi başı 3 TL’dir.
Hora Feneri
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde bulunan Hora Feneri, merkeze 45 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mürefte- Barbaros Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden kalkan Şarköy otobüsü ile de gidilebilir.
1860 yılında Fransız mühendisler tarafından inşa ettirilen Hora Feneri, asırlık bir fener olarak bir tepenin üzerindeki varlığını korumaktadır. Marmara Denizi’nden geçen gemilerin rotalarını aydınlatmaya devam eden bu tarihi fener, Osmanlı’dan günümüze ayakta kalan eşsiz bir tarihi yapı olarak kabul edilmektedir.
Toplamda 20 dakikada kendi etrafında dönen Hora Feneri, deniz seviyesinden 50 metre yüksekliktedir. Işığı, 20 deniz mili kadar uzağa ulaşabilmektedir. Fransız mimarlar tarafından Fransa’dan getirilen özel malzemelerle inşa edilmiştir. Geçmişte benzinle aydınlatılan fener, artık elektrikle çalışmaktadır.
Şarköy’ün simgesel yapılarından biri olan fener, özellikle zorlu hava koşullarında gemilere rehberlik etmeye devam etmektedir.
Hora Feneri, kıyı emniyeti tarafından kontrol edilmektedir ve ziyarete kapalıdır. Etkileyici manzaralar sunan bir tepenin üzerinde duran fener, görkemli yapısı ve köklü tarihi ile dışarıdan görülmeye de değerdir.
Çorlu Kalesi
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Çorlu Kalesi, merkeze 40-45 km uzaklıktadır. Ulaşım, Tekirdağ- Lüleburgaz Yolu ve D-565 üzerinden sağlanmaktadır. Çorlu otobüsleri ile ulaşım sağlamak da mümkündür.
Tekirdağ ve Trakya tarihinde özel bir yere sahip olan Çorlu Kalesi’nin tarihi Bizans İmparatorluğu’na kadar uzanmaktadır. Koruma amacıyla inşa edilen bu tarihi kale, Osmanlı tarafından da kullanılmıştır.
Yapı ve mimari olarak güzel bir ortam sunan kale, doğal yolla bozulmuş ve ne yazık ki belediye tarafından ilgi görmemektedir. Çevre koşullarından fazlasıyla etkilenen kalenin bakımsız bir görüntüsü olsa da, tarih kokan dokusu ile kalıntıları uzaktan görülebilir.
Kalenin bulunduğu konum çok güvenli kabul edilmediğinden, tek başınıza gitmemeniz önerilmemektedir.
Ulaş Köprüsü
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde Ulaş Mahallesi’nde bulunan Ulaş Köprüsü, şehir merkezine 50 km uzaklıktadır. Ulaşım, Tekirdağ- Lüleburgaz Yolu ve D-565 üzerinden sağlanmaktadır.
Meriç Nehri’nin uzantılarından biri olan Ergene Nehri üzerinde bulunan ve Osmanlı Dönemi’nde kesme taştan yapılan bu tarihi köprünün, günümüzde yalnızca 5 kemeri toprağın üzerindedir. İnşa edildiği dönemde, Ergene Nehri’nin geçişini sağlayan bu köprü, günümüzde kullanılmamaktadır.
Köprünün üzerinde, H. 1262 yazmaktadır. Bu da, miladi takvime göre 1800’lü yılların ortalarında inşa edildiğine işaret etmektedir.
Bu taş kemerli köprü, günümüzde kullanılmasa da, hem nostaljik görüntüsü hem de tarihi atmosferi ile görülmeye değerdir.
Kırkgöz Köprüsü
Çorlu ilçesine bağlı Kırkgöz Köyü’nde bulunan Kırkgöz Köprüsü, şehir merkezine 40 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-565 üzerinden sağlanmaktadır.
Roma döneminde inşa edildiği düşünülen bu tarihi köprü, taş kemerli bir köprüdür. Yuvarlak kemerli olarak inşa edilen köprü, Bizans döneminde ve ardından Osmanlı döneminde de kullanılmış olması ve günümüze kadar ulaşmış olması ile tarihi açıdan oldukça değerlidir.
Köprü, Kırkgöz Köyü yerlileri tarafından günümüzde hala kullanılmaktadır.
Thzolus Antik Kenti
Çorlu ilçesinde bulunan Thzolus Antik Kenti, şehir merkezine 45-50 km uzaklıktadır. Ulaşım, Tekirdağ- Lüleburgaz Yolu ve D-565 üzerinden sağlanmaktadır.
Antik bir Frig kenti olan Thzolus’un tarihi M.Ö 1000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Bir koloni kenti olan Thzolus, önce Pers Egemenliği, ardından Roma, Bizans dönemlerinde kullanılmıştır. Bizans İmparatorluğu döneminde Tribiton Kenti olarak bilinmesi, şehrin peyniri ile ünlendiğini göstermektedir.
Thzolus Antik Kenti, farklı medeniyetlerin ardından 14. yüzyılda Osmanlı’nın hakimiyetine girmiş ve Çorlu ismini almıştır. Antik kentin kalıntıları, bugün Tekirdağ’daki arkeoloji müzesinde görülebilir.
Tarihi Çorlu Evi
Çorlu ilçesinde Cemaliye mevkiinde bulunan Tarihi Çorlu Evi, şehir merkezine 40 km uzaklıktadır. Ulaşım Tekirdağ- Çorlu yolu üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma ile gitmek için, merkezden kalkan Çorlu otobüsleri kullanılabilir.
Günümüzde bir müze olarak hizmet veren bu tarihi ahşap yapı, yaklaşık iki asırlık bir tarihe sahiptir. İnşa edildiği dönemin mimari özelliklerini yansıtan Tarihi Çorlu Evi’nde, eski Tekirdağ’ın ev düzenlemeleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Etnografik eserlerin de yer aldığı sergi bölümü de oldukça ilgi çekicidir.
Tarihi canlandıran nostaljik bir yapı içerisinde ziyaretçilerini ağırlayan Tarihi Çorlu Evi, haftanın her günü 10:00 ile 16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Ziyaret için ücret talep edilmemektedir.
Melen Manastırı
Süleymanpaşa ilçesinde Değirmenaltı mevkiinde Melen Bağları içerisinde bulunan Melen Manastırı, şehir merkezine 6,7 km uzaklıktadır. Ulaşım, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Merkeze yakın konumu ile dolmuş ve taksi ile de gidilebilir.
Pers kralının baskıları sonucunda M.Ö 6.yüzyılda Samos Adası’ndan gelen İyon kolonileri, bu bölgeye gelerek Traklarla birlikte yaşamaya başlamıştır. Bu sayede ticaret başlamış ve şarap da bir değer bulmuştur.
O zamanlar Ganohora olarak bilinen bu bölgede, çeşitli Artemis ve pagan tapınakları inşa edilmiş, daha ileriki yıllarda da manastırlar yapılmıştır. Melen Manastırı, o dini yapılardan biridir. Şarap yapılan ve aynı zamanda yetimler okulu olarak da geçen bu manastırda yapılan şaraplar, gemilere yüklenerek İstanbul’a gönderilmiştir.
Umberto Eco da, kitaplarında Ganohora şaraplarından bahsetmiştir.
Şarap yapılan bu manastır, günümüzde de bir şarap imalathanesinin içerisinde bulunmaktadır. Bugüne kadar varlığını korumayı başaran Melen Manastırı, Melen Bağları’na gidilerek ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Melen Bağları’na gidildiğinde, şarap tadımı yapmak da mutlaka yapılması gerekenler arasındadır.
St. İoannis Theologos Manastırı
Şarköy ilçesine bağlı Hoşköy mevkiinde bulunan St. İoannis Theologos Manastırı, şehir merkezine 45-50 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mürefte Barbaros Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Hoşköy’e ulaşım sağlayan otobüs ve servis seçenekleri de mevcuttur.
1800’lü yılların ortalarında burada yaşayan Rumlar için inşa edilen St. İoannis Theologos Manastırı, günümüzde yeniden metropolit atanması ile tekrar kullanıma açılmıştır. Manastırda, bazı özel günlerde ayinler de yönetilmektedir.
St. İoannis Theologos Manastırı, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Tekirdağ'ın tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Tekirdağ Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.