Söke’de Yapılacaklar Listesi
Aydın’ın Efeler ve Nazilli’den sonra en büyük üçüncü ilçesi olan Söke, tarihi yerleri, Neşen Gazozu, pidesi, tatlı maya ekmeği ile ün kazanmış şirin bir ilçedir.
Söke gerek iş gerekse de gezmek için pek çok insanın geldiği bir yerleşim yeridir. Siz de sevdikleriniz, aileniz ya da arkadaşlarınız ile birkaç gününüzü ayırarak bu güzel ilçeyi gezebilirsiniz.
Söke’de, harika mimarisi ile dikkatleri üzerine toplayan Doğanbey Köyü’nü ve Priene Antik Kenti’ni gezebilir, Büyük Menderes Ovası’nda yer alan ormanlarda piknik yapabilir ya da kültürel etkinliklere katılabilirsiniz.
Tarihi yerlere giderken yol üzerinde bulunan köylere uğrayarak harika kareler yakalayabilirsiniz.
İlçe merkezinden, köylere, ormanlardan, milli parklara kadar pek çok yapılacak şeyin yer aldığı Söke’yi mutlaka gezmelisiniz.
Meşhur Çarşamba Pazarı’na Gidin
İlçe merkezinde her hafta Çarşamba günü Pazar kurulmaktadır. Bu pazar Söke’nin en ünlü alışveriş noktalarında bir tanesidir. Çarşamba Pazarı’nın kurulduğu gün Söke’yi adeta bir bayram havası kaplamaktadır.
Hem yiyeceklerin hem de kıyafetlerin yer aldığı pazar, ilçeye gelen hem yerli hem de yabancı pek çok turistin uğrak noktaları arasındadır. Trafik ve otopark sıkıntısı çok fazla olsa da ilçenin en kalabalık alışveriş yeridir. Pazarda satılan ürünler market ve mağazalara göre oldukça uygun fiyatlıdır.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Söke’de tatilinizi planlamak için Aydın Söke Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.
Söke Ovasını Keşfedin
Söke Ovası hem manzarası hem de tarımsal verimliliği ile kesinlikle keşfedilmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Ege Bölgesi’nin en verimli ovalarından biri olan Söke Ovası, 1088 km2 yüz ölçümüne sahiptir.
Ova’da narenciye, yem, elma, nar, mandalina, ayva ve incir gibi tarımsal ürünler yetişse de en çok pamuk üretilmektedir. Söke Ovası içerisinde yer alan köylere giderek köyleri gezebilir, organik tarım ürünlerinden satın alabilirsiniz.
Deve Güreşlerini İzleyin
Her sene Aralık ya da Ocak aylarında organize edilen ve çevre illerden de pek çok vatandaşın akın ettiği Söke Deve Güreşleri’ni mutlaka izlemelisiniz. İlçenin kesinlikle vazgeçilmezler listesinde yer alan etkinlikte, güreşlerin yanı sıra pek çok eğlence de düzenlenmektedir.
Çevre köylerde yaşayan vatandaşlar alanın bir tarafında davul ve zurna eşliğinde Kerimoğlu Zeybeği oynarken, diğer bir tarafında ise mangal keyfi yapmaktadır. Develerin güreşeceği alan traktör römorkları ile kapatılır. Römorklara da aileleri ile gelen vatandaşlar yemek masalarını kurar ve güreşin keyfini çıkarır.
Siz de tatilinizi ya da iş seyahatinizi Aralık ya da Ocak aylarında denk getirerek Söke Deve Güreşleri’ne katılabilirsiniz.
Yöresel Ürünleri Tadın
Söke’nin en ünlü yiyecek ve içecekleri arasında neşen gazozu, pide ve tatlı maya ekmeği yer almaktadır. İlçede hemen hemen her kahve ve kafede bulunan neşen gazozu pek çok insanın beğenisini kazanmıştır. Tatlı maya ekmeği ise Söke’de ikamet eden vatandaşların kahvaltı sofralarından asla eksik olmamaktadır.
Nohut mayası kullanılarak yapılan tatlı maya ekmeği, pek çok köşe yazısında konu olmuştur. Bir diğer ünlü yiyecekte Söke pidesidir. Hem hamuru hem de diğer malzemeleri ile diğerlerinden bir adım öne çıkmaktadır. Pide çeşitleri arasında en çok tercih edileni ise Tahinli pidedir.
Kemal Paşa Mahallesi’ni Gezin
Mimarisi ile ziyaretçileri mest eden Kemal Paşa Mahallesi, ilçenin en çok ziyaret edilen kültür merkezleri arasında yer almaktadır. Rum mimarisini günümüze kadar taşıyan mahallesi, Söke’nin ilk yerleşim alanlarından bir tanesidir.
Kemal Paşa Mahallesi’nde yer alan evler geçtiğimiz senelerde başlatılan restorasyon çalışmaları ile yenilenmiş ve turizme kazandırılmıştır. Siz de bu mahalleyi ziyaret ederek hem tarihte bir yolculuğa yelken açabilir hem de harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Tarihi Yerleri Gezin
Söke ilçe merkezine 25 kilometre mesafede yer alan Priene Antik Kenti, bölgenin en eski tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Milattan Önce 2000 senesinden bu yana ayakta duran antik kent, yerleşim planı ile ön plana çıkmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük kentlerinden bir tanesi olan New York’un şehir planı da bu antik kentten esinlenerek yapılmıştır. Söke sınırları içerisinde yer alan bir diğer tarihi yapıda ilçe merkezinde 30 km mesafede bulunan Myus Antik Kenti’dir. Milattan önce 6. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Myus hem yerli hem de yabancı pek çok turistin uğrak noktalarından bir tanesidir.
Söke ilçe merkezinde bulunan İlyas Ağa Camii, 1821 senesinde harabe durumda olduğu için yenilenmiştir. Yöre halkı camiyi Koca Cami olarak bilmektedir. Siz de mimari özellikleri ile dikkat çeken camiyi ziyaret edebilir, namaz kılabilirsiniz.
Aydın’ın en çok tercih edilen noktalarından Söke’de tatilinizi planlamak için Söke Otelleri sayfamızı inceleyebilir, kendinize en uygun oteli seçerek hemen rezervasyonunuzu oluşturabilirsiniz.