Söke’de Mutlaka Gezmeniz Gereken Yerler
Ege Bölgesi’nin şirin ilçelerinden bir tanesi olan Nazilli, il merkezine yaklaşık olarak 48 kilometre mesafededir. Aydın’ın tatil beldelerinden ikisi olan Didim’e 48 km, Kuşadası’na ise 36 kilometre uzaklıktadır.
Yaklaşık olarak 122 Bin nüfusu olan Söke, konumu itibari ile çok büyük öneme sahiptir. İlçeye ilk yerleşim M.Ö. Genç Bronz çağlarında gerçekleşmiştir. Hititler, Arzavalılıar, Makedonyalılar, Persler, Bizanslılar, Romalılar, İonlar ve Luvililer egemenliği altında kalmıştır. 1071 senesinde Malazgirt Savaşı’nın sona ermesinden sonra bazı Türkmen grupları bu bölgeye gelmişlerdir.
Söke, ilk kurulduğu senelerde Büyük Menderes Nehri’ne yakın ve Söke Çayı’nın yanına kurulmuş bir köydü. Etrafında yer pek çok dere kış aylarında taşıyor ve köye su basıyordu. Bu sebeple Söke adı Su Köylü kelimesinden türemiştir. Siz de aileniz ya da arkadaşlarınız ile beraber birkaç gününüzü ayırarak bu harika güzelliklere sahip olan ilçeyi gezerek keşfedebilirsiniz.
Myus (Myos) Antik Kenti
Myus Antik Kenti, Söke ilçe merkezine yaklaşık olarak 30 km uzaklıktadır. Karia bölgesinin batı yakasında yer alan bu antik kent, ünlü tarihçi Strabon’un anlattıklarına göre, Atina’nın efsane kralı olan Kodros’un oğlu tarafından inşa ettirilmiştir. Myus Antik Kenti, İonia Birliği’ne dahil olmuş fakat aktif rol oynayamamıştır.
Milattan önce 500’lü senelerde ünlü tarihçi Herodotos bir kitabında antik kentin limanının 200 tane gemiyi çok rahat bir şekilde ağırlayabildiğini yazmıştır. 1908 senesinde ilk kazı çalışması T. Wiegand tarafından başlatılmıştır. Yapılan kazı çalışmaları 1964 ve 1966 yılları arasında Hans Weber tarafından devralınmıştır. Myus Antik Kenti, akropolünün kuzey yakasında yer alan eski kale kalıntılarının Geç Doğu Roma yani Bizans’a ait olduğu bilinmektedir.
Milattan önce, 6. yüzyıllara dayandığı tahmin edilen 6 x 11 boyutlarındaki İon düzenli tapınak ve sütunlar, en çok rağbet gören kalıntılar arasında yer almaktadır.
Myus Antik Kenti’ni gezebilmek için herhangi bir giriş ücreti vermeniz gerekmemektedir.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Söke’de tatilinizi planlamak için Aydın Söke Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.
Doğanbey Köyü
Doğanbey Köyü, Söke ilçe merkezine yaklaşık olarak 30 kilometre mesafede yer almaktadır. Eski bir Rum köyü olan Doğanbey, sırtını Mykale Dağları’na dayamıştır. Kurtuluş Savaşı’ndan önce Rumların yaşadığı Doğanbey’de, savaş sona erdikten sonra köyde yaşayan herkes Yunanistan’a göç etmiştir.
Köyde yer alan hastane, dükkân, konut ve çeşme gibi tarihi yapılar Osmanlı Devleti mimarisini günümüzde de yansıtmaktadır. Rumların Yunanistan’a göç etmesinden sonra bölgeye yerleşen insanlar köyün tarihi ve kültürel dokusuna zarar vermeden restorasyon çalışmaları yapmışlarıdır.
Taş evler, dar sokaklar ve harika orman manzarası Doğanbey Köyü’nü en çok dikkat çeken özelliklerinden bir kaçıdır. Rumların ikamet ettiği zamanlarda köyün ismi odalar anlamına gelen “Domatia” idi. Daha sonra köye yerleşen insanlar Doğanbey ismini koymuşlardır.
Priene Antik Kenti
Söke ilçe merkezine yaklaşık olarak 25 km mesafede yer alan Priene Antik Kenti, bölgenin en eski antik kentleri arasındadır. Milattan önce 2000’li senelere kadar dayandığı bilinmektedir. İnşa edildiğinden bu yana Pergamum, Seleucid ve Ptolemaic gibi krallıkların egemenliği altına girmiştir.
Milattan önce 133 senesinde o zamanın Pergamum Kralı olan II. Attalus’un vefat etmesinden sonra Roma’ya devredilmiştir. Uzun bir süre Roma egemenliği altına giren Priene Antik Kenti, eski şehir planlamacılığının en güzel örnekleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bu antik kent, dönemin en ünlü mimarlarından birisi olan Miletli Hippodamus’un bulduğu “grid sistemi” ile inşa edilmiştir.
Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük şehirlerin biri olan New York’un şehir planlaması, Hippodamus’un Priene Antik Kenti için çizdiği şehir planı örnek alınarak yapılmıştır. Antik kentte, sokakların genişliği yaklaşık olarak 3,5 - 4 metre arasındadır. Sokak aralarındaki yolların büyük bir kısmı ise arazinin eğimli olmasından dolayı merdivenlidir.
Priene Antik Kenti’ne her yıl hem yerli hem de yabancı binlerce turist ziyaret etmektedir. Girişte ödediğiniz ücret mukabilinde Priene Athena Tapınağı ve ören yerini de gezebilirsiniz.
İlyas Ağa Camii (Koca Cami)
Tam olarak hangi tarihler arasında inşa edildiği bilinmeyen İlyas Ağa Camii, Söke ilçe merkezinde yer almaktadır. 1821 yılında Mütesselimi İlyaszade İlyas Bey tarafından harabe olduğu gerekçesi ile restore edilmiştir.
Barok mimari özelliklerini barındıran İlyas Ağa Camii, kesme taşlar arasında tuğlaların yerleştirilmesi ile inşa edilmiştir. Kare biçiminde yapılan caminin üst bölümünü kapatan kubbe kısmının, dikey üç katlı tuğladan elde edilen dalgalı saçak hatları bulunmaktadır.
İlyas Ağa Camii ya da halk arasında bilinen adı ile Koca Cami’yi gezmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.
Tarihi ve doğasıyla ziyaretçilerini etkisi altına alan Söke’de her bütçeye ve her zevke hitap eden Söke Otelleri arasından seçiminizi yaparak, tatilinizi planlayabilirsiniz.
Söke’de Günübirlik Gezebileceğiniz Yerler
Söke’de olduğu gibi çevresinde de bulunan birçok turistik yerleri de gezebilirsiniz. Her yıl hem yerli hem de yabancı binlerce turist bu bölgeleri günübirlik ziyaret etmektedir.
Bafa Gölü
Bölgenin en büyük göllerinden bir tanesi olan Bafa Gölü ile Söke arasında yaklaşık olarak 34 kilometre mesafe vardır. Siz de bu gölü ziyaret ederek hem gezebilir hem göl çevresinde piknik yapabilir hem de harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ile Söke ilçe merkezi arası yaklaşık olarak 38 kilometredir. Harika orman ve deniz manzarasına sahip olan Milli Park’ta harika vakit geçirebilirsiniz.
Milet Antik Kenti, Söke’ye yaklaşık olarak 38 kilometre mesafededir. İçerisinde 15 bin kişi kapasiteli tiyatro yer alan antik kent, pek çok turistin uğrak noktalarında bir tanesidir.