Silifke’de Kesinlikle Görülmesi Gereken Doğal Güzellikler
Silifke ilçe merkezi ile Mersin arasında ortalama 103 km mesafe bulunmaktadır. Mersin’in bilinirliği en yüksek olan ilçelerinden bir tanesi olan Silifke’de keşfedebileceğiniz pek çok doğal güzellik vardır.
Denizi, kumsalları, sessizliği ve doğal güzellikleri ile Doğu Akdeniz sahil şeridinin en önemli turizm merkezlerinden biri tanesidir.
Silifke ilçe sınırları içerisinde yer alan muhteşem doğal güzellikleri arasında bulunan Cennet Çöküğü ve Cehennem Çukuru, Tisan Koyu, Astım Mağarası, Boğsak Koyu ve Adası ve Göksu Deltası keşfedebileceğini doğa harikası yerler arasındadır.
Keşfedilecek pek çok noktası ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Silifke için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Silifke Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Cennet Çöküğü ve Cehennem Çukuru
İlçe merkezine 28 km mesafede bulunan Cennet Çöküğü Mağarası, Hasanaliler Mahallesi'nde yer almaktadır. Bu doğal oluşum, yeraltı akışının kimyasal aşınmasının neden olduğu tavanın çökmesiyle oluşan büyük bir çukurdur.
Çöküğün dibinde içinde inanç turizminin en önemli yapılarından bir tanesi olan Meryem Ana Kilisesi’nin bulunduğu 260 m uzunluğunda bir Cennet Çöküğü isminde bir mağara vardır.
Cehennem Çukuru, Hasanaliler Mahallesi, Narlıkuyu Mevkii’nde, Cennet Çöküğü’nün hemen yanında yer almaktadır. Bu çukur, Cennet Çöküğü’nde de olduğu gibi, yeraltı akarsularının neden olduğu kimyasal erozyon nedeniyle tavanın çökmesinden kaynaklanan 130 metre derinliğinde bir doğal oluşumdur.
Çok tanrılı bir ibadet yeri olan Meryem Ana Kilisesi, Cennet Çöküğü Mağarası’nın giriş kısmına inşa edilmiştir. Bu kilisenin dindar bir kişi olan Paulus tarafından Meryem Ana onuruna yaptırıldığı, kilisenin girişinde yer alan dört satırlık yazıttan anlaşılmaktadır.
Yaz aylarında 08:00 ve 19:00, Kış aylarında ise 08:00 ve 16:45 saatleri arasında ziyarete açık olan Cennet Çöküğü ve Cehennem Çukuru’na giriş ücreti 35-40 TL arasındadır.
Tisan Koyu
Silifke’nin Yeşilovacık Mahallesi’nde yer alan Tisan Koyu, ilçe merkezine 43 km, Mersin şehir merkezine 135 km uzaklıktadır. Koya virajlı bir yolları kullanarak girebilirsiniz.
Kıbrıs Barış Harekâtı döneminde Tisan Koyu’nun üzerinden geçmekte olan bir askeri helikopterin içerisinde bulunan albay tarafından keşfedildiği bilinmektedir.
Tisan Koyu, ortalama 2,5 m çapa sahip yuvarlak tepenin en uç noktasıdır. Orta Çağ dönemlerinde doğu körfezine Limni Afrodisias, batı körfezine ise Limni Etheroıs ismi verilmiştir.
Günümüzde doğu körfezi için Kleopatra, batı körfezi için de Korsan Koyu denmektedir. Akdeniz sahil şeridinde etkili olan sert rüzgarlar sebebi ile Korsan Koyu iyi korunamamıştır.
Tisan Koyu’na girişler ücretsizdir.
Astım Mağarası
Silifke, Narlıkuyu Mahallesi’nde bulunan Astım Mağarası, Dilek Mağarası olarak da adlandırılmaktadır. Cennet Çöküğü ve Cehennem Çukuru’nun 300 m güneybatısında yer alan mağara, ilçe merkezine 24 km uzaklıktadır.
Astım Mağarası’nda Mersin'in coğrafi koşulları en iyi şekilde gözlemlenmektedir. Dilek Mağarası olarak anılmasının nedeni ise mağaraya giderken dilek tuttuktan sonra kumaş parçalarının ağaçlara bağlanmasından dolayıdır.
Efsaneye göre dönemin Roma Kralı Antiochus'un kızı astım hastasıydı. Mağaranın havasının astım hastalarına iyi geldiğini öğrenen kral, kızı Anna'yı buraya getirmiştir. Anna'nın düzenli aralıklarla mağaraya gelmesi hastalığını kısa sürede iyileşmesine sebep olmuştur.
Astım Mağarası’nın yaklaşık uzunluğu 200 metredir. Mağaraya inişler 78 basamaklı spiral bir merdivenle sağlanmaktadır. Mağaranın iç kısmı devasa sarkıt ve dikitlerle doludur. Astım Mağarası’ndaki nemin astım hastalarına faydalı olduğuna inanılmaktadır. Nem oranı kışın %95, yazın ise yaklaşık %85 civarındadır. Mağaranın içerisindeki ortalama sıcaklığı 10-15 derece arasındadır.
Astım Mağarası’na girmek için yaklaşık 35-40 TL arasında bir ücret ödemelisiniz. Ödediğiniz ücret dahilinde Cennet Çöküğü ve Cehennem Çukuru’nu da gezebilirsiniz.
Boğsak Koyu ve Adası
Silifke ilçe merkezine 18 km, Mersin’e ise 100 km mesafede yer alan Boğsak Koyu ve Adası, Yeşilova Mahallesi’ne yakın olmasına rağmen İmamuşağı Köyü sınırları içerisindedir.
Mavi ile yeşilin muhteşem tonlarını görebileceğiniz bir koydur. Şehirleşmeden uzak durması Boğsak Koyu'nun doğal güzelliğini korumasına olanak sağlamıştır. Sakin ve sessiz bir ortama sahip olduğu için caretta caretta kaplumbağalarına da ev sahipliği yapmaktadır.
Boğsak Koyu’nun orman kısımlarında keçiboynuzu ağaçları vardır. Kumun çok ince ve temiz olması Koya Mavi Bayrak sertifikası kazandırmıştır. Boğsak Koyu ve Adası, doğal güzelliğinin yanı sıra Bizans ve Roma çağlarına ait olan sarnıç, ev, kale ve kilise kalıntıları da sahip bir yerdir.
Koy boyunca yan yana dizilmiş olan balık lokantaları taze balık ekmek satmaktadırlar. Amatör balıkçılar koy çevresinde bütün gün balık tutmaktadırlar. Koyda yer alan balıkçı teknelerinden bir tanesi ile anlaşıp Boğsak Koyu ve Adası’nı denizden görebileceğiniz bir tekne turu da yapabilirsiniz. Koyda, dalış ve yüzme eğitimleri de verilmektedir.
Göksu Deltası
İlçe merkezine 21 km uzaklıkta yer alan Göksu Deltası, Göksu Nehri'nin taşıdığı alüvyon tabakalar nedeni ile oluşmuştur. Göksu Deltası, Çukurova Deltası’nda sonra Akdeniz’in en büyük ikinci deltasıdır.
Akdeniz’e dökülen dört göl, Göksu Nehri’nin batısında bulunmaktadır. Bunlardan birincisi 400 hektarlık bir alanı kaplayan Paradeniz Gölü’dür. Paradeniz Gölü denizden bir kumsal ile ayrılmaktadır. İkinci göl ise 1200 hektar alana sahip olan Akgöl’dür. Son iki göl ise Paradeniz’in doğu kısmında yer alan Arapalanı Gölü ve Kuğu Gölü’dür.
Göksu Deltası, ülke ekonomisi için hayati öneme sahiptir. Akdeniz bölgesindeki sulak alanlardan biridir. Doğal yapısını korumayı başarmıştır. Çeşitli habitatları içerdiği için kışın birçok farklı kuşa ev sahipliği yapmaktadır.
Kışın Orta Anadolu'daki sert hava koşulları nedeniyle sulak alanların donması, su kuşlarının çoğunun Göksu Deltası'na göç etmesine sebep olmaktadır. Göksu’da toplam 332 kuş çeşidi yaşamaktadır. Bu sayı, sulak alanlarda görülen en büyük sayıdır.
Göksu Deltası, doğal güzelliği ile birlikte çok önemli bir balık tutma yeridir. Bu alandaki irili ufaklı göller, balıklar için yaşam alanları oluşturarak, kuluçkalık yumurtalar için kuluçkahanelere dönüşmektedir. Sağladığı uygun ekosistem yavru balıklar için bir oldukça uygundur.
Mersin’in tatil cenneti Silifke’nin doğa harikası güzelliklerini yerinde görmek için Silifke Otelleri sayfamızı inceleyerek, bir birbirinden farklı hizmet seçenekleri sunan oteller arasından seçiminizi yaparak harika bir tatil planı oluşturabilirsiniz.