Seydikemer Gezinizde Uğramanız Gereken Tarihi Yerler
Muğla’nın doğal güzellikleri ve tarihi yerleriyle öne çıkan ilçeleri arasında olan Seydikemer, il merkezine yaklaşık 140 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Muğla şehir merkezinden Seydikemer’e ulaşımlar, özel araçla Muğla - Fethiye yolunu takip ederek, taksiyle veya otogardan saat başı hareket eden Seydikemer minibüsleriyle gerçekleştirilebilmektedir.
Tarihi boyunca birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış olan Seydikemer’de gezilecek yerler kapsamında görülebilecek pek çok antik kent bulunmaktadır. Eşsiz doğası ve birbirinden eski antik kentleri sayesinde gezilecek yer bakımından oldukça zengin olan Seydikemer tatilinde görülmesi gereken yerler; Tlos Antik Kenti, Pınara Antik Kenti, Letoon Antik Kenti ve Sidyma Antik Kenti’dir.
Tlos Antik Kenti
Seydikemer’in tarihi yapıları arasında öne çıkan Tlos Antik Kenti; ilçe merkezine yaklaşık 13 kilometre uzaklıkta, Yaka mahallesi sınırları içerisinde, ilçe merkezinin güneyinde yer almaktadır. Tlos Antik Kenti’ne ulaşımlar; ilçe merkezinden özel araçla İnönü caddesini güneye takip ederek, taksiyle veya Yaka dolmuşlarıyla yapılabilmektedir.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Tlos Antik Kenti, Likya Uygarlığı’na ait önemli kentlerden biridir. Antik kentin girişinde yer alan akropol, yapılan çalışmalara göre M.Ö. 14. yüzyıla tarihlenmektedir. Akropolde, antik kentin adı Tlawa olarak geçmektedir.
500 metrelik bir tepede yer alan antik kentin çevresi, Seydikemer’in eşsiz doğal güzellikleri ile çevrilidir. Akdeniz ikliminin etkilerinin bariz bir şekilde görülebildiği bir alan üzerine kurulu olan antik kentteki akropolun çevresi, sur duvarları ile çevrilmiştir. Tlos kalesine doğru ilerlerken, etrafında birçok tapınak mezar görülebilmektedir. Mezarlar arasında en dikkat çekeni ise mitolojide kanatlı at olan Pegasus’un, üç başlı canavarlardan Chimera ile savaş anının gösterildiği Bellerophontes’e ait olan mezar anıtıdır.
Akropolun çevresinde görülebilecek tarihi yapılar ise; stadyum, hamam, tiyatro ve kilisedir.Tlos kalesinin çevresinde yaklaşık 9 metrelik bir genişliğe sahip Likya Uygarlığı’na ait duvar kalıntıları da görülebilmektedir. Antik kentin öne çıkan yapıları arasında buluna antik tiyatro, bölgenin bir spor kenti olduğunu göstermektedir.
Haftanın her günü kapıları açık olan Tlos Antik Kenti, 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Tlos Antik Kenti’ne giriş ücreti 6 TL’dir.
Pınara Antik Kenti
Seydikemer’de gezilecek tarihi yerler arasında bulunan Pınara Antik Kenti, ilçe merkezinin güneyinde, Yakabağ Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık 27 kilometre uzaklıkta bulunan Pınara Antik Kenti’ne ulaşımlar, ilçe merkezinden özel araçla Fethiye - Antalya yolunu takip ederek, taksiyle veya otogardan hareket eden Yakabağ dolmuşları ile yapılabilmektedir.
Antik Dönem yazarlarından Stephanus’a göre; bölgede daha önce kurulmuş olan Xanthos’un nüfusunun hızlı artması sonucunda, halk içerisinden yaşça büyük olan bir grubun, Kragos Dağı’nın yüksek bölgelerinde bir şehir kurma girişimi sonucunda Pınara Antik Kenti kurulmuştur.
Kelime anlamı olarak ‘yuvarlak’ anlamına gelen Pınara’da yer alan akropol de yuvarlak bir şekilde inşa edilmiştir. Likya Uygarlığı’na ait yazıtlarda şehrin adı Pinale olarak geçmektedir.
Likya Birliği Meclisi bünyesinde oy hakkına sahip üç önemli kentlerden biri olan Pınara Antik Kenti içerisinde gezebileceğiniz yapılar arasında, hamam, tiyatro, agora, odeon, kaya mezarları ve akropol bulunmaktadır. Likya sivil mimarisinin etkilerinin bariz bir şekilde görülebildiği Pınara Antik Kenti’nin çevresinin bir kısmı sur duvarları ile çevrilmiş durumdadır.
Hafta sonları hariç, haftanın her günü açık olan Pınara Antik Kenti, 10:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Pınara Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.
Letoon Antik Kenti
Seydikemer’de gezilecek tarihi yerler arasında bulunan bir başka destinasyon ise Letoon Antik Kenti’dir. İlçe merkezine 43 kilometre uzaklıkta, Kumluova mahallesi sınırları içerisinde yer alan Letoon Antik Kenti’ne ulaşımlar, ilçe merkezinden özel araçla Fethiye - Antalya yolunu takip ederek, taksiyle veya otogardan binebileceğiniz Kumluova dolmuşlarıyla yapılabilmektedir.
M.Ö. 7. yüzyılda inşa edilen Letoon Antik Kenti, Antik Dönem’de Likya Birliği’nin dini merkezi olarak kullanılmıştır. Likyalılar açısından kutsal kabul edilen antik kent sınırları içerisinde en çok dikkat çeken yapılar ise Lote, Apollon ve Artemis tapınaklarıdır.
Letoon Antik Kenti’nin en büyük tapınakları, Artemis ve Apollon’un annesi olan Leto’ya ait tapınaktır. Antik kentin batısında yer alan Leto Tapınağı, M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenmektedir. Tapınağa ait Grekçe, Aramice ve Likçe dilleriyle yazılmış kitabe, günümüzde Fethiye Müzesi bünyesinde sergilenmektedir.
Antik kentin doğu kısmında bulunan Apollon Tapınağı, Leto’ya nispeten daha az korunmuştur. Bu iki tapınağın ortasında konumlanan Artemis Tapınağı ise, tapınaklar arasındaki en küçük yapıdır.Antik kent sınırları içerisinde görebileceğiniz bir diğer yapı ise, kentin tepe kısmına yakın konumda bulunan antik tiyatrodur.
Letoon Antik Kenti, Likya Yolu güzergahı üzerinde bulunmakla birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.
Haftanın her günü açık olan Letoon Antik Kenti , 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Letoon Antik Kenti’ne giriş ücreti 12 TL’dir.
Sidyma Antik Kenti
Seydikemer ilçesine bağlı Dodurga Köyü sınırları içerisinde yer alan Sidyma Antik Kenti, ilçe merkezine yaklaşık 55 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Sidyma Antik Kenti’ne ulaşımlar, ilçe merkezinden özel araçla Fethiye - Antalya yolunu takip ederek, taksiyle veya otogardan hareket eden Dodurga Köyü dolmuşlarıyla yapılabilmektedir.
Kuruluşu M.Ö. 1. yüzyıla tarihlenen Sidyma Antik Kenti, bölgenin en eski tarihi yapıları arasındadır. Seydikemer tatilinde mutlaka görülmesi gereken destinasyonlar arasında bulunan Sidyma Antik Kenti içerisinde görebileceğiniz yapılardan olan akropol, kentin batısında yer almaktadır. Aynı zamanda kentin ilk yerleşim bölgesi olan akropolun bulunduğu konumun çevresinde yer alan antik tiyatro da bölgenin önemli yapılarındandır.
Günümüze, oldukça yıpranmış bir şekilde, ulaşabilmiş olan antik tiyatro haricinde Sidyma Antik Kenti içerisinde görülebilecek irili ufaklı birçok köy evi bulunmaktadır. Mezar anıtları bakımından da oldukça zengin olan antik kent içerisinde birçok lahit, kaya mezarı ve anıt mezar yer almaktadır.
Haftanın her günü açık olan Sidyma Antik Kenti’ni Seydikemer tatilinde, dilediğiniz zaman diliminde ziyaret edebilirsiniz.
Sidyma Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.