Palandöken’in Görülmesi Gereken Doğal Güzellikleri
Muhteşem dağ manzaraları ve uzun kayak pistleri ile kış turizminde Türkiye’nin öne çıkan turizm destinasyonu Palandöken, keyifli bir kış tatili yapmak için ideal bir rotadır.
Türkiye’nin en uzun pistlerine ev sahipliği yapması ile öne çıkan Palandöken Dağı, bölgenin en ilgi çekici turistik cazibe merkezidir. 3.125 metre rakımlı bu dağ, dik patikaları ve tepeleri ve yılın neredeyse her mevsiminde karla kaplı zirveleri ile oldukça etkileyici görünmektedir.
Palandöken Dağı’nın güney yamaçlarında bulunan ve bölgeye özgü bir çiçek türü olan palandökensis çiçeği de burada Mayıs ayında görülebilir. Mavi renkli bu çiçek dışında, burada botanik literatüründe henüz yer almayan birbirinden renkli çiçekler de görülebilir.
Palandöken’de doğa ile baş başa vakit geçirmek isteyen ziyaretçiler, Palandöken Dinlenme Tesisleri ve Piknik Alanı’nı ziyaret edebilir. Burası, çocuk oyun alanları ve piknik yerleri ile özellikle çocuklu ailelere hitap etmektedir. Parkın içerisinde yürüyüş ve bisiklet yolları da bulunmaktadır.
Abdurrahman Gazi Türbesi’ni de içinde barındıran Abdurrahman Gazi Mesire Alanı da yemyeşil ağaçların altındaki masalarda piknik yapmak, mangal yakmak ve doğayla baş başa vakit geçirmek için ziyaret edilebilir.
Palandöken Dağı
Yunusemre mevkiinde bulunan Palandöken Dağı, ilçe merkezine yaklaşık 30 km uzaklıktadır. Ulaşım, -E80 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.
Uzun kayak pistleri ile Türkiye’de kayak turizminin öne çıkan dağlarından biri olan Palandöken Dağı, 3125 metre yüksekliği, tepeleri ve dik patikaları ile bölgenin en yüksek noktasıdır. Dik parkurlarından bazıları, sert kışlar nedeniyle tehlikeli olabilir.
Türkiye’nin en uzun kayak pistine ev sahipliği yapan kayak merkezi, kış aylarında barındırdığı kar miktarı ve bölgeye özgü bir çiçek olan ve Mayıs ayında bulunan Palandökensis ile de öne çıkmaktadır.
Dağın en yüksek noktası Büyükejder Tepesi’dir. Burada bir kafeterya da bulunmaktadır. 2500 metre rakımlı kafeye, kış sezonunda telesiyej ile ulaşım sağlanmaktadır.
Palandöken Dağı’nda bulunan kayak merkezine giriş ücreti, hafta içi 70 TL ve hafta sonları 80 TL’dir.
Palandökensis Çiçeği
Yalnızca Palandöken Dağı’na özgü bir çiçek olan ve Mayıs ayında bulunabilen Palandökensis çiçeği, 1998 yılında bölgede keşfedilmiştir.
Zil çiçeğinin bir türü olan ve bilimsel olarak “campaula archeri” ismiyle bilinen bu çiçek, dağın güney yamaçlarında yetişen mavi renkli bir çiçektir. Literatürde yer almayan bu çiçek, eşine az rastlanır bir çiçek olması ile de özel bir yere sahiptir.
Palandöken Dağı’nın yüksek kesimlerinde bulunur ve mavi taç yapraklı bir çiçektir. Bu bölgeye gidildiğinde, dağın yamaçlarında farklı çiçek türleri de görülebilir.
Palandöken Dinlenme Tesisleri Ve Piknik Alanı
Çiftlik mevkiinde bulunan Palandöken Dinlenme Tesisleri Ve Piknik Alanı, ilçe merkezine 35 km uzaklıktadır. Ulaşım, Erzurum Ağrı Yolu üzerinden sağlanmaktadır.
Çocuk oyun alanları, parklar, yemyeşil çiçekler, ahşap bir köprü, piknik masaları, yürüyüş ve bisiklet yolları, çimenlik alanlar ve sakin ortamı ile yaz aylarında özellikle ailelerden ilgi gören bir parktır. İçerisinde bir kafeterya, çeşme, tuvalet gibi olanaklar da mevcuttur.
Palandöken Dinlenme Tesisleri Ve Piknik Alanı, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.
Abdurrahman Gazi Mesire Alanı
Abdurrahman Gazi mevkiinde bulunan Abdurrahman Gazi Mesire Alanı, Palandöken’e 27 km uzaklıktadır. Ulaşım, Erzurum Ağrı Yolu üzerinden sağlanmaktadır.
Etkileyici şehir manzaraları ve peygamber sancaktarının türbesi ile Palandöken’de popüler bir ziyaret noktası olan Abdurrahman Gazi Mesire Alanı, şehrin en eski piknik ve mesire yerlerinden biridir. Erzurum Belediyesi’ne ait bir sosyal tesisin de bulunduğu parkta, ziyaretçilerin piknik yapabilecekleri kamelyalar da yer almaktadır.
Yemyeşil ağaçların altında, doğayla iç içe bir piknik deneyimi yaşayabileceğiniz Abdurrahman Gazi Mesire Alanı’nda mangal yakılmasına da izin verilmektedir. Mangal yapacak ziyaretçilerin, eşyalarını yanında getirmesi gerekmektedir.
Mesire alanının içerisinde türbe, cami, çeşme ve lavabo, oyun parkı gibi olanaklar da mevcuttur. Burası, dağ yürüyüşü yapmak isteyenler için de uygundur.
Abdurrahman Gazi Mesire Alanı, haftanın her günü ziyarete açıktır ve girişler ücretsizdir.
Büyükejder Tepesi
Palandöken Dağı’nın en yüksek noktası olan Büyükejder Tepesi, deniz seviyesinden 3155 metre yükseklikte, oldukça yüksek bir zirvedir. Burası, aynı zamanda Avrupa genelinde de en yüksek zirvelerden biridir.
Zirveye giden yol asfaltsız olduğundan, ulaşım yalnızca telesiyejler ile sağlanmaktadır. Telesiyejler, Aralık ve Nisan ayları arasındaki kayak sezonunda hizmet vermektedir.
Tüm yıl boyunca sert rüzgarların estiği Büyükejder Tepesi’ne gittiğinizde, yaz günlerinde bile karlı manzaralar ile karşılaşabilirsiniz.
Bir kafeteryanın da bulunduğu zirve noktasında, muhteşem dağ manzaraları eşliğinde çayınızı yudumlayabilir ve bir şeyler atıştırabilirsiniz.
Büyükejder Tepesi’ne telesiyej ile çıkış ücreti 15 TL’dir.