Osmaniye Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler


Osmaniye Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler

Osmaniye, Akdeniz Bölgesi’nin en popüler şehirlerinden biridir. Tarih boyunca Pers, Roma, Hitit gibi medeniyetlere ev sahipliği yapan şehirde, tarihi ve turistik açıdan birçok yapı bulunmaktadır. Her sene şehir dışından çok sayıda yerli ve yabancı turist, şehre tatil veya gezi amaçlı gelmektedir. Şehir, özellikle antik kentleri, müzeleri ve tarihi kaleleri ile öne çıkmaktadır.

Şehri ziyaret ettiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılar arasında; Kastabala Antik Kenti, Osmaniye Kent Müzesi, Toprakkale Kalesi, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Ala Cami, Envar-ül Hamit Cami, Gafarlı Taş Köprü, Ağcabey Cami, Harun Reşit Kalesi, Çem Kalesi, Aşılı Kalesi, Çardak Kalesi, Savranda Kalesi, Amouda ve Flaviopolis Antik Kenti yer almaktadır. Bu yapıları ziyaret ederek, şehrin geçmişine doğru keyifli bir tarih yolculuğuna çıkabilirsiniz.

Kastabala Antik Kenti

Kastabala Antik Kenti, Osmaniye’nin Merkez ilçesine bağlı Kesmeburun Köyü’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 16 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile İskender Türkmen Caddesi ve Osmaniye Kadirli Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kastabala Antik Kenti, şehrin en popüler tarihi mekânlarından biridir. Bölgede birçok tarihi kalıntıya rastlamanız mümkündür. Kilikya olarak da bilinen bölgede tarihi tiyatro, kale, hamam gibi yapılar yer almaktadır. Bölge, özellikle tarih tutkunları tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Bölgenin M.Ö. 2000’li senelere kadar uzanan tarihi bir geçmişi olduğu düşünülmektedir. Bölgede yapılan kazı çalışmaları 2009 senesinde başlamış ve hala da devam etmektedir. Antik kent, günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmıştır.

Kastabala Antik Kenti’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Yaz aylarında haftanın her günü sabah saat 10.00 ile 19.00 arası, kış aylarında ise sabah saat 09.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.

Osmaniye Kent Müzesi

Osmaniye Kent Müzesi, Osmaniye’nin Merkez ilçesine bağlı Alibeyli Mahallesi’nde yer almaktadır. Yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan müzeye Palalı Süleyman Caddesi üzerinden ulaşım mümkündür.

Osmaniye Kent Müzesi, inşa edildiği dönemlerde Çamlık Tesisleri olarak hizmet vermiş, ardından müzeye dönüştürülmüştür. Şehrin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Şehir dışından gelen turistlerin de uğrak noktaları arasında yer alan müze içerisinde görülmeye değer birçok tarihi eser bulunmaktadır.

Müze içerisinde Hitit zamanlarından kalma birçok tarihi eseri yakından görebilmeniz mümkündür. Ayrıca bölge halkının eskilerde kullandığı birçok tarihi eşyayı da görebilirsiniz. Müzeyi ziyaret esnasında ücretsiz olarak rehberlik hizmetinden de faydalanabilir ve keyifli bir müze gezisi geçirebilirsiniz.

Osmaniye Kent Müzesi’ne girişler ücretsizdir. Haftanın her günü sabah saat 09.00 ile akşam saat 18.00 arası ziyarete açıktır.

Toprakkale Kalesi

Toprakkale Kalesi, Osmaniye’nin Merkez ilçesine bağlı Kışla Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 14 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Musa Şahin Bulvarı üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca şehir merkezinden bölgeye giden servis araçlarını da kullanabilirsiniz.

Toprakkale Kalesi, şehrin görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. Kale, Suriye ile Çukurova’nın kesiştiği noktayı kontrol altına alma amaçlı M.Ö. 2.yüzyılda yapılmıştır. Dikdörtgen formda inşa edilen yapı, toplam 12 burca sahiptir. Tarih tutkunları tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Tarihi kale, aynı zamanda Kınık Kalesi olarak da bilinmektedir. Tarihi kale, günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmeyi başarmıştır. Şehrin önemli tarihi yapıları arasında yer alan Toprakkale Kalesi’ni Osmaniye’ye geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.

Toprakkale Kalesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Karatepe Köyü’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 34 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Osmaniye Kadirli Yolu üzerinden hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, M.Ö. 8.yüzyılda lider olan Asatiava tarafından sınır kalesi olarak inşa ettirilmiş, ardından açık hava müzesine çevrilmiştir. Müze içerisinde birçok tarihi eser sergilenmektedir. Müze, aynı zamanda Türkiye’nin ilk açık hava müzesidir. Bu yüzden de dört mevsim boyunca binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Müze içerisinde birçok medeniyete ait tarihi eserler görebilmeniz mümkündür. Bölge, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Karatepe Aslantaş Milli Parkı da bu bölgede yer almaktadır.

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’ne kişi başı giriş ücreti 6 TL’dir. Pazartesi günleri harici haftanın her günü sabah saat 10.00 ile akşam saat 19.00 arası ziyarete açıktır.

Ala Cami

Ala Cami, Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Öksüzlü Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 50 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Osmaniye Kozan Yolu üzerinden rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ala Cami, ilk olarak M.Ö. 2.yüzyılda Roma döneminde manastır olarak inşa edilmiş, M.Ö. 15 yüzyılda Dulkadiroğlu Beyliği döneminde ise camiye çevrilmiştir. Uzun süre kullanılmayan yapı zaman içerisinde hasar görmüştür. 1865 senesinde ise bakım ve onarım çalışmaları görmüş, yeniden cami olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Roma, Bizans ve Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan tarihi cami, inanç turizmi açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Günümüzde halen ibadethane olarak kullanılmaktadır. Osmaniye’ye geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yapılar arasında yer almaktadır.

Ala Camisi’ni ücretsiz bir şekilde gün içerisinde ziyaret edebilirsiniz.

Envar-ül Hamit Cami

Envar-ül Hamit Cami, şehir merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 3 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan camiye Palalı Süleyman Caddesi üzerinden ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Envar-ül Hamit Cami, şehrin görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. 1890 senesinde Hacı Bicik Efendi ve Hacı Hüseyin Efendi tarafından inşa ettirilmiştir. Caminin duvarlarının yapımında taş, çatısının yapımında ise beton kullanılmıştır.

Yapının etrafında su kuyusu, şadırvan, misafirhane, şehitlik ve toplantı salonu yer almaktadır. Günümüzde hala ibadet yeri olarak kullanılan tarihi camiyi, Osmaniye’ye geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.

Envar-ül Hamit Camisi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Gafarlı Taş Köprü

Gafarlı Taş Köprü, Osmaniye’nin Sumbas ilçesine bağlı Gafarlı Köyü’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 62 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Osmaniye Kozan Yolu üzerinden ulaşım mümkündür.

Gafarlı Taş Köprü, şehrin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Sivri kemerli köprü olarak da bilinen yapının ne zaman ve kim tarafından yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Günümüzde hala ulaşım amaçlı olarak kullanılmaktadır. Osmaniye’ye geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılardan biridir.

Gafarlı Taş Köprüsü’nü ücretsiz bir şekilde gün içerisinde ziyaret edebilirsiniz.

Ağcabey Cami

Ağcabey Cami, Osmaniye’nin Bahçe ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 37 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D400 üzerinden konforlu bir şekilde ulaşım mümkündür.

Ağcabey Cami, şehrin popüler tarihi yapılarından biridir. 1489-1490 seneleri arasında Dulkadiroğlu Alaüd Devle tarafından inşa ettirilmiştir. Caminin yapımında ahşap malzemeler kullanılmıştır. İhtişamlı mimarisi ile öne çıkan tarihi cami, günümüzde halen ibadet yeri olarak kullanılmaktadır.

Ağcabey Camisi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Harun Reşit Kalesi

Harun Reşit Kalesi, Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 39 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Adana-Şanlıurfa Otoyolu/O-52/E90 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Abbasi Halifesi Harun Reşit Paşa tarafından 789 senesinde inşa ettirilen Harun Reşit Kalesi, Amanos Dağları’nın eteklerinde yer almaktadır. Her sene şehir dışından binlerce yerli ve yabancı turist, kaleyi ziyaret etmektedir. Tarihi dokusu ile öne çıkan kale, şehrin görülmeye değer tarihi yapıları arasındadır.

Harun Reşit Kalesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Çem Kalesi

Çem Kalesi, Osmaniye’nin Sumbas ilçesine bağlı Mehmetli beldesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 58 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Osmaniye Kozan Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Çem Kalesi, sarp kayalıkların tepesinde konumlanmaktadır. Kalenin özellikler üzerinde yer alan aslan figürleri oldukça dikkat çekicidir. Bu figürlerin Abbasi dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir. Mimarisi ile dikkat çeken kaleyi, Osmaniye’ye geldiğinizde mutlaka yakından görmelisiniz. Kaleyi gün içerisinde ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Aşılı Kalesi

Aşılı Kalesi, Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Yoğunoluk Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 77 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Osmaniye Kadirli Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Aşılı Kalesi’nin kim tarafından ve ne zaman yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalara göre kalenin Ortaçağ mimarisinin özelliklerini yansıttığı tahmin edilmektedir. Kalenin yapımında moloz taş ve kesme taşlar kullanılmıştır. Kaleyi, ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Çardak Kalesi

Çardak Kalesi, Osmaniye’nin Merkez ilçesine bağlı Çardak Köyü’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 12 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Osmaniye Yarpuz Yolu üzerinden ulaşım mümkündür.

Çardak Kalesi, şehrin görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. Dikdörtgen formda inşa edilen yapının, eski zamanlarda kervan ticaretini korumak amacı ile yapıldığı tahmin edilmektedir. Roma dönemine ait olan yapının hangi tarihte yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır.

Kale, toplam 10 burca sahiptir. Muhteşem manzarası ile dikkat çeken kale, özellikle fotoğraf çekmeyi sevenler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Kale çevresi yeşillik alanlarla kaplı olduğu için özellikle doğa yürüyüşü aktivitesi için oldukça elverişlidir. Gün boyu ziyarete açıktır.

Çardak Kalesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Savranda Kalesi

Savranda Kalesi, Osmaniye’nin Hasanbeyli ilçesine bağlı Kalecik Köyü’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 24 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; D400 kara yolunu kullanabilirsiniz.

Savranda Kalesi, şehrin en eski tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Roma döneminden kalma olan tarihi kala, toplam 12 burca sahiptir. Tarih tutkunlarının uğrak noktaları arasında yer almaktadır. Gün boyu ziyarete açık olan bu tarihi yapıyı, ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Amouda

Amouda, Osmaniye’nin Merkez ilçesine bağlı Gökçedam Köyü’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 24 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; İskender Türkmen Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

Amouda, aynı zamanda Hemite Kalesi olarak da bilinmektedir. Yaklaşık 70 m’lik yüksekliğe sahip olan kale, 1212 senesinde Ermeni Kralı Levon tarafından Titan şövalyeleri için yaptırılmıştır. Osmaniye’ye geldiğinizde mutlaka yakından görmeniz gereken tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Kaleyi, ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Flaviopolis Antik Kenti

Flaviopolis Antik Kenti, Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 46 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Osmaniye Kozan Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Flaviopolis Antik Kenti, çok eski zamanlardan beri birçok medeniyetin yaşamını sürdürdüğü bölgelerden biridir. Bölgede eski dönemlerden kalma tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Dulkadiroğulları, Osmanlılar, Büyük Selçuklular gibi çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan bölgeyi, Osmaniye’ye geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Flaviopolis Antik Kenti’ni ücretsiz bir şekilde gün içerisinde ziyaret edebilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.