Kadirli’de Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Osmaniye’nin en büyük ilçesi olan Kadirli, bünyesinde barındırdığı tarihi yapıları ve doğal güzellik alanları ile öne çıkmaktadır. İlçe, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için özellikle kültürel açıdan oldukça zengindir. Yıl boyunca şehir dışından pek çok yerli ve yabancı turist, ilçeyi ziyarete gelmektedir.
Kadirli gezinizde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Karatepe Aslantaş Milli Parkı, Karatepe Kalesi, Maksutoğlu Yaylası, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Ala Cami, Sülemiş Çamlığı, Kokar Kaplıcası ve Hasan Dede Türbesi’dir. Kadirli tatiliniz boyunca bu yerleri ziyaret ederek, keyifli bir tatil süreci geçirebilirsiniz.
Karatepe Aslantaş Milli Parkı
Kadirli’nin doğusunda yer alan Karatepe Aslantaş Milli Parkı, ilçe merkezine yaklaşık olarak 20 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; Osmaniye Kadirli Yolu’nu kullanabilirsiniz.
Karatepe Aslantaş Milli Parkı, gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken rotalardan biridir. Geç Hitit Dönemi’nden kalma birçok önemli tarihi kalıntı burada yer almaktadır. Tarihi güzelliklerinin yanı sıra doğal güzellikleri ile de dikkat çeken bölge, 1958 yılında milli park ilan edilmiştir. Parkta piknik yapabileceğiniz mesire alanları mevcuttur.
Park içerisinde kızılçam ormanları ile birlikte birbirinden farklı ağaç türü yer almaktadır. Bölgede doğa yürüyüşüne çıkmanıza fırsat tanıyan yürüyüş parkurları mevcuttur. Doğa yürüyüşüne çıkarak çevredeki birçok farklı bitki türünü yakından görebilir ve fotoğrafını çekebilirsiniz.
Karatepe Aslantaş Milli Parkı’na kişi başı giriş ücreti 5 TL’dir. Özel araçla giriş ücreti ise 11 TL’dir.
Karatepe Kalesi
Kadirli ilçesine bağlı Karatepe Köyü’nde yer alan Karatepe Kalesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 29 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Osmaniye Kadirli Yolu üzerinden rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Karatepe Kalesi, M.Ö. 8. yüzyılda Genç Hitit döneminin hükümdarı olan Asatiava tarafından yaptırılmış tarihi bir kaledir. Genç Hitit döneminde yapılan kale, dışarıdan gelecek tehlikelerden korunmak amaçlı inşa edilmiştir. Kale, Hititlerden sonra bölgeye gelen Asurlular tarafından ciddi zararlar görmüştür.
Tarihi kaleden kalan kalıntıları bölgeye geldiğinizde görebilmeniz mümkündür. Bölgede yapılan arkeolojik kazı çalışması sonucu çok sayıda tarihi esere rastlanılmış, bu eserler kalenin müzeye çevrilmesi ile birlikte burada sergilenmeye başlanmıştır. Karatepe Kalesi’ni gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
Karatepe Kalesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.
Maksutoğlu Yaylası
İlçe sınırları içerisinde yer alan Maksutoğlu Yaylası, ilçe merkezine yaklaşık olarak 60 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; Kadirli Sumbas Yolu’nu ve Akçalıuşağı Köyü Yolu’nu kullanabilirsiniz.
Maksutoğlu Yaylası, tertemiz havası ve yemyeşil doğası ile gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Yaz aylarında hava sıcaklığının da artması ile birlikte bölge halkı serinlemek için bu bölgeye akın etmektedir. Bölge, aynı zamanda birbirinden farklı ağaç türüne ev sahipliği yapmaktadır.
Bölgede konaklama yapabileceğiniz kırmızı kiremitli evler bulunmaktadır. Bölge, bu kırmızı kiremitli evler ile popüler olmuştur. Evlerin etrafı tamamen ağaçlar ile kaplıdır. Ayrıca bölgede çadır kurup kamp yapabileceğiniz alanlar bulunmaktadır. Bununla birlikte yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler de yer almaktadır.
Maksutoğlu Yaylası’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi
Kadirli ilçesine bağlı Karatepe Köyü’nde yer alan Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 21 km uzaklıktadır. Müzeye ulaşım için; Osmaniye Kadirli Yolu’nu kullanabilirsiniz.
Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, M.Ö. 8.yüzyılda Genç Hitit döneminin hükümdarı Asatiava tarafından inşa ettirilen tarihi kaledir. Kale, sonrasında müzeye çevrilmiş ve halkın hizmetine açılmıştır. Müzenin adının Aslantaş olmasının sebebi bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkan aslan başlı heykellerdir.
Müze içerisinde Genç Hitit zamanlarına ait birçok tarihi eseri yakından görebilmeniz mümkündür. Ayrıca müze çevresinde yine Hititlere ait birçok yerleşim alanı da mevcuttur. Tarih tutkunlarının uğrak noktaları arasında yer alan müzeyi, Kadirli gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
Pazartesi günleri dışında haftanın her günü sabah saat 10.00 ile akşam saat 19.00 arası ziyarete açıktır.
Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’ne kişi başı giriş ücreti 6 TL’dir.
Ala Cami
Kadirli ilçesine bağlı Öksüzlü Köyü sınırları içerisinde yer alan Ala Cami, ilçe merkezine yaklaşık olarak 18 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; Kamil Kara Bulvarı’nı kullanabilirsiniz.
Ala Cami, ilçenin görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. Roma Dönemi’ne ait olan yapı, ilk yapıldığında manastır olarak inşa edilmiştir. 1480 senesinde Dulkadiroğlu Türkmen Beyi döneminde manastır olarak hizmet veren yapı camiye çevrilerek, ismi Alaüddevle Camisi olmuştur.
1865 senesinde bakım ve onarımdan geçen caminin adı tekrar değişerek, Ala Cami olmuştur. İlçenin en popüler tarihi yapıları arasında yer alan cami, bir dönem medrese olarak da hizmet vermiştir. Günümüzde ibadethane olarak hizmet veren camiyi, Kadirli gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.
Ala Camisi’ne giriş ücreti yoktur. Gün boyu ziyarete açıktır.
Sülemiş Çamlığı
Sülemiş Çamlığı, ilçe merkezinde yer almaktadır. Yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan bölgeye Osman Nuri Saygılı Caddesi ve Kamil Kara Bulvarı üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bit tepe üzerinde konumlanmış olan Sülemiş Çamlığı, ilçenin popüler gezilecek yerlerinden biridir. Tarihi açıdan büyük bir öneme sahip olan bölge, Osmanlı zamanında otağ olarak kullanılmıştır. 1976 senesinde Belediyenin himayesine giren bölgede ağaçlandırma çalışmaları yapılmıştır.
Günümüzde yemyeşil bir alana sahip olan bölge, şehir dışından gelen turistlerin ilgi odağı haline gelmektedir. Bölgede gelen ziyaretçilere birçok konaklama imkânı sunan tesis bulunmaktadır. Ayrıca yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz sosyal tesisler de yer almaktadır.
Sülemiş Çamlığı’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Kokar Kaplıcası
Kadirli ilçesine bağlı Avluk Köyü sınırları içerisinde yer alan Kokar Kaplıcası, ilçe merkezine yaklaşık olarak 18 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Andırın Kadirli Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kokar Kaplıcası, bölge halkı tarafından şifalı suları ile bilinmektedir. Yemyeşil bir alanda yer alan kaplıca, doğal güzellikleriyle de dikkat çekmektedir. Sıcaklığı hiçbir zaman 25 derecenin altına düşmeyen kaplıca suyunun birçok hastalığa iyi geldiği söylenmektedir. Kaplıcanın kokar ismini almasının nedeni ise suyun kokmasıdır.
Kaplıca suyunun başta deri hastalıkları olmak üzere; şeker hastalığı, sedef hastalığı, kemik rahatsızlıkları, iç hastalıkları, mantar, böbrek rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Kaplıcanın olduğu bölgede konaklama tesisi bulunmadığından, burada kalmak isteyen ziyaretçiler ilçede yer alan tesisleri tercih edebilir.
Kokar Kaplıcası’na giriş ücreti yoktur.
Hasan Dede Türbesi
Hasan Dede Türbesi, Kadirli ilçesine bağlı Kurtuluş Mahallesi’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 2 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; Atatürk Caddesi’ni ve Hasan Dede Caddesi’ni kullanabilirsiniz.
Hasan Dede Türbesi, ilçeye geldiğinizde mutlaka yakından görmeniz gereken yerlerden biridir. Türbenin geçmişinin yaklaşık olarak 1000 seneden fazla olduğu tahmin edilmektedir. Türbe hakkında birçok rivayet vardır. Bir rivayete göre Hasan Dede, kimsenin yerinden oynatamadığı değirmen taşını sadece konuşarak, oynatmayı başarmıştır.
Bu gizemli olaydan sonra bölge halkı tarafından adeta evliya gibi görülmüştür. Bu olaydan sonra Hasan Dede ansızın köyden gitmiştir. Ondan geri yalnızca köyden giderken düşürdüğü hırkası kalmıştır. Bu hırkanın bulunduğu alana Hasan Dede adına türbe yapılmıştır. Bölge halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilen türbede, adaklar adanmakta ve dualar edilmektedir.
Hasan Dede Türbesi’ne girişler ücretsizdir. Gün boyu ziyarete açıktır.
Kadirli’de Günübirlik Gezebileceğiniz Yerler
Kadirli, bünyesinde yer alan tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile öne çıkan ilçelerden biridir. Gezilecek yerler listesi yalnızca ilçe ile sınırlı değildir. İlçeye yakın konumda yer alan diğer bölgeleri de günübirlik ziyaret edebilir, sevdikleriniz ile birlikte birçok farklı yeri keşfedebilirsiniz.
Yeşil Şelalesi
Yeşil Şelalesi, Osmaniye’nin Düziçi ilçesine bağlı Çerçioğlu Köyü’nde yer almaktadır. Kadirli ilçe merkezine yaklaşık olarak 47 km uzaklıktadır.
Yeşil Şelalesi, yemyeşil doğası ve eşsiz manzarası ile gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Yaklaşık 10 metre yükseklikten akan şelalenin görüntüsü oldukça etkileyicidir. Doğa tutkunlarının uğrak noktaları arasında yer alan şelaleyi, günübirlik ziyaret edebilir ve bölgede huzur dolu vakitler geçirebilirsiniz. Ayrıca bölgeyi yaz aylarında ziyaret ederseniz, şelalenin buz gibi sularında yüzebilirsiniz.
Yeşil Şelalesi’ne giriş ücreti yoktur. Gün boyu ziyarete açıktır.
Kastabala Antik Kenti
Kastabala Antik Kenti, Osmaniye’nin Merkez ilçesine bağlı Kesmeburun Köyü’nde yer almaktadır. Kadirli ilçe merkezine yaklaşık olarak 30 km uzaklıktadır.
Kastabala Antik Kenti, birçok kişi tarafından çok bilinmemesine rağmen bölgenin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Bölgede hamam, kilise, tiyatro gibi birçok tarihi kalıntıya rastlamanız mümkündür. Tarih meraklılarının uğrak gezi rotaları arasında yer alan bölgeyi, günübirlik ziyaret edebilir ve birçok tarihi kalıntının fotoğrafını çekebilirsiniz.
Kastabala Antik Kenti’ne giriş ücreti yoktur. Gün boyu ziyarete açıktır.