Kadirli Gezinizde Görmeniz Gereken Tarihi Yerler

Kadirli, Osmaniye’nin popüler ilçelerinden biridir. Tarihi M.Ö. 1000’li senelere kadar dayanan ilçe, Bizans ve Roma gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Her yıl şehir dışından pek çok yerli ve yabancı turist, ilçeyi ziyarete gelmektedir. Antik zamanlarda Flavias ismi ile bilinen ilçe, Osmanlı zamanında ise Kars-ak-eli ismiyle anılmıştır. İlçede, birçok medeniyetten kalma önemli tarihi yapılar bulunmaktadır.
İlçeyi ziyaret ettiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi yapılar arasında; Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Ala Cami, Kadirli Kent Müzesi, Karatepe Kalesi ve Kalealtı Kalesi yer almaktadır. Bu görülmeye değer tarihi yapıları ziyaret ederek, ilçenin geçmişine doğru keyifli bir tarih yolculuğuna çıkabilirsiniz.
Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi
Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Kadirli ilçesine bağlı Karatepe Köyü’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 21 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Osmaniye Kadirli Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, ilçenin en popüler tarihi yapılarından biridir. Bina ilk önce M.Ö. 8. yüzyılda Hitit döneminde hükümdar olan Asatiava tarafından sınır kalesi olarak yaptırılmıştır. Türkiye’de açık hava müzesi olma özelliğini taşıyan ilk yapı olduğu için birçok turist tarafından dikkat çekmektedir.
Müze içerisinde Hitit zamanlarına ait birçok tarihi eser yer almaktadır. Aslanbaş Barajı etrafında yer alan müze, tarihi güzelliklerinin yanı sıra doğal güzellikleri ile de öne çıkmaktadır. Kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan müzeyi ziyaret ederek birçok tarihi eseri yakından görebilirsiniz.
Pazartesi günleri dışında haftanın her günü sabah saat 10.00 ile akşam saat 19.00 arası ziyarete açıktır.
Karatepe Aslanbaş Açık Hava Müzesi’ne kişi başı giriş ücreti 6 TL’dir.
Ala Cami
Ala Cami, Kadirli ilçesine bağlı Öksüzlü Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 18 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Kamil Kara Bulvarı üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ala Cami, ilçenin popüler tarihi yapıları arasında yer almaktadır. M.Ö. 2.yüzyılda Roma zamanında manastır olarak yapılan yapı, M.Ö. 15. yüzyılda Dulkadiroğlu Beyliği zamanında camiye dönüştürülmüştür. Camiye dönüştürülmeden önceki dönemlerde ise medrese olarak da kullanılmıştır.
Caminin yapımında mozaik taşlar kullanılmakla birlikte caminin üstü de kurşun ile kaplanmıştır. Bizans, Roma ve Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtan cami, bu özellikleri ile göz kamaştırmaktadır. Günümüzde ibadet yeri olarak kullanılmaktadır. Kadirli’ye geldiğinizde mutlaka yakından görmeniz gereken tarihi yapılar arasındadır.
Ala Camisi’ni ücretsiz bir şekilde gün içerisinde ziyaret edebilirsiniz.
Kadirli Kent Müzesi
Kadirli Kent Müzesi, Kadirli ilçesine bağlı Cengiz Topel Mahallesi’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 3 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Osman Nuri Saygılı Caddesi ve Devlet Bahçeli Bulvarı/Osmaniye Bulvarı üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kadirli Kent Müzesi, ilçenin görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. Bina, ilk inşa edildiği zamanlarda hapishane olarak kullanılmıştır. 2016 senesinde ise müzeye dönüştürülmüş ve halkın hizmetine açılmıştır. Tarih tutkunlarının uğrak noktaları arasında yer alan müze içerisinde ilçeye ait kültürel birçok eser sergilenmektedir.
Müze içerisinde tarihi eserlerin yanı sıra demircilik, kalaycılık gibi çok eski mesleklerde yer almaktadır. Eski zamanlarda çocukların oynadığı birçok oyuncağı da burada görebilmeniz mümkündür. Ayrıca Çukurova doğumlu meşhur sanatçıların balmumu heykelleri ve kişisel eşyaları da yine müze içerisinde sergilenmektedir.
Pazartesi günleri dışında haftanın her günü sabah saat 08.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.
Kadirli Kent Müzesi’ne girişler ücretsizdir.
Karatepe Kalesi
Karatepe Kalesi, Kadirli ilçesine bağlı Karatepe Köyü’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 29 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; Osmaniye Kadirli Yolu’nu kullanabilirsiniz.
Karatepe Kalesi, M.Ö. 8. yüzyılda hükümdar Asatiava tarafından sınır kalesi olarak kullanılmak üzere inşa ettirilmiştir. Kalenin çevresinde yer alan surlar yaklaşık olarak 4 m genişliğe sahiptir. Yüksekliği ise ortalama 6 m civarındadır. Kale toplam 34 burca sahiptir. Bu burçlar, dikdörtgen formda yapılmıştır.
Kalenin olduğu bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucu birçok tarihi kalıntıya ulaşılmıştır. Kale sonrasında bakım ve onarımdan geçirerek müzeye dönüştürülmüş ve bölgeden çıkan tüm tarihi kalıntılar müze içerisine konulmuştur. Günümüzde kaleden geriye sadece tarihi eserler kalmıştır.
Karatepe Kalesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Kalealtı Kalesi
Kalealtı Kalesi, Kadirli ilçesine bağlı Koçlu Köyü’nde yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 21 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Andırın Kadirli Yolu üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Kalealtı Kalesi, ilçenin görülmeye değer tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Dik kaya üzerine kurulmuş olan kale, muhteşem manzarası ile dikkat çekmektedir. Toplam 2 burca sahip olan tarihi kale, Orta Çağ zamanında inşa edilmiştir. Kim tarafından ve ne zaman yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır.
Kalenin iki burcundan biri yaklaşık olarak 8 m yüksekliğe sahiptir. Diğer burcu ise yaklaşık olarak 3 m civarındadır. Kalenin kapısı ve alt katları günümüze kadar hiçbir zarar görmeden sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmıştır. Tarihi kaleyi, Kadirli’ye geldiğinizde mutlaka yakından görmelisiniz.
Kalealtı Kalesi’ne girişler ücretsizdir. Gün boyu ziyarete açıktır.