Osmaniye’de Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler


Osmaniye’de Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Osmaniye, İlk Çağ zamanlarından bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapmış turistik şehirlerden biridir. Bünyesinde çok sayıda tarihi kaleyi barındırdığı için Kaleler Şehri olarak da bilinmektedir. Bölgede Osmanlı, Hitit, Roma gibi dönemlere ait birçok tarihi eser bulunmaktadır. Tarihi yapılarının yanı sıra doğal güzellikleri ile de ön plana çıkan şehre, yıl boyunca pek çok yerli ve yabancı turist gelmektedir.

Osmanlı gezinizde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Karaçay Şelalesi ve Mesire Alanı, Haruniye Kaplıcası, Kastabala Antik Kenti, Osmaniye Kent Müzesi, Toprakkale Kalesi, Sabun Çayı Şelalesi, Karatepe Aslantaş Milli Parkı, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Kırmıtlı Kuş Cenneti, Ala Cami, Kastabala Kalesi, Dumanlı Yaylası, Harun Reşit Kalesi, Çiftmazı Tabiat Parkı ve Şarlak Şelalesi’dir.

Karaçay Şelalesi ve Mesire Alanı

Osmaniye’nin Merkez ilçesine bağlı Karacalar Köyü’nde yer alan Karaçay Şelalesi ve Mesire Alanı, şehir merkezine yaklaşık olarak 24 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; Osmaniye Yarpuz Yolu’nu kullanabilir veya şehir merkezinden bölgeye hareket eden minibüslere binebilirsiniz.

Karaçay Şelalesi ve Mesire Alanı, şehrin popüler doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. Bölgede yer alan şelale, yaklaşık 30 m yükseklikten dökülmektedir. Özellikle huzurlu ve sakin bir gün geçirmek isteyenlerin tercih ettiği noktalar arasında yer almaktadır. Şelale, muhteşem görüntüsü ile gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır.

Bölgede piknik yapabileceğiniz mesire alanları ile birlikte doğa yürüyüşü yapmanıza fırsat sunan yürüyüş parkurları da bulunmaktadır. Özellikle açık havada aktivite yapmak isteyenler için ideal bir yerdir. Osmaniye gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken bölgeler arasındadır.

Karaçay Şelalesi ve Mesire Alanı’na girişler ücretsizdir.

Haruniye Kaplıcası

Osmaniye’nin Düziçi ilçesine bağlı Yeşildere Köyü sınırları içerisinde yer alan Haruniye Kaplıcası, şehir merkezine yaklaşık olarak 53 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Adana-Şanlıurfa Otoyolu/O-52/E90 üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Haruniye Kaplıcası, hem sağlık turizmi hem de doğa turizmi açısından oldukça popüler bir yerdir. Bölgede yer alan kaplıca suyunun sıcaklığı ortalama 32 derecedir. Ayrıca bölgede kaplıca suyundan faydalanırken konaklayabileceğiniz bir de tesis bulunmaktadır. Şehir dışından gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettiği yerlerden biridir.

Kaplıca suyu; kadın hastalıkları, eklem rahatsızlıkları, gut, ülser, sinirsel hastalıklar, beslenme bozuklukları gibi birçok hastalığa iyi gelmektedir. Yemyeşil alanlarla çevrili olan bölgede, hem şifa bulabilir hem de doğa ile iç içe huzurlu vakit geçirebilirsiniz. Bölgede yer alan tesis, dört mevsim de hizmet vermektedir.

Haruniye Kaplıcası’na girişler ücretsizdir. Gün boyu ziyarete açıktır.

Kastabala Antik Kenti

Osmaniye’nin Merkez ilçesine bağlı Kesmeburun Köyü’nde yer alan Kastabala Antik Kenti, şehir merkezine yaklaşık olarak 16 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; İskender Türkmen Caddesi’ni ve Osmaniye Kadirli Yolu’nu kullanabilirsiniz.

Kastabala Antik Kenti, Türkiye’nin en eski yerleşim bölgeleri arasında yer almaktadır. 2009 senesinde yapılan kazı çalışmaları, günümüzde halen devam etmektedir. Bölgede sütun, cadde, dükkânlar, kilise, tiyatro, hamam, kale gibi birçok tarihi yapıya rastlamanız mümkündür.

Tarih meraklıkları tarafından sıklıkla ziyaret edilen bölge, şehrin tarih dokusunu gözler önüne sermektedir. Kastabala Antik Kenti, Osmaniye gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Yaz döneminde haftanın her günü sabah saat 10.00 ile 19.00 arası, kış döneminde ise sabah saat 09.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.

Kastabala Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.

Osmaniye Kent Müzesi

Osmaniye’nin Merkez ilçesine bağlı Alibeyli Mahallesi’nde yer alan Osmaniye Kent Müzesi, yaklaşık 5 dakikalık yürüme mesafesindedir. Müzeye ulaşım için; Palalı Süleyman Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

Osmaniye Kent Müzesi, 1960 senesinden beri hizmet vermektedir. Şehir dışından gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktaları arasındadır. Bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan birçok tarihi eser burada sergilenmektedir. Kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir.

Müze içerisinde özellikle Hitit Dönemine ait birçok tarihi eser yer almaktadır. Ayrıca eski zamanlarda kullanılan değerli eşyalar da müze içerisinde sergilenmektedir. Ayrıca müzeyi gezerken ücretsiz gezi rehberi hizmetinden de yararlanabilirsiniz. Osmaniye tatiliniz esnasında mutlaka gezip görmeniz gereken yerlerden biridir.

Haftanın her günü sabah saat 09.00 ile akşam saat 18.00 arası ziyarete açıktır.

Osmaniye Kent Müzesi’ne giriş ücreti yoktur.

Toprakkale Kalesi

Osmaniye’nin Merkez ilçesine bağlı Kışla Mahallesi’nde yer alan Toprakkale Kalesi, şehir merkezine yaklaşık olarak 14 km uzaklıktadır. Kaleye ulaşım için; Musa Şahin Bulvarı’nı kullanabilir veya şehir merkezinden bölgeye hareket eden servis araçlarını tercih edebilirsiniz.

Şehrin önemli tarihi yapıları arasında yer alan Toprakkale Kalesi, tarihi dokusu ile öne çıkmaktadır. Tarihi geçmişinin M.Ö. 2000’li senelere kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Toplam 12 burcu olan kale, dikdörtgen olarak inşa edilmiştir. Kalenin bulunduğu alandan kuş bakışı muhteşem şehir manzarasını izleyebilmeniz mümkündür.

Kınık Kalesi olarak da bilinen tarihi kale, yıl boyunca çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır. Dış avlusunda yer alan surlar ile dikkat çeken kale, günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmıştır. Bu tarihi kaleyi, Osmaniye gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Toprakkale Kalesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.

Sabun Çayı Şelalesi

Osmaniye’nin Düziçi ilçesine bağlı Gökçayır Köyü’nde yer alan Sabun Çayı Şelalesi, şehir merkezine yaklaşık olarak 40 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Adana-Şanlıurfa Otoyolu/O-52/E-90 üzerinden rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Sabun Çayı Şelalesi, özellikle bölge halkının sıklıkla ziyaret ettiği noktalar arasındadır. Doğal güzellikleri ile öne çıkan bölge, doğa tutkunlarının ilgi odağı haline gelmektedir. Yaklaşık 10 m yükseklikten dökülen şelalenin görüntüsü, gelen ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır.

Şelalenin suyunun kaşıntı, isilik, mayasıl gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği söylenmektedir. Şelale çevresinde yapabileceğiniz birçok aktivite bulunmaktadır. Yemyeşil alanlarında sevdikleriniz ile birlikte piknik yapabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir veya doğa manzarası fotoğrafları çekebilirsiniz.

Sabun Çayı Şelalesi’ne giriş ücreti yoktur. Gün boyu ziyarete açıktır.

Karatepe Aslantaş Milli Parkı

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yer alan Karatepe Aslantaş Milli Parkı, şehir merkezine yaklaşık olarak 41 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; Osmaniye Kadirli Yolu’nu kullanabilirsiniz.

Karatepe Aslantaş Milli Parkı, 1958 senesinde Ceyhan Nehri’nin bulunduğu yere inşa edilmiştir. Bölge, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile öne çıkmaktadır. Yıl boyunca şehir dışından çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan bölgede, birbirinden farklı bitki ve ağaç türüne rastlamanız mümkündür.

Bölgede piknik yapmanıza olanak sağlayan mesire alanları da bulunmaktadır. Sevdikleriniz ile birlikte keyifli bir piknik yapabilir, yemyeşil doğasında yürüyüşe çıkabilir ve doğa manzarası fotoğrafları çekebilirsiniz. Ayrıca bölge, kamp aktivitesini gerçekleştirmek için de oldukça uygundur.

Karatepe Aslantaş Milli Parkı’na kişi başı giriş ücreti 5 TL’dir. Özel araçla giriş ücreti ise 11 TL’dir.

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi

Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Karatepe Köyü’nde yer alan Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, şehir merkezine yaklaşık olarak 34 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; Osmaniye Kadirli Yolu’nu kullanabilirsiniz.

M.Ö. 8. yüzyılda hükümdar olan Asatiavata tarafından sınır kalesi olarak yaptırılan Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, sonrasında müzeye dönüştürülerek, halkın ziyaretine açılmıştır. Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olma özelliğini taşıyan yapı içerisinde birçok tarihi eser sergilenmektedir.

Bölge, tarihi güzelliklerinin yanı sıra doğal güzellikleri ile de birçok turistin ilgi odağı haline gelmektedir. Kültür turizmi açısından büyük bir öneme sahip olan müzeyi, Osmaniye gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Pazartesi günleri harici haftanın her günü sabah saat 10.00 ile akşam saat 19.00 arası ziyarete açıktır.

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’ne kişi başı giriş ücreti 6 TL’dir.

Kırmıtlı Kuş Cenneti

Osmaniye şehir merkezinin kuzeyinde yer alan Kırmıtlı Kuş Cenneti, şehir merkezine yaklaşık olarak 18 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; İskender Türkmen Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

Kırmıtlı Kuş Cenneti, şehrin popüler doğal güzellik alanlarından biridir. Yıl boyunca şehir dışından gelen çok sayıda yerli ve yabancı turist, bölgeyi ziyaret etmektedir. Bölgede yaklaşık 250 farklı kuş türü yaşamaktadır. Yemyeşil doğası ile öne çıkan bölge, doğaseverlerin de uğrak noktaları arasındadır.

Bölgede yalıçapkını, İzmir yalı gibi birbirinden farklı kuş türünü görebilmeniz mümkündür. Özel florası ve bitki zenginliği ile dikkat çeken bölgeyi, Osmaniye gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Kırmıtlı Kuş Cenneti’ne giriş ücreti yoktur.

Ala Cami

Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Öksüzlü Köyü sınırları içerisinde yer alan Ala Cami, şehir merkezine yaklaşık olarak 50 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Osmaniye Kozan Yolu üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

 M.Ö. 2.yüzyılda Roma döneminde manastır olarak yapılan yapı, sonrasında camiye dönüştürülerek, ibadet yeri olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1921 senesine kadar cami olarak hizmet veren yapı, sonrasında kendi haline bırakılmıştır. Osmanlı, Bizans ve Roma döneminin izlerini taşıyan camiyi, Osmaniye gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Ala Camisi’ni ücretsiz bir şekilde gün içerisinde ziyaret edebilirsiniz.

Kastabala Kalesi

Kastabala Kalesi, Osmaniye’nin Merkez ilçesine bağlı Kesmeburun Köyü’nde yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 16 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile İskender Türkmen Caddesi ve Osmaniye Kadirli Yolu üzerinden ulaşım mümkündür.

Kastabala Kalesi, şehrin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Antik Çağ’da bölgenin dış etkenlere karşı korunması için yapılmıştır. Orta Çağ’da ise yapılan kale yıkılarak, yerine yenisi inşa edilmiştir. Bu tarihi kale, aynı zamanda Bodrum Kalesi olarak da bilinmektedir. Kalenin yapım aşamasında moloz taşlar kullanılmıştır.

Tarih boyunca birbirinden farklı medeniyetler tarafından kullanılan yapı, tarihi dokusu ile dikkat çekmektedir. Yıl boyunca ziyaretçisi eksik olmayan yapıyı, Osmaniye gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Kastabala Kalesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Dumanlı Yaylası

Osmaniye’nin Düziçi ilçesine bağlı Karlıca Mahallesi’nde yer alan Dumanlı Yaylası, şehir merkezine yaklaşık olarak 49 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Adana-Şanlıurfa Otoyolu/O-52/E90 üzerinden rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Şehrin doğal güzelliklerinden biri olan Dumanlı Yaylası, dört mevsim de ziyaret edilebilen bölgeler arasındadır. Dört mevsim de gelen ziyaretçilerine farklı doğa manzarası sunan bölge, yemyeşil bitki örtüsü ile dikkat çekmektedir. Doğaseverlerin uğrak noktaları arasında yer alan bölgede yapabileceğiniz birçok aktivite bulunmaktadır.

Bölge halkının da sıklıkla ziyaret ettiği yaylada, sevdikleriniz ile birlikte çadır kurup kamp yapabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir ve çevredeki doğal güzellikleri yakından keşfedebilirsiniz. Dumanlı Yaylası, Osmaniye gezilecek yerler listenizde mutlaka yer alması gereken bölgelerden biridir.

Dumanlı Yaylası’nı gün içerisinde ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Harun Reşit Kalesi

Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde yer alan Harun Reşit Kalesi, şehir merkezine yaklaşık olarak 39 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Adana-Şanlıurfa Otoyolu/O-52/E90 üzerinden hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Harun Reşit Kalesi, Abbasi Halifesi Harun Reşit Paşa tarafından 789 yılında uç beyi Faraç Bey’e yaptırılmıştır. Bölgeyi korumak amaçlı inşa edilen yapı, kültür turizmi açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Doğal kayalıklar üzerinde yer alan yapının çevresi de yemyeşil alanlarla çevrilidir.

Hem doğa hem de tarihi gezi için oldukça uygun olan bu bölgeyi, Osmaniye gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. Kaleyi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilir, şehrin tarihi dokusuna yakından tanıklık edebilirsiniz.

Çiftmazı Tabiat Parkı

Osmaniye’nin Merkez ilçesine bağlı Karacalar Köyü’nde yer alan Çiftmazı Tabiat Parkı, şehir merkezine yaklaşık olarak 13 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; Güney Çevre Yolu Bulvarı’nı/D400 karayolunu kullanabilirsiniz.

Çiftmazı Tabiat Parkı, zengin bitki örtüsü ile dikkat çeken yerlerden biridir. Yemyeşil alanları ile öne çıkan bölge, şehir dışından gelen birçok yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır. Bölgeyi ziyaret ettiğinizde birbirinden farklı rengârenk çiçekleri yakından görebilmeniz mümkündür.

Bölgede ayrıca kirpi, tavşan, sincap, kara kaplumbağası gibi canlılarda yaşamaktadır. Bölge, gelen ziyaretçilerine birbirinden eğlenceli aktivite seçeneği sunmaktadır. Yemyeşil alanlarda piknik yapabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir, kamp yapabilir, manzara fotoğrafları çekebilir veya bisiklete binebilirsiniz.

Çiftmazı Tabiat Parkı’na kişi başı giriş ücreti 5,50 TL’dir. Özel araçla giriş ücreti ise 16 TL’dir.

Şarlak Şelalesi

Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı İlbistanlı Köyü’nde yer alan Şarlak Şelalesi, şehir merkezine yaklaşık olarak 64 km uzaklıktadır. Bölgeye ulaşım için; Osmaniye Kozan Yolu’nu kullanabilirsiniz.

Şarlak Şelalesi, bölgenin doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. Yaklaşık 5 m yükseklikten dökülen şelalenin görüntüsü, gelen ziyaretçilerine adeta görsen bir şölen sunmaktadır. Şelalenin uzunluğu yaklaşık olarak 25 m civarındadır. Bölge, doğa tutkunlarının uğrak noktaları arasında yer almaktadır.

Şelale etrafında piknik yapmanıza fırsat tanıyan mesire alanları mevcuttur. Bu alanlarda sevdikleriniz ile birlikte piknik yapabilirsiniz. Çevreyi keşfe çıkarak, bol bol doğa manzarası fotoğrafı çekebilirsiniz. Şarlak Şelalesi’ni, Osmaniye gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Şarlak Şelalesi’ni ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Gün boyu ziyarete açıktır.

 

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.