Ödemiş Gezinizde Uğramanız Gereken Tarihi ve Turistik Yerler
Türkiye’nin İzmir iline bağlı ve şehrin güneydoğusunda, şehir merkezine yaklaşık 110 km uzaklıkta bulunan Ödemiş ilçesi, Anadolu medeniyetleri başta olmak üzere çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, tarihi bir bölgedir.
Ödemiş’in yaklaşık 4 km kuzeyinde bulunan Hypaepa Antik Kenti’ne ait kalıntılar, tarihinin 2000 yıldan daha öncesine gittiğini göstermektedir. Anadolu Türk Beylikleri döneminde de önemli bir yere sahip olan Ödemiş, daha sonraları Milli Mücadele döneminde gösterdiği kahramanlıklar ile de bilinmektedir.
Aydınoğulları Beyliği’nin başkenti olan Birgi kasabasına ve Birinci Dünya Savaşı döneminde Yunan askerine ilk kurşunu atan köy olarak tarihe geçen İlkkurşun Köyü’ne de ev sahipliği yapan Ödemiş, tarihi öneminin dışında turistik yerleri, Osmanlı ve Selçuklular’a ait etkileyici mimarileri, medreseleri, konakları, türbelerinin dışında Ege Bölgesi’nin en güzel kayak merkezi de burada bulunmaktadır.
Ödemiş gezinizde mutlaka uğramanız gereken tarihi ve turistik yerler arasında:Ödemiş Müzesi, Birgi Çakırağa Konağı, Bedia Akartürk Müzesi, Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi, Ödemiş Pazarı, Birgi Köyü, Eski Birgi Evi, Lübbey Hayalet Köyü, Bozdağ Kayak Merkezi ve İlkkurşun Köyü yer almaktadır.
Ödemiş Müzesi
Ödemiş’te Hürriyet Mahallesi mevkiinde Birgi Yolu üzerinde bulunan Ödemiş Müzesi, ilçe merkezinde bulunduğundan yaya olarak kolayca ulaşım sağlanabilmektedir. İzmir’den gidecekseniz, Basmane- Ödemiş tren hattını ya da 795 ve 797 no’lu Eshot otobüs hatlarını kullanabilirsiniz.
Eski Tunç Çağı’ndan Bizans Dönemine ve Klasik dönemlere kadar tarihin farklı dönemlerine ait etnografik ve arkeolojik toplam 16 bin eserlerin sergilendiği Ödemiş Müzesi, 1974 yılından bu yana hizmet vermektedir.
Ödemiş Müzesi, Pazartesi günleri hariç 10:00 ile 17:00 saatleri arasında ve kış sezonunda 17:30’a kadar ziyarete açıktır.
Keşfedilecek pek çok noktası İzmir’in vazgeçilmez rotası olan Ödemiş için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Ödemiş Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Birgi Çakırağa Konağı
Türk mimarisinin İzmir’deki en güzel örneklerinden biri olan ve bir malikane olarak 1700’lü yılların ikinci yarısında inşa edilen Birgi Çakırağa Konağı, Ödemiş ilçe merkezine yaklaşık ortalama 10 km uzaklıkta bulunan Birgi Köyü’nde bulunmaktadır. Birgi Köyü’ne ulaşım Ödemiş ilçe merkezinden kalkan Birgi dolmuşları ile sağlanmaktadır. Özel araba ile yolculuk ise ortalama 15-20 dakika sürmektedir.
Dönemin önde gelen tüccarlarından biri olan Çakıroğlu Mehmet Bey’in ikamet ettiği bu 3 katlı ahşap konak, günümüzde restorasyon çalışmalarından geçerek 1995 yılından bu yana müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Birgi Deresi’nin hemen yanı başında bulunan bu tarihi konağı, yaz döneminde 08:30 ile 19:00 ve kış döneminde 08:30- 17:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Bedia Akartürk Müzesi
Türk Halk Müziği’nin önemli isimlerinden biri olan Bedia Akartürk’ün doğduğu yer olan Ödemiş ilçesinde, ünlü sanatçının anısına açılan bir müze bulunmaktadır.
Bedia Akartürk Müzesi, Üç Eylül Mahallesi mevkiinde bulunmaktadır ve ilçe merkezine ortalama 2 km uzaklıktadır. Ödemiş dolmuşları müzenin önünden geçmektedir. Ayrıca, 795 ve 797 no’lu Eshot otobüs hatlarını kullanarak da müzeye ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ünlü halk müziği sanatçısının doğduğu ve sanat yaşamına başladığı Ödemiş’te bulunan bu müzede; Bedia Akartürk’ün sahnede giydiği kostümler, aldığı ödüller, ünlü sanatçıya ait fotoğraflar ve kendisinin diktiği Ödemiş yöresine ait giysiler sergilenmektedir.
Haftanın 7 günü açık olan müzeyi, 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Aydınoğlu Mehmet Bey Camii
Ödemiş ilçe merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Birgi Köyü’nde yer alan Aydınoğlu Mehmet Bey Cami’ye ulaşım Ödemiş ilçe merkezinden kalkan Birgi dolmuşları ile sağlanmaktadır. Özel araba ile yolculuk ise ortalama 15-20 dakika sürmektedir.
Birgi Köyü’nün önemli tarihi konağı Çakırağa Konağı’na çok yakın bir konumda bulunan cami, bir külliyenin parçası olarak 12.yüzyılda adını camiye veren Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından inşa ettirilmiştir.
Evliya Çelebi’nin ünlü eseri Seyahatname’de de adı geçen cami, mistik iç mekanı ve mimarisi ile etkileyici dış cephesi ile görülmeye değerdir.
Köy meydanında bulunan Aydınoğlu Mehmet Bey Cami, haftanın her günü ziyarete ve ibadete açıktır.
Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi
Ödemiş’te Emmioğlu mevkiinde bulunan Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi; müze koleksiyonu, arşiv koleksiyonu ve kütüphane koleksiyonu bulunan bir kültür ve tarih merkezidir.
Ödemiş’in ilk modern binasında yer alan ve 2012 yılından bu yana müze olarak hizmet veren Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi, Yıldız Oteli içerisinde yer almaktadır.
Üst katında bir müze ve alt katında arşiv ve kütüphane bulunan yapının içerisinde ayrıca müze kahve, farklı temalarda sergi alanları, hediyelik eşya alanı, animasyon odaları ve depo odaları da bulunmaktadır. Ödemiş kültürünü daha yakından tanımak için ilçede ziyaret edilmesi gereken kültürel mekanlardan biridir.
Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi, Pazartesi günleri hariç 09:00 ile 17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Birgi Köyü
Ödemiş ilçe merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Birgi Köyü, ilçenin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biridir. Ulaşım, Ödemiş ilçe merkezinden kalkan Birgi minibüsleri ile sağlanmaktadır. Özel araçla ulaşım ise ortalama 10-15 dakika sürmektedir.
Etrafını süsleyen yemyeşil ağaçları, muhteşem doğa manzaraları, tarihi ahşap pencereli taş evleri, sıcak ve samimi halkı, Osmanlı konakları ve kültürel mirasları ile oldukça etkileyici bir atmosfere sahiptir.
Geçtiğimiz yıllarda UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmeyi başaran Birgi Köyü’nde görülmesi gereken yerler arasında; Çakırağa Konağı, Sandıkoğlu Konağı, Ulu Cami yer almaktadır. Köye 15-20 km uzaklıktaki Gölcük Gölü de görülmeye değerdir.
Eşsiz manzaralar sunan Birgi Köyü’ne gelindiğinde Besmet, kar helvası, karadut suyu ve Ödemiş patatesi de mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasındadır.
Lübbey Hayalet Köyü
Ödemiş’te hayalet köy olarak da bilinen Lübbey Köyü, terk edilmiş, tarihi ve bol bol fotoğraf çekebileceğiniz bir köydür.
Yerli halkın geçim nedeniyle yakınlardaki bir köye göç etmesinin ardından 10-15 kişilik bir nüfusla kalan köye ulaşım özel araba ile sağlanmaktadır. Lübbey Köyü’ne toplu taşıma doğrudan ulaşım seçeneği bulunmamaktadır.
Tarihi antik döneme kadar uzanan bu köy, anıtsal yapıları ve sivil mimari örnekleri ile de etkileyici ve tarihi manzaralar sunmaktadır.
Lübbey Köyü’e gidildiğinde, kahvaltı ya da öğle yemeği için Ninemin Evi tercih edilebilir. Burada, ev yapımı turşu, salça gibi doğal ürünler ve hediyelik eşyalar da satılmaktadır.
İlk Kurşun Anıtı
İlk Kurşun Anıtı Ödemiş ilçesine bağlı şehir merkezine 13 km uzaklıkta İlkkurşun Köyü’nde yer almaktadır. İzmir’in Yunanlıların ilgaline karşı bu bölgede yaşayan halkın örgütlü olarak direnişinin anlatan anıt, manevi bir öneme sahip yapıdır. Her yıl Mayıs ayının sonunda bu anıtın dikildiği alanda İlkkurşun Bayramı adı altında geleneksel kutlamalar yapılmaktadır.
Tatilinizi İzmir’in en güzel ilçelerinden Ödemiş’te planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için İzmir Ödemiş Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.