Nazilli’de Mutlaka Gezmeniz Gereken Yerler
Nazilli, Aydın’ın en büyük ikinci ilçesidir. Aydın il merkezine 46 km, Denizli il merkezine ise 81 kilometre mesafede yer alan Nazilli, Ege Bölgesi’nin en eski yerleşim merkezlerinden bir tanesidir. Aydın’ın geriye kalan 16 ilçesine göre oldukça kalabalık olmakla birlikte, aynı zamanda önemli bir ticaret merkezidir.
Roma İmparatorluğu, Osmanlı Devleti, Lidyalılar ve Selçuklular gibi pek çok devletin hüküm sürdüğü Nazilli’de, her devletin bıraktığı kendisine ait izleri günümüzde de görebilmek mümkündür. İlçe merkezinin çevresinde gezebileceğiniz birkaç antik kent ve tarihi yer mevcuttur. Siz de sevdikleriniz, aileniz ya da arkadaşlarınızla birlikte birkaç gününüzü ayırarak bu harika güzellikteki ilçeyi gezerek keşfedebilirsiniz.
Nazilli Uzun Çarşı
Nazilli Uzun Çarşı, ilçe imkanları doğrultusunda istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz bir alışveriş yeridir. Hem istasyona hem otogara yakın olduğu için ulaşımı son derece kolaydır. Nazilli’nin tarihi dokusunu ve kültürünü yansıtan çarşı ilçenin sembolleri arasında yer almaktadır. Yan yana sıralanmış dükkanlar ve birbirini kesen sokaklar arasında tezgâh açan satıcılar müşterilerine son derece güler yüzlü davranmaktadır.
Yöresel ürünlerden, kıyafete, lokantadan, hediyelik eşya dükkanına kadar pek çok dükkân bu çarşıda hizmet vermektedir. Siz de Nazilli’ye geldiğinizde Uzun Çarşı’ya gidebilir, yöresel ürünler satın alabilir, Nazilli’nin lezzetlerinin bulunduğu lokantalarda yemek yiyebilir ve hediyelik eşya dükkanlarında sevdiklerinize hediyeler alarak onları tatilde de unutmadığınızı hissettirebilirsiniz.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Nazilli’de tatilinizi planlamak için Aydın Nazilli Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.
Arpaz Beyler Konağı
Nazilli ilçe merkezinin 15 km güneyinde yer alan Arpaz Köyü’nde bulunan Arpaz Beyler Konağı Harpasa Antik Kenti’nin eteklerinde inşa edilmiştir. Arpaz ailesinin ikamet ettiği konaktır. Nazilli’nin günümüze kadar ayakta kalabilen en önemli tarihi ve kültürel yapılarından bir tanesidir.
Konağın tavan kısımlarına işlenen çarkıfelek motifleri, her odada yer alan erzak dolapları ve ince ahşap işçiliği ile kesinlikle görülmesi gereken bir yerdir. 19. yüzyılda inşa edilen Arpaz Beyler Konağı’nda 17 ve 18. yüzyıla ait Osmanlı Devleti kalıntıları da bulunmuştur. Konağın en önemli yerlerinden bir tanesi de Arpaz Kalesi’dir.
Arpaz Kalesi, Meşrutiyet Dönemi’nde kölelerin kaldığı zindan olarak kullanılmaktaydı. Kalenin panoramik ova manzarası sayesinde savunma ve korunma amacı için de kullanılmıştır. Arpaz Beyler Konağı ve Arpaz Kalesi karşılıklı olduğu için ikisini de ziyaret edebilirsiniz.
Harpasa Antik Kenti
Harpasa Antik Kenti, Aydın’ın Nazilli ilçesine bağlı olan Esenköy mevkiinde yer almaktadır. Ayanlık çağlarından günümüze kadar kaldığı tahmin edilen antik kent, ilçe merkezine yaklaşık olarak 15 km mesafededir. Özel aracınız ile çok rahat bir şekilde kahverengi yol tarif tabelalarını kullanarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Esenköy’de bulunan Harpasa Antik Kenti’ni dış tehditlere karşı koruma altına alan surlar, yoldan geçerken herkesin gördüğü bir yerdir. Fakat dağın tepesinde yer almasından dolayı daha yakından görmek için çok az tatilcinin gittiği bir antik kenttir. Harpasa Antik Kenti, en az 2500 yıllık olduğu tahmin edilen bir Karia yerleşim merkezidir. Menderes Ovası’nın çok geniş açıda gördüğü için stratejik olarak çok önemlidir.
Harpasa Antik Kenti’nde Bizans, Roma ve Osmanlı Devleti zamanlarında sürekli olarak yaşanmıştır. Menderes Nehri’nden ayrılan en önemli kollardan biri tanesi olan Akçay’ın yanından geçmesi sebebi ile adı Latincede akarsu anlamına gelen “Harpasa - Arpasa” koyulmuştur. Tarihi antik kentte bir de 2500 kişilik antik tiyatro bulunmaktadır. Muhteşem Menderes Ovası manzarası bulunan antik tiyatronun sahne bölümüne su deposu inşa edilmiştir. Bizans Dönemi’nde yapılan duvarlar ve surlar bugün de halen görülebilmektedir.
Nazilli’nin en eski tarihi ve kültürel yapılarından biri tanesi olan Harpasa Antik Kenti’ni gezebilmek için herhangi bir giriş ücreti ödemenize gerek yoktur.
Nazilli Belediyesi Etnografya Müzesi
Nazilli ilçe merkezinde yer alan tren garı karşısında çok eskiden inşa edilen ve yöre halkının Ankara Palas Otel olarak bildiği bina günümüzde Nazilli Belediyesi Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir. O dönemin ünlü demirci ustalarından biri olan Mehmet Efe tarafından yaptırılan bina, yapılan restore çalışmaları sonrasında müzeye çevrilmiştir.
1987 senesinde vizyona giren “Anayurt Oteli” adlı sinema filmi de bu binada çekilmiştir. Yapılan restorasyon çalışmaları ile otantik ve orijinal bir hava kazanan bina, dışarıdan bakıldığında da görkemli bir eser haline gelmiştir.
Müze içerisinde sergilenen eserler bölge halkının sandıklarında toplanarak bir araya getirilmiştir.
Nazilli Belediyesi Etnografya Müzesi’ni gezebilmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Pazar günleri ziyaretçi kabul edilmemektedir. Müzeyi, hafta içi günlerde 08:00 ila 17:00 saatler arasında, Cumartesi günü ise 09:00 ila 17:00 saatleri arasında gezebilirsiniz.
Dokuzun Hamamı
Dokuzun Hamamı, Nazilli sınırları içerisinde yer alan Altıntaş Mahallesi’nde bulunan tarihi bir yapıdır. İlçe merkezinde bulunduğu için yürüyerek gidebilirsiniz. Hamamın ne zaman inşa edildiği ve mimari özellikleri tam olarak bilinmemektedir. Osmanlı Devleti zamanından bugüne kadar tamamen yıkılmadan kalabilen tek hamam olarak bilinmektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın taşınmaz kültürel varlıkları arasında yer alan Dokuzun Hamamı, Türk hamamı olarak tasarlanan ve bu amaç doğrultusunda yapılan bir yapıdır. Hamamın, bazı kısımları yıkık olduğu için gezilememektedir.
Dereağzı Şelalesi
Dereağzı Şelalesi, Nazilli’nin Pınarbaşı mahallesi civarında yer alan atış poligonunun alt kısmındadır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 6 km mesafededir. Özel aracınız ile bu şelaleye kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Özellikle bahar ve yaz aylarında görülmesi gereken bir şelaledir. Hem yerli hem de yabancı pek çok turistin uğrak noktalarında bir tanesidir.
Nazilli Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar sonucu şelale etrafı daha derli toplu gözükmektedir. Nazilli’de ikamet eden gençler yaz aylarında serinlemek için bu şelaleyi tercih etmektedir.
Mastura Antik Kenti
Nazilli’de gezebileceğiniz pek çok tarihi ve kültürel yapı vardır. İlçe merkezine yaklaşık olarak 6 km uzaklıkta yer alan Bozyurt Köyü’nün 1 kilometre kadar güneyinde yer alan Mastura Antik Kenti, diğer antik kentlere nazaran daha ufak olmasına rağmen, kültürel yapısı açısından mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Şahsi aracınız ile çok kolay bir şekilde gidebilirsiniz.
Antik kente, farklı zamanlarda pek çok uygarlık yaşamıştır. Bu nedenle antik kentin her bir noktasında farklı uygarlıklara ait izler görmek mümkündür. Mastura Antik Kenti’nde şu anda tiyatro kalıntıları yer almaktadır.
Tarihi ve doğasıyla ziyaretçilerini etkisi altına alan Nazilli’de her bütçeye ve her zevke hitap eden Nazilli Otelleri arasından seçiminizi yaparak, tatilinizi planlayabilirsiniz.
Nazilli’de Günübirlik Gezebileceğiniz Yerler
Nazilli’nin merkezinde olduğu gibi etrafında da yer alan pek çok tarihi ve turistik yerleri vardır. Her yıl hem yerli hem de yabancı binlerce turist bu bölgeleri günübirlik olarak ziyaret etmektedir. Aşağıda arkadaşlarınızla sevdiklerinizle ya da aileniz ile günübirlik olarak ziyaret edebileceğiniz ve Nazilli’ye en fazla 40 km uzaklıkta bulunan tarihi ve turistik yerleri derledik.
Nysa Antik Kenti
Aydın’ın Sultanhisar ilçe sınırları içerisinde bulunan Nysa Antik Kenti, Nazilli’ye 18 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile 15 dakika gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. Anti kent içerisinde 12 Bin kişi kapasiteli bir de antik tiyatro yer almaktadır. Nysa Antik Kenti’ni gezebilmeniz için 10 – 15 TL arası bir ücret ödemeniz gerekmektedir.
Donduran Kalesi
Aydın’ın Yenipazar ilçe sınırları içinde yer alan Donduran Kalesi, Nazilli’ye yaklaşık olarak 18 – 20 km mesafededir. Menderes ovasına hâkim bir tepeye inşa edilen kale stratejik anlamda oldukça önemlidir. Donduran kalesini gezmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.