Muğla’nın İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Muğla’nın İlçeleri Hakkında Bilmeniz GerekenlerEge Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Muğla, yüzyıllar boyunca verimli topraklarından ötürü birçok farklı medeniyetin yaşadığı bir şehir olarak günümüze ulaşmıştır. Sınırları içerisinde birçok antik kent bulunan Muğla, özellikle Karyalıların ticaret merkezi olarak kullanılmıştır.

Muğla’nın ilçelerinde gezilecek ve görülecek yerler kapsamında çok sayıda tarihi yapı ve doğal güzellik bulunmaktadır. Özellikle Bodrum, Marmaris ve Fethiye ilçeleri, gezilecek yerler bakımından oldukça zengin alternatiflere sahiptir.

Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Halikarnas Mozolesi, Muğla’ya bağlı Bodrum ilçe merkezinde yer almaktadır. 

Bodrum

Bodrum ilçesi, Muğla şehir merkezine ortalama 110 kilometre uzaklıktadır. Muğla’nın en turistik ilçelerinden biri olan Bodrum’da yöre halkı geçimini, balıkçılık, turizm ve zeytincilikten kazanmaktadır.

Bodrum’da gezilecek yerler bakımından birçok önemli destinasyon bulunmaktadır. Bodrum’un sembolik yapılarından Bodrum Kalesi, dünyanın önemli arkeoloji müzeleri arasında gösterilen Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi, Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Halikarnas Mozolesi, ilçede gezilecek tarihi yerler arasındadır. Bodrum, gece hayatı bakımından da dünyanın sayılı tatil merkezleri arasındadır.

Eşsiz plajlara ev sahipliği yapan Bodrum’da denizin keyfini çıkarabileceğiniz, Gün Batımı Plajı, Gümbet Plajı, Yahşi Plajı ve Gümüşlük Plajı bulunmaktadır.

İlçede, Muğla’ya hava yolu ulaşımlarının sağlanabildiği Milas - Bodrum Havalimanı yer almaktadır.

Bodrum’a bağlı tatil beldeleri arasında Turgutreis, Akyarlar, Gümüşlük ve Bitez öne çıkmaktadır.

Dalaman

Dalaman, Muğla il merkezinden yaklaşık 85 kilometre uzaklıktadır. Muğla’nın Akdeniz Bölgesi’ndeki ilçesi olan Dalaman’da bölge halkı geçimini, meyve ve sebze yetiştiriciliği, turizm ve zeytincilikten sağlamaktadır.

Doğal güzellikleriyle öne çıkan Dalaman’da gezilecek yerler arasında; eşsiz güzelliği ile Dalaman Çayı, huzurlu atmosferiyle Gizli Vadi, Likyalılara ev sahipliği yapmış olan Oktapolis Antik Kenti ve şifalı sularıyla Kapıkargın Kaplıcaları yer almaktadır.

Uzun sahil şeridine sahip Dalaman’ın popüler plajları ise;  Dalaman Plajı ve Aşı Koyu’dur.

Muğla’ya hava yolu ulaşımında oldukça önemli bir role sahip olan Dalaman Havalimanı da ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.

Datça

Datça, Muğla şehir merkezine 120 kilometre uzaklıktadır. Yarımada üzerine kurulu ilçenin tarihi M.Ö. 2000 yıllarına kadar dayanmaktadır. İlçe, engebeli arazi üzerinde yer aldığı için tarıma elverişli değildir. Bu nedenle Datça’da bölge halkı geçimini büyük ölçüde badem üretimi ile sağlamaktadır. Datça Bademi, Türkiye çapında oldukça meşhurdur.

Datça’da bilinen ilk yerleşimler Karyalılar tarafından yapılmıştır. Antik Dönem’den itibaren yerleşimlerin hala devam ettiği Eski Datça Mahallesi, ilçenin en otantik bölgesidir. M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilen Knidos Antik Kenti, Can Yücel’in hayatının son dönemlerini geçirdiği Can Yücel Evi, eşsiz manzarası ile Ovabükü ve Datça Kaleleri, ilçede gezilecek yerler arasında sıralanmaktadır.

Sakin atmosferi ve birbirinden güzel plajları ile öne çıkan Datça’da denizin keyfini çıkarabileceğiniz plajlar; Hayıtbükü Koyu, Kızılbük, Kurubük Koyu ve Palamutbükü’dür.

Tatilinizi Muğla'nın en güzel tatil merkezlerinden Datça'da planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Datça Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Fethiye

Fethiye, Muğla’ya ortalama 120 kilometre uzaklıktadır. Eski adı Rumcada “Uzak Diyar” anlamına gelen “Meğri” olarak bilinen ilçe, Muğla’nın yüzölçüm bakımından en büyük ilçesidir.

Antik Çağ’da Likyalıların en önemli kentlerinden olan Fethiye, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla ziyaretçilerine pek çok alternatif sunmaktadır. Dünya çapında ünlü Kelebekler Vadisi, berrak deniziyle birlikte Ölüdeniz, doğal güzelliklerle çevrili Likya Yolu ve rahatlatıcı etkisiyle Saklıkent Kanyonu, Fethiye’de gezilecek yerler arasındadır.

Fethiye’nin popüler plajları ise; Ölüdeniz Plajı, Çalış Plajı, Belcekız Plajı ve Kumburnu Plajı olarak sıralanmaktadır.

Kavaklıdere

Muğla’nın denize kıyısı olmayan popüler ilçelerinden olan Kavaklıdere, il merkezine 50 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Yüzde 70’i ormanlarla kaplı olan Kavaklıdere’de halkın başlıca geçim kaynakları ormancılık, tarım, hayvancılık, bakırcılık ve kalaycılıktır.

Kavaklıdere’de gezilecek yerler arasında; aynı zamanda hediyelik eşya ürünlerinin de satıldığı Bakırcılar Çarşısı, tarihe meydan okuyan Yerküpe Mağarası, eşsiz doğal güzellikleriyle Yerküpe Yaylası ve Karyalılar döneminden günümüze ulaşan Hyllarima Antik Kenti’dir.

Köyceğiz

Köyceğiz, Muğla şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta, il merkezinin güneydoğusunda yer almaktadır. Türkiye’nin Rize’den sonra en çok yağış alan bölgesinde yer alan Köyceğiz’de halkın en büyük gelir kaynağı tarımdır.

İlk yerleşimlerine M.Ö. 3400 yıllarına kadar uzandığı Köyceğiz’de gezilecek pek çok tarihi yer ve doğal güzellik bulunmaktadır. Köyceğiz’in öne çıkan destinasyonları arasında; ilçenin önemli su kaynaklarından Köyceğiz Gölü, huzurlu yapısıyla Yuvarlak Çay ve ihtişamlı görünümüyle Sandras Dağı yer almaktadır.

Ekincik Halk Plajı, Delta Plajı, İztuzu Plajı ve Kargıcak Koyu, ilçenin önemli plajları olarak sıralanmaktadır.

Kaplıca turizmi bakımından da öne çıkan Köyceğiz’de Sultaniye Kaplıcaları da ziyaret ediliebilecek yerler arasındadır.

Marmaris

Marmaris, Muğla’nın turizm anlamında en popüler ilçelerinden biridir. Marmaris, Muğla şehir merkezine 55 kilometre uzaklıkta olup; bölge halkının en büyük geçim kaynakları, turizm, balıkçılık ve ormancılıktır.

Marmaris’in sembolik yapılarından Marmaris Kalesi, İstanbul’daki Kapalıçarşı’ya benzerliğiyle ünlü Eski Çarşı, doğal güzellikleriyle öne çıkan Saklıgöl, Turgut Şelalesi ve içerisindeki 50’den fazla kuş türüyle doğal bir pak olan Günnücek (Marmaris Milli Parkı) ilçede gezip görülebilecek yerler arasındadır.

Dünyaca ünlü Kleopatra Plajı, Kız Kumu Plajı, İncekum Plajı ve Uzunyalı Plajı, Marmaris’in en popüler plajları olarak sıralanmaktadır.

Marmaris’in en çok tercih edilen tatil beldeleri ise İçmeler ile Turunç’tur.

Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Marmaris'te tatilinizi planlamak için Marmaris Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.

Milas

Milas, Muğla şehir merkezine 65 kilometre uzaklıktadır. Milas’ta bölge halkı geçimini büyük oranda dokumacılık ile sağlamaktadır.

Karya Uygarlığı’na ve Menteşe Beyliği’ne başkentlik yapmış olan Milas’ta görülmesi gereken yerler arasında eşsiz güzelliği ile Bafa Gölü, Uyku Vadisi, ilçenin sembolik yapısı olan Beçin Kalesi, Bafa Gölü çevresinde bulunan Herakleia Antik Kenti ve Şeytan Yalısı bulunmaktadır.

Akbük Koyu, Ören Halk Plajı, Zeytinlikuyu Plajı ve Güllük Halk Plajı da Milas’ta denize girilebilecek en güzel plajlar arasında yer almaktadır.

Milas’a bağlı bir tatil köyü olan Ören ise bölgenin popüler destinasyonları arasındadır.

Menteşe

Menteşe, Muğla’nın merkez ilçesidir. Denize kıyısı olmayan ilçede halkın en büyük geçim kaynağı tarım, ormancılık ve hayvancılıktır.

Muğla şehrinin tarihinde kısa bir yolculuk yapabileceğiniz Muğla Müzesi, şehri kuşbakışı izleyebileceğiniz Asar Dağı, hediyelik eşya ürünlerinin satıldığı Arasta Çarşısı ve kültür, sanat etkinliklerinin düzenlendiği Menteşe Belediyesi Kültür Evi, Menteşe’de gezilecek yerler arasında öne çıkan destinasyonlardandır.

Ortaca

Ortaca, Muğla il merkezine 80 kilometre uzaklıkta, şehrin güneydoğusunda konumlanmaktadır. İlçenin en büyük geçim kaynakları narenciye, seracılık ve pamukçuluktur.

Ortaca ilçesi sınırları içerisinde gezebileceğiniz yerler arasında, ilçe tarihine ışık tutan Kaunos Antik Kenti, M.Ö. 400 yıllarında inşa edilen Kaunos Kral Mezarları, ilçeyi kuşbakışı izleyebileceğiniz seyir terası olan Radar Tepesi ve doğal güzellikleriyle ünlü Sülüngür Gölü bulunmaktadır.

Ortaca ilçesinin en popüler plajları ise; İztuzu Plajı, Sarıgerme Plajı ve Sarçed Plajı’dır.

Ortaca ilçesine bağlı Dalyan, bölgedeki popüler bir tatil beldesidir.

Seydikemer

Seydikemer, Muğla il merkezine yaklaşık 140 kilometre uzaklıktadır.  Seydikemer ilçesinde bölge halkı geçimini büyük oranda tarım, hayvancılık ve sebzecilikten sağlamaktadır.

Tarihte, Likyalıların en önemli kentlerinden olan Seydikemer ilçesi sınırları içerisinde yer alan, M.Ö. 14. yüzyılda inşa edilmiş Tlos Antik Kenti, doğal güzellikleriyle ünlü Saklıkent Kanyonu, doğa gezileri yapabileceğiniz Gizlikent Şelalesi, Likya Birliği’nin önemli şehirlerinden Pınara Antik Kenti ve M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuş Letoon Antik Kenti, ilçenin önemli tarihi yapıları ve doğal güzellikleri arasındadır.

Denize kıyısı olan Seydikemer’in ünlü plajları arasında; Karadere Plajı, Kumluova Plajı ve Polis Ahmet Çelik Burnu bulunmaktadır.

İlçeye bağlı Kemer beldesi, bölgenin popüler tatil beldeleri arasında öne çıkmaktadır.

Ula

Ula, Muğla’nın 13 ilçesinden biridir. Muğla il merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Ula ilçesinde halkın en büyük geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve arıcılıktır.

Ula’da görülmesi gereken doğal güzellikler arasında; buz gibi akan Azmak Nehri, tekne turlarının uğrak noktası Akbük Koyu, doğal güzelliklerle çevrili Ula Göleti ve Geyik Kanyonu bulunmaktadır. İlçenin en önemli tarihi yapısı ise açık hava müzesi özelliğine sahip Thera Antik Kenti’dir.

İlçe sınırları içerisinde denize girilebilecek yerler arasında Akyaka Halk Plajı ve Çınar Plajı yer almaktadır.

Akyaka ve Akçapınar, Ula ilçesinin popüler tatil beldeleri arasındadır.

Yatağan

Yatağan, Muğla il merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Denize kıyısı olmayan Yatağan’da halk, geçimini büyük oranda tarım hayvancılık ve çömlekçilik ile sağlamaktadır.

İlçe sınırları içerisinde gezilecek yerler arasında; ilk yerleşimlerin Tunç Çağı’nda başladığı Stratonikeia Antik Kenti, ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun sahibi adına yapılmış Osman Hamdi Bey Konağı, Karyalıların dini merkezi Lagina Antik Kenti ve benzersiz görünümüyle Kül Dağı Göleti (Mavi Göl) öne çıkmaktadır.

Muğla'nın hangi bölgesinde tatilinizi planlayacağınıza karar verdikten sonra konaklama yapacağınız oteli Muğla Otelleri sayfamızda birçok tesisi ayrıntılı olarak inceleyebilir ve size en çok hitap eden otelden yerinizi kolayca ayırtabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.