Menteşe Tatilinizde Yapılacaklar Listesi
Menteşe, doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve popüler tatil merkezlere yakın konumundan ötürü her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlamaktadır. Muğla’nın merkez ilçesi olan Menteşe, aynı zamanda Muğla’nın en eski yerleşimlerinden biridir. Bu nedenle Menteşe’de tarihi anlamda ziyaret edilebilecek birçok yapı ve destinasyon bulunmaktadır. Tarihi yapıların yanı sıra doğal güzellikleriyle de öne çıkan Menteşe, yılın büyük bir bölümü sıcak havasıyla ve doğa ile iç içe olan konumuyla ziyaretçilerine keyifli bir tatil deneyimi sunmaktadır.
Menteşe tatilinde yapılacak aktiviteler arasında başlıca, ilçenin tarihini keşfedebileceğiniz yapıları incelemek, doğa ile iç içe konumdaki destinasyonları ziyaret ederek trekking, doğa yürüyüşü veya piknik gibi etkinlikler düzenlemek, kitesurf gibi ekstrem sporlara katılmak yer almaktadır.
Menteşe’nin Tarihini Keşfedin
Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe, bölgedeki ilk yerleşim yerleri arasında bulunmaktadır. Dolayısıyla Menteşe’nin tarihi, aynı zamanda Muğla’nın da tarihine ortaklık etmektedir. Geçmişi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan bölgede, keşfedilecek pek çok detay bulunmaktadır. Menteşe’nin tarihini keşfetmeye başlamaya Muğla Müzesi’nden başlayabilirsiniz.
Menteşe ilçe merkezinde yer alan Muğla Müzesi, belediye binasının bitişiğinde hizmet vermektedir. Yürüyerek kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz müze, daha önce cezaevi olarak kullanılmış olan binanın yenilenmesi ile birlikte 1992 yılında ziyarete açılmıştır. Müzede ilk sergilenen eserler ise, Muğla’nın Özlüce Köyü’nde gerçekleştirilmiş olan arkeolojik kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkmış hayvan ve bitki fosilleridir.
3 ana bölümden oluşan Muğla Müzesi’nde ayrıca 1 adet sanat galerisi de bulunmaktadır. Müze, aynı zamanda Türkiye’deki ilk Doğa Tarihi Müzesi’ni de bünyesinde barındırmaktadır. İçerisinde etnogrrafya seksiyonunu da görebileceğiniz müzede Muğla yöresine ait giyim kuşam, günlük kullanılan aletler ve geleneksel eşyalar sergilenmektedir.
Müze içerisinde Doğa Tarihi, Gladyatör, Arkeoloji, Etnografya ve Açık Teşhir Alanı bölümlerini ziyaret edebilir, Muğla’nın geçmişine yönelik detaylı araştırmalar veya incelemeler yapabilirsiniz.
Menteşe’nin tarihini keşfedebileceğiniz Muğla Müzesi, pazartesi günleri haricinde haftanın her günü 08:30 - 17:30 saatleri arasında ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.
Doğa Yürüyüşü Yapın
Menteşe, sahip olduğu doğal güzelliklerden dolayı doğa yürüyüşü yapmaya oldukça elverişli bir bölgede yer almaktadır. İlçeyi, aynı zamanda Muğla kentini çevreleyen Asar Dağı, doğa yürüyüşü yapabilmek için bölgedeki en ideal noktalardan biridir.
Halk arasında Masadağ olarak bilinen Asar Dağı’nda yapılacak olan doğa yürüyüşlerine başlamak için ilçe merkezinden, Saburhane mahallesinin yüksek noktalarına doğru devam etmek gerekmektedir. Saburhane mahallesinden başlayacak olan doğa yürüyüşleri, Asar Dağı’nın zirvesine kadar yapılabilmektedir. Muğla şehrini ayaklarınızın altına seren dağ eteklerinde, Hititler, Frigler ve Urartuların etkilerinin görüldüğü birçok tarihi kalıntı da görülebilmektedir.
Karabağlar Yaylası’nı Gezin
Menteşe’nin ünlü yaylası Karabağlar, ünü tüm Türkiye’ye yayılmış, kendi halinde bir yerleşim yeridir. Menteşe tatilinde, gününüzü doğa ile iç içe bir konumda geçirmek, temiz hava almak ve Muğla’nın geleneksel yapısını yakından görebilmek için Karabağlar Yaylası’nı ziyaret edebilirsiniz.
İlçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunan yayla, doğal güzellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Yaylaya ulaşım sağlamak için ilçe merkezinden özel araçla Uğur Mumcu bulvarında güneye devam etmek gerekmektedir. Alternatif ulaşım olarak taksi veya otogardan hareket eden Orhaniye dolmuşları da kullanılabilmektedir.
Muğla’nın öne çıkan sayfiye yeri olan Karabağlar Yaylası, alışılan diğer yaylaların aksine rakım olarak ilçe merkezinden daha düşük konumdadır. Bu yönüyle de oldukça ilginç olan yaylada yapılaşmalar tamamen geleneksel bir şekilde inşa edilmiştir. Geleneksel Muğla mimarisi haricinde yapılaşmanın yasak olduğu yaylada evler beyaz badanalı ve turuncu kiremitlidir. Yayla sınırları içerisindeki Kızıldağ’ın yamaçlarında günübirlik piknik, doğa yürüyüşü gibi aktivitelerinizi gerçekleştirebileceğiniz birçok mesire yeri bulunmaktadır.
Tarihi Çarşıları Gezin
Menteşe, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi yapılarıyla da pek çok seçenek sunmaktadır. Bunlar arasında öne çıkanlar ise Arasta Çarşısı, Yağcılar Hanı ve Zahire Pazarı’dır. Bu noktalar, tarihten günümüze kadar ticaret merkezi olarak kullanılmış; günümüzde de aynı işlev ile faaliyetlerin devam ettiği tarihi çarşılardır.
Yağcılar Hanı, ilçe merkezinde Menteşe Belediyesi Kültür Evi’nin hemen yanında yer almaktadır. Muğla’nın tarihi açısından da önemli olan han, 14. yüzyılda yağhane olarak kullanılmıştır. Avlusunda yaşlı bir çınar ağacının bulunduğu han içerisinde hizmet veren birçok dükkan yer almaktadır. Bu dükkanlardan, hediyelik eşya, halı ve kilim gibi ürünler satın alınabilmektedir.
Arasta Çarşısı, ilçe merkezinde bulunan Yağcılar Hanı’nın bitişiğinde konumlanmaktadır. Daracık sokaklarında Muğla’nın otantik dokusunu görebileceğiniz çarşı içerisinde hediyelik eşya, günlük kullanım ürünleri gibi materyallerin satışını yapan dükkanlar hizmet vermektedir.
Zahire Pazarı da Muğla’nın otantik dokusunun korunduğu ve tarihten günümüze ticarethane olarak kullanılan bir çarşıdır. Geleneksel Muğla mimarisine uygun olarak dizayn edilmiş olan birçok dükkanın hizmet verdiği Zahire Pazarı’nda, kenti keşfederken soluklanabileceğiniz pek çok kafe ve restoran da konuklarını ağırlamaktadır.
Kitesurf Yapın
Menteşe ilçesi, Muğla’nın denize kıyısı olmayan ilçeleri arasındadır. Menteşe’ye en yakın deniz, Ula ilçesine bağlı Akyaka sınırları içerisindedir. Menteşe tatilinizde günübirlik bir şekilde denize girmek, kitesurf yapmak için özel araçla, taksiyle veya otogardan yarım saatte bir hareket eden Akyaka dolmuşlarıyla bölgeye ulaşım sağlanabilmektedir. Akyaka, Menteşe’ye ortalama 27 kilometre uzaklıktadır.
Akyaka denilince akla ilk gelen aktivitelerden olan kitesurf, Menteşe tatilinde unutulmaz deneyimler yaşamak isteyenler için ideal bir tercih olacaktır. Rüzgarlı yapısı ve denizde özel bir alan ayrılması gibi niteliklerden ötürü kitesurf yapılacak en uygun denizlerden olan Akyaka’da kitesurf dersi veren birçok işletme de hizmet vermektedir.