Menteşe’de Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler
Muğla’nın merkez ilçesi olan Menteşe, doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve bölgenin popüler tatil merkezlerine olan yakınlığı ile birlikte her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır. Bodrum, Marmaris, Akyaka gibi, Türkiye’nin turizm alanında gelişmiş merkezlerine oldukça yakın bir konumda yer alan Menteşe, gezilecek yerler bakımından ziyaretçilerine pek çok seçenek sunmaktadır.
Sırtında Asar Dağı ve Yılanlı Dağ, yakınlarındaki Karabağlar Yaylası ile çevrili Menteşe’de gezilecek yerler arasında; Muğla Müzesi, Menteşe Belediyesi Kültür Evi, Arasta Çarşısı, Yağcılar Hanı ve Zahire Pazarı yer almaktadır.
Muğla Müzesi
Menteşe’de gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken destinasyonlardan olan Muğla Müzesi, ilçe merkezinde yer almaktadır. Müzeye ulaşımlar, ilçe merkezinden yürüyerek kısa bir süre içerisinde yapılabilmektedir.
Cezaevi olarak kullanılmış olan binanın yenilenmesi sonucunda 1992 yılında ziyaretçilere açılan müzede ilk sergilenen eserler arasında Muğla’nın Özlüce Köyü çevresinde gerçekleştirilmiş olan arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılmış hayvan ve bitki fosilleri bulunmaktadır.
3 bölümden oluşan Muğla Müzesi’nde 1 adet sanat galerisi yer almaktadır. Türkiye’nin ilk Doğa Tarihi Müzesi’nin de içerisinde bulunduğu müzede gezilecek yerler arasında etnografya seksiyonu da ziyaret edilebilmektedir. Bu bölümde, Muğla bölgesine ait günlük kıyafetler, kullanılan araç gereçler ve ev eşyaları bulunmaktadır.
Doğa tarihi, gladyatör, arkeoloji, etnografya ve açık teşhir alanı olarak bölümlere ayrılan müze, pazartesi günleri hariç haftanın her günü 08:30 ile 17:30 arasında ziyarete açıktır.
Muğla Müzesi’ni ziyaret etmek ücretsizdir.
Asar Dağı
Menteşe’nin önemli doğal güzelliklerinden olan Asar Dağı, ilçenin kuzeybatısında yer almaktadır. Muğla’nın sırtını verdiği Asar Dağı’na ulaşımlar, Saburhane mahallesindeki yüksek bölgelerden yürüyerek yapılabilmektedir.
Muğla’nın kuşbakışı görülebildiği konumlardan olan Asar Dağı, eteklerindeki düzlüklerin masaya benzetilmesinden ötürü Masadağ olarak da bilinmektedir. Dağa yapılacak olan geziler, Saburhane mahallesinin yüksek noktalarından başlamaktadır. Dağın zirvesine kadar yapılan yürüyüşlerde, bölgenin doğal güzelliklerini ve bitki örtüsünü yakından inceleyebilme fırsatına sahip olabilirsiniz.
Asar Dağı’nda yapacağınız gezilerde bölgenin tarihine ışık tutan yapıları da görebilirsiniz. Özellikle Hitit, Frig ve Urartulara ait birçok kalıntının görülebildiği dağın eteklerinde, piknik ve kamp gibi aktivitelerinizi de gerçekleştirebilirsiniz.
Asar Dağı’nı ziyaret etmek ücretsizdir.
Menteşe Belediyesi Kültür Evi
Menteşe ilçe merkezinde yer alan Menteşe Belediyesi Kültür Evi, bölgenin önemli tarihi ve turistik yapıları arasında öne çıkmaktadır. Muğla’nın tarihi ve kültürel gelişimi hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz kültür evine ulaşımlar, ilçe merkezinden yürüyerek yapılabilmektedir. Kültür Evi, Kurşunlu Cami’nin yanında konumlanmaktadır.
Muğla’nın ileri gelen ailelerinden Şerefliler Ailesi’ne ait olan binanın 1999 yılında Menteşe Belediyesi tarafından restore edilmesi sonucunda hizmete açılan Menteşe Belediyesi Kültür Evi’nde Muğla yöresine ait belirgin geleneksel detayları inceleyebilirsiniz. Türk ve Rum mimari yapısının hakim olduğu binanın içerisinde geleneksel Muğla evi tasvir edilmiştir.
Ön bahçesinde, Menteşe gezinize ara verebileceğiniz bir kafenin hizmet verdiği Kültür Evi’nde, aperatif yiyecekler ile birlikte çay veya kahve keyfi de yapabilirsiniz.
Menteşe Belediyesi Kültür Evi, haftanın her günü 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Menteşe Belediyesi Kültür Evi’ne girişler ücretsizdir.
Arasta Çarşısı
Menteşe’de gezilecek yerler arasında bulunan Arasta Çarşısı, ilçe merkezinde yer almaktadır. Ulaşımların yürüyerek kolaylıkla sağlanabildiği çarşı, Muğla’nın geleneksel otantik dokusunu yansıtmaktadır.
Muğla’nın en eski çarşılarından olan Arasta Çarşısı, dar sokaklarında hizmet veren dükkanların oluşturduğu bir üstü açık han görünümündedir. Bölge halkı tarafından sık sık ziyaret edilen çarşı içerisinde günlük ihtiyaçların karşılanabileceği işletmeler yer almaktadır.
Muğla tatilinde hediyelik eşya alabileceğiniz yerler arasında bulunan Arasta Çarşısı’nda el yapımı dekoratif ürünler, süslemeler ve çeşitli ev eşyaları satılmaktadır.
Haftanın her günü 08:00 ile 21:00 saatleri arasında dükkanların açık olduğu Arasta Çarşısı, tüm gün ziyarete açıktır.
Arasta Çarşısı’na girişler ücretsizdir.
Karabağlar Yaylası
Menteşe’ye 4 kilometre uzaklıkta konumlanan Karabağlar Yaylası, Muğla’nın öne çıkan doğal güzelliklerindendir. Yaylaya ulaşımlar, ilçe merkezinden özel araç, taksi veya Orhaniye dolmuşlarıyla yapılabilmektedir.
Muğla’nın sayılı sayfiye yerlerinden olan Karabağlar Yaylası, şehrin güneyi boyunca uzanmakta olup; rakım olarak il merkezinden daha düşük seviyelerdedir. Klasik yaylalardan ayrılan en büyük özelliğinin rakım farkı olduğu yaylada serbest yapılaşmaya izin verilmediği için, bölgenin otantik dokusu korunmuştur.
Evlerin genellikle geleneksel beyaz badanalı ve turuncu kiremitli olduğu yaylada tipik Muğla evleri görülebilmektedir. Yaylaya yakın konumda bulunan Kızıldağ’ın eteklerinde de piknik, kamp veya doğa yürüyüşü yapabileceğiniz birçok alan ve mesire yeri bulunmaktadır.
Birçok sinema filmi ve televizyon dizilerinin çekildiği yayla, bu özelliğiyle de ayrı bir üne sahiptir. Çevresinde kaynak suları, çınar ağaçları ve mandalin ağaçlarının bulunduğu yayla, doğal güzellikleriyle birlikte şehir hayatından uzaklaşmak isteyenler için ideal tercihler arasındadır.
Haftanın her günü, dilediğiniz saatte ziyaret edebileceğiniz Karabağlar Yaylası’na girişler ücretsizdir.
Yılanlı Dağ
Menteşe’ye bağlı Özlüce Köyü sınırları içerisinde yer alan Yılanlı Dağ, Muğla’nın öne çıkan doğal güzelliklerindendir. Dağa yapılacak olan geziler, ilçe merkezinden İsmet Çatak caddesini kuzeye takip ederek gerçekleştirilebilmektedir. Ulaşımlarda, özel araç, taksi veya Özlüce dolmuşları kullanılabilmektedir.
Etrafının, bölgenin bitki örtüsünde bolca görülen karaçam ormanlarıyla çevrildiği dağ, Muğla’nın en yüksek noktaları arasında bulunmaktadır. Eteklerinde birçok mesire alanı bulunan dağda, piknik, kamp veya doğa yürüyüşleri gibi aktivitelerinizi de gerçekleştirebilirsiniz.
Yaz aylarında, Muğla’nın ortalama 40 derece olan sıcaklığından kurtulmak isteyenlerin tercih ettiği dağ, yılın her dönemi serin bir havaya sahiptir. Dağ çevresinde, Mayıs aylarında düzenlenen Muğla Yörük Türkmen Şenlikleri’ne katılabileceğiniz etkinliklerin de yapıldığı gezilerinizde bölgenin doğal güzelliklerini keşfedebileceğiniz birçok aktivite de yapabilirsiniz.
Yılanlı Dağ’a girişler ücretsizdir.
Yağcılar Hanı
Muğla’nın en eski ticaret merkezlerinden biri olan Yağcılar Hanı, Menteşe ilçe merkezinde bulunmaktadır. Hana ulaşımlar, ilçe merkezinden yürüyerek kolaylıkla sağlanabilmektedir.
14. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilen Yağcılar Hanı, geçmişte yağhane olarak kullanılmıştır. Günümüzde birçok dükkanın çeşitli ürünler sattığı han, bölge halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilen yerler arasındadır.
Avlusunda koca bir çınar ağacının bulunduğu handaki gezilerinizde soluklanmak isterseniz, çınar ağacının altında hizmet veren kafede çayınızı veya kahvenizi keyifle içebilirsiniz.
Dar sokakları, otantik dokusu ve geleneksel mimarisi ile birlikte Menteşe gezinize renk katacak olan Yağcılar Hanı içerisinde el yapımı hediyelik eşyalara göz atabilir, halı veya kilim gibi dokuma ürünlerini inceleyebilirsiniz.
Yağcılar Hanı’na girişler ücretsizdir.
Zahire Pazarı
Muğla’nın otantik dokusunun korunduğu bir başka ticaret merkezi olan Zahire Pazarı, Menteşe ilçe merkezinde bulunmaktadır. Pazara ulaşımlar, ilçe merkezinden yürüyerek yapılmaktadır.
Menteşe’de gezilecek yerler arasında bulunan Zahire Pazarı, samimi atmosferi, geleneksel mimarisi ve otantik dokusuyla birlikte ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Etrafında birçok dükkanın çeşitli eşyalar sattığı pazar içerisinde hizmet veren kafe ve restoranlar da bulunmaktadır.
Hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz dükkanların bulunduğu pazarda, aynı zamanda Muğla tatilinizi ölümsüzleştirmek adına fotojenik fotoğraflar da çekebilirsiniz.
Zahire Pazarı’na girişler ücretsizdir.
Menteşe Günübirlik Gezilecek Yerler
Menteşe’de gezilecek birçok destinasyon bulunurken; ilçenin bulunduğu konum, bu destinasyonları artırmanız açısından avantaj sağlamaktadır. Bölgenin birçok popüler tatil merkezine yakın olan Menteşe’de günübirlik bir şekilde gezebileceğiniz pek çok nokta bulunmaktadır.
Akyaka Azmak Nehri
Menteşe ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıkta yer alan Azmak Nehri, Akyaka beldesi sınırları içerisindedir. Ulaşımlar, özel araçla veya otogardan yarım saatte bir hareket eden Akyaka minibüsleriyle 20 dakika içerisinde yapılabilmektedir.
Toplamda 3 kilometrelik uzunluğa sahip olan Azmak Nehri’nin buz gibi suyuna girerek farklı bir deneyim yaşayabilir veya üzerinde düzenlenen tekne turlarına katılarak bölgenin eşsiz doğal güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Azmak Nehri çevresinde hizmet veren çok sayıda restoran ve kafede soluklanabilir; manzara eşliğinde öğle veya akşam yemeklerinizi yiyebilirsiniz.
Beçin Kalesi
Menteşe’ye 64 kilometre uzaklıkta, Muğla’nın Milas ilçesi sınırları içerisinde yer alan Beçin Kalesi’ne ulaşımlar; özel araçla veya otogardan saat başı hareket eden Milas minibüsleriyle yapılabilmektedir.
Milas Ovası manzarasına hakim olan Beçin Kalesi, 2012 yılında UNESCO Dünya Miraslar Listesi’ne girmiştir. Muğla’nın tarihine ışık tutan kalede inceleyebileceğiniz pek çok tarihi yapı bulunmaktadır.
Marmaris Kleopatra Plajı
Menteşe tatilinde günübirlik gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Kleopatra Plajı, ilçe merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunan Marmaris’te yer almaktadır. Plaja ulaşımlar, özel araç veya otogardan saat başı hareket eden Marmaris minibüsleriyle yapılmaktadır.
Altın renkli ve ince tanecikli kumlarıyla, Marmaris güneşinin altında deniz keyfi yapabileceğiniz plaj çevresinde piknik ve kamp yapabileceğiniz alanlar da bulunmaktadır.