Manisa’nın Meşhur Yemekleri ve Restoranları
Ege Bölgesi’nin tarihi zenginliğiyle ön plana çıkan şehirlerinden olan Manisa, kendine has lezzetleriyle de meşhurdur. Özellikle mesir macunuyla adını tüm Türkiye’ye duyuran Manisa’da Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar ulaşmış birçok özel lezzet bulunmaktadır. Şifalı mesir macunu dışında Manisa’da tadılabilecek lezzetler arasında mesir çayı, Akhisar Köftesi, maden suyu, Manisa Kebabı, Alaşehir Kapaması, Salihli Odun Köftesi yer almaktadır.
Osmanlı’dan Günümüze Bir Lezzet:Mesir Macunu
Osmanlı Dönemi’nde, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’ın hastalanması üzerine 41 farklı bitkinin harmanlanması ile oluşturulmuş olan mesir macunu, günümüzde hala çok tüketilen bir lezzet olarak öne çıkmaktadır.
Mesir macunun saymakla bitmeyen faydaları arasında enerji verme, bağışıklık sistemini güçlendirme, sindirim sistemini rahatlatma, cinsel sorunları giderme gibi etkiler bulunmaktadır. Aynı zamanda UNESCO Kültürel Miraslar Listesi’nde de bulunan mesir macunu, her yıl Sultan Cami’de düzenlenen etkinlik ile birlikte halka ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.
Bayram Yemeklerinin Vazgeçilmezi:Sura
Manisa’da özel günlerde yapılan yemekler arasında bulunan Sura, özellikle bölgede bayram günlerinde yenmektedir. Kaburga içerisine eklenen malzemeler ile birlikte hazırlanan Sura, pirinç ile birlikte pişirilerek servis edilmektedir.
Manisa’da genellikle evlerde pişirilerek yenen yemeklerden olan Sura’yı, şehir merkezinde ev yemeği yapan lokantalarda da tadabilirsiniz.
Şehzadeler Kebap Salonu’nda Manisa Kebabı
Manisa’nın en meşhur yemeklerinden biri olan Manisa Kebabı, kendine has yöntemlerle pişirilerek yoğurt ve tereyağı ile birlikte servis edilmektedir. Yanında ikram olarak pide de verilen Manisa Kebabı’nın yapımında bölgede yetişmiş domateslerden üretilen domates salçası tercih edilmektedir.
İlk görünüşte iskender kebabını andıran Manisa Kebabı, tadı damağınızda kalacak lezzetler arasında bulunmaktadır. Manisa Kebabı’nı, şehir merkezinde hizmet veren Şehzadeler Kebap Salonu’nda yiyebilirsiniz.
Adres: 1. Anafartalar, No:A, 45020 Türkiye, 1603. Sk., 45020 Merkez/Manisa Merkez/Manisa
Gülcemal Manisa Kebapçısı’nda Bohça Kebabı
Manisa Kebabı’ndan sonra bölgenin önemli lezzetleri arasında sayılabilecek olan Bohça Kebabı, kendine has görünümü ve lezzetiyle öne çıkmaktadır. Beşamel sos ve kaşar peyniri dilimleriyle birlikte pişirilen kebap, kırmızı et ile birlikte yapılmaktadır. Günümüzde yapımında tavuk eti de kullanılabilmektedir.
Bohça Kebabı’nı Gülcemal Manisa Kebapçısı’nda tadabilirsiniz.
Adres: Birinci Anafartalar Mahallesi, Banka Sokak, No:3, Manisa
Sema Usta Ev Yemekleri’nde Sinkonta
Manisa’nın yöresel yemekleri arasında bulunan Sinkonta, balkabağından yapılan bir yemek çeşididir. Oldukça sıra dışı bir lezzet olan Sinkonta, baharatlarla birlikte süslendikten sonra fırında pişirilmektedir.
Üzerine yeşillik eklenerek servis edilen Sinkonta, Manisa’da meze olarak da tercih edilmektedir. Ortalama bir fiyata sahip olan Sinkonta’yı Manisa’da Sema Usta Ev Yemekleri’nde yiyebilirsiniz.
Adres:75. Yıl, 5306. Sk. No:46, 45030 Manisa Merkez/Manisa
Manisa’nın Köklü Geleneği:Cilveli Kahve
Manisa’nın gelenek ve görenekleri arasında kendine yer etmiş olan Cilveli Kahve, bölgede eski dönemlerde kız isteme görüşmelerinde ikram edilen bir içecektir. Klasik Türk kahvesi üzerine badem eklenerek farklı bir tada ulaşan Cilveli Kahve, Manisa’da hizmet veren kafe ve restoranlarda bulunabilmektedir.
Meşhur Sultaniye Üzümü
Üzüm yetiştiriciliği konusunda Türkiye’nin en önemli kentlerinden olan Manisa’nın ünlü lezzetleri arasında bulunan Sultaniye Üzümü, normal üzümlere göre çok daha büyük olması ve aynı zamanda içerisinde çekirdek bulunmaması ile birlikte adından söz ettirmektedir.
Şekerli bir tada sahip olan Sultaniye Üzümü, genellikle Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerinde yetiştirilmektedir. Dünya çapında Sultanas ismi ile bilinen Sultaniye Üzümü’nü, Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerine giderken yol kenarlarındaki küçük tezgahlarda bulabilirsiniz.
Alaşehir Kapaması
Manisa’nın Alaşehir ilçesine özgü lezzetlerden olan Alaşehir Kapaması’nın yapımında hamur kullanılmaktadır. Oldukça doyurucu olan Alaşehir Kapaması’nın içi kıyma, soğan, baharat, kimyon, karabiber ve tuz eklenerek oluşturulmaktadır. İç kısmını hamur ile kapattıktan sonra pişirilen Alaşehir Kapaması, üzerine et suyu dökülerek servis edilmektedir.
Köfteci Ramiz’den Akhisar Köftesi
Akhisar’ın, ünü tüm dünyaya yayılmış lezzetlerinden biri olan Akhisar Köftesi , balkanlardan Akhisar’a göç etmiş olan Ramiz tarafından üretilmiştir. Çok kısa bir süre içerisinde tüm Manisa’ya hatta tüm Türkiye’ye yayılan Akhisar Köftesi, günümüzde Türkiye’de birçok şubesi bulunan Köfteci Ramiz’de bulunabilmektedir.
Akhisar şehir merkezinde hizmet veren Köfteci Ramiz’de Akhisar Köftesi ‘nin tadına bakabilirsiniz.
Adres:Akhisar Merkez Çarşı No:33-35-37, 45220 Akhisar/Manisa
Sıra Dışı Bir Lezzet:Şekerli Pide
İlk görünüşte küçük bir pizzayı andıran Şekerli Pide, Manisa’nın meşhur lezzetleri arasındadır. Manisa’da bölgeye özgü tatlılar arasında bulunan Şekerli Pide, tahin ve şeker ile birlikte yapılmaktadır. Fırında pişirdikten sonra üzerine antep fıstığı parçacıkları ve kaymak eklenerek servis edilen Şekerli Pide, genellikle Manisa’da evlerde hazırlanmaktadır.
Alimoğlu’nda Şehzade Tatlısı
Yapımında bölgede yetiştirilen üzümlerin kullanıldığı bir tatlı olan Şehzade Tatlısı, şekersiz olduğu için tercih edilmektedir. Özellikle kilosuna dikkat edenler için üretilmiş bir lezzet olan Şehzade Tatlısı’nı Alimoğlu’nda yiyebilirsiniz.
Adres:Tevfikiye, 3816. Sk. No:2, 45120 Yunusemre/Manisa
Mantar Tatlısı
Manisa’nın meşhur lezzetleri arasında sıralanan Mantar Tatlısı, adından da anlaşılacağı üzere yapımında mantar kullanılan bir tatlı çeşididir. Üzerine meyvelerin eklenmesi ile birlikte kaynatılarak hazırlanan Mantar Tatlısı, oldukça sıra dışı bir lezzete sahip olmaktadır.
Manisa’da genellikle evlerde hazırlanan Mantar Tatlısı’nı şehir merkezinde hizmet veren tatlıcılarda da bulabilirsiniz.
Sultanların İçtiği Çay:Mesir Çayı
Yöre halkı tarafından Sultan Çayı ismiyle de bilinen Mesir Çayı, özellikle şifalı olması sebebiyle tercih edilmektedir. Manisa’ya has lezzetlerden olan Mesir Çayı, Manisa şehir merkezinde hizmet veren birçok aktarda bulunabilmektedir.
İçerisinde 41 çeşit baharat bulunan Mesir Çayı, özellikle sindirim sistemine, bağışıklık problemlerine ve kansızlığa çözüm olarak kullanılabilmektedir.
Şafak Kebap’ta Kula Güveci
Manisa’nın Kula ilçesinin meşhur lezzetlerinden olan Kula Güveci, odun ateşinde pişirilen ve tok olsanız dahi iştahınızı açabilecek bir lezzete sahiptir. İçerisindeki kemiksiz etin verdiği lezzet ile birlikte ortalama 5 saatte pişirilip hazır hale getirilen Kula Güveci, hazırlanışı zahmetli olduğu için genellikle mekanlarda yenmektedir.
Kula Güveci’ni Manisa’da en iyi Şafak Kebap’ta yiyebilirsiniz.
Adres:Yarhasanlar, 2108. Sk. No:17, 45020 Şehzadeler/Manisa
Manisa Mutfağının Vazgeçilmezi:Keşkek
Türkiye’de özellikle Ege Bölgesi’nde yaygın olarak tüketilen keşkek, Manisa mutfağında da ayrı bir öneme sahiptir. Buğday ve etten yapılan bir lezzet olan keşkek, yarma buğdayın etle birlikte dövülmesi ile hazırlanmaktadır.
Manisa’da özel günlerde hazırlanıp tüketilen keşkek, genellikle ev hanımları tarafından yapılmaktadır.
Köfteci Ali’de Salihli Odun Köftesi
Kuzu etinden hazırlanan özel bir lezzet olan Salihli Odun Köftesi, genellikle etin yağsız ve kemiksiz kısımlarından yapılmaktadır. Üzerine kimyon, karabiber eklenerek domates ve biber ile birlikte servis edilen Salihli Odun Köftesi, Manisa’nın Salihli ilçesine aittir.
Akhisar Köftesi’ne göre daha baharatlı bir lezzete sahip olan Salihli Odun Köftesi, odun ateşinde pişirildiği için bu ismi almıştır. Salihli Odun Köftesi, Manisa’da mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında sıralanmaktadır.
Salihli Odun Köftesi’ni, ilçe merkezinde hizmet veren Köfteci Ali’de yiyebilirsiniz.
Adres: Özyurt, Köprü Cd. 7a, 45310 Salihli/Manisa
Tatlıcı Osman’da Akhisar Katmeri
Manisa’nın Akhisar ilçesinin meşhur lezzetlerinden olan Akhisar Katmeri, tulum peyniriyle hazırlanmış bir katmerdir. Yeşillikler ile süslenerek sac üzerine pişirilip hazır hale getirilen Akhisar Katmeri, üzerine eklenen tulum peynirleri ile birlikte vazgeçilmez bir lezzet olarak akıllara kazınmıştır.
Akhisar Katmeri’ni, Akhisar ilçe merkezinde hizmet veren Tatlıcı Osman’da bulabilirsiniz.
Adres: Efendi, 272. Sk. No:7/a, 45200 Akhisar/Manisa
Nohutlu Ekmek:Akhisar Ekmeği
Akhisar’ın bir başka önemli lezzetlerinden olan Akhisar Ekmeği, nohutla hazırlanmaktadır. Nohut Ekmeği ya da Simit Ekmeği isimleriyle de bilinen Akhisar Ekmeği, genellikle bölge halkı tarafından evlerde pişirilmektedir.
Manisa Maden Suyu
Manisa’nın şifalı suları ile hazırlanmış olan lezzetlerinden Manisa Maden Suyu, günümüzde Manisa’daki market ve bakkallarda bulunabilmektedir. Kendine has lezzeti ve faydası bulunan Manisa Maden Suyu, bölgede oldukça yaygın bir şekilde tüketilmektedir.
Serin Lezzet: Akhisar Gazozu
Manisa’nın Akhisar ilçesinde üretilen Akhisar Gazozu, yalnızca Akhisar sınırları içerisinde hizmet veren bakkal ve marketlerde bulunmaktadır. Üretiminde doğal şekerin kullanıldığı Akhisar Gazozu, bu nedenle bölge halkı tarafından sahiplenilmiştir. Günlük olarak tüketilen Akhisar Gazozu’nu Manisa tatilinizde deneyebilirsiniz.
Manisa'nın kendine has lezzetlerini yerinde denemek için Manisa Otelleri sayfamızdaki otellere göz atarak güzel bir tatil planı oluşturabilirsiniz.