Manisa’nın İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Ege Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Manisa, gerek tarihi yapıları gerekse doğal güzellikleri ile birlikte oldukça zengi alternatiflere sahip bir şehirdir. Tarihi boyunca pek çok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış olan Manisa, gelenekleri, görenekleri ve kültürel birikimi ile birlikte adeta yaşayan bir tarihi gözler önüne sermektedir.
Manisa şehir merkezi ve bağlı bulunduğu ilçelerde gezilecek ve görülecek yerler arasında çok sayıda doğal güzellik ve tarihi yapı bulunmaktadır.
Alaşehir, Akhisar ve Salihli ilçeleri bölgedeki diğer ilçelere göre adından çok daha fazla söz ettirmiş, özellikle verimli toprakları ve ılıman iklimleriyle ön plana çıkmış yerleşim yerlerindendir.
Tarihte Lidya devletine başkentlik yapmış ve aynı zamanda dünya çapında ünlü kentlerden olan Sardes Antik Kenti, Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sart kasabasında yer almaktadır.
Ahmetli
Ahmetli ilçesinin, Manisa şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 50 kilometredir. Şehir merkezinin güneybatısında yer alan Ahmetli’de bölge halkı geçimini ormancılık, hayvancılık ve tarımdan kazanmaktadır.
M.Ö. 6. yüzyıllara dayanan ilçenin tarihi oldukça zengindir. Lidyalılara ait höyüklerin günümüzde hala görülebildiği Ahmetli’de gezilecek yerler arasında etkileyici güzelliği ile Ahmetli Çayı ön plana çıkmaktadır. Doğal güzellikler ile çevrili bir alanda kurulmuş olan Ahmetli, aynı zamanda Gediz havzası sınırları içerisinde yer almaktadır.
Akhisar
Akhisar ilçesi, Manisa şehir merkezine ortalama 50 kilometre uzaklıktadır. Manisa’nın kuzeybatısında yer alan ilçe aynı zamanda Manisa’nın en popüler yerleşim yerlerinden biridir. Akhisar’da bölge halkı geçimini büyük ölçüde zeytincilikten sağlamaktadır.
Lidya, Roma ve Osmanlı dönemine ait pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Akhisar’ın başlıca tarihi yapıları arasında Akhisar Müzesi, Ulu Camii, Paşa Camii ve Hamamı ve Thyateira Antik Kenti yer almaktadır.
Akhisar’ın etkileyici doğal güzellikleri ise özellikle zeytin yetiştiriciliği ile öne çıkan Zeytinliova, mesire alanı olarak kullanılan Süleyman Çamlığı ve benzersiz manzaralara ev sahipliği yapan Çağlak Deresi’dir.
Alaşehir
Manisa il merkezine ortalama 110 kilometre uzaklıkta konumlanan Alaşehir, şehir merkezinin güneydoğusunda yer almaktadır. Alaşehir’de bölge halkı geçimini üzüm yetiştiriciliği ve bağcılıktan kazanmaktadır.
Tarihi mekanlarıyla ünlü Alaşehir’de gezilecek yerler arasında Roma döneminden kalan Filadelfiya Kilisesi, Osmanlı dönemi yapılarından olan Şeyh Sinan Türbesi, şehri sarmalayan Alaşehir Surları bulunmaktadır.
Termal turizmiyle öne çıkan Alaşehir’deki doğal güzelliklerden en önemlisi ise Sarıkız Kaplıcası’dır.
Demirci
Manisa’nın ilçelerinden olan Demirci, il merkezine yaklaşık 164 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. İl merkezinin kuzeydoğusunda konumlanan ilçede bölge halkı geçimini, hayvancılık ve tarımdan sağlamaktadır.
Tarihi mekanlarıyla öne çıkan Demirci’de gezilecek ve görülecek yerler arasında Sidas Antik Kenti, Kral Sarayı ve Kalesi, Pamukkaya Mağarası, Uzunyayla Mağarası ve Delikyar Mağarası bulunmaktadır.
Demirci ilçesi, tarih boyunca Hitit, Frig, Lidya, Pers, İskender, Bergama ve Bizans, Saruhanoğulları ve Osmanlı Devleti gibi büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.
Gölmarmara
Manisa’nın 17 ilçesinden biri olan Gölmarmara, şehir merkezine 55 kilometre uzaklıktadır. Ege Bölgesi’nin kuzeybatısında yer alan ilçe, Marmara Dağı’nın eteklerinde kurulmuş ve zamanla çevredeki ovalara doğru yayılmıştır.
Bintepeler Bölgesi Kral Mezarları, etkileyici güzelliği ile Marmara Gölü ve hafta sonları bölge halkının akın ettiği Akpınar Mesire Yeri, Gölmarmara’da gezilecek yerler arasındadır.
Gölmarmara ilçesinde gerçekleştirilen en önemli ekonomik faaliyet ise tarım dır. İlçe verimli toprakları ile ünlüdür.
Gördes
Gördes, Manisa il merkezine ortalama 110 kilometre uzaklıktadır. Tarihi yapılarıyla öne çıkan ilçede bölgenin en temel geçim kaynakları tütüncülük ve haşhaş yetiştiriciliğidir.
Lidyalıların önemli şehirlerinden biri olan Gördes’de gezilecek doğal güzellikler ve tarihi yerler arasında ilçe merkezinde yer alan Gördes Tarihi Pazar Camii, Makbule Hanım Heykeli ve Mezarı, Saat Kulesi’dir.
El dokuması halı üretiminde de hatırı sayılır bir yeri olan Gördes’te çok sayıda yöreye özgü halı dükkanları faaliyet göstermektedir.
Kırkağaç
Manisa’nın Kırkağaç ilçesi, şehir merkezine 70 kilometre uzaklıktadır. Bölgenin önemli doğal güzelliklerinden olan Yund Dağı eteklerinde kurulmuş olan ilçe, özellikle kavun yetiştiriciliği ile meşhurdur.
Doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Kırkağaç’ta görülmesi gereken yerler arasında Çamlık, Frig Dönemi’ne ait Kaya Mezarları, Tibbe Antik Kenti, geleneksel Kırkağaç Evleri ve tarihe tanıklık eden yapısı ile Pamukhan bulunmaktadır.
Köprübaşı
Köprübaşı ilçesi, Manisa şehir merkezine 120 kilometre uzaklıktadır. Şehir merkezinin güneydoğusunda, Demirköprü Barajı’na yakın mesafede bulunan Köprübaşı, tarih boyunca Frig, Lidya ve Pers İmparatorluklarına ev sahipliği yapmış bir yerleşim yeridir.
Köprübaşı’nda gezilecek yerler arasında, doğal güzelliği ile ön plana çıkan Demirköprü Barajı bulunmaktadır. Aynı zamanda mesire alanı olarak da birçok bölgeye ev sahipliği yapan baraj çevresinde doğa yürüyüşü yapılabilecek uygun alanlar yer almaktadır.
Kula
Kula, Manisa şehir merkezine 120 kilometre uzaklıktadır. İlçede bölge halkı geçimini büyük ölçüde tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır.
Türkiye’nin en genç volkanik alanlarından birine sahip olan Kula’da görülmesi gereken yerler arasında Jeopark, Peribacaları’na benzer yapılarıyla Kuladokya ve bölge tarihini günümüze yansıtan Kula Evleri bulunmaktadır.
Salihli
Manisa’nın popüler ilçelerinden olan Salihli, şehir merkezine 70 kilometre uzaklıktadır. Turgutlu ile sınır komşusu olan ilçenin en önemli geçim kaynağı çömlekçiliktir.
Şifalı sularıyla Kurşunlu Kaplıcaları, mesire alanlarıyla ünlü Adala Kanyonu, Salihli’de gezilecek doğal güzellikler arasındadır.
İlk yerleşimlerin oldukça eski tarihlere dayandığı Salihli’nin önemli tarihi yapıları ise Sardes Antik Kenti, Osmanlı Evleri ve Lidyalılar döneminden kalma Bintepe Tümülüsleri’dir.
Salihli ilçesi, Manisa’nın en büyük aktivitelerinden olan Adala Şeftali ve Kültür Şenlikleri ve Adala Kanyonu Motosiklet Festivali’ne de ev sahipliği yapmaktadır.
Adala, Salihli ilçesine bağlı, civardaki beldelere nispeten daha turistik sayılabilecek bir yerleşim yeridir.
Kurşunlu Kaplıcaları'nın şifalı sularıyla yenilenip konforlu bir tatil planlayacağınız konaklama seçeneklerine Salihli Otelleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Sarıgöl
Manisa’nın Sarıgöl ilçesi, şehir merkezine 130 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Alaşehir’in güneydoğusunda bulunan ilçe adını, bölgede daha önceki dönemlerde deniz seviyesinden daha alçakta bulunan bir gölden almıştır. Sarıgöl’de bölge halkının en büyük geçim kaynağı üzüm yetiştiriciliğidir.
Sarıgöl’de mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında, özellikle bölge halkı tarafından hafta sonları piknik amacıyla ziyaret edilen Sarıgöl Asar Yaylası, Afşar Barajı ve Mesire Yeri bulunmaktadır.
Sarıgöl, aynı zamanda Manisa çapında büyük katılımların gerçekleştiği Sarıgöl Sultani Üzüm Festivali’ne de ev sahipliği yapmaktadır.
Saruhanlı
Manisa’nın en önemli ilçelerinden biri olan Saruhanlı, şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Şehir merkezinin güneybatısında yer alan Saruhanlı ilçesinde bölge halkı geçimini büyük ölçüde tarımdan sağlamaktadır.
Nüfusunun büyük bir bölümünü göçmenlerin oluşturduğu Saruhanlı ilçesinde görülmesi gereken doğal güzellikler arasında Tepegöl dikkat çekmektedir. Etrafında birçok mesire alanı bulunan Tepegöl dışında Saruhanlı’da ziyaret edilmesi gereken yerler arasında Kocadere Kanyonu bulunmaktadır.
Selendi
Selendi, Manisa şehir merkezine ortalama 150 kilometre mesafede bulunmaktadır. Sınırları içerisinden Gediz Nehri’nin önemli kollarından olan Selendi Çayı’nın geçtiği ilçede yöre halkı geçimini tütüncülük, tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır.
Doğal güzellikleriyle ünlü ilçede görülmesi gereken yerler arasında Kınık Tepesi Mesire Alanı, Çıkrıkçı Köyü ve Ömer Dede ve Zeynel-i Abidin Türbesi bulunmaktadır.
Sessiz ve huzurlu bir ilçe olan Selendi, verimli toprakları ile ünlüdür.
Soma
Manisa’nın bir diğer ilçesi olan Soma, şehir merkezine 80 kilometre uzaklıktadır. Soma’da yöre halkı geçimini önemli ölçüde maden işçiliğinden kazanmaktadır.
Kuzeyinde Balıkesir’in Savaştepe ilçesiyle komşu olan Soma’da gezilecek ve görülecek yerler arasında şifalı sularıyla ünlü Menteşe Kaplıcaları, doğal güzelliklerle çevrili Darkale Köyü, Selçuklu yapılarından olan Emir Hıdır Bey Camii ve 19. yüzyılda inşa edilmiş Darkale Hamamı bulunmaktadır.
Şehzadeler
Manisa’nın merkez ilçesinin ikiye bölünmesi sonucunda kurulan Şehzadeler ilçesi, şehir merkezinde yer almaktadır. İlçede bölge halkı geçimini genellikle ticaret ve sanayiden sağlamaktadır.
Şehzadeler ilçesinde gezilecek yerler arasında, ihtişamlı yapısıyla Spil Dağı Milli Parkı, 13. yüzyıl yapılarından olan Ulu Camii ve Külliyesi, bereket tanrıçası Kybele için yapılan Kybele Kaya Anıtı, şehrin sembolik yapılarından olan Manisa Kalesi ve bölgenin kent belleği olan Manisa Müzesi bulunmaktadır.
Turgutlu
Turgutlu ilçesi, Manisa şehir merkezine 30 kilometre uzaklıktadır. Şehir merkezinin güneydoğusunda bulunan Turgutlu ilçesi, özellikle termal turizm kapsamında yılın her dönemi ziyaretçi almaktadır.
Turgutlu’da başlıca gezilecek yerler arasında şifalı sularıyla ünlü Urganlı Kaplıcaları, doğal güzellikler ile çevrili Karaca Ali Kanyonu ve mesire alanı olarak kullanılan Ovacık Yaylası bulunmaktadır.
Yunusemre
Yunusemre ilçesi, Manisa’nın merkez ilçesinin ikiye ayrılması sonucunda kurulmuş bir yerleşim yeridir.
Tarihi yapılarıyla öne çıkan Yunusemre ilçesinde gezilecek yerler arasında M.Ö. 8. yüzyılda kurulmuş Aigai Antik Kenti, etkileyici manzaralara ev sahipliği yapan Yoğurtçu Kalesi, mitolojide önemli bir yeri olan Ağlayan Kaya ve inanç turizmi kapsamında ziyaret edilebilecek Aynıali Camii ve Türbesi bulunmaktadır.