Manisa’da Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihi Yerler
Ege Bölgesi’nin önemli şehirlerinden olan Manisa, doğal güzelliklerinin yanı sıra, görülmesi gereken tarihi ve turistik yapılarıyla da öne çıkmaktadır. Tarihi bakımdan son derece önemli bir kent olan Manisa, Osmanlı Devleti döneminde şehzadelerin eğitim gördüğü yer olduğu için “Şehzadeler Şehri” olarak anılmaktadır.
Yerleşimlerin çok eski dönemlerde başladığı Manisa’da görülmesi gereken çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Bir kısmı restore edilmiş, bir kısmı ise olduğu gibi günümüze ulaşmış tarihi yapıları Manisa tatilinizde ziyaret ederek bölge tarihini keşfetme şansına sahip olabilirsiniz.
Manisa’da görülmesi gereken tarihi yerler arasında; Ağlayan Kaya, Manisa Müzesi, Aigai Antik Kenti, Manisa Yeni Han, Manisa Muradiye Camii, Manisa Kalesi, Sultan Camii ve Külliyesi, Sidas Antik Kenti, Sardes Antik Kenti ve Artemis Tapınağı, Bintepe Tümülüsleri, Manisa Ulu Camii ve Medresesi, Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi, Tarihi Kula Evleri, Philadelphia Siesean Kilisesi, Manisa İvaz Paşa Camii, Kybele Kaya Kabartması (Kybele Yontusu) ve Thiatira Antik Kenti (Tepe Mezarları) yer almaktadır.
Ağlayan Kaya
Ağlayan Kaya, Manisa’nın en önemli tarihi yapılarından olup, il merkezine bağlı Çaybaşı Mahallesi sınırları içerisindedir. Spil Dağı’na oldukça yakın konumda bulunan Ağlayan Kaya, il merkezine 4 kilometre uzaklıktadır. Ağlayan Kaya’ya özel araçla ulaşımlar, Mimar Sinan Bulvarı’nı güney yönüne takip ederek yapılabilmektedir. Bölgeye taksi veya Çaybaşı yönüne hareket eden şehir içi dolmuşlarıyla da gidilebilmektedir.
Mitolojik bakımdan son derece önemli bir eser olan Ağlayan Kaya, Kral Tantalos, Niobe ve Tanrıça Leto ile ilgili mitolojik bir hikayeye atfedilmiştir. Niobe’nin çocuklarının öldürülmesinden sonra yasa girip devamlı ağlaması üzerine Zeus’un Niobe’yi kayaya çevirmesinden dolayı meydana geldiği rivayet edilen kaya parçasına yüzyıllar boyunca Ağlayan Kaya denilmiştir.
Haftanın her günü görebileceğiniz Ağlayan Kaya’yı dilediğiniz her saat aralığında ziyaret edebilirsiniz.
Ağlayan Kaya’ya girişler ücretsizdir.
Manisa Müzesi
Manisa Müzesi, Manisa il merkezinde yer almaktadır. Manisa kentinin tarihini inceleyebileceğiniz müzeye, özel arçala Avni Gemicioğlu Caddesini güney yönüne takip ederek ulaşım sağlayabilirsiniz. Müzeye, taksi veya Saruhan dolmuşlarıyla da yaklaşık 5 dakika içerisinde gidilebilmektedir.
Manisa’nın kültürel ve tarihi zenginliğini yakından inceleyebileceğiniz Manisa Müzesi, Muradiye Cami Külliyesi’nin medrese kısmında bulunmaktadır. Arkeolojik eserlerin çokça bulunduğu müzede Lidya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eser görülebilmektedir.
Manisa bölge halkının günümüze kadar kullanmış oldukları günlük eşyalardan, savaş aletlerine ve savaşlara ait belgelere tanıklık edebileceğiniz Manisa Müzesi; pazartesi hariç haftanın her günü 08:00 ile 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Manisa Müzesi’ne giriş ücreti 6 TL’dir.
Manisa'nın tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Manisa Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Aigai Antik Kenti
Aigai Antik Kenti, Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Yuntdağıköseler Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Manisa’nın en eski antik kentlerinden olan Aigai Antik Kenti, il merkezine 45 kilometre uzaklıktadır. Antik kente özel araçla ulaşımlar, Manisa – Menemen yolunu kuzey yönüne takip ederek yapılabilmektedir. Ayrıca bölgeye il merkezinden taksi veya otogardan yarım saatte bir hareket eden Yuntdağıköseler Köyü dolmuşlarıyla da ortalama 1 saat içerisinde gidilebilmektedir.
Antik Dönem’de inşa edilen Aigai Antik Kenti, Heredot’un eserlerinde de geçmektedir. Çevresi surlar ile çevrilmiş olan antik kent içerisinde görülmesi gereken yapılar arasında antik tiyatro, stadyum ve birçok tapınak bulunmaktadır.
Roma İmparatorluğu’nun önemli kentlerinden olan Aigai Antik Kenti, aynı zamanda dönemin öne çıkan ticaret kentlerinden biridir. Büyük bir kısmı harabeye dönmüş olan Aigai Antik Kenti, haftanın her günü 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Aigai Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.
Manisa Yeni Han
Manisa Yeni Han, Manisa il merkezinde bulunmaktadır. Manisa Yeni Han’a özel araçla ulaşımlar, Atatürk Bulvarı üzerinden yapılmaktadır. Yapıya, yürüyerek de ulaşım mümkündür.
Osmanlı Dönemi etkilerinin görülebildiği Manisa Yeni Han’ın tam olarak hangi tarihte inşa edildiği bilinmemektedir. Bölgede yaygın olan görüşün, yapının Karaosmanoğulları tarafından 18. yüzyılda yapıldığı yönündedir.
Orta kısmında büyük bir avlunun bulunduğu han, 2 katlı olarak yapılmıştır. 2001 senesinde büyük bir restorasyon geçirmiş olan han, günümüzde birçok dükkanın faaliyet gösterdiği bir alışveriş yeri olarak kullanılmaktadır.
Genellikle antika, tarihi önemi yüksek eşyalar ve yöresel ürünlerin satışının yapıldığı Manisa Yeni Han; haftanın her günü 08:00 ile 00:00 saatleri arasında açıktır.
Manisa Yeni Han’a girişler ücretsizdir.
Manisa Muradiye Camii
Manisa Muradiye Camii, Manisa il merkezinde, Saruhan Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Ulaşımların yürüyerek kolaylıkla yapılabildiği cami, Manisa’nın görülmesi gereken tarihi yapıları arasındadır.
Mimar Sinan’ın imzasını taşıdığı Manisa Muradiye Camii, Osmanlı Devleti döneminde, III. Murat adına inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisinin hakim olduğu yapının kapısında bulunan fildişi ve kakmalar, caminin en dikkat çekici özellikleri arasındadır. Bir kısmı müze olarak ziyaret edilebilen cami, günümüzde ibadete açık durumdadır. Sınırları içerisinde bir adet kütüphane bulunan yapının 2 minaresi bulunmaktadır.
Manisa Muradiye Camii’ye girişler ücretsizdir.
Manisa Kalesi
Manisa Kalesi, Manisa il merkezine bağlı Turgutalp Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir merkezinde bulunan kaleye ulaşımlar, şehir içi dolmuşlarıyla ve yürüyerek kolaylıkla yapılabilmektedir.
Spil Dağı’na oldukça yakın bir konumda bulunan Manisa Kalesi’nin kim tarafından yapıldığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Kale kapsamında yapılan araştırmalar sonucunda İznik İmparatoru III. İoannis tarafından inşa edildiği düşünülen kale içerisinde Makedonya Kralı’nın hazinelerini burada sakladığı düşünülmektedir.
Bizans mimarisinin etkilerinin de görülebildiği kale çevresinde 13 kule bulunmaktadır. Toplamda 2 ayrı bölümden oluşan Manisa Kalesi, günümüze ulaşana dek birçok kez restorasyon çalışması geçirmiştir.
Manisa’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılardan olan Manisa Kalesi’ni haftanın her günü 08:00 ile 20:00 saatler arasında ziyaret edebilirsiniz.
Manisa Kalesi’ne girişler ücretsizdir.
Sultan Camii ve Külliyesi
Sultan Camii ve Külliyesi, Manisa şehir merkezinde konumlanmaktadır. Ulaşımların, yürüyerek kolaylıkla sağlanabildiği yapı, Mimar Sinan Mahallesi sınırları içerisindedir.
Osmanlı Devleti döneminde, Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış olan Sultan Camii ve Külliyesi, Manisa’nın önemli tarihi yapıları arasında öne çıkmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Hatun için inşa edilmiş olan Sultan Camii ve Külliyesi’nin mimarı Acem Ali’dir. Külliye içerisine sonradan hamam ve hastane bölümleri inşa edilmiştir.
16. yüzyıl mimarisinin etkilerinin net bir şekilde görülebildiği Sultan Camii ve Külliyesi’nin en önemli özelliği ise Manisa’nın gelenekleri arasında bulunan mesir macunu saçma şenliğinin ilk kez burada gerçekleştirilmiş olmasıdır. Bundan dolayı yapıya bölge halkı tarafından Mesir Cami denilmektedir.
Sultan Camii ve Külliyesi, günümüzde ibadete açık durumdadır.
Sidas Antik Kenti
Sidas Antik Kenti, Manisa’nın Demirci ilçesi sınırlarında bulunan İcikler Köyü içerisindedir. Manisa’nın önemli tarihi yerlerinden olan Sidas Antik Kenti, il merkezine ortalama 165 kilometre uzaklıktadır. Antik kente ulaşımlar, özel araçla Akhisar – Gördes yolu üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bölgeye, taksi veya Manisa Otogarı’ndan hareket eden Demirci minibüsleri ile ortalama 2 saat içerisinde gidilebilmektedir.
Antik Dönem’de Saittai olarak bilinen Sidas Antik Kenti, Lidyalıların önemli kentleri arasında bulunmaktadır. Doğal güzellikler ile çevrili bir bölgede bulunan Sidas Antik Kenti’nin büyük bir kısmı toprak altında kalmıştır. Üzerinde herhangi bir kazı çalışmasının yapılmadığı antik kent sınırları içerisinde görülmesi gereken yapılar arasında antik tiyatro, kuyular, Ağin Mağarası, silahlık ve hükümet binası yer almaktadır.
Genellikle definecilik faaliyetleri kapsamında tahrip edilmiş tarihi yapılardan olan Sidas Antik Kenti’ni haftanın her günü, dilediğiniz saat aralıklarında ziyaret edebilirsiniz.
Sidas Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.
Sardes Antik Kenti ve Artemis Tapınağı
Sardes Antik Kenti, Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sart Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Anadolu topraklarında bulunan en önemli antik kentler arasında öne çıkan Sardes, aynı zamanda Artemis Tapınağı’na da ev sahipliği yapmaktadır. İl merkezine 65 kilometre uzaklıkta bulunan antik kente, özel araçla ulaşımlarda İzmir – Uşak yolu güneydoğu istikametine doğru takip edilmelidir. Bölgeye, il merkezinden taksi veya otogardan hareket eden Salihli dolmuşlarıyla da gidilebilmektedir.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Manisa’nın tarihi bakımdan en önemli yerlerinden Sardes Antik Kenti’nde arkeolojik çalışmalar günümüzde de devam etmektedir. Anadolu topraklarında inşa edilmiş ilk sinagogun bulunduğu Sardes Antik Kenti sınırları içerisinde Artemis Tapınağı, Roma hamamları ve Akropol bulunmaktadır.
Aşağı Sart ve Yukarı Sart olarak iki ayrı bölümde gezilebilen Sardes Antik Kenti’nin Aşağı Sart bölümünde Roma hamamı ve sinagog görülebilmektedir. Yukarı kısmında ise burada yapılan arkeoloji çalışmaları kapsamında gün yüzüne çıkarılan arkeolojik eserlerin sergilendiği müze bulunmaktadır. Ayrıca Artemis Tapınağı da antik kentin Yukarı Sart bölümünde yer almaktadır.
Haftanın her günü açık olan Sardes Antik Kenti, 08:00 ile 19:00 saatleri aralığında ziyaret edilebilmektedir.
Sardes Antik Kenti’ne giriş ücreti 14 TL’dir.
Bintepe Tümülüsleri
Bintepe Tümülüsleri, Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Tekelioğlu Köyü sınırları içerisindedir. Manisa il merkezine ortalama 75 kilometre uzaklıkta bulunan tümülüslere, özel araçla İzmir – Uşak yolu üzerinden ulaşım sağlanabilmektedir. Aynı zamanda bölgeye il merkezinden taksi veya otogardan hareket eden Salihli minibüsleriyle ortalama 5 TL karşılığında 1 saat içerisinde gidilebilmektedir.
Anadolu toprakları üzerinde şu ana kadar görülmüş en büyük tümülüsler olan Bintepe Tümülüsleri, Heredot’un eserlerinde de bahsedilmektedir. Lidyalılar döneminde inşa edildiği düşünülen Bintepe Tümülüsleri içerisinde Lidya Kralı ve dönemin soylularının mezarları yer almaktadır.
Günümüze ulaşana dek büyük bir kısmı tahrip edilen Bintepe Tümülüsleri, haftanın her günü 08:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Bintepe Tümülüsleri’ne girişler ücretsizdir.
Manisa Ulu Camii ve Medresesi
Manisa Ulu Camii ve Medresesi, Manisa il merkezinde, İshakçelebi Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Yapıya ulaşımlar, yürüyerek sağlanabilmektedir.
Osmanlı dönemi eserlerinden olan Manisa Ulu Camii ve Medresesi’nin kubbesi oldukça büyüktür. Minaresinin cami duvarıyla birleşik olduğu yapının duvarları tuğla ve taşlarda inşa edilmiştir. Büyük bir avlusu bulunan yapının kendine ait medresesi de bulunmaktadır.
Manisa’da görülmesi gereken tarihi yapılardan olan Manisa Ulu Camii ve Medresesi, aynı zamanda Osmanlı mimarisinin ilk dönem özelliklerinin net bir şekilde görülebildiği bir yapıdır.
Haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz Manisa Ulu Camii ve Medresesi, günümüzde ibadete açıktır.
Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi
Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi, Manisa il merkezinde Anafartalar Mahallesi sınırları içerisindedir. Manisa’nın tarihi yapılarından olan Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi’ne ulaşımlar, şehir içi toplu taşıma araçlarıyla ve yürüyerek sağlanabilmektedir.
Osmanlı Sultanlarından II. Bayezid’in eşi Hüsn-i Şah Sultan tarafından inşa ettirilmiş olan Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi, 1490 yılında yapılmıştır. Dikdörtgen bir şekilde inşa edilmiş olan yapının tek bir minaresi bulunmaktadır. Süslemelerden uzak, oldukça sade bir görünüme sahip olan camideki tek süsleme, aynı zamanda Türk süsleme sanatının nadir örneklerinden olan “Yalancı Künkedari” adı verilen bir yöntemle yapılmıştır.
Külliye sınırları içerisinde sıbyan mektebi de bulunan yapıya Kurşunlu Han da eklenmiştir. Hanın eklenmesi ile birlikte gelir amacı gütmeye başlamış olan yapının büyük bir kısmı günümüze ulaşana dek tahrip olmuştur.
Manisa Hatuniye Camii ve Külliyesi, günümüzde ibadete açık durumdadır.
Tarihi Kula Evleri
Manisa’nın geleneksel yapısının en nadide örneklerinden olan Tarihi Kula Evleri, Manisa’nın Kula ilçesinin Zaferiye Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Manisa il merkezine 120 kilometre uzaklıkta olan Tarihi Kula Evleri’ne özel araçla ulaşımlarda sırasıyla, Turgutlu, Ahmetli, Salihli ve Kula tabelaları takip edilmelidir. Bölgeye, il merkezinden taksi veya otogardan saat başı hareket eden Kula minibüsleriyle ortalama 1 saat 45 dakika içerisinde ulaşım sağlanabilmektedir.
Osmanlı Dönemi mimari özelliklerinden olan Tarihi Kula Evleri, genellikle ahşaptan yapılmış ve iki katlı olarak inşa edilmiş evler olarak dikkat çekmektedir. Herhangi bir restorasyon çalışması geçirmeden, olduğu gibi günümüze ulaşmış olan bu tarihi evler, Manisa’nın önemli yapıları arasındadır.
Birçoğu boyanmış olarak görülebilen evlerin neredeyse hepsi sokağa dönük bir biçimde inşa edilmiştir. Koruma altına alınmış olan Tarihi Kula Evleri, genellikle birbirleri ile bitişik bir biçimde yapılmıştır.
Manisa’da görülmesi gereken tarihi yapılar arasında bulunan Tarihi Kula Evleri’ni, günün herhangi bir saatinde ziyaret edebilirsiniz.
Philadelphia Siesean Kilisesi
Philadelphia Siesean Kilisesi, Manisa’nın Alaşehir ilçesine bağlı Soğuksu Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Şehir merkezine 110 kilometre uzaklıkta bulunan kiliseye özel araçla ulaşımlarda sırasıyla Turgutlu, Ahmetli, Salihli ve Alaşehir tabelaları izlenmelidir. Bölgeye il merkezinden taksi veya Alaşehir dolmuşlarıyla da ortalama 1 saat 30 dakika içerisinde ulaşım yapılabilmektedir.
Manisa’nın önemli tarihi yapılarından olan Philadelphia Siesean Kilisesi, İncil’de de bahsedilen 7 kiliseden biridir. Bu bakımdan Hristiyanlar açısından oldukça kutsal kabul edilen Philadelphia Siesean Kilisesi, M.S. 40 yılında inşa edilmiştir.
Ege Bölgesi’nde Hristiyanlığın ilk yayılmaya başlandığı kiliselerden biri olarak öne çıkan Philadelphia Siesean Kilisesi, haftanın her günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Philadelphia Siesean Kilisesi’ne girişler ücretsizdir.
Manisa İvaz Paşa Camii
Manisa İvaz Paşa Camii, Manisa şehir merkezinde Kuşlubahçe Mahallesi sınırları içerisindedir. Yapıya ulaşımlar, özel araçla Okul Caddesi üzerinden yapılabilmektedir. Manisa İvaz Paşa Camii, şehir merkezinde yer aldığı için yapıya ulaşımlar yürüyerek de yapılabilmektedir.
İvaz Paşa tarafından inşa ettirilmiş olan Manisa İvaz Paşa Camii, 1484 yılında yapılmıştır. Üç şerefeli camilerin en önemli örnekleri arasında öne çıkan yapının inşasında kullanılan taş işçiliği oldukça önemlidir. Caminin hemen kenarında bulunan İvaz Paşa mezarı da, bölgede görülebilecek tarihi açıdan değerli yerler arasındadır.
Yapının birçok yerinde kullanılan çini ve geometrik süslemeler de oldukça dikkat çekicidir.
Manisa İvaz Paşa Camii, günümüzde ibadete açıktır.
Kybele Kaya Kabartması (Kybele Yontusu)
Kybele Kaya Kabartması, Manisa’nın Akpınar Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Akpınar Mesire yerinde görülebilen yapıya özel araçla ulaşımlar, Mehmetçik Caddesini doğu yönüne takip ederek yapılabilmektedir. Bölgeye taksi veya otogardan yarım saatte bir hareket eden Akpınar dolmuşlarıyla da 15 dakika içerisinde ulaşım sağlanabilmektedir.
Mitolojik bir eser olarak öne çıkan Kybele Yontusu, Ana Tanrıça olarak bilinen Kybele’ye atfedilmiştir. Günümüze hafif bir şekilde tahrip olmuş bir şekilde ulaşan Kybele Yontusu, 10 metrelik bir yüksekliktedir. Baş kısmının tahrip edilmiş olduğu yapıda, Kybele’nin elleriyle göğsünü tuttuğu net bir şekilde görülebilmektedir.
Üzerinde Hititçe yazılmış birçok yazı bulunan Kybele Yontusu, haftanın her günü ziyaret edilebilmektedir.
Kybele Yontusu’nu ziyaret etmek ücretsizdir.
Thiatira Antik Kenti (Tepe Mezarları)
Thiatira Antik Kenti, Manisa’nın Akhisar ilçesine bağlı Hürriyet Mahallesi sınırları içerisindedir. Manisa il merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunan Thiatira Antik Kenti’ne özel araçla ulaşımlar Manisa - Akhisar yolu üzerinden yapılmaktadır. Aynı zamanda bölgeye taksi veya otogardan hareket eden Akhisar minibüsleriyle ortalama 45 dakika içerisinde ulaşım yapılabilmektedir.
Manisa’da gezilecek tarihi yapılar arasında bulunan Thiatira Antik Kenti sınırları içerisinde yapılan ilk kazı çalışmaları 1970 yılında gerçekleştirilmiştir. Roma Dönemi’ne ait birçok eserin görülebildiği Thiatira Antik Kenti’nde eski caddeler, sütunlar, Roma’ya ait paralar ve tabletler gün yüzüne çıkarılmıştır.
Haftanın her günü ziyaret edilebilen Thiatira Antik Kenti, 08:00 ile 19:00 saatleri arasında açıktır.
Thiatira Antik Kenti’ne girişler ücretsizdir.