Konak’ın Görülmesi Gereken Tarihi ve Turistik Yerleri
İzmir’in merkezi ilçelerinden biri olan Konak; iskelesi, meydanı, hareketli sokakları, eğlenceli caddeleri, tarihi yapıları, turistik merkezleri, muhteşem körfez ve gün batımı manzaraları, çarşıları, antik kenti, eğlence ve alışveriş durakları ve çok daha fazlası ile şehrin görülmeye değer yerlerinden biridir.
İzmir tatilinizde dolu dolu ve bolca keyif alabileceğiniz bir gezi yapabileceğiniz Konak’ta, keşfedilecek pek çok yer ve yapılacak çok fazla şey vardır. Yerleşimin oldukça eski zamanlara dayandığı Konak’ta, farklı medeniyetlerden izler taşıyan tarihi yapılar ve şehrin yerlilerinin göz bebeği olan turistik cazibe merkezleri de oldukça ilgi çekicidir.
Keşfedilecek pek çok noktası İzmir’in vazgeçilmez rotası olan Konak için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Konak Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
İzmir Saat Kulesi
Konak’ta Kemeraltı Çarşısı mevkiinde bulunan İzmir Saat Kulesi, ilçe merkezine yaklaşık 4-5 km uzaklıkta yer almaktadır.
Konak ilçe merkezinden özel araba ile Rakım Erkutlu Caddesi ya da Konak Tüneli üzerinden ortalama 10-12 dakikada ulaşım sağlanmaktadır. Toplu taşıma ile ulaşım için Kemeraltı dolmuşları, 10 ve 680 no’lu Eshot otobüs hatları ya da İzmir Metrosu kullanılabilir. Saat kulesi, Konak metro durağına 1-2 dakika yürüme mesafesindedir.
İzmir şehir merkezindeki Saat Kulesi, şehrin tarihi ve turistik sembollerinden biridir. Fransız mimarisinin güzel bir örneği olan ve 20.yüzyılın başında inşa edilen kulenin boyu 25 metredir. Dört köşesinde toplamda 4 saat bulunmaktadır.
İlçe merkezini zarif görünümü ile bir inci gibi süsleyen İzmir Saat Kulesi, dönemin padişahı II. Abdülhamid tarafından yaptırılmıştır. Kulenin inşa edildiği günden itibaren saatinin hiç durmamış olması da bir diğer önemli özelliğidir.
İzmir Saat Kulesi, her mevsim ve haftanın her günü ve günün her saati ziyarete açıktır.
Symrna Ören Yeri
Konak’ta Namazgah Mahallesi’nde yer alan Agora Ören Yeri, ilçe merkezine 1 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım, Hacı Ali Efendi Caddesi üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 253, 681 ve 691 no’lu otobüs hatları kullanılabilir.
Symrna, eski İzmir’de yaşamın merkeziydi. Helenistik Dönem’de inşa edilen bu merkez, 178 yılında meydana gelen bir deprem nedeniyle yıkılmıştır. Ardından, Roma Dönemi’nde, dönemin imparatoru tarafından tekrar inşa edilmiştir.
Burada yer alan Roma Bazilikası ve Yer Altı Kemerleri görülmeye değerdir. Her iki yapı da oldukça fotojeniktir ve özellikle fotoğraf çekmeyi sevenlerden büyük ilgi görmektedir. Symrna Ören Yeri’nde, restore edilmeyen alanlar arasında bir mezarlık da bulunmaktadır. Bu mezarlık alanında, hem Roma hem de Osmanlı dönemlerine ait lahitler olduğu görülmektedir.
Symrna Ören Yeri, hafta sonları ziyarete kapalıdır. Hafta içi günlerde 08:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Tarihi Asansör
Konak’ta Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nın hemen arkasında yer alan Tarihi Asansör, ilçe merkezine yaklaşık 1.5- 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mithatpaşa Caddesi’nden geçen dolmuşlar ile, 202 ve 802 no’lu Eshot otobüs hatları ile ya da Konak Tramvayı ile sağlanmaktadır. Özel araba ile Rakım Erkutlu Caddesi üzerinden ortalama 5 dakikada gidilmektedir.
20. yüzyılın başında inşa edilen Tarihi Asansör, günümüzde Konak’ın ve genel olarak İzmir’in sembollerinden biridir. Oldukça estetik bir görünüme sahip olan bu yapı, aynı zamanda şehrin sembollerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Konumu itibariyle bulunduğu ilçeye adını da veren Tarihi Asansör, İzmir’in şehir manzarasını ve muhteşem bir deniz manzarası izlemek için en ideal yapıdır. Asansör, 1907 yılında Nessim Levy tarafından yaptırılmıştır. İçindeki restoran, genellikle iş yemekleri için tercih edilmektedir. Terastaki kafesi, İzmir Körfezi ve şehir manzarası için harika bir fotoğraf çekim noktasıdır.
İzmir Tarihi Asansör, her mevsim haftanın her günü 06:00 ile 00:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Giriş için ücret talep edilmemektedir. Kafesi ve restoranı ise ücretlidir.
Agora Antik Kenti
Konak ilçe merkezinde Namazgah mevkiinde bulunan Agora Antik Kenti, Kemeraltı Çarşısı’na oldukça yakın bir konumda yer almaktadır. Merkezi konumu ile yürüyerek yaklaşık 10-15 dakikada gidebileceğiniz Agora Antik Kenti’ne toplu taşıma ile ulaşım İnciraltı otobüs ve minibüsleri ile ya da İzmir Metrosu kullanılarak sağlanmaktadır. Metro ile gitmek için Çankaya durağında inilmesi gerekmektedir.
Tarihi M.Ö 4.yüzyıla kadar uzanan Agora Antik Kenti, 178 yılında meydana gelen bir depremle harap olduktan sonra, dönemin Roma imparatoru tarafından yeniden inşa edilmiştir. Yeniden inşa edildikten sonra yapılan Faustina Kapısı ve Korint Sütunu oldukça göz alıcıdır. Ayrıca, bazilikanın bodrum katındaki odalar ve sarnıçlar da ilgi çekicidir.
Daha sonraki yıllarda, bu kente bir Müslüman mezarlığı da inşa edilmiş ve mezar taşlarının çoğu yerinde kalmıştır.
Agora Antik Kenti, yaz döneminde 08:30 – 19:00 ve kış döneminde 08:30 – 17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müze Kart’ınız varsa ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Aziz Polikarp Katolik Kilisesi
İzmir Körfezi’nin yanı başında, Kültürpark İzmir’e oldukça yakın bir konumda yer alan Aziz Polikarp Katolik Kilisesi, ilçe merkezinde bulunduğundan yürüyerek gitmek oldukça kolaydır. Toplu taşıma ile ulaşım için İzmir Metrosu kullanılabilir. İzmir Metrosu ile Çankaya durağında inilmesi gerektedir. Metrodan indikten sonra ortalama 5 dakika yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.
1800’lü yılların başında inşa edilen bu Katolik kilisesi, şehirde hala işleyen en eski Hristiyan ibadethanesidir. Tüm komşu binaları yerle bir eden 1922 yangını sırasında hayatta kalmayı başaran kilisenin içindeki duvarlar restore edilerek eklenen freskleri ile de oldukça etkileyici bir iç mekan tasarımına sahiptir.
İzmir’de tarihi ve turistik bir keşif için mutlaka ziyaret edilmesi gereken ibadethanelerden biri olan Aziz Polikarp Kilisesi, Pazar günleri kapalıdır. Haftanın diğer günlerinde, 15:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.
Kordon’da Arkas Sanat Merkezi, Atatürk Müzesi ve Zübeyde Hanım Müzesi gibi görülmeye değer kültürel yapılar, ayrıca bisiklet kiralama gibi aktivite seçenekleri de bulunmaktadır.
Konak Yalı Cami
Konak’ın tarihi simgelerinden biri olan Konak Yalı Cami, Konak Meydanı’nın yanı başında Cumhuriyet Bulvarı’nda bulunmaktadır.
Cami, ilçe merkezinde bulunduğundan kolayca ulaşım sağlanabilmektedir. Toplu taşıma ile ulaşım Konak- Karşıyaka vapur seferleri ya da İzmir Metrosu ile sağlanabilmektedir. İzmir Metro ile gitmek için Konak durağında inilmesi gerekmektedir.
Konak’ın ve İzmir’in tarihi simgelerinden biri olan Yalı Cami, görünüm olarak şehrin en şık camisidir. 18.yüzyılın ortalarında Mehmet Paşa’nın kızı Ayşe Hanım tarafından inşa ettirilen cami, Klasik Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden biridir. Çinilerle süsleyen caminin yakınlarında bulunan Hükümet Konağı da görülmeye değerdir.
Cami, haftanın her günü ziyarete ve ibadete açıktır ve giriş ücretsizdir.
Atatürk Müzesi
İzmir Körfezi’nin yanı başında, Alsancak mevkiinde bulunan Atatürk Müzesi, merkezi konumu ile yürüyerek kolayca ulaşılabilecek bir noktadadır. Toplu taşıma ile gitmek için 253, 681 ve 691 no’lu otobüs hatları, İzban hattı, Konak Tramvayı ve Alsancak- Karşıyaka ile Alsancak- Bostanlı vapur seferleri kullanılabilir.
19.yüzyılın sonlarında halı tüccarı ikametgahı olarak inşa edilen bu görkemli beyaz bina, 1922’de yaşanan olayların ardından devletin eline geçmiştir. Atatürk, Cumhuriyet’in ilanından sonra burada birkaç kez kalmıştır. Atatürk’ün anısına bir müzeye dönüştürülen binada çok çeşitli sergiler yer almaktadır. Sergilerde Atatürk’ün kıyafetleri, eşyaları, mobilyaları ve kitapları sergilenmektedir. Müzede ayrıca; Atatürk’ün bir zamanlar kullandığı yatak odası, çalışma odası, kütüphanesi, yemek odası, banyosu ve toplantı odası da görülebilir.
İzmir Atatürk Müzesi, 08:30 ile 17:30 saatleri arasında açıktır. Ziyaret için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Resim ve Heykel Müzesi
Tanzimat döneminden günümüze kadar gelen plastik sanatların sergilendiği Plastik ve Heykel Müzesi, plastik sanatlara olan ilgiyi genişletmek için hizmet vermektedir.
500’ün üzerinde esere ev sahipliği yapan müzede; resimlere ek olarak heykeller, baskı resimler ve seramikler de yer almaktadır. Koleksiyonlarda, çok değerli ustaların eserlerine ek olarak, farklı dönemlerin özel sanatçılarının eserleri de sergilenmektedir.
Hem eski kuşak hem de modern sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapan müzenin içerisinde; ayrıca sanat kitaplığı, sanat atölyeleri, ihtisas kütüphanesi, galeri ve eğitim alanları da bulunmaktadır.
Müze, Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Haftanın diğer günlerinde 09:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilirdir. Müzeyi ziyaret için ücret talep edilmemektedir.
Oyun ve Oyuncak Müzesi
Oyuncakların insanoğlunun tarihindeki önemini vurgulamak için açılan Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, Konak’ın ve genel olarak İzmir’in en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir.
Özellikle çocuklu aileler tarafından sıkça ziyaret edilen müzede, tarihin farklı dönemlerine ait oyuncakların yanı sıra, atölyeler, Hacıvat- Karagöz atölyeleri ve müze eğitim etkinlikleri de gerçekleştirilmektedir.
Oyun ve Oyuncak Müzesi, Pazartesi günleri hariç 09:00 ile 17:00 saatleri arasında açıktır. Müzeyi ziyaret için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
İzmir Arkeoloji Müzesi
İzmir tarihinin en önemli arkeolojik eserlerinden bazılarının sergilendiği İzmir Arkeoloji Müzesi, 1927 yılından bu yana, ilçede Basmane semtinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Uzun bir eser toplama sürecinden sonra görülmeye değer yüzlerce eseri barındıran müze, haftanın her günü 08:30 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Neşe ve Karikatür Müzesi
Konak’ın en popüler müzelerinden biri olan Neşe ve Karikatür Müzesi, dönemsel sergilere de ev sahipliği yapan, butik müzecilik anlayışını yansıtan değeri bir müzedir.
Ülke genelinde görsel mizahi birikimini halka sunan Neşe ve Karikatür Müzesi, eserleri ve koleksiyonları ile turistik bir Konak gezisinde görülmeye değer destinasyonlardan biridir.
Neşe ve Karikatür Müzesi, Pazar ve Pazartesi günleri hariç 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
İzmir’in merkezi ve en çok ziyaretçi çeken noktalarından Konak’ta konaklama yapabileceğiniz otel seçeneklerine göz atmak için Konak Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.