Karşıyaka Tarihi Yerler
Levanten evleri ve tarihi yapıları ile geçmişten izler taşıyan Karşıyaka’nın sahil şeridi; bisiklet yolları, yürüyüş parkurları, piknik yapan insanlar, barlar, kafeler ve palmiye ağaçları ile doludur. Sokakları, hem gündüz hem de geceleri kalabalıktır. Adını, merkezin hemen karşısında olan konumundan almaktadır.
Küçük Yamanlar Tepesi’ndeki bir höyükte yer alan ve sarnıç kazılarında tahrip edilen yerleşim tabakaları ve seramik objeler değerlendirilerek yapılan kazı çalışmalarında, Karşıyaka ilçesinin Eski İzmir’den daha uzun bir tarihe sahip olduğu görülmüştür. İlçede, Neolitik Çağ’dan yaşam izleri taşıyan başka höyükler de bulunmaktadır.
Konakları ile ünlü Karşıyaka’da görülmeye değer tarihi yapılar arasında ise; Panetti Konağı, Van der Zee Konağı, Latife Hanım Konağı Anıt Evi, Tarihi Alibey Hamamı, Nazım Hikmet Heykeli, Atatürk Heykeli, İnsan Hakları Heykeli, Tarihi Tren İstasyonu, Helen Katolik Kilisesi ve Mezake Et Arabim Havrası yer almaktadır.
Panetti Konağı
Konakları ile ünlü İzmir’in tarihi levanten evleri arasında yer alan ve köklü bir tarihe sahip olan Panetti Konağı, kendine has mimarisi ile dikkat çekmektedir.
İzmir’in merkezinin tam karşısındaki Karşıyaka’da yer alan konak, 1930’lu yıllarda İtalyan bir aile olan Panetti ailesi için inşa edilmiştir.
Venedik’teki bir saraydan ilham alınarak yapılan köşkün yapımında İtalya’dan özel olarak getirilen tuğlalar ve malzemeler kullanılmıştır.
Tuğla işiyle uğraşan Panetti Ailesi’ne ait tuğlalardan ve Venedik sarayından izler taşıyan nbu tarihi konağın sahipleri, hala İzmir’de yaşamaktadır.
Köşk, günümüzde okul olarak hizmet vermektedir.
Panetti Konağı, Karşıyaka’da Donanmacı Mahallesi mevkiinde yer almaktadır. Buraya ulaşım için 921 no’lu otobüs hattını ya da Aliağa-Cumaovası İzban hattını kullanabilirsiniz.
Keşfedilecek pek çok noktası İzmir’in vazgeçilmez rotası olan Karşıyaka için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Karşıyaka Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Aliotti Köşkü
19.yüzyılda İtalya’dan İzmir’e gelen Aliotti ailesine ait bu köşk, şehir merkezinin tam karşısı olarak bilinen Karşıyaka’da yer almaktadır.
Levanten aristokratı olan Aliotti ailesi, dönemin ünlü ailelerinden biriydi.
Köşk, Atatürk’ün öldüğü yıl bir Türk tarafından satın alınmış ve 2000’li yıllara kadar konut olarak kullanılmaya devam edilmiştir.
Art Nouveau tarzını yansıtan köşk, iki ayrı bloktan oluşan yapısı, üçgen çatısı, terası, asimetrik cephe tasarımı ve çiçek motifleri ile dikkat çekicidir.
Aliotti Köşkü, Çamlık Caddesi üzerinde, denize oldukça yakın bir konumda yer almaktadır. Buraya gitmek için 125, 148, 502, 912 ve 921 no’lu otobüs hatlarını ya da İzmir metrosunu kullanabilirsiniz.
Van der Zee Konağı
Türk dostu olarak bilinen Van Der Zee ailesinin üyesi Heinrich tarafından 1900’lü yılların başında inşa ettirilen Van Der Zee Konağı, Karşıyaka ilçesinde Cemal Gürses Caddesi üzerinde yer almaktadır.
Alt katı kafe olarak kullanılan konak, bir dönem konut olarak kullanıldıktan sonra Hollanda Konsolosluğu olarak da hizmet vermiştir.
İki katlı bir yapı olan Van Der Zee Konağı, Karşıyaka’daki diğer bazı konaklar gibi 19.yüzyıl Levanten mimari özelliklerini yansıtmaktadır.
Taş malzeme ile inşa edilen dış cephesi, ahşap tavanı, diş motifleri ve tavanındaki rozet motifi ile Karşıyaka’da görülmeye değer tarihi yapılardan biridir.
Latife Hanım Köşkü Anı Evi
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’a ait olan köşk, ayrıca ulu önderin annesinin son günlerinde kaldığı ev olması ile de özel bir yere sahiptir.
Bahçesindeki palmiye ve çam ağaçları, yel değirmenleri ve havuzu ile özel bir mimariye sahip olan köşk, uzun bir süre konut olarak kullanıldıktan sonra, bir dönem adliye binası ve eğitim binası olarak da hizmet vermiştir.
2000’li yılların başında kamulaştırılan köşk, restorasyon çalışmalarından geçerek Latife Hanım Köşkü Anı Evi adını alarak İzmirlilerin hizmetine açılmıştır.
Köşk, Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Haftanın diğer günlerinde, 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Latife Hanım Köşkü Anı Evi, Karşıyaka’da Doç. Dr. Bahriye Üçok Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Ulaşım için 912 ve 921 no’lu otobüs hatlarını ya da Aliağa - Cumaovası İzban hattını kullanabilirsiniz.
Tarihi Alibey Hamamı
Karşıyaka’da Bahariye Caddesi üzerinde yer alan Tarihi Alibey Hamamı, 19.yüzyılın başlarında inşa edilmiştir.
Üzerinde yer aldığı arazi nedeniyle yamuk bir plana sahip olan hamamın bazı bölümleri 20.yüzyılda yeniden yapılmıştır.
Kendine has mimarisi ile Karşıyaka’nın tarihi binalarından biri olan Tarihi Alibey Hamamı; günümüzde hamam ve sauna olarak hizmet vermektedir.
Karşıyaka Bahariye Mahallesi mevkiinde yer alan Tarihi Alibey Hamamı’na 121, 200 ve 777 no’lu otobüs hatları ya da Aliağa- Cumaovası ve Menemen – Tepeköy İzban hatlarını kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Nazım Hikmet Heykeli
Mücadelelerle geçen bir hayata ve Türk edebiyatına kattığı eserleri ile eşsiz bir kişiliğe sahip olan Nazım Hikmet, anıtı ile İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yaşamaya devam ediyor.
4 metrelik bir heykel olan Nazım Hikmet Heykeli’nin yapımı toplamda üç ay sürmüştür.
Karşıyaka’da Girne Caddesi üzerinde yer alan Nazım Hikmet Heykeli’ne gitmek için 240 ve 912 no’lu otobüs hatlarını ya da Aliağa- Cumaovası ve Menemen - Tepeköy İzban hatlarını kullanabilirsiniz.
Tarihi Tren İstasyonu
İzmir’in Karşıyaka ilçesinin Bahariye Mahallesi’nde yer alan ve TCDD’ye ait olan Tarihi Karşıyaka Tren İstasyonu, Anadolu’nun eski 2.demiryolu hattının bir durağıdır.
1850’li yılların ortalarında kullanımına başlanan istasyonun, 2006 yılında kullanımına ara verilmiş ve yeniden inşa edilerek 2010 yılında İzban tarafından yeniden kullanılmaya başlanmıştır.
Cumaovası ile Menemen arasında hizmet veren İzban Merkez Hattı tarafından kullanılan Tarihi Karşıyaka Tren İstasyonu içerisinde yer alan bina ise artık kullanılmamaktadır.
Helen Katolik Kilisesi
1900’lü yılların başında mimar Raymond Charles Pere tarafından inşa edilen ve Neogotik mimarinin izlerini taşıyan St. Helen Kilisesi, İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yer alan Katolik kiliselerden biridir.
İnşa edildiği dönemde Kordelya adıyla tanınan kilise, aynı zamanda ilçenin ilk Katolik Kilisesi olma özelliğine de sahiptir.
Kilisenin yapımında, bölgede yaşayan Müslümanların da bağışta bulunması ise dikkat çekicidir.
İç cephesinde çeşitli değişiklikler yapılsa da, dış cephesi günümüze kadar aynı kalmıştır. Usta bir işçiliğin görüldüğü dış mimarisi görülmeye değerdir.
Neogotik mimari tarzını yansıtan pencereleri, özel vitrayları, birer sanat eseri niteliği taşıyan kabartmaları ile Karşıyaka’nın en özel yapılarından biridi.
Kilise, yer aldığı sokağa da adını vermiştir.
Karşıyaka’da Donanmacı Mahallesi mevkiinde yer alan Helen Katolik Kilisesi’ne 921 no’lu otobüs hattını ya da Aliağa-Cumaovası İzban hattını kullanabilirsiniz.
Mezake Et Arabim Havrası
Günümüzde Sinagog olarak da bilinen havra; Yahudilerin ibadethanesi anlamına gelmektedir.
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yer alan Mezake Et Arabim Havrası, bölgede yaşayan Yahudiler için inşa edilmiştir.
Tüm dinlerden insanların bir arada yaşadığı İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yer alan bu tarihi havranın yapımı 1800’lü yıllara kadar gitmektir.
Yapı, küçük bir bahçeye ve özel karolarla döşenmiş bir midraş alanına sahiptir.
Karşıyaka’da Alaybey Mahallesi mevkiinde yer alan Mezake Et Arabim Havrası’na gitmek için 921 no’lu otobüs hattını ya da Aliağa- Cumaovası ve Menemen – Tepeköy İzban hatlarını kullanabilirsiniz.
Karşıyaka Belediyesi Hamza Rüstem Fotoğraf Evi
İzmir’de tarih kokan müzelerden biri olan Hamza Rüstem Fotoğraf Evi, 100 yıllık geçmişe sahip bir fotoğraf koleksiyonu ile ilgi çekicidir.
2011 yılından bu yana bir müze olarak hizmet veren tarihi fotoğrafhanenin koleksiyonu, Hamza Rüstem’in ailesi tarafından bağışlanmıştır.
Müzenin koleksiyonunda; tarifi fotoğraflar, fotoğraf makineleri, makine ekipmanları ve müzenin içerisinde karanlık oda ve tarihsel bir stüdyo gibi alanlar mevcuttur.
Pazar günleri kapalı olan müze, haftanın diğer günlerinde 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Karşıyaka’nın kültürel sembollerinden biri olan Hamza Rüstem Fotoğraf Evi’ni ziyaret için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Mavişehir Mahallesi mevkiinde yer alan Hamza Rüstem Fotoğraf Evi’ne 200, 820 ve 821 otobüs hatları ve Aliağa - Cumaovası İzban hattını kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
İzmir’in merkezi ve en çok ziyaretçi çeken noktalarından Karşıyaka’da konaklama yapabileceğiniz otel seçeneklerine göz atmak için Karşıyaka Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.