Erzurum İlçeleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Erzurum İlçeleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarihte Ruslar, Selçuklular, Bizanslılar, Moğollar, Urartular ve Osmanlılar gibi farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Erzurum, hem Palandöken Kayak Merkezi hem de tarihi ve kültürel mirası ile Türkiye’nin görülmesi gereken bir şehridir.

Özellikle tarih ve mimari meraklılarının ilgisini çeken Erzurum, modern ve gelenekseli buluşturan atmosferi ile ilgi çekicidir. Kış turizminde öne çıkan bir rota olmasının dışında, tarihi kilise ve camileri ve doğal güzellikleri ile de görülmeye değerdir.

Erzurum’un her ilçesinde görülmesi gereken pek çok ziyaret noktası bulunmaktadır. Peribacalarından göllere, hanlardan kervansaraylara, Erzurum’un Aşkale, Aziziye, Çat, Hınıs, Horasan, İspir, Karaçoban, Karayazı, Köprüköy, Narman, Oltu, Olur, Palandöken, Pasinler, Pazaryolu, Şenkaya, Tekman, Tortum, Uzundere, Yakutiye ilçelerine tarihi ve turistik bir gezi yapılabilir.

Aşkale

22 bin nüfuslu Erzurum ilçesi Aşkale, Erzincan ve Bayburt il sınırında bulunmaktadır. Aziziye, Palandöken ve Çat ilçeleri ile komşu olan Aşkale, 1937 yılında ilçe olmuştur.

Eskiden Basara, Açhane ve Kale gibi isimlerle bilinen Aşkale, tarihte Bizanslılar, Timurlular ve Ruslar gibi farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.

Gavur ve Otlukbeli dağları arasındaki bir vadide bulunan ilçede; Cinis Höyük, Aşkale Kalesi, Evrenli Kümbeti, Ağveyis Hanı, Hacıbekir Kervansarayı, Ziravank Harabeleri ve Kop Şehitleri Abidesi ziyaret edilebilir.

Den çorbası ve Hıngel mantısı da Aşkale’nin meşhur lezzetleridir.

Aziziye

63 bin nüfuslu Aziziye ilçesi; Yakutiye, Palandöken, Aşkale, Tortum ve İspir ilçeleri ile komşudur ve Bayburt il sınırında bulunmaktadır. Şehir merkezine 45 km uzaklıktadır.

Pulur ve Karasu çayları arasında yer alan ilçenin tarihi M.Ö 4000’li yıllara kadar gitmektedir. Persler ve Urartulardan günümüze pek çok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapan ilçede bazı tarihi kalıntıları bugün hale görülebilir.

Aziziye’ye gidildiğinde, su kaynaklarının kalitesi ile bilinen Aziziye Kaplıcaları ziyaret edilebilir. Burası, birçok hastalığa şifa olduğu belirtilen bir tedavi merkezidir. Kutsal sayılan balıkların yüzdüğü Balıklı Göl, Alaca Şehitliği ve Aziziye Tabyası da gezilmesi gereken yerler arasındadır.

Çat

17 bin nüfuslu Çat ilçesi, Bingöl ve Erzincan il sınırında bulunmaktadır. Tekman, Palandöken ve Aşkale ilçeleri ile komşudur. Şehir merkezine 50 km uzaklıktadır.

Yerleşimin Osmanlı döneminde başladığı Çat ilçesi, 1946 yılında ilçe statüsüne kavuşarak Aşkale ilçesinden ayrılmıştır.

İslam Eserleri Müzesi, Çat’ta görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Müzenin özellikle ebabil kuşlarının figürleri görülmelidir.

Hölenk Kaplıcaları da şifalı suyu ile ziyaret edilebilir.

Hınıs

26 bin nüfuslu Hınıs ilçesi, Muş il sınırında bulunmaktadır. Karaçoban ve Tekman ilçeleri ile komşudur. Şehir merkezine 150 km uzaklıktadır.

Tarih boyunca bir sınır karakolu görevi gören Hınıs, bugüne kadar birçok savaşa tanıklık etmiş tarihi bir yerleşim yeridir.

Şeker fasulyesi, ilçenin en meşhur lezzetidir.

Hınıs Gençlik Merkezi, Hınıs Kanyonları, Hınıs Ulu Cami, Hınıs Kalesi, Hınıs Kilisesi, Kolhisar Cami ve Medresesi, Güllüçimen Kaya Kilisesi, Garmurak, Hazal Hatun Türbesi, Seyyid Ömer Halil Türbesi, Kalecik Kalesi, Kazancı Kalesi gibi pek çok tarihi mirasa ev sahipliği yapmaktadır.

Hamurpet Gölü da doğal güzellikleri ve etkileyici tabiatı ile görülmeye değerdir.

Horasan

38 bin nüfuslu Horasan, Kars ve Ağrı illeri sınırında bulunmaktadır. Köprüköy, Narman ve Şenkaya ilçeleri ile komşudur. Şehir merkezine 85 km uzaklıktadır. 1954 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Aliçeyrek II Kaya Mezarı, Gökçe Gözetleme Kulesi, Horasan Baba Türbesi, Urartu Kitabesi gibi tarihin farklı dönemlerine ait tarihi kalıntıları ziyaret edilebilir. Yazılıtaş Köyü’nde bulunan 20 Urartu yazıtı özellikle tarih meraklılarının ilgisini çekmektedir.

İspir

15 bin nüfuslu İspir, Rize ve Artvin il sınırında bulunmaktadır. Pazaryolu, Aziziye ve Tortum ilçeleri ile komşudur. Şehir merkezine 145 km uzaklıktadır.

Anadolu ile Karadeniz arasındaki tarihi bir yol üzerinde bulunan İspir, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Tarihte, Kulka ve Sper gibi isimlerle anılmıştır.

Dut üretiminin oldukça yaygın olduğu ilçede, dut pekmezi ve dut ürünleri önemli bir geçim kaynağıdır.

376 km uzunluğundaki Çoruh Nehri, ilçeden geçmektedir. Çoruh Nehri, kano ve rafting gibi su sporları için de sıklıkla tercih edilmektedir. Toplam 11 gölden oluşan İspir Yedigöller de ilçenin diğer doğal güzelliğidir.

İspir Kalesi, Tuğrulşah Cami, İspir Sultan Melik Mescidi, Pısırık Kalesi, Semehrek Kalesi, Karahan Kalesi, Sırakonaklar Kilise Cami de tarih meraklılarının ilgisini çekecek yerlerdir.

Karaçoban

24 bin nüfuslu Karaçoban ilçesi, Muş il sınırında bulunmaktadır. Hınıs ilçesi ile komşudur ve şehir merkezine 180 km uzaklıktadır. 1987’de ilçe statüsüne kavuşmuştur. Aynı zamanda, Erzurum’da şehir merkezine en uzak ilçedir.

Doğa yürüyüşleri, piknik, balık tutma gibi olanakları sunan Heftreng Çayı, ilçenin önemli bir mesire yeridir.

Zernak Tepe Kalesi de tarih meraklılarının ilgisini çekebilir. Kalenin tarihi 10.yüzyıla kadar gitmektedir.

Köprüköy

16 bin nüfuslu Köprüköy ilçesi, Pasinler, Narman ve Horasan ilçeleri ile komşudur. Şehir merkezine 60 km uzaklıktadır.

Aras Nehri kıyısında kurulu olan Köprüköy’de Çobandere Köprüsü, Köprüköy Hanı, Köprüköy Şehitliği, Güzelhisar Kalesi gibi ziyaret edilebilecek tarihi mekanlar bulunmaktadır.

Bir sosyal tesis, konaklama tesisi ve kaplıca olan Deli Çermik de böbrek hastalığı ve diğer birçok hastalık için şifalı olması nedeniyle ziyaret edilebilir. Buranın özellikle çamur banyosu meşhurdur.

Narman

13 bin nüfuslu Narman ilçesi, Kars il sınırında bulunmaktadır. Şenkaya, Horasan, Oltu, Pasinler ve Tortum ilçeleri ile komşudur. Şehir merkezine 100 km uzaklıktadır.

Bizanslılar, Araplar, Ruslar, Ermeniler gibi farklı medeniyetlerden izler taşıyan Narman, yüksek dağların arasındaki konumu ile dikkat çekicidir.

UNESCO tarafından Dünya Geçici Mirası Listesi’ne alınan Peri Bacaları, ilçenin en turistik yeridir. Kırmızı rengi ile dikkat çeken peribacaları, Colorado Kanyonu ile de benzerlik göstermektedir.

Beş farklı gölden oluşan ve bir doğayla buluşma noktası olan Beş Göller de Narman’ın görülmesi gereken doğal güzelliğidir.

Kocakaya Gözetleme Kulesi de tarihi bir mekan olarak ziyaret edilebilir.

Oltu

30 bin nüfuslu Oltu ilçesi, Artvin il sınırında bulunmaktadır. Şenkaya, Olur, Uzundere, Tortum ve Narman ilçeleri ile komşudur. M.Ö 1000’li yıllara kadar uzanan tarihi ile Oltu, 1926 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Erzurum’un meşhur oltu taşı, ilçeye özgüdür. Kara kehribar taşı olarak da bilinen bu taş, negatif enerjiyi toplaması ile bilinmektedir. İlçenin ayrıca Oltu çağ kebabı da meşhurdur.

Taşhan, Oltu Kalesi, Aslanpaşa Cami, Mısri Zinnun Türbesi, Mısri Zinnun Kümbeti, Oltu Rus Kilisesi, Pernek İriağaç Oğlan Kalesi, Kız Kalesi, Şato, Kuzey Kale, Kineposi Manastırı, Dutluk Harabeleri, Dikili Taş burada görülmesi gereken tarihi yerlerdir.

Doğayla iç içe bir gezi için Uzunoluk Mesire Alanı ve Gökkuşağı Tepeleri ziyaret edilebilir.

Oltu’ya gidildiğinde, her yıl temmuz ayında düzenlenen Oltu Kırdağ Şenlikleri’ne katılmak da mümkündür.

Olur

6500 nüfuslu Olur ilçesi, Ardahan ve Artvin il sınırındadır. Şenkaya ve Oltu ilçeleri ile komşudur. Şehir merkezine 160 km uzaklıktadır. 1958 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Kiliseleri, tarihi kaleleri ve kuleleri ile yerleşimin oldukça eski olduğu anlaşılan Olur, adını bölgenin meşhur lor peynirinden almaktadır. Bölgenin ayrıca Karnavas pekmezi, Karnavas bezi de meşhurdur.

Olur’a gidildiğinde; Aşağı Karacasu Kalesi, Koç Heykelleri, Köprübaşı Gözetleme Kulesi, Kaplıcalar, Keçili Kale, Pertus Ören Yeri, Beğendik Gözetleme Kulesi, Çataksu Köyü Tavusker Cami ve Külliyesi, Yıldızkaya Mağarası gibi tarihi yerler ziyaret edilebilir.

Palandöken

175 bin nüfusu ile Erzurum’un en kalabalık ilçelerinden biri olan Palandöken; Yakutiye, Aziziye, Aşkale, Çat, Tekman ve Pasinler ilçeleri ile komşudur. Şehir merkezine 30 km uzaklıktadır.

İlçede bulunan Palandöken Kayak Merkezi, Türkiye’de kış turizminin en önemli merkezlerinden biridir. Kayak, telesiyej ve kış sporu olanakları ile burası oldukça gelişmiş bir kayak tesisidir.

Palandöken Buz Pisti, Demet Hanımın At Çiftliği Binicilik Kulübü, Abdurrahman Gazi Türbesi gibi gezilebilecek yerler de vardır.

Yılın her mevsimi karlarla kaplı dağ manzaraları sunan Palandöken Dağı, dağın eteklerinde Mayıs ayında görülen Palandökensis çiçeği, Büyükejder Tepesi ve Palandöken Dinlenme Tesisleri ve Piknik Alanı da burada görülebilecek yerlerdir.

Palandöken’de, ziyaretçilere dev salıncak ve insan sapanı gibi eğlenceli aktivite seçenekleri de sunulmaktadır.

Pasinler

29 bin nüfuslu Pasinler; Köprüköy, Horasan, Narman, Tortum, Yakutiye, Palandöken ve Tekman ilçeleri ile komşudur. Şehir merkezine 40 km uzaklıktadır.

Halk arasında Hasankale olarak da bilinen Pasinler, çok sayıda tarihi ve turistik mekana ev sahipliği yapan bir yerleşim yeridir. Tarihi, M.Ö 400’lü yıllara kadar gitmektedir.

Aras Nehri kıyısındaki Pasinler’de, Gliko ve şalgam dolması denenebilir. İlçenin Hasankale kili de oldukça meşhurdur. Serçeboğazı’nda bulunan maden suyu da denenebilir.

Kasımbey Camii, Ulu Cami, Emirşeyh Cami, Sivaslı Hatun Cami, Pasinler Kalesi, Büyük Kaplıca, Kör Kanal, Gülperi Hatun Kümbeti, Timar Kalesi, Timar Köyü Katliam Anıtı, Cin Kalesi, Çöğender Köprüsü, Kuzugöl Kalesi, Karakale Kalesi burada görülmesi gereken yerlerdir.

Pazaryolu

4000 nüfuslu Pazaryolu ilçesi, Bayburt ve Rize illeri sınırında bulunmaktadır. İspir ilçesi ile komşudur ve şehir merkezine 135 km uzaklıktadır.

Tarihte Nor Keğ ismiyle bilinen Pazaryolu, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve 1989 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Arıcılık burada önemli bir geçim kaynağıdır. Buraya gidildiğinde, bal satın alınabilir. Horis de Pazaryolu’nda denenmesi gereken lezzetlerden biridir.

Rafting olanakları ile ünlü Çoruh Nehri, ilçeden geçmektedir.

Merkez Cami, Kümbettepe Kalesi, Karakoç Köyü Cami, Laleli Kalesi de Pazaryolu’nda görülebilecek tarihi mekanlardır.

Şenkaya

18 bin nüfuslu Şenkaya ilçesi, Ardahan ve Kars illeri sınırındadır. Olur, Oltu, Narman ve Horasan ilçeleri ile komşudur. Şehir merkezine 165 km uzaklıktadır.

Kanuni Sultan Süleyman ile Osmanlı’ya bağlanan Şenkaya, Rus Savaşları ile Ruslara bırakılmış ve Ermeni katliamlarında çok sayıda insanın öldüğü bir yer olmuştur. İlçede her yıl, Erzurum Şenkaya Allahuekber Harekatı ve Şehitleri Anma Töreni düzenlenmektedir.

İri gülleri ve bitki motifleri ile çok eski yıllardan beri dokunan baldız kilimi, Şenkaya’da satın alınabilecek şeylerin başında gelmektedir.

Allahuekber Şehitliği, Bardız Aslanpaşa Cami ve Bardız Kalesi, burada gezilebilecek tarihi mekanlardır.

Tekman

26 bin nüfuslu Tekman ilçesi; Hınıs, Pasinler, Palandöken ve Çat ilçeleri ile komşudur. Bingöl il sınırında bulunmaktadır ve şehir merkezine 80 km uzaklıktadır.

Tarihte Tatos ismiyle bilinen ilçe, 1946 yılında ilçe statüsüne kavuşarak Hınıs’tan ayrılmıştır.

Tekman’a gelindiğinde; Gündamı Kale Kalıntısı, Toptepe Köyü Cami, Çimenözü Kaplıcaları ziyaret edilebilir.

Tortum

22 bin nüfuslu Tortum ilçesi, Artvin il sınırında bulunmaktadır. Uzundere, İspir, Aziziye, Yakutiye, Pasinler, Narman, Oltu ilçeleri ile komşudur. Şehir merkezine 55 km uzaklıktadır.

Tarihte farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Tortum, adını Tortum Çayı’ndan almaktadır. Çağ kebabı buranın en ünlü lezzetidir.

Tortum’a gelindiğinde; Hınçer Kalesi, Zökün Gölü, Nihah Kalesi, Kireçli Köprü, Tortum Kalesi, Meryem Ana Kilisesi, Taş Cami ve Eziniz Kalesi ziyaret edilebilir.

Uzundere

8 bin nüfuslu Uzundere ilçesi, Artvin il sınırında bulunmaktadır. Oltu ve Tortum ilçeleri ile komşudur. Şehir merkezine 85 km uzaklıktadır.

Eskiden Tortum’a bağlı bir bucak olan Uzundere, 1987 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.

İncir Döğmesi ve yirmiden fazla elma çeşidi ile meşhurdur.

250 yıllık tarihi ile Tarihi Uzundere Evleri ziyaret edilebilir. Uzundere’de ayrıca; İnçer Cami, Öşvank Çamlıyamaç Kilisesi, Engüzek Kalesi, Sapanca Köyü Osman Efendi Cami, Spaca Köyü Kalesi, Yedi Göller Yıkıklar, Çağlayan Kalesi, Cevizli Köyü Cami, Ziyaret Tepe Ziyaret Gahı, Tortum Gölü, Tortum Gölü Cam Teras, Tortum Şelalesi gibi görülmeye değer yerler de vardır.

Uzundere’de her yıl 29 Ekim’de Geleneksel Karakucak Güreşleri düzenlenmektedir. Kuş Gözlem Festivali ve Doğu Anadolu Gençlik Festivali’ne de katılabilirsiniz.

Yakutiye

180 bin nüfusu ile şehrin en kalabalık ilçesi olan Yakutiye, aynı zamanda merkezi ilçedir. Palandöken, Pasinler, Aziziye ve Tortum ilçeleri ile komşudur.

Yakutiye Medresesi, Atatürk Evi, Taşhan, Çifte Minareli Medrese, Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi, Tarihi Erzurum Evleri gibi Erzurum’un öne çıkan turistik cazibe merkezlerine ev sahipliği yapmaktadır.

Yakutiye’ye gelindiğinde, çağ kebabı yemeden geri dönülmemelidir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.