Dörtyol Ziyaretinizde Mutlaka Görüp Gezmeniz Gereken Yerler


Dörtyol Ziyaretinizde Mutlaka Görüp Gezmeniz Gereken Yerler

Hatay’ın Dörtyol ilçesi, gezilecek yerler bakımından son derece zengin seçeneklere sahiptir. İlçe, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin kuruluşu için de önemli bir yerdir. Cumhuriyet tarihi açısından önemli eserlerin yer aldığı ve şanlı bir tarihin yattığı Dörtyol, ayrıca doğal güzellikler açısından da ziyaretçilerine farklı alternatifler sunmaktadır. İlçenin merkezinden ayrılıp doğa ile kaynaşacağınız bir yolculuk yapmak isterseniz doğal güzelliklere geziler düzenleyebilirsiniz. İlçede tatil yaparken ulaşım seçeneklerinden yararlanarak birbirlerine yakın olan tüm gezilecek yerleri ziyaret etme şansına sahipsiniz.

Dörtyol, Türkiye’nin en güney uçlarından birinde, Hatay’da bulunmaktadır. Bulunduğu bölge itibariyle son derece ılıman bir iklime sahip olan Dörtyol’da kış aylarında da çok soğuk günler görülmez. Yılın soğuk zamanlarında genellikle yağışlı ve ılıman bir iklimin olduğu bu ilçeyi yılın her döneminde ziyaret edebilmek mümkündür. Rize’den sonra ülkenin en çok yağış alan bölgelerinden biri olan Dörtyol’a giderken yanınızda bir şemsiyenin bulunması sizlere önemli avantajlar kazandırabilir.

İlk Kurşun Anıtı

1918’de ülke düşmanlar tarafından işgal edilirken bağımsızlık adına atılan ilk kurşun Dörtyol’da atılmıştır. Bu olaya dair bir anıt olan İlk Kurşun Anıtı, ilçede ziyaret edebileceğiniz en önemli yapılardan biridir. Dörtyol ilçesinden kalkan minibüs ve otobüsler veya özel taksi hizmeti ile kısa sürede bu anıtı ziyaret etmeye gidebilirsiniz.

1918 yılının sonlarında Fransızların işgali altında olan Hatay kesiminde Ermenilerden oluşan bir Fransız ordusu kol gezmektedir. Bölgenin işgal edilmesi ile birlikte Ermeniler şehrin pek çok bölümünde terör estirdiler. Gitgide sayıları artan Ermeni askerler şehri yakıp yıkarken Dörtyol’un köylerinden biri olan Özerli köyünden olan Emin Hoca ve üç kişilik heyet, İngiliz Komutanlığı’na müracaat ederler fakat Ermeniler ve Fransızlar Özerli köyüne de saldırırlar. Muhtarı ve yaşlı heyeti öldüren askerlerden sonra yapılanlara katlanamayan Ömer Hoca’nın oğlu Mehmet Çavuş, Karakese köyüne geçer. Ermenilerin Karakese köyüne gelmesi ile birlikte köylüler taştan bir barikat kurup bu taarruza bir karşılık verirler.

Düşmana ilk kurşunu atan ve düşmana ateş emrini veren kişi Ömer Hocaoğlu Mehmet Çavuş’tur. Fransızlar bu olayın ardından geri çekilmişlerdir. Ardından Kara Hasan, intikam almak için Fransızlara karşı köyde bir teşkilat kurup direniş uygular. Pek çok köylü mallarını satıp silah alarak bu direnişe katılır. Böylelikle 300 – 400 kişilik bu teşkilat, milli direnişi başlatan ilk teşkilat olarak tarih sayfalarına geçer.

9 Ocak 1994 tarihinde Kuva-i Milliye Teşkilatı’nın en büyük teşkilatı olarak Dörtyol’a İlk Kurşun Anıtı yapılmıştır. Hem atılan ilk kurşunu hem de direnişi temsil eden bu anıt, Kurtuluş Savaşı’nın da ilk adımının atılışını simgeler.

İlk Kurşun Müzesi ve Atatürk Evi

Dörtyol ilçesinin merkezinde, Özerli Mahallesi içerisinde bulunan İlk Kurşun Müzesi ve Atatürk Evi, milli direnişi ve Kurtuluş Savaşı’nı simgeleyen bir yapıdır. Bu müzeyi ve evi gezmek için Özerli Mahallesi’ne giden toplu taşıma araçlarına binmeniz yeterli olacaktır.

2014 tarihinde açılan bu müze ve Atatürk Evi, 3 katlı bir yapıdır. Pek çok balmumu materyal ve heykelin yer aldığı yapı içerisinde Mustafa Kemal Atatürk’ün balmumu heykelinin yanı sıra Selim Çavuş, Hacı Emin Hoca, Mustafa Deliağa, Mehmet Kara, Karahasan Paşa gibi direnişin önemli isimlerinin de heykelleri bulunmaktadır.

Döneme ait resim ve tabloların yanı sıra müze içerisinde pek çok resmi belge, Kurtuluş Savaşı’na katılan Türk kadınının resimleri, tarihi kılıçlar, hançerler ve silahlar sergilenmektedir.

Kırık Köprü

İlçenin Yeşilköy mevkiinde bulunan ve Deliçay çayı üzerinde yer alan Kırık Köprü, önemli tarihi yapılar arasındadır. Yüzlerce yıllık bu köprüyü ziyaret etmek adına Yeşilköy’e giden tüm toplu taşıma araçlarını ve özel taksi hizmetini kullanabilirsiniz.

6. – 8. yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülen bu yapının, Roma dönemine ait olduğu anlaşılmıştır. Köprünün bir diğer ismi de Roma Köprüsü’dür. Zamana yenik düşen ve pek çok yerinde belli kırıklar ve kopuklar olan bu köprü, halk arasında “Kırık Köprü” olarak isimlendirilmiştir. 64 metre uzunluğunda olan bu köprü, 2.70 metre yüksekliğindedir. Yapıldığında 5 kemerli olan fakat zamanla bir kemeri yıkılan bu yapı, ilçenin en önemli tarihi yapılarından biridir.

Mancınık Kalesi

Dörtyol’un merkezi köylerinden biri olan Konaklı Köyü’ne 6 kilometre mesafede bulunan Mancınık Kalesi, yüzlerce yıllık bir yapı olarak dikkat çekiyor. Eski Roma yolu üzerinde olan ve yoldan ayrılan bir patika ile gidilebilen bu kaleye, ilçeden kalkan toplu taşıma araçları ile veya özel taksi hizmeti ile gidebilirsiniz.

Mancınık Kalesi’nde bir kitabe yer almaktadır. Kitabede yapının 1290 yılında Ermeni Kralı Hethum tarafından tamamlandığı yazılmaktadır. Amanos Dağları üzerinde yaklaşık 700 metre yükseklikte bulunan bu kaleden Akdeniz ve Dörtyol ovaları rahatlıkla izlenebilmektedir. Dörtyol limanını gözetlemek için yapılan bu yapının çevresinde sarp kayalıklar bulunur. Bugünlerde bakımsız olan ve çevresinde çeşitli bitkiler yer alan bu kale, hazine avcıları için de uğrak bir yerdir. Hazine bulmak isteyenler, burada daha önce Ermeniler yaşadığı için belli çalışmalar ile kaleyi inanılmaz bir şekilde tahrip etmişlerdir. Kalenin büyük hasar görmesinin sebeplerinden biri de hazine avcılarının kalede dinamit patlatmasındandır.

Bugünlere ulaşabilmiş bir tarihi yapı olan Mancınık Kalesi’nde pek çok farklı oda ve bölüm bulunmaktadır. Kale odaları, sarnıçlar, merdivenler ve ok atmaya yaradığı bilinen mazgal pencereleri ile mahkum odaları ve tuvaletler, kaleyi ziyaretinizde görebileceğiniz bölümler arasındadır.

Kinet Höyük

Akdeniz’e yalnızca 500 metre mesafede yer alan Kinet Höyük, eski bir antik kenttir. Yeşilköy Mahallesi’nde yer alan bu tarihi yeri görmek için toplu taşıma araçlarını veya özel taksi hizmetini tercih edip kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.

Antik dönemde doğu Kilikya’nın en büyük yerleşim yeri olan Kinet Höyük’te Büyük İskender, M.Ö. 333 yılında Pers Kralı Darius’u bozguna uğratmıştır. Yaklaşık olarak 5.000 senedir yerleşim yeri olarak kullanıldığı düşünülen bu alanda tam 20 yerleşme katı bulunmaktadır. 26 metre yükseklikteki bu höyükteki yerleşmeler, Erken Tunç Çağı’na ve Demir Çağı’na kadar gidebilmektedir.

Çökek Yaylası

Dörtyol merkezine yalnızca 8 kilometre mesafede yer alan Çökek Yaylası, ilçenin en önemli doğal güzelliklerinden biridir. Bu yemyeşil yaylayı görmek için ilçe merkezinden 10 – 15 dakikalık bir yolculuk yapmanız yeterli olacaktır.

Ağaçların hüküm sürdüğü bu yayla içerisinde yer alan yerleşim yerlerinde genellikle ahşap evler bulunurken bazı bölümlerde beton evler de yer almaktadır. Dörtyol’da yaşayanların özellikle yaz aylarında sıklıkla tercih ettiği bu bölgede pek çok aktivite yapabilmek mümkündür. Piknik yapmak, temiz hava almak, yaylanın sularından yararlanmak ve kamp yapmak yapılabilecekler arasındadır. Eğer kamp yapmak isterseniz, size lazım olacağını düşündüğünüz tüm ekipmanları yanınızda getirmelisiniz.

Yaylaya çıktıktan sonra doğa yürüyüşleri ve Trekking de yapılabilecekler arasındadır. Doğa ile iç içe bir gezi planlamak ve eğimli bir arazide zorlu yürüyüş etkinlikleri düzenlemek adına Çökek Yaylası, son derece ideal bir bölgedir.

Topaktaş Yaylası

Dörtyol ilçesi merkezine yaklaşık olarak 18 kilometre uzaklıkta bulunan Topaktaş Yaylası, Çökek Yaylası gibi yöre halkının sıklıkla ziyaret ettiği bir alandır. İlçeden özel taksi ile veya minibüs ve otobüs seferleri ile 30 dakikalık bir sürede bu yaylaya gidebilirsiniz.

1.200 metrelik bir rakımda yer alan Topaktaş Yaylası, özellikle yılın yaz dönemlerinde son derece kalabalık olmaktadır. Trekking, keyifli doğa yürüyüşleri, kamp kurmak ve piknik yapmak için son derece uygun bir arazi olan ve doğa ile iç içe geçmiş şirin evlere sahip olan Topaktaş Yaylası, Dörtyol ziyaretinizde şehirden uzaklaşmak ve temiz hava almak için tercih edebileceğiniz yerlerdendir.

İsos Harabeleri

Dörtyol’un en eski yapılarından biri olan İsos Harabeleri, Dörtyol ile Erzin arasında bir bölgede kalmaktadır. İlçeye yakın bir konumda bulunan bu harabeleri görmek için ilçedeki toplu taşıma araçlarından ve Erzin’e giden servislerden yararlanabilirsiniz.

Tarihin en büyük savaşlarından biri olarak adlandırılan İssos Savaşı, bu bölgede gerçekleştirmiştir. Eski bir Pers şehri olan bu bölgede su kemerleri, su depoları, mabet ve belli kalıntıları görebilirsiniz. Yapılan büyük savaşta Büyük İskender, Pers Kralı 3. Darius’u yenilgiye uğratmıştır.

Kapılı Değirmenli Şelale

Dörtyol’da yer alan Kapılı Köyü’nde yer alan Kapılı Değirmenli Şelale, Dörtyol ziyaretlerinizde görmek isteyebileceğiniz yerler arasındadır. Bir doğal güzellik olan bu şelaleye gitmek için Kapılı Köyü’ne giden toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz.

Amanos Dağları’nın eteklerinde bulunan bir şelale olan Kapılı Değirmenli Şelale, 15 – 20 metre yükseklikten dökülmektedir. Bulunduğu köy, yıllar önce boşaltılmıştır. Köyün boşaltılmasının sebebi ise yaşam koşullarının bir hayli zor olmasıdır. Bu yüzden henüz keşfedilmemiş bir doğal güzellik olsa da turizme kazandırılmaya çalışılan bir doğal güzellik olan bu şelale, Dörtyol ilçesinde görmek isteyebileceğiniz yerlerdendir.

Dörtyol’da Günübirlik Gezilecek Yerler

Dörtyol ilçesi, Hatay’daki pek çok önemli ilçeye de komşudur. Otobüs, özel taksi ve servis kullanımı ile birlikte ilçenin çevresinde yer alan günübirlik gezilecek yerlere ziyaretler düzenleyebilir, Dörtyol ilçesinin çevresinin güzelliklerinden de yararlanabilirsiniz.

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

Adından da anlaşılacağı üzere Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılan bu külliye, Dörtyol’un Payas bölgesinde bulunmaktadır. Bu külliyeyi ziyaret etmek için Payas’a giden araçlara binebilir, özel taksi hizmetinden yararlanabilirsiniz. Külliyenin Dörtyol ilçesine uzaklığı yaklaşık olarak 20 kilometredir.

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Sokullu Paşa tarafından 1574 yılında yaptırılmıştır. Külliyenin mimarı ise Osmanlı Devleti’nin en önemli mimarlarından biri olarak kabul edilen Mimar Sinan’dır. Osmanlı mimarisinin müthiş özelliklerini taşıyan bu yapı içerisinde kervansaray, hamam, camii, medrese ve pazar yeri bulunmaktadır. Dörtyol ilçesini ziyaret ettiğinizde bu külliyeyi de görebilir ve çevresi yemyeşil olan bu külliyede unutulmaz vakitler geçirebilirsiniz.

Alexandretta Antik Kenti

Hatay’ın İskenderun ilçesinde yer alan Alexandretta Antik Kenti, Dörtyol ilçesinden yaklaşık olarak 1 saatlik mesafede yer almaktadır. Dörtyol ile bu antik kent arasındaki mesafe yaklaşık olarak 40 kilometredir. İlçeden İskenderun’a giden otobüslere binerek rahatlıkla bu yolculuğu gerçekleştirebilirsiniz.

M.Ö. 333 yılında Büyük İskender tarafından kurulan Alexandretta şehri, günümüze önemli bir antik kent olarak ulaşmıştır. Tarih sahnesinde önemli işgallere uğrayan ve büyük ölçüde tahrip olan bu yapı, günümüze belli liman kalıntıları olarak ulaşabilmiştir. Sahil bölgesi içerisinde yer alan bu kalıntılar, Hatay’ın tarihinin ne derece eskilere dayandığını gösterir niteliktedir. Belli yapılarını kaybederek günümüze ulaşabilmiş olsa da Alexandretta Antik Kenti, Dörtyol ziyaretinizde tek bir vasıta ile görebileceğiniz binlerce yıllık bir tarihi eserdir. Yalnızca 1 saatlik bir yolculuk ile birlikte bu antik kenti görme fırsatınız bulunmaktadır.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.