Didim’de Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler


Didim’de Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Ziyaretçilerine kendisini hayran bırakan eşsiz doğa güzelliği ile tatil severlerin tüm dikkatini ve ilgisini üzerine çeken Didim, özellikle harika bir yaz tatili hayal edenlerin ziyaret ettiği bir tatil bölgesidir. Ufak bir tatil ilçesi olmasına rağmen yaz aylarında nüfusu neredeyse dört katına kadar çıkmaktadır.

Siz de aileniz ya da arkadaşlarınızla birlikte en az üç gününüzü ayırarak bu harika ilçeyi gezerek keşfedebilirsiniz.

Didim için planladığınız tatilinizde görülecek yerler listenizi hazırladıktan sonra otel seçeneklerine de göz atmak isterseniz Didim Otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Apollon Tapınağı

Mutlaka gezilecek yerler listenize dahil etmeniz gereken yer Aydın'daki Didyma Antik Şehri içerisinde bulunan Apollon Tapınağı’dır. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alması için bakanlık tarafından gerekli tüm başvuruları yapılmıştır. Roma ve Antik Yunan çağlarından bugüne kadar gelebilen önemli bir kültürel yapılardan biridir.

İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan Efes’teki Artemis Tapınağı ve Sisam Adası’nda yer alan Heraion Tapınağı’nın ardından dünyada en büyük 3. tapınak olarak bilinmektedir.

Priene Antik Kenti

Didim’e oldukça yakın antik şehirlerden olan Priene Antik Şehri, eski şehir mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Güllübahçe Köyü yakınında bulunan Antik Kent, Mykale Dağı yamaçlarına İyonyalılar aracılığıyla inşa edildiği bilinmektedir.

Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonlar sebebi ile bugün iç kısımda kalan antik şehir inşa edildiği zamanda deniz kenarında bulunan liman şehirlerinden biri idi. 

Miletli ünlü mimar Hippodamus tarafından “grid sistemi” ile kullanılarak yapılmıştır. Antik kentin ara sokakları arazinin yokuş ve eğimli olması nedeni ile merdivenlidir. Bugüne kadar büyük özveri ile korunarak gelen Büyük İskender’in Evi, Athena Tapınağı, Agora, Zeus Tapınağı, Gymnasion ve Tiyatro bu antik kentte mutlaka ziyaret edilmesi ve görülmesi gereken kültürel yapılar arasında yer almaktadır.

Müze kartınız varsa ücretsiz olarak Priene Antik Kentini gezebilirsiniz.

Milet Tiyatrosu

Milet Tiyatrosu, Roma Dönemi’nden günümüze kadar gelen bir yapıdır. 150 m uzunluğa sahip olan antik tiyatro dönemin Roma İmparatoru Marcus Avrelius tarafından inşa ettirilmiştir. Tiyatronun en ön kısmı o zamanın devlet adamları ve rahiplerine tahsis edilirken halka açık buluşmaların yapıldığı bir yer olarak da dikkat çekmektedir.

Helenistik zamanda toplam oturma kapasitesi 5.000’lerde iken, Roma Dönemi’nde 15 binin üzerinde kişiyi ağırlayacak şekilde restore edilmiştir. Antik tiyatrolarda akustiğin önemi çok büyüktür.

Romalı mimarlar, bu tiyatronun da akustik ses yayılım özelliğine son derece dikkat ederek tasarlamışlardır. Milet Tiyatrosu’nu ziyaret ettikten sonra bugüne kadar gelen tek limana, tiyatronun arka kısmından gidebilirsiniz.

Bu tarihi tiyatroyu eğer ki Müze kartınız varsa ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Milet Müzesi

Didim’in tarihini daha iyi öğrenmek isterseniz antik kent içinde yer alan Milet Müzesi’ni de gezebilirsiniz. Yapılan kazı ve araştırma çalışmaları sonucu Milet Antik Kenti içerisinden çıkartılan tarihî eserlerin sergilendiği bir müzedir. 1973 senesinde ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. Bir süre sonra can ve mal güvenliği endişesi sebebi ile kapatılmıştır.

2011 senesi itibari ile yeni binasında hizmet vermeye başlamıştır. Milet Müzesi iki ayrı bölümden meydana gelmiştir.

Kazı çalışmaları sonucu yer altından çıkarılan tarihi eserler hem kapalı alanlarda hem de müze bahçesinde sergilenmektedir. Milet Müzesi’nin bahçesinde lahitler, yazıtlar ve sütunlar sergilenirken müze binasının içinde de Milet Antik Kenti ile Apollon Tapınağı ve Priene Antik Kenti kalıntıları sergilenmektedir.

Farklı çağlara ait toprak yapımı eşyalar, paralar, sikkeler ve süs eşyaları bu müzede görebilirsiniz. Eğer ki müze kartınız varsa ücretsiz olarak gezebileceğiniz Milet Müzesi, Pazartesi günleri ziyaretçi kabul etmemektedir.

Altınkum Plajı

Altınkum Plajı yalnızca Didim’in değil Türkiye’nin ve Ege Bölgesi’nin en gözde plajları arasında yer almaktadır. Altın rengi kumsalı ve berrak denizi ile ziyaretçilerinin uğrak noktalarından biri olan Altunkum Plajı’nda yaz sezonu diğer pek çok plajdan daha erken açılmaktadır.

Mayıs ve Kasım ayları dahil olmak üzere tam 7 ay boyunca burada yüzülebilmektedir. Bu plaj Türkiye’nin mavi bayrak sertifikasına sahip olan özel noktalar arasında da yer almaktadır.

Denizi sığ olduğu için çocuk sahibi olan aileler tarafından da sık sık tercih edilen plajlardan biridir. Deniz seviyesi kademeli olarak derinleşmektedir. Altınkum Plajı’nın suyu da diğer bölgelere göre oldukça ılıktır. Meydana gelen ufak dalgalar ile kendisini temizleyen deniz, yaz aylarında binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

Okulların yaz tatiline girmesi ile tatil severlerin akınına uğrayan Altınkum Plajı, eylül ve ekim aylarında diğer aylara göre oldukça sakindir. Yelken, sörf ve su paraşütü gibi pek çok su sporlarına elverişlidir. Altınkum Plajı’nda istediğiniz deniz sporunu yapabilirsiniz. Tatilinize ekstra eğlence ekleyebilirsiniz.

İsterseniz Altınkum Yat Limanı’ndan hareket eden tekneler ile el değmemiş koylarda denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Didim ilçe merkezine yalnızca iki kilometre uzaklıkta yer alan bu plaja ister kendi aracınız ile isterseniz de ilçe merkezinden kalkan minibüsler ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Aydın’ın en güzel sahillerine ev sahipliği yapan Didim’de planladığınız tatilinizde denizin keyfini ve manzarasını her an çıkarabileceğiniz bir konaklama deneyimi için Didim Denize Sıfır Oteller sayfamıza göz atarak, size en uygun otelden yerinizi ayırtabilirsiniz.

Akbük

Doğanın keyfini çıkartmak isteyenlerin Ege’de en çok ziyaret ettikleri yerlerin başında yer alan Akbük, Didim ilçe merkezine 23 km mesafededir. Yavan, Çukur ve Yarık adında üç koyu bulunan bu doğa harikası, Didim’de denizin keyfini rahatlıkla çıkarabileceğiniz en güzel bölgelerden biridir.

Altınkum’dan sonra Didim’de en çok tatil severin ziyaret ettiği yerlerdendir. Temiz oksijenli havası ile her sene hem yerli hem de yabancı binlerce ziyaretçinin akınına uğramaktadır. Akbük Koyu’nda her çeşit deniz sporunu rahatlıkla yapabilirsiniz. Aynı zamanda balıkçılık konusunda da oldukça elverişlidir.

Hem olta balıkçılığı hem de ağ balıkçılığının rahatlıkla yapılabildiği koydan çıkarılan balıkları çevrede bulunan restoranlarda da yiyebilirsiniz. Bahar aylarında özellikle de Nisan ve Mayıs aylarında Akbük’ü ziyaret ederseniz yemyeşil ve bol oksijene sahip olan ormanlar arasında doğa yürüyüşü yapabilir, harika kareler yakalayabilirsiniz.

Saplı Ada

Saplı Ada, Didim, Akbük’ü ziyaret ettiğinizde kesinlikle gitmeniz gereken bir yerdir. Bakanlık tarafından SİT alanı ilan edilen ada harika doğa ve deniz manzarasıyla Akbük’ün en gözde bölgelerinden yalnızca bir tanesidir. İlk yerleşimin MÖ 6. yüzyıla kadar ilerlediği tahmin edilen Saplı Ada’ya deniz üzerinden de yürüyerek gidebilirsiniz.

M.Ö. 1500 senelerde Ege Denizi’nde oluşan büyük bir volkanik patlama neticesinde çevreye yayılan küller ile meydana adada kül kalıntılarını bugün de görebilmek mümkündür. Didim, Akbük’ün denize uzanan balkonu olarak tasvir edilmektedir.

Tavşan Burnu Tabiat Parkı

Tavşan Burnu Tabiat Parkı, denize sıfır konumda yer almaktadır. Şehrin kalabalığından uzaklaşıp stresten uzak durabileceğiniz, orman içerisinde kitabınızı okuyup piknik keyfi yaşayabileceğiniz bir yerdir. Didim merkeze 6 km mesafede yer alan Tavşan Burnu Tabiat Parkı’na günübirlik ziyaret edebileceğiniz gibi karavan ya da çadır tatili de yapabilirsiniz.

Kamp alanına kendi çadırınızı getirip kurabileceğiniz gibi alanda yer alan dükkanlarda da çadır kiralayabilirsiniz. Tuvalet ve duşlarında bulunduğu Tavşan Burnu Tabiat Parkı’nda yer alan marketten gıda ihtiyaçlarınızı da rahatlıkla karşılayabilirsiniz.

Bafa Gölü

Bafa Gölü Didim’e 16 kilometre mesafede bulunmaktadır. Menteşe Dağları’nın içine kadar giren sığ bir göl, 60 km2 genişliğinde yüzölçümüne sahiptir. Latmos Körfezi’nin denizle bağlantısı, Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonlar nedeniyle kesilmiştir.

Bafa Gölü bir süre sonra deniz ile bağlantısı koparak iç göle olmuş ve 1989 senesinde Bafa Gölü Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı kararı ile Tabiat Parkı olmuştur. Ülkemizin en gözde kuş cennetlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Bafa Gölü’nün yanı başında yürüyüş yapabilirsiniz. Harika fotoğraflar çekebilir ve çevrede yer alan lezzetli balık restoranlarında gölde bulunan balıkları tadabilirsiniz. Nisan ve Mayıs aylarında doğanın en güzel haline bürünen gölü istediğiniz ayda ya da mevsimde gezebilirsiniz.

Didim ilçe merkezinden hareket eden minibüs ve dolmuşlar ile ya da şahsi aracınız ile rahatça ulaşabilirsiniz.

Akköy

Didim ile Akköy arası yaklaşık olarak 17 km’dir. Merkezden hareket eden otobüsler ile bu köye rahatlıkla gidebilirsiniz. Akköy’de Rum ve Osmanlı mimarisine sahip olan taş evleri görebilirsiniz. Her hafta Perşembe günleri açılan pazarda, yöre halkının kendi yaptığı doğal ürünlerden satın alabilirsiniz.

Yaz dönemlerinde Kocabahçe bölgesinde her gün açılan köy pazarında pek çok taze ürünü satın alabilirsiniz. Köy kahvesinde dinlenerek tavşan kanı çayınızı içebilirsiniz.

Didim’de Günübirlik Gezebileceğiniz Yerler

Didim, ilçe merkezinde olduğu gibi etrafında yer alan güzellikleriyle de ziyaret edebileceğiniz pek çok turistik yere sahiptir. Aşağıda ailenizle, arkadaşlarınızla ya da tek başınıza günübirlik ziyaret edebileceğiniz ve Didim ilçe merkezine en fazla 40 km mesafede yer alan turistik yerleri inceleyebilirsiniz.

Sağtur Plajı

Didim’in Yunan adalarına bakan güzel plajlarından biri olan Sağtur, her sene binlerce tatil severi ağırlamaktadır. Didim’e ortalama 7 km uzaklıktadır.

Araçla gidilebilecek plajlardan biri olan Sağtur, aynı zamanda kamp alanlarıyla da ziyaretçilerine ekstra konaklama fırsatları sunmaktadır. İster kendi çadırınızla isterseniz de oradan kiralayabileceğiniz çadırlarla muhteşem bir kamp keyfine sahip olabilirsiniz.

Denizinin pek dalgalı olmaması ve çevresinin sessiz sakin oluşu, çocuklu aileler için de tercih edilebilecek bir plaj imkanı oluşturmaktadır.

Balpetek Plajı

Akbük’te yer alan Balpetek Plajı, Saplı Ada’yı ziyaret etmek isteyen tatil severlerin uğrak noktaları arasındadır. Saplı Ada manzarası eşliğinde denize girebileceğiniz bu plaj Didim merkeze 15 – 16 km uzaklıktadır.

Özellikle muhteşem manzarası ve popüler bölgelere yakınlığından ötürü tercih edilen bu plaj, özel bir işletmeye sahip olmamasıyla da ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Ekstra ücretlere tâbi tutulmayacağınız bu plajda denizin tadını dilediğiniz gibi çıkarabilirsiniz.

Cennet Koy Plajı

Adı gibi cennet gibi bir manzaraya sahip olan Cennet Koy Plajı, koyda yüzmek isteyen tatilcilerin en sevdiği yerlerden bir tanesidir. Didim’e ortalama 7 – 8 km uzaklıktadır.

Ulaşım konusunda sıkıntısız bir bölgede oluşu ve merkeze de epey yakın olmasıyla tatilcilerin sıklıkla uğradığı koylardan biridir. Denizi pek dalgalı olmamakla birlikte, epey sakin olduğunu da ifade etmek mümkün. Manzarası ve çevresiyle tam bir doğa harikası şeklinde ifade edilen bu plaj, Altınkum’a göre göre de daha az kalabalığa hitap etmektedir.

Manastır Koyu

Masmavi ve berrak bir suya sahip olan Manastır Koyu’nda kendinizi adeta Maldivler’de hissedeceksiniz. Didim ilçe merkezine yaklaşık olarak 8 km mesafededir. Bu harika koya gitmeniz kesinlikle tavsiye edilir. 

Ulaşımın diğer koylara göre biraz daha zor olması sebebiyle, bölgenin en güzel koylarından biri olmasına karşın diğer plajlara göre daha sakin ve sessizdir. Yürüyüş mesafesinde olmayan koya özel aracınızla ya da bisikletle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Didim’de tatilinizi planlamak için Aydın Didim Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.