Devrek’te Gezilmesi Gereken Yerler


Devrek’te Gezilmesi Gereken Yerler

Zonguldak merkez ilçesine 55 kilometre uzaklığındaki bir ilçedir. Şehrin güneyindedir, özel araç veya taksi ile 50 dakikada gidilebilir.

Bölgenin en eski yerleşim alanlarından biridir. Asırlar boyunca farklı kabilelerin yaşamış olduğu bir yerdir. Bu bölgede yaşamış olan en eski kavmin Hititler olduğu tahmin edilmektedir. Birçok arkeolojik çalışma sonucu bu uygarlığın kalıntıları bulunmuştur. Milattan önce 800 yılında çevreye Frigyalılar egemen olmuştur. Günümüze kadar Pontus İmparatorluğu ve Roma İmparatorluğu bölgeye egemen olmuştur. Daha sonra bölge ikiye ayrılmış ve Bizans İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir. Hicri Takvimin 456 yılında Bolu ve Ereğli’nin Selçuklu Türkleri tarafından fethedilmesi sonucu Devrek, Türklerin eline geçmiştir. Malazgirt savaşından sonra ise Türk hakimiyeti devam eder. Halk arasında gelişen bir efsaneye göre Alparslan’ın Devrek’e geldiği ve bugünkü Alparslan köyünde karargâh kurduğu daha sonra ise Bizans İmparatorluğu ile savaştığı söylenir.

Bölgenin görülmeye değer tarihi ve doğal güzellikleri bulunmaktadır. Tarih ve kültür meraklılarının sıkça ziyaret ettiği Kral Mezarı, Beykoz Asarı (Kalesi), Karakoçlu Beylik Mezarı ve Gavur Ambarı bu bölgededir. Doğal alanlara sevdası olan turistlerin ilgisini çeken alanlar ise; Çam Ağacı, Yağmurca Kayalıkları, Bostandüzü Mesire Alanı ve Madencioğlu Şelalesi’dir.

 

Kral Mezarı

Devrek Pınarönü Köyü’nde bulunmakta olan bir tarihi mezardır. Devrek merkezine uzaklığı yaklaşık 5 kilometredir. Taksi veya özel araç ile 15 dakikada kolayca ulaşım sağlanabilir.

Pınarönü Köyü, Kevkeroğlu mahallesinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu bulunmuş bir mezardır. Günümüze kadar birçok define avcısının yağmasına uğraması nedeniyle içerisindeki değerli eşyaların birçoğu kayıptır. Geçmiş dönemlerdeki bir yöneticiye ait olduğu düşünülmektedir fakat herhangi bir kanıt bulunmamıştır. Bu yapı, kesme taştan yapılmış iki ayrı oda halindedir. Günümüze kadar mimari yapısını korumuştur ve etrafında birçok tarih meraklısını toplamıştır. Bu mezar sayesinde, bölgenin eski bir yerleşim alanı olduğu anlaşılmıştır. Bölge iklimine göre her mevsim gidilebilir fakat yağmursuz havalarda gidilmesi daha uygundur.

Bu tarihi alana giriş için herhangi bir ücret veya kısıtlama bulunmamaktadır.

Beykoz Asarı (Kalesi)

Devrek ilçesinin Alparslan Köyünde bulunan bu yapı, Devrek merkezine 13 kilometre uzaklıktadır. Şahsi araç ya da bir taksi tutarak D750 yolu üzerinden yaklaşık 15 dakikada ulaşım sağlanabilir. Aracınızı park etmek için yeterli alan bulunmaktadır.

Diğer adı Alparslan Kalesi’dir. Bu kalenin bir tarafı duvarlarla örülmüş, diğer tarafı ise kayalara dayandırılarak inşa edilmiştir. Tarihe, kültüre, mimari yapılara ilgisi olan her yerli ve yabancı turistin görmek isteyeceği bir yapıdır. Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan’ın, Devrek bölgesini ele geçirdikten sonra bu kaleyi inşa ettirdiği tahmin edilmektedir. Kalenin yüksek konumu nedeniyle eşsiz bir manzarası bulunur. Her mevsim ziyaretçi kabul etmektedir ve yaz aylarında daha fazla turist ziyaretçisi gelmektedir.

Girişte herhangi bir kısıtlama yoktur ve giriş ücretsizdir.

Karakoçlu Beylik Mezarı

Devrek merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Karakoçlu Köyü, Güney Mahallesinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda keşfedilmiş bir mezardır. Zonguldak – Devrek Yolu üzerinden taksi veya özel araç ile 20 dakikada gidilebilir. Yol boyunca tabelaları takip ederek kolayca yol bulunabilir.

Mezarın sahibi bilinmemektedir. Eski zamanlardaki bir beye ait olduğu tahmin edilmektedir. Kime ait olduğuna dair bir belge, yazı veya kanıt bulunmamıştır. Anıt, molozlar ve büyük taşlar kullanılarak yapılmıştır ve üzerinde bir çatı bulunmuştur. Küp benzeri bir şekilde inşa edilmiştir ve içerisinde herhangi bir eşya bulunmamıştır. Tarihi mezarlara özel ilgisi olan turistlerin sürekli ziyaret etmekte olduğu bir yapıdır. Tarihi anıtlara merakı olan yerli ve yabancı turistlerin gezi listelerine ekleyebilecekleri bir yapıdır. Yapı her mevsim ziyaretçi kabul etmektedir. Yaz aylarında bu anıta ulaşım daha kolaydır. Yaz aylarında bölgeye daha fazla turist geldiği için, ziyaretçileri de daha fazladır.

Girişte bir kısıtlama yoktur ve ziyaret etmek ücretsizdir.

Gavur Ambarı

Devrek ilçesinin Ada Tepe Köyünde bulunan ve adına Gavur Ambarı denilen bir yapıdır. Devrek merkezinden 25 kilometre uzaklığındadır ve taksi ya da özel araç ile yaklaşık 30 dakikada gidilebilir. Yol boyunca bulunan tabelalar takip edilirse kolayca ulaşılabilir.

Bu yapıda, ev büyüklüğünde bir kaya bulunur. Bu kayanın içerisinin üst tarafında geniş, dikdörtgen şeklinde bir bölüm vardır. Ortasında fırın benzeri ve bir insan boyutunda oyulmuş bir odası mevcuttur. Bu odaya bir taş merdiven sayesinde ulaşılabilmektedir. Bu bilgilerden ve yapılan araştırmalardan yola çıkılarak buranın bir gözetleme kulesi olduğu sonucuna varılmıştır. Yapı keşfedildikten sonra yapılan arkeolojik çalışmalarda birçok mezar bulunmuştur. Yapının yakınında bir çeşme bulunmaktadır. Bu çeşme ilk olarak ağaç oluktan yapılmıştır ve daha sonra betonlaştırılmıştır. Çeşmenin suyu yazın soğuk, kışın sıcak akmaktadır. Su kaynağının yakınlarda ise değirmen kalıntıları bulunmuştur ve gün geçtikçe izleri silinmiştir.

Bu tip tarihi ve mimari yapıları seven birçok turist, sene boyunca burayı ziyaret etmektedir.

Yaz kış misafir kabul eden bir yapıdır.

Girişte herhangi bir kısıtlama veya ücret bulunmamaktadır.

Çam Ağacı

Bölgeye ait meşhur bir ağaçtır. Bu alan ilçenin batısında, Sabunlar Köyünde bulunmaktadır. Devrek merkezinden 10 kilometre uzaklığındadır. Taksi, özel araç veya merkezden yola çıkan köy otobüsleri ile yaklaşık 15 dakikada ulaşım sağlanabilir.

Sabunlar köyünde ki Mendeler Deresinin karşısında bulunan bu ağaç, tam 75 yıldır hiçbir değişime uğramamıştır. Büyük bir kayanın içerisinden yetişmiş ve büyümüş olan bu ağaç, uzun süredir herhangi bir büyüme veya değişim göstermemiştir. Bölgenin en önemli doğal güzelliklerinden bir tanesidir. Yıl boyunca, özellikle yaz aylarında, birçok turist bu ağacı ziyaret etmeye gelmektedir.

Etrafında araç park etmek için geniş alanlar bulunur. Giriş ücreti veya herhangi bir giriş kısıtlaması bulunmamaktadır.

Yağmurca Kayalıkları (Kurdeşe Kayalıkları)

Bu kayalıklar, ilçe merkezinden 18 kilometre uzaklıktaki Yağmurca Köyündedir. Özel araç veya taksi ile Devrek – Eğerci Yolu üzerinden 20 – 25 dakikada ulaşım sağlanabilir. Yol boyunca tabela bulunduğu için rahat bir şekilde yol bulunabilir.

Yağmurca Kayalıklarının diğer adı “Kurdeşe Kayalıkları” diye geçmektedir. Bu kayalıklar, ilçenin doğusunda batısına doğru uzanmaktadır ve birer duvar şeklindedirler. Duvar biçimindeki görüntüsü nedeniyle bir kanyona benzetilmektedir. Kanyona benzeyen görüntüsü çok ilgi çekmektedir ve bu sebeple birçok turist burayı ziyaret etmektedir. Çok geniş ve bir o kadarda temiz bir ormanlık alanı vardır. Burada, bol temiz hava içinde güzel bir piknik yapılabilir.

Halka açıktır ve giriş ücreti bulunmamaktadır.

Bostandüzü Mesire Alanı

Devrek merkezinden 16 kilometre uzakta bulunan bu alana 30 dakikalık bir süre ile ulaşılabilir. Özel araç, taksi veya bölgedeki minibüsler ile ulaşım sağlanabilir. Özel araç ile gitmeyi tercih edenler, yol boyunca dikili olan tabelalardan yolu kolayca bulabilirler.

Yaz kış serin olmasıyla ve temiz havasıyla ünlü bir alandır. Serin olması nedeniyle yaz aylarında daha çok tercih edilmektedir. 4 hektar kadar geniş bir alana sahiptir ve içerisinde çok berrak bir nehir bulundurur. Piknik yapmak için birçok yer mevcuttur. Bunun yanı sıra kafe ve restoran gibi çeşitli yeme içme mekanları mevcuttur. Ayrıca trekking, bisiklet turları, karavanlı ve çadırlı kamp gibi doğada yapılacak birçok faaliyete uygundur. Yıl boyunca kampçıların ve turistlerin ziyaret ettiği bir mekandır.         

Geniş alanı sayesinde araçların park sorunu yoktur. Giriş ücreti veya giriş kısıtlaması bulunmaz.

 Madencioğlu Şelalesi

İlçe merkezinden yaklaşık olarak 15 kilometre uzaklıktadır. Özel araçla, otobüs ile veya taksi tutarak 20 dakikada gidilebilir. Günümüze kadar doğallığını korumuş olan bu şelale, ilçenin batısında bulunur.

Çok geniş bir alana sahiptir ve bu sebeple piknik sevenlerin göz bebeği olmuştur. Bolca temiz havaya ve geniş yürüyüş alanlarına sahiptir. Bu nedenle doğada spor yapmak isteyenlerin sıkça ziyaret ettiği bir mekân olmuştur. Yürüyüşçüler ve bisikletçiler yıl boyunca buraya gelmektedirler. Serin bir mekandır ve bu yüzden yaz aylarında daha fazla ziyaretçi ağırlamaktadır. Yıllardır bozulmadan duran bir şelale olması nedeniyle doğa ile ilgilenen birçok turist yıl boyunca, özellikle sıcak havalarda, buraya gelmektedir. Ayrıca kampçılarda her yaz buraya gelerek temiz hava ve doğallığın içinde kamp yapmaktadırlar.

Araç park etmek için birçok alana sahiptir ve park ücreti yoktur. Girişte ise bir kısıtlama yapılmamakta ve ücret alınmamaktadır.           

Devrek’te Günübirlik Gidilebilecek Yerler

Devrek ilçesi, doğal ve tarihi güzellikleri ile Zonguldak’ın ilgi çeken bir ilçesidir. Bu güzellikleri görmek için bölgeye birçok turist gelmektedir. Devrek ilçesi içerisinde ki yapıları gezip gördükten sonra, ilçe çevresinde ki görülmeye değer yerlere de gidilebilir. İlçe çevresinde bulunan ve oldukça ziyaretçi çeken bu yerlere günübirlik geziler düzenleyerek giden birçok turist vardır.

Devrek ilçesine 18 kilometre uzaklığında ki Gökçebey Çanakçılar Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, Zonguldak merkezinde bulunan Varagel Tüneli, Bolu ilinin merkezindeki Yedigöller Milli Parkı ve müze severlerin gidebileceği Zonguldak Maden Müzesi.

Gökçebey Çanakçılar Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde bulunan bu park, Devrek merkezine 18 kilometre uzaklıktadır ve D750 yolu üzerinden 20 dakikada gidilebilir.

 Çanakçılar Seramik Fabrikası içerisinde bulunan bir hayvanat bahçesidir. İçerisinde yaklaşık 100 farklı türden 1.000 canlı bulundurmaktadır. Fabrikanın bahçesinden 45 dönümlük alan kaplayan bu hayvanat bahçesi, yılda yaklaşık 40 bin ziyaretçi ağırlamaktadır. Burada eğitimli hayvan bakım uzmanları çalışmaktadır. Çevrede zarar görmüş, hastalanmış veya yaralanmış bir hayvan bulunduğunda burada tedavi edilerek doğaya geri bırakılmaktadır. Fabrikanın hayvan sever sahipleri tarafından kurulmuş olan bu hayvanat bahçesi gören herkesin ilgisini çekmektedir.

Hayvanat bahçesini ziyaret edip gezmek ücretsizdir.  

Varagel Tüneli

Devrek’e 58 kilometre kadar uzak olan bu tünele özel araç ile yaklaşık 1 saatte gidilebilmektedir. D750 yolu üzerinden tabelaları takip ederek kolayca ulaşım sağlanabilir.

Karadeniz kıyısında dağın oyulması sonucunda elde edilmiş bir tüneldir. Yaklaşık olarak 75 sene önce yapılmış bir tüneldir. Deniz kenarında bulunduğu için karstik bir özelliğe sahiptir. İlk olarak endüstriyel amaç ile yapılmış olan tünel, taşımacılıkta kullanılmıştır. Burada uzun bir yürüyüş yapabilirsiniz ve temiz deniz havasını soluyabilirsiniz. Tünel yakınında yeme – içme mekanları ve hediyelik eşya dükkanları bulunur. Bölgenin meşhur bastonlarından satın alabilir veya bir restoranda taze balık yiyebilirsiniz. Buraya yaz aylarında gelmeyi tercih ederseniz tüneli dolaştıktan sonra plajda güneşlenebilir ve dinlenebilirsiniz. Yaz kış ziyarete açık bir yerdir. Plaj yakınında bulunduğu için yaz aylarında daha fazla turist ziyaret etmektedir. 

Girişte yaş kısıtlaması veya giriş ücreti yoktur.

Yedigöller Milli Parkı

Bu park Bolu il merkezinde bulunur. Devrek merkezine 56 kilometre uzaklığında ki bu parka özel araç ile Devrek – Eğerci Yolu üzerinden yaklaşık 1 saat 30 dakikada ulaşım sağlanabilir.

İçerisinde yedi tane göl, rengarenk ve çeşit çeşit bitkiler, patikalar, küçük şelaleler ve kaplıcalar bulunan büyük bir alandır. Yılın her mevsimi gelinebilecek bir yerdir. Her mevsim farklı bir doğal güzelliğe şahit olunabilir. Bu sebeple doğa sever birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini kazanmıştır. Göllerinde alabalıklar ve çevresinde geyik, karaca, ayı, domuz, kurt, sincap ve tilki gibi birçok hayvan barındırmaktadır. Yaban hayatı gözlemleyenler, temiz hava ve yeşillik isteyenler, doğanın içinde olmak isteyenler için yaratılmış bir yerdir. Ayrıca kampçılar, piknik yapmak isteyenler, olta ile balık tutacaklar ve doğa içinde spor yapmak isteyenlerin sıkça ziyaret ettiği bir yerdir. İçerisinde günlük konaklama imkanları da mevcuttur.

Giriş ücretleri; kişi 7 TL, engelli, çocuk veya benzeri indirim alanlar 3,5 TL, bisiklet ile giriş 7 TL, motosiklet veya ATV 14 TL, otomobil veya kamyonet 21 TL, minibüs 63 TL, midibüs 112 TL, otobüs 189 TL şeklinde değişmektedir.

Eğer burada konaklamak isterseniz günlük fiyatlar şu şekildedir; 1 ünite çadır 40 TL, 1 ünite karavan 45 TL, tek kişilik misafirhane 115 TL, 3 kişilik kır evi 385 TL, 4 kişilik kır evi 465 TL, 5 kişilik kır evi 540 TL, 6 yataklı kır evi ise 605 TL’dir.

Zonguldak Maden Müzesi

Zonguldak merkezinde bulunan bu müze, Devrek’ten yaklaşık 53 kilometre uzaklıktadır. Özel aracını ile 1 saatten az bir sürede ulaşılabilir.

Bu müze bir kömür madenine benzetilmiştir. 3 katlı müzenin girişi bir tünele benzer ve içerisinde maden işçilerinin maketleri, kömür maketleri, vagonlar ve maden ile ilgili birçok ürün bulunur. Müzenin içerisinde bir tanıtım salonu bulunmaktadır ve burada 10 dakikalık bir tanıtım sergilenir. Zonguldak madenleri ve kömür hakkında bir bilgilendirme yapıldıktan sonra ziyaretçiler müzeyi gezmeye devam edebilirler. Müzelere ilgisi olan birçok turistin dikkatini çeken bu mekan yaz kış misafir kabul etmektedir ve yıl boyunca oldukça fazla ziyaretçi ağırlamaktadır. 

Girişte herhangi bir yaş kısıtlama yoktur ve giriş ücreti alınmaz.
İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.