Burdur'da Mutlaka Gezmeniz Gereken Yerler
Burdur ülkemizin ve Akdeniz bölgesinin en turistik yerlerinden bir tanesidir. Eşsiz doğasıyla, tarihi yapısıyla, kültürel dokusuyla ve farklı atmosferi ile her yıl yurt içinden ve yurt dışından binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır. Burdur'un bünyesinde bulunan birçok tarihi ve doğal alanlar mevcuttur. Bunların her biri görülmeye değer yapılardır. Burdur'a geldiğinizde gezip görebileceğiniz birçok yer vardır ve gerek kültürel gerek etnik anlamda bir Akdeniz turuna çıktığınızda mutlaka durmanız gereken duraklardan bir tanesidir. Burdur'da gezmeniz, görmeniz araştırmanız ve öğrenmeniz için gidebileceğiniz bu yerler ulaşım açısından da oldukça kolaylık sağlamaktadır. Burdur içerisinde yaptığınız seyahatlerde sizler de bu gezintilere katılabilirsiniz.
Burdur gezinizi daha da anlamlandıracak olan bu alanlar şunlardır:Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi, Akçaköy Lavanta Deresi, Burdur Saat Kulesi, Mısırlılar Evi, Arkeoloji Müzesi, Doğa Tarihi Müzesi ve Kuş Cenneti.
Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi
Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi, Burdur'un merkezinde bulunan bir tesistir. Burdur'un meydanına yarım saat uzaklıkta bir mevkide bulunmaktadır. Gazi Caddesi'nden sonra bulvar çıkışına yöneldiğinizde rahatlıkla bulabileceğiniz bir alandır.
Burdur Gölü manzarası ve geniş alanları ile hem Burdur yerlilerinin hem de yurt içinden ya da yurt dışından gelen ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir. Yabani hayvanların rehabilite edildiği bir merkezdir. Ziyarete açık bir alandır. Yaralı hayvanları da koruma altına almaktadır. Buraya gelip Burdur'un eşsiz manzarası eşliğinde geziler yapabilirsiniz. Aynı zamanda yabani hayvanların nasıl rehabilite edildiğini de gözlemleyebilirsiniz. Burdur'a geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken noktalardan bir tanesidir. Türkiye'de bulunan özel tesisler arasında yer almaktadır. Ayrıca geziniz boyunca tesis içerisinde ahşap eserleri de görebilirsiniz.
Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi, her dönem ve her mevsim ziyarete açıktır. Her sabah saat 9.00'da açılan merkez; Pazartesi, Salı, Perşembe, Cumartesi ve de Pazar akşamları saat 20.00'de kapanır, Çarşamba ve Cuma akşamları ise akşam saat 19.30'da kapanmaktadır.
Girişlerde herhangi bir yaş kısıtlaması söz konusu değildir. Çocuklar için uygun bir alandır. Aynı zamanda tekerlekli sandalye için girişleri de mevcuttur.
Girişlerde bir ücret ödenmemektedir. Ancak tesis içinde verilen hizmetler kapsamında hepsi için ayrı bir fiyatlandırma söz konusu olabilir.
Akçaköy Lavanta Deresi
Akçaköy Lavanta Deresi, Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunmaktadır. Kent içi hizmet veren otobüslerle, taksilerle ya da şahsi araçlarınızla kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Akçaköy Lavanta Deresi, Burdur'un Meydanı'na 55 kilometre uzaklıktadır ve 40 dakika civarında bir mesafede bulunmaktadır. D330 karayolu ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Ters bir güzergahta olmasına rağmen doğa tutkunları için muhteşem bir ortam yaratan Akçaköy Lavanta Deresi, lavantaların eşsiz güzelliği ile birlikte süslenen bir alandır. Genellikle düğün dış çekimleri, klip çekimleri ve diğer gezintiler için uygun bir alandır. Burdur'a geldiğinizde bu muhteşem doğa olayını mutlaka görmelisiniz.
Akçaköy Lavanta Deresi, tamamen halka açık bir alan olduğu için istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz. Ancak tam olarak lavantaları gözlemlemek istiyorsanız Temmuz ayında gelmeniz gerekecektir. Lavanta deresini haftanın her günü sabah 9.00'dan akşam 20.30'a kadar ziyaret edebilirsiniz. Girişlerde herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
Türkiye'nin en büyük lavanta bahçesi olan Akçaköy Lavanta Deresi'ne girişlerde ücret talep edilmemektedir.
Saat Kulesi
Saat Kulesi, her ilimizde olduğu gibi Burdur'da da Merkez ilçesinde bulunmaktadır. Saat Kulesi'ne taksiyle kent içi hizmet veren otobüs ya da dolmuşlarla, yürüyerek ve şahsi aracınızla kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Burdur'un merkezinden Saat Kulesi'ne 500 metre mesafe bulunmaktadır ve 2 dakika içerisinde ulaşım sağlanmaktadır.
Saat Kulesi Burdur'un önemli sembollerinden bir tanesidir. Her ilimizde olduğu gibi Burdur'da da özenle hazırlanmış Saat Kulesi, tarihi ve kültürel değerleri ön plana çıkarmaktadır. Kule 1936 yılında inşa edilmiştir ve görsel açıdan da oldukça beğenilmektedir. Burdur'a geldiğinizde muhakkak görmeniz ve gezmeniz gereken bir eserdir. Kulenin içine girilebilmektedir. Kulenin altında bir işletme bulunmaktadır.
Saat Kulesi, 7 gün 24 saat boyunca hizmete açıktır. Her dönem ve her mevsim ziyaret edilebilmektedir. Burdur'a geldiğinizde Saat Kulesi'ni istediğiniz her an gezebilirsiniz. Ayrıca herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
Saat Kulesi girişlerinde ücret talep edilmemektedir. Ancak kulenin en altında bulunan işletmeden hizmet talep ettiğiniz takdirde ücret ödemeniz gerekecektir.
Mısırlılar Evi
Mısırlılar Evi, Burdur'un merkezinde yer almaktadır. Sakarya Mahallesi üzerinden gittiğinizde kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz bir mevkide bulunmaktadır. Eve şahsi aracınızla ve taksilerle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Şahsi aracınızla gittiğinizde yarım saatte ulaşım sağlayabileceğiniz bir yerdedir.
Burdur için tarihi açıdan büyük öneme sahip olan bu ev, 19. yüzyılda yapılmıştır. İki katlı bir yapıdır. Mekanın tarihi yapısı hiç bozulmamak ile birlikte aynı olduğu gibi korunmaktadır. Bu sebeple Burdur'a geldiğinizde mutlaka gezmeniz gereken önemli bir alandır. Üstelik evin içine girmek ve evin içerisini kullanmak tamamen serbesttir. Bahçesi de oldukça büyük ve geniştir.
Evi istediğimiz her zaman ziyaret edebilirsiniz. İçerisinde bir adet işletme bulunmaktadır. Burada kahvaltı edebilirsiniz. Mısırlılar Evi'ne girişlerde herhangi bir yaş kısıtlaması yoktur.
Mısırlılar Evi'nin girişi ve bahçesi ücretsizdir. Halka açık bir alandır. Ancak ev içinde bulunan işletmeden hizmet aldığınız takdirde ücret ödemeniz gerekmektedir.
Arkeoloji Müzesi
Arkeoloji Müzesi, Burdur'un merkezinde yer alan Konak Mahallesi'nde bulunmaktadır. Müzeye otobüslerle taksilerle ya da şahsi aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. Burdur Meydanı'ndan müzeye yarım saatte varış sağlayabilirsiniz.
Müzede Burdur'un antik kentlerinde ve höyüklerinde bulunan kalıntılar sergilenmektedir. Bu müze Türkiye'nin en iyi arkeoloji müzeleri arasında yer almaktadır. Birçok eser ilk günkü gibi korunmaktadır. Burdur'a geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken bir yerdir. Müzenin tekerlekli sandalyeler için uygun bir girişi bulunmaktadır.
Müzeye her dönemi her mevsim giriş sağlayabilirsiniz. Çocuklar için uygun bir alandır. Herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
Burdur'un Arkeoloji Müzesi'ne girişler için ücretler 5 lira ve 10 lira arasında değişmektedir.
Doğa Tarihi Müzesi
Burdur'da bulunan Doğa Tarihi Müzesi Burdur'un Zafer Mahallesi'nde yer almaktadır. Merkezde bulunmaktadır. Müzeye kent içi ulaşımı sağlayan dolmuşlar ve otobüsler ile ulaşım sağlayabileceğiniz gibi taksilerle ya da şahsi araçlarınızla da ulaşım sağlayabilirsiniz.
Doğa Tarihi Müzesi, hem doğal varlıkları hem de antik kentlerden çıkarılan eserleri sergileyen bir müzedir. Burdur'a gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden bir tanesidir. Eskiden bir kilise iken daha sonrasında müzeye dönüştürülmüştür ve eski hayvan kalıntılarını, eşyaları, doğal unsurları sergilemektedir. Müze içerisinde en dikkat çeken unsurlar ise fosillerdir.
Müzeye her dönem ve her mevsim giriş sağlayabilirsiniz. Herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır. Çocuklar için uygundur.
Müzeye girişler 5 lira ile 10 lira arasında değişiklik göstermektedir. Ancak müze kartı olanlara giriş ücretsizdir.
Kuş Cenneti
Kuş Cenneti, Burdur'un merkezinde yer almaktadır. Birbirinden farklı kuş türlerini görebileceğiniz kuş cennetine ulaşım için şahsi araçlarınızı ya da taksileri tercih edebilirsiniz.
Kuş Cenneti, Burdur Gölü çevresinde nesli tükenmekte olan ve nadir görülen kuşların yaşadığı doğal bir habitattır. Kuş Cenneti, Burdur'da mutlaka görmeniz gereken yerlerden bir tanesidir. Türkiye'nin en önemli varlıklarından olan Kuş Cenneti, birçok kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Daha önce hiç görmediğiniz ve dünyada nesli tükenmekte olan birçok kuşu Burdur'un Kuş Cenneti'nde görebilirsiniz.
Kuş Cenneti, her zaman ve her mevsim ziyarete açıktır. Burdur Gölü üzerinden Kuş Cenneti'ni ziyaret edebilirsiniz. Kuş Cenneti'ne girişlerde herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
Kuş Cenneti'ne girişler tamamen ücretsizdir.