Bozdoğan’ın Mutlaka Gezilmesi Gereken Tarihi Yerler
Madran Baba Dağları’nın yamaçlarında kurulan bir yerleşim yeri olan Bozdoğan, ülkemizin altı ay boyunca aralıksız güneş gören bir ilçedir. Asırlık ağaçlar ile bezenmiş harika ormanlar ile çevrelenmiş olan Bozdoğan, Madran Dağı’ndan doğal olarak çıkan Madran suyu ile ün kazanmıştır. Madran suyu, hiçbir işlem görmeden içilebilecek kalitede ve temizlikte bir sudur.
Bozdoğan kelimesinin anlamı ateşli silahlar icat edilmeden kullanılan bir silah anlamındadır. Bu silahları eski askerler kullanmaktaydı. Oğuz boyları içerisinde Bozdoğan’lılar isminde bir boy da yer almaktaydı. Bozdoğan’lıların özellikleri arasında yerleştikleri bölgelere isimlerini vermeleri de vardır.
Aydın ile merkezi ile Bozdoğan ilçe merkezi arasında yaklaşık olarak 67 km mesafe bulunmaktadır. İlçe antik kentleri, tarihi ve kültürel yapıları ile ön plana çıkmaktadır. Bozdoğan’da bulunan Piginda – Bargasa Antik Kenti, ilçenin en eski yapılarından bir tanesidir.
Yüzlerce yıldır tarihin izlerini günümüze kadar taşıyan Bozdoğan kesinlikle keşfedilmesi gereken bir yerdir. İlçe sınırları içerisinde pek çok tarihi ve kültürel yapılar yer almaktadır.
Piginda – Bargasa Antik Kenti
Bozdoğan ilçesi, Çamlıdere Mahallesi’nin 7 kilometre kuzeyinde yer alan Piginda – Bargasa Antik Kenti, milattan önce 300’lü senelere aittir. Bölge halkının Piginda adı verdiği fakat adının büyük bir olasılıkla Bargasa olduğu tahmin edilen antik kent, eski bir Karia yerleşimidir.
Büyük Menderes Nehri’nden ayrılan kollardan bir tanesi olan Akçay’a hâkim bir tepede inşa edilmiştir. İlk kazı ve araştırma çalışmalarının 1900’lü yılların başında Piginda – Bargasa Antik Kenti’nde yapılmıştır. 2012 senesinde ise Aydın Müzesi arkeologları tarafından bir araştırma başlatılmıştır.
Antik kent içerisinde üç adet akropol yer almaktadır. Merkez akropol olduğu tahmin edilen tepede bazı eski yapılara ait kalıntılar bulunmaktadır. Helenistik Çağa ait olan surlar kenti etrafını çevrelemektedir. Büyük bir kısmının yıkık durumda olduğu surlar, tipik Karia mimari özelliklerini taşımaktadır. Surlar dışarıdan gelecek saldırılara dayanım göstermesi için 1 metre kalınlığında inşa edilmiştir.
Keşfedilecek pek çok noktası ile turistleri vazgeçilmez adresi olan Bozdoğan için planladığınız tatilinizde konaklama yapacağınız otele henüz karar vermediyseniz Bozdoğan Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Körteke Kalesi
Bozdoğan, Körteke Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Körteke Kalesi, ilçe merkezine yaklaşık olarak 41 km uzaklıktadır. Aracınızı yol kenarına park ettikten sonra kısa bir yürüyüş sonrası kaleye varabilirsiniz. Yüksek bir tepe üzerine inşa edilen Kale, İç Karya’nın leleg cinsi tepe kentlerinden bir tanesidir. Tahminlere göre bu kent XYATİS kentidir.
Kalenin dış sur ve duvarlarında farklı zamanlara ait izlerin yer almasından dolayı farklı çağlarda çeşitli egemenlikler altına girdiği düşünülmektedir. Bölgeye hakim bir tepe üzerine inşa edilen Körteke Kalesi’nin, doğu ve batı kısımlarında birer adet kule ve birer sarnıç yer almaktadır. Milattan önce 5. yüzyıla ait olduğu düşünülen Körteke Kalesi, üç kuleye sahip olan kalın surlar ile koruma altına alınmıştır.
Örtülü Köyü Sarnıcı
Bozdoğan ilçe merkezine yaklaşık 30 km uzaklıkta yer alan Örtülü Köyü Sarnıcı, Örtülü Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Kireç malzeme ve kırma taşlar ile yapılan sarnıç, yuvarlak bir plana sahiptir. Giriş kapısı ise kuzeye bakmaktadır. Örtülü Köyü Sarnıcı’nın giriş kapısında yer alan sövelerin yapımında mermer ve taş malzemeler kullanılmış, lento cinsi taşların oyulması sonucu kapı mermeri inşa edilmiştir.
Örtülü Köyü Sarnıcı’nın kitabesinde yazılanlara göre, bu yapı 1923 senesinde Hacı Veli Oğlu, Hacı Halil tarafından inşa edilmiştir. Kadınyurt Sarnıcı olarak da adlandırılan sarnıç, bölgenin en eski yapıları arasında yer almaktadır.
Bozdoğan ilçe merkezinden hareket eden minibüsler ile Örtülü Köyü’ne gidebilirsiniz. Örtülü Köyü Sarnıcı’nı görebilmeniz için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.
Bozdoğan Çarşı Hamamı
Bozdoğan ilçe merkezinde bulunan Çarşı Hamamı, belediye binasına 500 metre uzaklıkta yer almaktadır. Günümüzde depo olarak kullanılan Hamam’ın, uzun ince bir koridoru, sokağa bakan iki adet penceresi vardır.
Hamam içerisinde geçişlerin kolay olması için Türk Üçgeni yöntemi kullanılarak inşa edilmiştir. Çarşı Hamamı’nın soğukluk kısmı kubbe ile kapatılmıştır. Soğukluk kısmına girişte yuvarlak bir kapı ve aydınlatma delikleri bulunmaktadır.
Bozdoğan’da tatilinizi planlamak için Bozdoğan Otelleri sayfamızı inceleyebilir, kendinize en uygun oteli seçerek hemen rezervasyonunuzu oluşturabilirsiniz.
Meryem Olukbaşı Türbesi
Bozdoğan, Olukbaşı Mevkii’nde yer alan Meryem Olukbaşı Türbesi, ilçe merkezine yaklaşık 20 km uzaklıktadır. Türbeye gidebilmek için Bozdoğan, Dümen, Çamlıdere ve Haydere güzergâhını kullanmanız yeterlidir.
Genellikle çocuğu olmayan, anne ve baba olmak isteyen hem yerli hem de yabancı pek çok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Sadece çocuğu sahibi olmak isteyenler değil, asker adayları ve ailevi problemleri olan insanlarda iyi dileklerde bulunmak için bu türbeye gelmektedirler.
Meryem Olukbaşı Türbesi, sol göğsünden vurularak şehit olan Meryem isminde bir kadının adını taşımaktadır. Türbeye ve çevresine isteyerek yada istemeyerek zarar veren kişiler, o gece rüyalarında türbede yatan kişileri gördüklerini ve kendileri uyardıklarını belirtmektedirler.
Tatilinizi Aydın’ın en güzel ilçelerinden Bozdoğan’da planlamak ve konaklama seçeneklerine göz atmak için Aydın Bozdoğan Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.