Belen Gezilecek Yerler
Hatay’ın önemli ilçelerinden biri olan Belen, yılın her döneminde pek çok farklı ziyaretçiyi ağırlama devam etmektedir. Hatay il merkezine yaklaşık olarak 50 kilometre mesafede yer alan Belen ilçesine kalkan pek çok otobüs ve minibüs seçeneği ile birlikte gidilebilmektedir. Bu mesafeyi gidip ilçeye giriş yaptıktan sonra yüzlerce yılı yansıtan tarihi yapıları ve eşsiz doğal güzellikleri keşfedebilirsiniz. İlçe merkezine son derece yakın mesafelerde bulunan bu yerleri gezmek, unutulmaz anlar yaşamanıza sebep olacaktır.
Belen ilçesinin en önemli yapılarından biri, çoğumuzun da bildiği üzere Belen Geçidi’dir. Amanos Dağları üzerinde bulunan ve 650 metre yükseklikte yer alan Belen Geçidi, ilçenin en çok sevilen yapılarından biridir. Amanos Dağları’nın doğal güzelliği ve Belen Geçidi’nin önemi, sizlere burayı ziyaret etmek için farklı sebepler sunmaktadır. Belen ilçesi içerisinde yer alan kiliseler, tarihi yapılar ve diğer doğal güzellikler de görmek isteyebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.
Bakras Kalesi
İlçe merkezine 7 – 8 kilometre mesafede yer alan Bakras Köyü’nde bulunan Bakras Kalesi, mutlaka görmek isteyebileceğiniz tarihi yapılar arasındadır. Bu kaleyi ziyaret etmek için Bakras Köyü’ne giden tüm otobüs ve minibüslere binebilir, özel taksi tercihinde de bulunabilirsiniz.
Çok yüksek bir yerde konumlanan ve 2 yanında da yemyeşil vadiler yer alan Bakras Kalesi, bu özelliğinden dolayı tarihi açıdan olduğu kadar doğal güzellikler açısından da önemlidir. Ammuri Kralı Dakianus’un yaptırdığı düşünülen bu yapı farklı bir rivayete de sahiptir. Bu rivayete göre kral Dakianus ile eşi, gezintiye çıkmışken kaleden düşüp ölmüşlerdir.
Günümüze son derece tahrip olmuş ve zarar görmüş bir şekilde ulaşabilmiş olan bu yapı, ilçeyi ziyarete gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir.
Hatay Şehitler Anıtı
1914 yılında yaptırılan yapılardan biri olan Hatay Şehitler Anıtı, ilçenin merkezinde bulunmaktadır. Bu anıtı görmek ve ziyaret etmek için ilçe merkezindeyken yürüyerek dahi ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
1. Dünya savaşı yıllarında, 1914 yılında Fırka Komutanı Yarbay Musa Kazım Bey tarafından yaptırılmış olan bu anıtın önemli bir hikâyesi bulunmaktadır. Hikâyeye göre 1. Dünya savaşı yıllarında askerlerimiz arasında bir bulaşıcı hastalık yayılır. Komutanlar durumu Almanya’ya bildirirler ve pek çok serum gelir. Bir Ermeni doktor tüm serumları askerlere verir ve 1500 askerimiz burada şehit olur. Bu durumun serumdan ve doktordan kaynaklandığı düşünülse de ispatlanamaz ve bir iddiadan öteye gidemez. Ardından bu doktorun zehirli bir iğne ile birlikte görevi sonlandığında intihar ettiği bilinmektedir.
Gazi Abdurrahmanpaşa Türbesi
İlçenin merkezi bir konumunda yer alan Gazi Abdurrahmanpaşa Türbesi, ilçede ziyaret edebileceğiniz tarihi yapılar arasındadır. Bu türbeyi gezmek için E – 91 karayoluna gitmeniz yeterli olacaktır.
İlçede yer alan metruk su değirmeninin yakınlarında bulunan bu türbede yatan Abdurrahman Gazi, Belen ilçesinde doğup büyümüştür. İlçe için pek çok hizmet veren ve uğraş gösteren Abdurrahman Gazi, halk tarafından da son derece önemli bir şahsiyettir. İlçeye gittiğinizde yöre halkı tarafından da sıklıkla ziyaret edilen Gazi Abdurrahmanpaşa Türbesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Ermeni Kilisesi
Belen ilçesinde yer alan önemli yapılardan biri olan Ermeni Kilisesi, ilçenin çarşı merkezinde bulunmaktadır. Bu kiliseyi ziyaret etmek için ilçenin çarşısına gitmeniz sizler için yeterli olacaktır.
Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmeyen bir kilise olan Ermeni Kilisesi, ilçe içerisinde yer alan tarihi yapılardan biridir. 19. yüzyılda ilçeye gelen Ermeniler tarafından inşa ettirildiği düşünülen bu yapıda yer alan Çan Kulesi, günümüze sorunsuz bir şekilde ulaşabilmiştir.
Hristiyanlar için son derece önemli bir yapı olan Ermeni Kilisesi, tahrip olmuş ve zarar görmüş olsa da önemini korumaya devam etmektedir. ,
İlçede yer alan nadir kilise örneklerinden biri olan Ermeni Kilisesi, merkezi bir konumda bulunduğundan ziyaret etmesi ve görmesi de son derece kolaydır.
Belen’de Günübirlik Gezilecek Yerler
Belen ilçesi, Hatay’ın tüm büyük ilçeleri ile komşuluğu bulunan bir bölgedir. Bu özelliği sayesinde diğer ilçelerde de yer alan ve Belen’e birkaç kilometre uzaklıkta yer alan yerlere de günübirlik geziler düzenleyebilirsiniz. İlçe içerisindeki yer alan otobüs ve minibüs seferleri ile veya özel taksi ile çevre illere de geçebilmek mümkündür.
Meryem Ana Havuzu
Meryem Ana Havuzu, Belen’in komşu ilçelerinden biri olan Arsuz’da Susuz Tepe mevkiinde bulunmaktadır. Belen’e 52 kilometre mesafede bulunan bu yeri görmek için ilçede bulunan ulaşım seçenekleri ile birlikte Arsuz’a seyahat etmeniz yeterli olacaktır.
Hristiyan âlemi için son derece önemli bir yer alan Meryem Ana Havuzu, adından da anlaşılacağı üzere Meryem Ana’nın girdiğine inanılan bir göldür. Kudüs – Efes Antik Kenti yolculuğunda bu gölde Meryem Ana’nın dinlenip yıkandığına inanılmaktadır. Gölün bir tarafından sıcak su akarken diğer tarafından ise soğuk su akmaktadır.
Harbiye Şelalesi
Hatay’ın metropol ilçelerinden biri olan Antakya’da bulunan Harbiye Şelalesi, günübirlik olarak Belen’den gidebileceğiniz bir noktada yer almaktadır. Çağlayanlar Bölgesi’nde bulunan bu şelale, Belen’e 66 kilometrelik bir mesafede bulunmaktadır. İlçeden Antakya’ya giden tüm araçlar ile birlikte şelaleye gidebilmek mümkündür.
Diğer ismi Daphne yani Defne olan bu şelale, hem Antakya’nın hem de Hatay’ın en önemli yerlerinden biridir. Helenistik ve Roma döneminde zengin ve varlıklı kesimin köşklerinin ve tapınaklarının yer aldığı bu şelale, bugünlerde mükemmel manzarası ve tertemiz suyu ile birlikte görenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Bir doğal güzellik olduğu kadar tarihi açıdan da önemli bir yapı olan Harbiye Şelalesi, eski zamanlara ait yapılara da sahiptir. 3 farklı su kemerinin yer aldığı bir bölgede bulunan bu şelale, Belen ziyaretinizde günübirlik olarak gidebileceğiniz en güzel yerlerden biridir. Temiz hava almak ve şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isterseniz, ilçe halkı gibi sizler de Harbiye Şelalesi’ne gidebilirsiniz.