Ankara Seyahatinde Görülmesi Gereken Tarihi ve Turistik Yerler


Ankara Seyahatinde Görülmesi Gereken Tarihi ve Turistik Yerler

Ankara, dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Türkiye’nin ise başkenti ve aynı zamanda kültür merkezidir. Şehrin sokaklarında yürürken, tarihini ve kültürünü temsil eden çok sayıda tarihi ve turistik yer görülebilir.

Ankara, bazen Türkiye turizminde seyahat programlarından uzak kalsa da, aslında ziyaretçilerin düşündüğünden daha fazlasını sunmaktadır. Ankara’ya yapılacak bir seyahatin başlıca nedenlerinden biri, Türkiye tarihinin zenginliğini keşfetmektir.

Burada, hem ülke genelinde en iyi müzelerden bazıları hem de Anıtkabir bulunmaktadır. Ayrıca, şehrin kale bölgesi de Ankara tarihine bir bakış atmak için iyidir.

Stratejik ve merkezi konumu ile Ankara, Anadolu’yu keşfetmeye başlamak için ideal bir destinasyondur. Burada görülmesi gereken tarihi ve turistik yerler arasında; Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Anıtkabir, Kale Mahallesi, Ankara Kalesi, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Roma Hamamı, Hacı Bayram-ı Veli Cami, Hamamönü, Gordion Antik Kenti, Alaaddin Cami, Rahmi M. Koç Müzesi Ankara ve Augustus Tapınağı yer almaktadır.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Altındağ mevkiinde bulunan Anadolu Medeniyetleri müzesi, şehir merkezine 4 km uzaklıktadır. Ulaşım, Atatürk Bulvarı üzerinden sağlanır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için Kızılay -Batıkent Metrosu ile Ulus durağında inilmesi gerekmektedir.

1921 yılında açılan müze, Ankara seyahatinde mutlaka gezilmesi gereken tarihi yerlere eklenmelidir. Burası, Anadolu’da insanlık tarihinin anlaşılabilmesi için ülke genelindeki en önemli yerlerden biridir.

Ünlü bereket tanrıçası ve dünyanın ilk şehir haritası gibi eserler de dahil olmak üzere, pek çok önemli tarihi eser bu müzede sergilenmektedir. Müzenin bir bölümünde, Hititliler ve Urartulara ait bir salon da bulunmaktadır.

Mısırlılar, Babiller, Hititliler de dahil olmak üzere farklı medeniyetlerin kabartmalarının da sergilendiği Anadolu Medeniyetleri Müzesi, her yıl Ankara ve şehir dışından gelen yüzbinlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Müze, hafta sonları hariç 10:00 ile 16:00 saatleri arasında açıktır. Ziyaret ücreti kişi başı 45 TL’dir.

Ankara’nın tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Ankara Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Anıtkabir

Şehir merkezinde Çankaya ilçesinde bulunan Anıtkabir’e ulaşım Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 305, 145, 154, 183 ve 186 no’lu otobüs hatları kullanılabilir.

Başkentin en çok ziyaretçi alan turistik cazibe merkezi olan Anıtkabir, aynı zamanda ülke genelinde en önemli tarihi yerdir. Çankaya’da bir tepenin üzerinde bulunan Anıtkabir, anıt mezar alanının yanı sıra, büyük bir müze kompleksine de ev sahipliği yapmaktadır.

Kurtuluş Savaşı sergileri ve Atatürk’ün hayatına odaklanan sergi odaları da burada bulunmaktadır. Anıt mezarın dışında ise, etrafı çevreleyen Ankara’nın etkileyici manzarası da sunulmaktadır.

Anıtkabir, haftanın her günü ziyarete açıktır ve giriş ücretsizdir.

Kale Mahallesi

Altındağ ilçesinde bulunan Kale Mahallesi, şehir merkezine 4 km uzaklıktadır ve ulaşım Atatürk Bulvarı ile sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için Kızılay Batıkent metrosu ile Ulus durağında inilmesi gerekmektedir.

Kale Mahallesi’nin sokaklarında dolaşmak, Ankara’da tarihi bir gezi için yapılabilecek en etkileyici şeylerden biridir. Bizans Dönemi’nden kalma olan bu mahalle, yükselen surları ile hala gösterişli bir görünüme sahiptir.

Arnavut kaldırımlı sokakları, Osmanlı Dönemi’nden kalma eski ahşap evleri, Sark Kulesi, mazgallı surları ve Ankara manzaraları sunan kulesi de oldukça etkileyicidir. Kulenin olduğu yerden aşağı doğru inerken, çeşitli antika dükkanları ve kafeler de bulmak mümkündür. Kale Mahallesi, Ankara’da hediyelik eşya alışverişi yapmak için de idealdir.

Kale Mahallesi’ne gelindiğinde, şehrin tarihi camilerinden biri olan Aslanhane Cami de hem çini mihrabı hem de ahşap mescidi ile görülmeye değerdir.

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Altındağ ilçesinde bulunan Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, şehir merkezine 5 km uzaklıktadır Araba ile ulaşım Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinden sağlanır. 112, 185-7 ve 286 no’lu otobüsler ile de ulaşım sağlanabilir.

Klasik Dönem’e odaklanan zengin bir koleksiyona sahip olan Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, modern hikaye anlatımlarının yapıldığı sergileri ve özel koleksiyonları, Antik Roma ve Yunan dönemlerinde yaşamı daha yakından gözlemlemek için idealdir.

Müzede, kalıcı koleksiyonların yanı sıra, Türk kültürünü farklı açılardan yansıtan çeşitli dönemsel sergiler ve bazı akşamlarda klasik müzik konseri gibi etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Haftanın diğer günlerinde 10:00- 17:00 saatleri arasında 12 TL ödeyerek ziyaret edilebilir.

Roma Hamamı

Altındağ ilçesinde bulunan Roma Hamamı, şehir merkezine 4 km uzaklıktadır. Ulaşım, Atatürk Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için 203, 253, 261 ve 263 no’lu otobüs hatları kullanılabilir.

Tunç Çağı’ndan bu yana yerleşimin olduğu Ankara şehri, özellikle Antik Roma döneminde önem kazanmış ve Roma’nın bir eyaletinin başkenti olmuştur. Bu antik şehirden kalan kalıntılar ise, günümüzde Roma Hamamı olarak bilinen ören yerinde bulunmaktadır.

Bir zamanlar etkileyici bir tapınak ve tapınak duvarlarının bulunduğu bu bölgedeki kalıntılar arasında tabletler, mini parçalar ve mezar taşları da olmak üzere Roma ve Bizans dönemlerine ait pek çok tarihi kalıntı görülebilir.

Bir açık hava müzesi olan Roma Hamamı, hafta sonları kapalıdır. Diğer günlerde 10:00- 16:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Giriş ücreti kişi başı 10 TL’dir.

Hacı Bayram-ı Veli Cami

Altındağ ilçesinde bulunan Hacı Bayram-ı Veli Cami, şehir merkezine 6 km uzaklıktadır. Araba ile ulaşım Atatürk Bulvarı üzerinden sağlanabilir. 112, 266, 286 ve 440 no’lu otobüsler kullanılarak da gidilebilir.

Bayramiye derviş kurucusu olan Hacı Bayram Veli anısına inşa edilen ve tarihi 1600’lü yıllara kadar uzanan Hacı Bayram-ı Veli Cami, Ankara’da önemli bir ibadet merkezidir. Caminin, hem iç hem de dış kısmı oldukça ilgi çekicidir.

Caminin çevresinde, Osmanlı döneminden kalma tarihi konaklar ve güzel bir şekilde düzenlenmiş bahçeleri de görülmeye değerdir. Caminin yakınlarında bulunan Roma Tapınağı da burada görülmesi gereken yerler arasındadır.

Hacı Bayram-ı Veli Cami, haftanın her günü ziyarete ve ibadete açıktır.

Hacı Bayram-ı Veli Cami’ye girişler ücretsizdir.

Hamamönü Mahallesi

Altındağ ilçesinde bulunan Hamamönü Mahallesi, şehir merkezine 4-5 km uzaklıktadır. Araba ile gitmek için, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı kullanılabilir. Toplu taşıma araçları ile ulaşım ise Ankaray ile sağlanabilmektedir.

Ankara’nın tarihi bir mahallesi olan Hamamönü; tarihi konakların süslediği etkileyici sokaklarında gezerken, kendinizi 19. yüzyıl Osmanlısında hissedeceğiniz bir yerdir. Geçtiğimiz yıllarda Altındağ Belediyesi tarafından restore edilen mahalle, Ankara turizmi için günümüzde oldukça önemli ve popüler bir konumdadır.

Yılın her mevsiminde yerli ve yabancı turistleri ağırlayan Hamamönü; sokaklarında fotoğraf çekmek, etrafı süsleyen kafelerinde öğle yemeği yemek ve bir fincan Türk kahvesi içmek için ziyaret edilebilir.

Gordion Antik Kenti

Polatlı ilçesinde bulunan Gordion Antik Kenti, şehir merkezine 90 km uzaklıktadır. Araba ile ulaşım Dumlupınar Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma araçları ile gitmek için Başkentray kullanılabilir.

Frigyalılar döneminde önemli bir başkent olan Gordion Antik Kenti, Ankara’da tarihi bir gezi için en iyi cazibe merkezlerinden biridir. Kral Midas’ın evinin bulunduğu ve Büyük İskender’in de bulunduğu yer olan bu antik kentte; Frig kralının mezarının bulunduğu bir alan ve bazı kalıntıların sergilendiği küçük bir müze bulunmaktadır.

Gordion Antik Kenti, 10:00 ile 16:30 saatleri arasında ziyarete açıktır ve giriş ücreti kişi başı 10 TL’dir.

Alaaddin Cami

Altındağ ilçesinde bulunan Alaaddin Cami, şehir merkezine 6 km uzaklıktadır. Araba ile ulaşım Plevne Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Tarihi 13. yüzyıla kadar uzandığı düşünülen Alaaddin Cami, Ankara genelinde en eski camilerden biridir. Cami, inşa edildikten sonra 15. yüzyılda dönemin imparatoru tarafından restore edildiğinden, orijinal formu ve şekli değişiklik gösterse de, günümüzde hala Ankara’da mutlaka görülmesi gereken yapılardan biridir.

Alaaddin Cami, haftanın her günü ziyarete ve ibadete açıktır.

Camiye giriş ücretsizdir.

Ankara Kalesi

Altındağ’da Kale mevkiinde bulunan Ankara Kalesi, şehir merkezine 5 km uzaklıktadır. Ulaşım, Celal Bayar Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma ile ulaşım için Başkentray kullanılabilir.

Ulus’taki bir tepenin üzerine kurulan ve tarihi Galatlar’a kadar uzanan Ankara Kalesi, Ankara genelinde en eski topraklardan birinin üzerinde yer almaktadır. Farklı medeniyetlerden izler taşıyan bir mimari örneği olan kale, inşa edildiği günden bu yana değişiklik geçirmiş olsa da, çevresinde bulunan restoran, kafe, butik ve dükkanları ve tarihi atmosferi ile görülmeye değerdir.

Ankara Kalesi, ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Rahmi M. Koç Müzesi Ankara

Altındağ ilçesinde bulunan Rahmi M. Koç Müzesi Ankara, şehir merkezine 4 km uzaklıktadır. Ulaşım, Atatürk Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Başkentray kullanılarak da ulaşım sağlanabilmektedir.

Şehrin ilk sanayi müzesi olma unvanına sahip olan Rahmi M. Koç Müzesi Ankara, Ankara’nın tarihi bir kervansarayı olan Çengel Han içerisinde yer almaktadır. İçerisinde Çengel Han ve Safran Han olmak üzere iki bölüm bulunan hanın tarihi, Kanuni Sultan Süleyman dönemine kadar uzanmaktadır.

2005 yılında müze olarak hizmet vermeye başlayan bina içerisinde; denizcilik, otomobil, havacılık, tip gibi çok çeşitli alanlardan eserler sergilenmektedir.

Rahmi M. Koç Müzesi Ankara, yaz sezonunda 10:00-19:00 ve kış sezonunda 10:00- 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Müzeye giriş ücreti; öğrenciler için 7 TL ve yetişkinler için 18 TL’dir.

Aslanhane Cami

Altındağ ilçesinde bulunan Aslanhane Cami, şehir merkezine 4 km uzaklıktadır. Ulaşım, Celal Bayar Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Başkentray ile de ulaşım sağlamak mümkündür.

Adını aslan heykellerinden alan Aslanhane Cami, Selçuklu İmparatorluğu mimarisinin etkileyici bir örneğidir. Caminin üzerindeki ahşap sütunların bulunduğu seramikler de görülmeye değerdir. Aslanhane Cami, ibadet etmek isteyenlere adanmış, Ankara’nın önemli merkezlerinden biridir.

Aslanhane Cami, haftanın her günü ziyarete ve ibadete açıktır.

Camiye ziyaret için girişler ücretsizdir.

Augustus Tapınağı

Altındağ ilçesinde bulunan Augustus Tapınağı, şehir merkezine 6 km uzaklıktadır. Ulaşım, Atatürk Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma ile gitmek için Başkentray kullanılabilir.

Caesar Augustus adına inşa edilen tapınak, Roma mimari anlayışının etkileyici bir örneğidir. M.Ö 25 yılında inşa edilen Augustus Tapınağı’nın iç bölümünde Augustus’un bıraktığı dört belgeden biri de bulunmaktadır.

Ankara Anıtı olarak da bilinen bu tapınak, Selçukluların şehri fethetmesinden sonra da korunmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise, tapınağın yanına bir cami inşa edilmiştir. Augustus Tapınağı’nı görmeye gelindiğinde, yanındaki Hacı Bayram Cami de ziyaret edilebilir.

Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Ankara’da tatilinizi planlamak için Ankara Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.