Ankara’nın İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Ankara’nın İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Türkiye’nin başkenti olması ve günümüzde hem siyasi hem de stratejik önemi nedeniyle İç Anadolu’nun merkezi bir şehri olan Ankara, Türkiye’nin en büyük ikinci ve en kalabalık şehirlerinden biridir.

Anıtkabir ve Duatepe gibi Türkiye’nin öne çıkan tarihi ve turistik yerlerinden bazılarına da ev sahipliği yapan Ankara’da; müzeler, camiler ve eğlence alanları gibi mekanlar da mevcuttur.

Şehrin her bir ilçesi, kendine has tarihi ve turistik özellikleri ile dikkat çekmektedir. Ankara’nın yöresel lezzetlerini deneyimlemek, tarihi ve turistik mekanları ziyaret etmek ve doğal güzelliklerini keşfetmek için Ankara’da ziyaret edilebilecek pek çok yerleşim yeri bulunmaktadır.

Ankara’nın merkezi kabul edilen Çankaya’dan başlayarak, şehir merkezine en uzak ilçe olan Şereflikoçhisar’a kadar, Ankara’da keşfedilecek pek çok yer vardır.

Akyurt

Ankara Esenboğa Havalimanı’na yakınlığı ile bilinen Akyurt ilçesi, şehir merkezine 40 km uzaklıktadır.

Yerleşimin 5000 yıl öncesine kadar uzandığı ilçe, Roma İmparatorluğu döneminde Krallar Yolu üzerinde bulunmaktaydı. Günümüzde ise, özellikle yöresel yemekleri ve tarihi Balıkhisar Köyü Höyüğü ile dikkat çekmektedir.

Arkeolojiye ilgi duyanlar, burada Kızıleşik Tümülüsü’nü ve doğa ile baş başa bir gün geçirmek isteyenler de Kızık Göleti’ni ziyaret edebilir.

Meyve ağaçları ile meşhur Akyurt’a gelindiğinde, yerli halkın ürettiği organik ürünler ilçe pazarlarından satın alınabilir.

Altındağ

Altındağ ilçesi, Ankara şehir merkezine 20 km uzaklıktadır.

Ankara’nın tarihi mahallelerinden biri olan Hamamönü’nün de bulunduğu Altındağ, aslında şehrin en turistik bölgelerinden biridir.

Ankara seyahatinde, Altındağ’a günübirlik bir gezi yapılabilir ya da buradaki tarihi ve turistik mekanları keşfetmek için birkaç gün geçirilebilir.

Tarihe ilgi duyanlar, burada Zincirli Cami, Ağaçayak Cami, Kurşunlu Cami, Ahi Şerafettin Külliyesi, Sulu Han, Çengel Han ve Pirinç Han gibi tarihi yapıları ziyaret edebilir. Kurtuluş Savaşı Müzesi de ilçenin görülmeye değer yerlerinden biridir.

Altındağ, her yıl Haziran ayında Ankara Kalesi Festivali ve yine yaz aylarında gelenekselleşen Altınköy Hasat Festivali’ne de ev sahipliği yapmaktadır.

Ayaş

Ankara’da tarihi bir yerleşim yeri olan Ayaş ilçesi, şehir merkezine yaklaşık 65 km uzaklıktadır.

Sahip olduğu tarihi mirası ve doğal cazibe merkezleri ile Ankara’nın turistik bir ilçesi olan Ayaş’ın tarihi Hititlere kadar uzanmaktadır.

Asartepe Kanyonu, ilçenin öne çıkan özelliklerinden biridir. Devasa büyüklükteki bu kanyonun gölü de görülmeye değerdir.

Ayaş’a gelindiğinde ayrıca; Bünyamin Ayaşi Cami, Paşa Hamamı, Asarcık Höyük, Galat Kalesi ve Ulu Cami gibi tarihi yapılar da görülebilir.

İlçenin şifalı sularından yararlanmak için ise Karakaya Kaplıcası ziyaret edilebilir.

Bala

Beynam Ormanları’nın bulunduğu ilçe olan Bala, Ankara şehir merkezine yaklaşık 70 km uzaklıktadır.

Ankara’da kömbesi, incir uyutması ve topalağı ile ünlü olan Bala’ya gidildiğinde, görülmesi gereken yerlerin başında Beynam Ormanları gelmektedir.

Burada ayrıca; tarihi Galatlar dönemine kadar uzanan Aliasos Antik Kenti ve Kesikköprü Barajı da görülmeye değer yerlerdir.

Beypazarı

Havucu ve kurusu ile ünlü Ankara ilçesi Beypazarı, şehir merkezine 100 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Şehrin tarihi ve turistik bir yerleşim yeri olan Beypazarı, bugün hala koruduğu doğal atmosferi ve tarihi evleri ile ilgi çekmektedir.

Tarih boyunca ev sahipliği yaptığı farklı kültürlerden izler taşıyan Beypazarı’nda, görülmesi gereken şeylerin başında tarihi Beypazarı evleri gelmektedir. Tarihi konakların yer aldığı Alaaddin Sokak da görülmeye değerdir.

Beypazarı’na yapılacak bir gezide; Tarihi Suluhan Kervansarayı, Halk Evi, İmaret Meydanı, Beypazarı Çarşısı, Gümüşçüler Çarşısı ve İnözü Vadisi de mutlaka ziyaret edilmelidir.

Çamlıdere

Çam ağaçlarının süslediği ormanlık alanları ve bol oksijenli doğası ile ünlü Ankara ilçesi Çamlıdere, şehir merkezine 100 km uzaklıktadır.

Son yıllarda popülerleşen bir bölge olan Çamlıdere, özellikle doğa ile iç içe bir gün geçirmek isteyenlerin tercihi olmaktadır. Hafta sonları ve güzel havalarda, başkentlilerin sıklıkla ziyaret ettiği ilçe, Fosil Ormanı, Çamkoru Tabiat Parkı, Aluçdağı Tabiat Parkı, Benli Yaylası gibi doğal güzellikleri ile öne çıkmaktadır.

Çamlıdere’de tarihi bir gezi için ise; Peçenek Cami ve Şeyh Ali Semerkandi Türbesi ziyaret edilebilir.

İlçe, her yıl gelenekselleşen ve Temmuz ayında gerçekleştirilen Yağlı Güreş Şenlikleri’ne de ev sahipliği yapmaktadır.

Çankaya

Şehrin merkezi olarak kabul edilen Çankaya ilçesi; Kızılay Meydanı, Tunalı Hilmi Caddesi gibi şehrin en kalabalık caddelerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır.

Çankaya’nın en önemli cazibe merkezi Anıtkabir’dir. Atatürk’ün anıt mezarının bulunduğu Anıtkabir, ihtişamlı mimarisi ile de oldukça etkileyicidir.

Çankaya’ya gelindiğinde, Atakule restoranda şehir manzarası eşliğinde yemek yemek de oldukça keyiflidir. Burada ayrıca; Kuğulu Park, Kocatepe Cami, Seğmenler Parkı, Pembe Köşk, Kurtuluş Parkı, Güvenpark ve Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi de mutlaka görülmelidir.

Çankaya'daki konaklama seçeneklerine göz atmak için Çankaya Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Çubuk

Anadolu’nun fethi ile birlikte Türkilerin eline geçen Çubuk ilçesi, Selçuklular döneminden günümüze büyük bir gelişim göstermiştir.

Şehir merkezine 45 km uzaklıkta bulunan Çubuk ilçesinin en önemli cazibe merkezleri Karagöl ve Hacılar Köyü Şelalesi’dir. Turistlerin ilgisini çekmeyi başaran her iki yer de, doğa ile baş başa olmak ve piknik yapmak için ziyaret edilebilir.

Melikşah Köyü sınırları içerisinde bulunan tarihi Melikşah Hamamı da görülmeye değerdir.

Turşusu ile ünlü Çubuk’ta, her yıl Eylül ayında Çubuk Turşu ve Kültür Festivali de düzenlenmektedir.

Elmadağ

Ankara’nın tarihi bir ilçesi olan Elmadağ, şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta yer almaktadır.

Şehrin öne çıkan kış turizm merkezi olan Elmadağ Kayak Merkezi’nin de bulunduğu Elmadağ, özellikle kış aylarında yerli ve yabancı turistlerden ilgi çekmektedir. Kayak merkezi, şelaleleri ile yaz aylarında da ziyaret edilebilir.

Tarihi Selçuklular dönemine kadar uzanan Elmadağ ilçesine gidildiğinde, Hasandede Türbesi’nin de bulunduğu Hasanoğlu Kasabası da görülmeye değerdir. Bu kasabaya gidildiğinde, organik bal gibi arı ürünleri satın alınabilir.

Etimesgut

Etimegsut ilçesi, şehir merkezine 20 km uzaklıktadır.

Tarihte Amaksiz adıyla bilinen Etimesgut, Cumhuriyet’in ilanı ve ardından ilçe statüsüne kavuşması ile büyük bir gelişim göstermiştir.

Göksu Parkı, ilçenin öne çıkan cazibe merkezidir. 2003 yılından bu yana hizmet veren bu park; iskeleleri, gölde balık tutma olanakları, lunaparkı, yürüyüş ve piknik alanları, çay bahçesi ve kafesi ile oldukça keyiflidir.

Etimesgut seyahatinde; Hava Müzesi ve Ahi Evran Türbesi de ziyaret edilebilir.

İlçede, her yıl gelenekselleşen Uluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali Ağustos ayında düzenlenmektedir.

Evren

Evren ilçesi, şehir merkezine yaklaşık 170 km uzaklıktadır. Şereflikoçhisar ile komşu olan Evren, Ankara şehir merkezine en uzak ilçelerden biridir.

Ankara’nın en büyük göllerinden biri olan Hirfanlı Gölü’nün kıyısında konumlandırılan Evren, göl kenarındaki balık restoranları ve sunduğu muhteşem göl manzaraları ile ünlüdür.

Anadolu genelinde, en eski yerleşim yerlerinden biri olan Evren ilçesi, 1960’lı yıllarda ilçe statüsüne kavuşarak gelişimini sürdürmüştür.

Buraya gelindiğinde, tarih meraklılarının ilgisini çekecek Semizbağı Höyüğü ve Sığırcık Kalesi ziyaret edilebilir. Göl başında yemek ve doğa yürüyüşleri için ise Hirfanlı Barajı Göleti idealdir.

Gölbaşı

Gölbaşı ilçesi, Ankara şehir merkezine 25 km uzaklıktadır.

Toplamda 740 km2’lik bir alanı kaplayan ilçe, Mogan ve Eymir gölleri ile şehrin turistik bölgelerinden biridir. Burada yapılan arkeoloji çalışmaları, yerleşimin M.Ö 3000’li yıllara kadar uzandığını göstermektedir.

Gölbaşı’nın ilgi çekici yerleri arasında, dikit ve sarkıtların bulunduğu doğal bir mağara olan Tulumtaş Mağarası ve her yaşa hitap eden aktivite seçenekleri ile Gölbaşı şehir parkı da yer almaktadır.

Güdül

Leblebisi ile ünlü Güdül ilçesi, Ankara şehir merkezine yaklaşık 90 km uzaklıktadır.

İnönü Taş Mağaraları, piknik yerleri ve doğal güzellikleri ile de dikkat çeken Güdül, eskiden leblebi imalat atölyeleri ile öne çıkıyordu. Günümüzde ise, ilçede leblebi imalatı yapan atölyelerin sayısı oldukça kısıtlıdır.

Güdül’de ayrıca tarihi Güdül evleri, Sorgun Göleti ve Yeşilöz- Kirmir Vadisi de mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Haziran ayında, burada Kiraz Festivali gerçekleştirilmektedir. Güdül ayrıca, şehrin en güzel kamp ve piknik alanlarından bazılarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Haymana

Şehir merkezine 85 km uzaklıktaki Haymana ilçesi, kaplıcaları ile ünlüdür.

Yerleşimin oldukça eski dönemlere dayandığı Haymana, bugüne kadar farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve günümüzde de hala bu medeniyetlerden izler taşımaktadır.

Tarihi yapıları, turistik cazibe merkezleri ve doğal güzellikleri ile Haymana’ya gidildiğinde; Gavur Kalesi, Cimcime Sultan Türbesi, doğal güzellikleri ile etkileyen Haymana göletleri mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Haymana’ya gelindiğinde, pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen kaplıcaların olduğu termal otellerde de konaklanabilir.

Kahramankazan

Ankara şehir merkezine 50 km uzaklıktaki Kahramankazan ilçesi, önceleri Kazan olarak biliniyordu. 15 Temmuz gecesi gösterilen mücadele sonrası ise kahraman unvanını alarak, Kahramankazan olarak anılmaya başlanmıştır.

Şehirde tarihi bir yerleşim yeri olan Kazan, tarih ve arkeoloji meraklılarının ilgisini çeken Asarkaya Antik Kenti ile öne çıkmaktadır. İlçe, aynı zamanda Akıncı Üssü’nün de bulunduğu yerdir.

Kazan’a gelindiğinde, Bitik Höyük ve bu höyükten çıkarılan ünlü Bitik Vazosu da mutlaka görülmelidir.

Kalecik

Üzümü ve şarabı ile ünlü Ankara ilçesi Kalecik, şehir merkezine 70 km uzaklıktadır.

Üzüm bağları, tarihi kalesi ve lezzetli şarapları ile Ankara seyahatinde görülmeye değer yerlerden biri olan Kalecik, coğrafi özellikleri nedeniyle Küçük Adana olarak da anılmaktadır.

Dünyanın en lezzetli üzümlerinden biri olan Kalecik üzümüne ev sahipliği yapan Kalecik’e gidildiğinde Kalecik Kalesi, Kızılırmak Köprüsü, Tabakhane Cami, Büyük Cami, Kazancıbaba Türbesi ve Hükümet Binası da mutlaka görülmelidir.

Keçiören

Keçiören ilçesi, şehir merkezine yaklaşık 8-10 km uzaklıktadır.

Ankara’nın merkezi bölgelerinden biri olan Keçiören, kalabalık nüfusu ile de öne çıkmaktadır. Tarihi yapıları ve eskiden bağları ile tanınan Keçiören, Ankara tarihinde köklü bir geçmişe sahiptir.

1984’te ilçe statüsüne kavuşan Keçiören, meşhur Ankara keçilerinin da otladığı yerdi. Günümüzde, Keçiören’e yapılacak bir ziyarette; tarihi Estergon Kalesi, Keçiören Şelalesi, şehri yukarıdan görebileceğiniz Teleferik, özellikle çocuklu ailelerden ilgi gören Deniz Dünyası ve ünlü Keçiören Bağ Evleri mutlaka görülmelidir.

Kızılcahamam

Kızılcahamam, Ankara şehir merkezine 80 km uzaklıktadır.

Ankara genelinde, 25 merkezi ilçeden biri olan Kızılcahamam, İç Anadolu bölgesinin en zengin bitki çeşitliliğinden birine sahiptir. Bu yönüyle, başkentliler için piknik, mangal, kuş gözlemciliği ve doğa sporları gibi aktiviteler için popüler olan Soğuksu Milli Parkı ile tanınmaktadır.

Onun dışında, tarihi Romalılara kadar uzanan ve iyileştirici özellikleri ile meşhur kaplıcaları da şehre gelen yerli ve yabancı turistlerden ilgi görmektedir.

Kızılcahamam ayrıca; Abacı Peribacaları, kaleler, türbeler ve manastırlar gibi cazibe merkezlerine de ev sahipliği yapmaktadır.

Kaplıcalarıyla ünlü Kızılcahamam’da konaklama seçeneklerine Kızılcahamam Termal Otelleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Mamak

Ankara’nın metropol ilçelerinden biri olan Mamak, şehir merkezine 25 km uzaklıktadır.

670 bin kişilik nüfusu ile Mamak, gerçek bir İç Anadolu mozaiğidir. Çankırı, Yozgat ve Çorumluların ağırlıkta olduğu Mamak ilçesinde yerleşim, Galat ve Friglilere kadar uzanmaktadır.

Mamak’a gelindiğinde ayrıca; Hüseyin Gazi Türbesi, Kıbrısköy Deresi, Hatip Çayı ve çevresindeki tarihi kaleler, Bayındır Deresi ve tarihi Hacı Satılmış Ağa Çeşmesi de görülmeye değerdir.

Nallıhan

Nallıhan ilçesi, şehir merkezine yaklaşık 160 km uzaklıktadır.

İlçenin en önemli cazibe merkezi, Nallıhan Kuş Cenneti’dir. Buraya gelen yerli ve yabancı turistlerden ilgi çeken kuş cenneti, yüzlerce farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Nallıhan’ın tarihi Osmanlı evleri de oldukça ilgi çekicidir. Bu evlerin bir çoğu, restore edilerek tarihe meydan okumaya devam etmektedir.

İlçenin simgelerinden biri olan Kocahan, tarihi Nasuh Paşa ve Uluhan camileri, bir doğa harikası olan Uyuzsuyu Şelalesi, 750 yaşındaki Anıt Ağaç, Juliopolis Nekropolü de Nallıhan’da görülmeye değer yerlerdir.

Polatlı

Ankara şehir merkezine 80 km uzaklıktaki Polatlı ilçesi, ev sahipliği yaptığı Dua Tepe Anıtı ile ünlüdür.

Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Dua Tepe Anıtı, özellikle tarih meraklılarının ilgisini çekmektedir. Polatlı’da, Kartaltepe Mehmetçik Anıtı da görülmeye değer bir diğer anıttır.

Türk taarruzunda önemli bir olayı simgeleyen Mehmetçik Anıtı’nın yakınlarındaki müze de tarihe yolculuk yapmak için ziyaret edilebilir.

Alagöz Karargah Müzesi, tarihi Malıköy Demir Yolu İstasyonu, Sakarya Şehitler Anıtı, Gordion Müzesi de görülmeye değer yerlerdir.

Pursaklar

Ankara’nın tarihi ilçelerinden biri olan Pursaklar, şehir merkezine 20 km uzaklıktadır.

1900’lü yıllarda cumhuriyetin kurulması ve gelişmesi ile birlikte, Pursaklar da nüfusunu hızla arttırmıştır.

Şehrin en eski köylerinden biri olan Pursaklı, tarihi ve turistik cazibe merkezleri ile de görülmeye değerdir.

Dolfinaryum ve Yunus Gösteri Merkezi, özellikle çocuklu ailelerden ilgi görmektedir ve yunus balıklarını sevmek için ziyaret edilebilir. Pursaklı’da ayrıca; Kayaönü bölgesi, Paşa Kayalıkları, Tebessüm Piknik Alanı ve Avrupa Birliği Parkı gibi alanlar da doğa ile baş başa olmak için tercih edilebilir.

Pursaklar’da, yaz sonu ve sonbahar başı döneminde her yıl Uluslararası Kedi Güzellik Festivali de düzenlenmektedir.

Sincan

Ankara’nın cazibe merkezlerinden Harikalar Diyarı ve Masal Adası’na ev sahipliği yapan Sincan ilçesi, şehir merkezine 60 km uzaklıktadır.

Sincan’da yerleşimin M.Ö 5000’li yıllara kadar uzanması ile, Ankara’nın en tarihi ilçelerinden biri olmaktadır. Dağlık alanların ağırlıkta olduğu ve lalesi ile ünlü Sincan, her yıl gelenekselleşen Lale Festivali ile de ünlüdür.

Harikalar Diyarı ve Masal Adası, Sincan’ın turistik yerleridir. Ankara’ya gelen ziyaretçiler, bu büyük park alanına büyük ilgi göstermektedir.

Sincan’da tarihi bir gezi için; Ali Yakut Köyü Cami, Eski Bucuk Köyü Cami ve Kötürüm Beyazıd Cami ziyaret edilebilir.

Şereflikoçhisar

Şereflikoçhisar ilçesi, şehir merkezine 150 km uzaklıktadır.

30 bin kişilik nüfusu ile Ankara’nın güney bölgesinde yer alan Şereflikoçhisar, aynı zamanda Ankara genelinde şehir merkezine en uzak noktadaki yerleşim yeridir.

Bala ve Evren ilçeleri ile komşu olan Şereflikoçhisar’ın “şerefli” unvanını Mustafa Kemal Atatürk vermiştir.

Burada, Tuz Gölü Müzesi ve Kent Müzesi gibi gezip görülebilecek yerler vardır. Türkiye’nin en büyük ve dünya genelinde en tuzlu ikinci göl olan Tuz Gölü de Şereflikoçhisar’da bulunmaktadır.

İlçe, aynı zamanda davet kahvesine ilk kez tuzun atıldığı yer olarak da bilinmektedir.

Yenimahalle

Ankara’nın tarihi ve turistik bir ilçesi olan Yenimahalle, şehir merkezine 20 km uzaklıktadır.

Tarihi 1900’lü yılların başına uzanan Yenimahalle, 1950’li yıllara gelindiğinde ilçe statüsüne kavuşmuştur. Burası, ayrıca şehrin en kalabalık nüfuslu ilçelerinden de biridir.

Cumhuriyetin kurulması ile birlikte gelişen bir bölge olsa da, Yenimahalle’de görmeye değer tarihi yapılar da mevcuttur.

1200’li yıllarda inşa edilen Akköprü, ilçenin tarihi yapılarından biridir. Burada ayrıca; Cumhurbaşkanlığı Sarayı, 75. Yıl Ankara Hipodromu, Atatürk Orman Çiftliği, Evrensel Değerler Çocuk Müzesi ve Bilim Merkezi, Ankara Temapark, Büyük Ankara ve Moskova Sirki de görülmeye değerdir.

Atatürk Orman Çiftliği, bal ve süt gibi doğal ve organik ürünler satın almak için de ziyaret edilebilir.

Yenimahalle’de her yıl Mayıs ayında Oyun ve Oyuncak Festivali de düzenlenmektedir.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.