Amasya Seyahatinde Gezilmesi Gereken Yerler


Amasya Seyahatinde Gezilmesi Gereken Yerler

Osmanlı şehzadelerinin eğitim yeri ve cumhuriyetin temellerini atan Amasya Genelgesi’nin hazırlandığı yer olan Orta Karadeniz’deki Amasya şehri; Yeşilırmak kıyısındaki ahşap konakları, 13 farklı medeniyete ev sahipliği yapmış 9000 yıllık tarihi, Anadolu’da müzik terapisi uygulanan ilk tedavi merkezi, Kuran-ı Kerim’in 7.yüzyıl nüshaları, Yeşilırmak kıyısındaki ünlü Yunanlı tarihçi Strabon, dillere destan Ferhat ile Şirin aşkı ve daha fazlası ile keşfedilecek zengin bir tarih ve kültürle doludur.

İstanbul’dan bir saatlik uçuş mesafesindeki Amasya’da bir gezi, havalimanının bulunduğu rustik kırsal manzaralar sunan Merzifon ilçesinden başlayabilir. Keşkeği ile ünlü Merzifon’da tarihi camiler ve ünlü Saat Kulesi, Merzifon Bedesteni ve Taşhan mutlaka görülmelidir.

Şehzadeler Şehri olarak da bilinen Amasya’nın merkezine gidildiğinde, Pontus İmparatorluğu krallarının mezarının bulunduğu görkemli Kral Kaya Mezarları, şehrin turistik açıdan öne çıkan yeridir.

Yine şehir merkezinde bulunan Harşena Kalesi, Ferhat Su Kanalı, Kızlar Sarayı, Ferhat ile Şirin Müzesi, Amasya Arkeoloji Müzesi, Hazeranlar Konağı, Şehzadeler Müzesi, Şehzadeler Yolu, Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi, Yalıboyu Evleri, Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi ve daha birçok tarihi ve turistik mekan ziyaret edilebilir.

Pontus Kralları Kaya Mezarları

Amasya Merkez ilçesinde bulunan Pontus Kralları Kaya Mezarları, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Şehrin tepesinde yükselen Pontus Kralları Kaya Mezarları, M.Ö 4.yüzyılın başlarında kireç taşının derinliklerine oyulmuştur. Tanrılaştırılmış kralların ibadeti için kullanılmaktaydı. Burada, yirmiden fazla mezar bulunmaktadır.

Basamakları çok iyi bakılmış olmadığından bazıları yer yer bozuktur ve çıkarken dikkatli olması gerekmektedir. Ahşap basamaklarından çıkıldığında ise, hediyelik eşya tezgahları da bulunabilir.

Pontus Krallığı’nın üç önemli kralının mezarının bulunduğu tepeden, şehrin etkileyici manzaraları izlenebilir. Burada, Bakire Hamamları Sarayı’nın tarihi kalıntıları da görülebilir.

Amasya'nın tarihi ve turistik duraklarını yerinde göreceğiniz ve konforlu bir tatil planı yapmak için Amasya Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Amasya Arkeoloji Müzesi

Amasya Merkez ilçesinde bulunan Amasya Arkeoloji Müzesi, merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Ziya Paşa Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır.

Türkiye’nin en seçkin müzelerinden biri olan Amasya Müzesi, 1925 yılında II. Beyazıt Külliyesi içinde kurulmuş ve 1980 yılında bugünkü yerine taşınmıştır.

Zengin bir arkeolojik ve etnografik eser koleksiyonuna ev sahipliği yapan müzede; ayrıca Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait sikkeler, el yazmaları ve pullar ile dünya üzerindeki tek İslami mumyalar da sergilenmektedir.

13 farklı medeniyetin kültürel mirasını barındıran Amasya Arkeoloji Müzesi’nde Gökmedrese ve Mehmet Paşa Cami’nin orijinal kapısı ile bahçesinde bulunan Sultan Mesut I Türbesi ve İlhanlı Dönemi’ne ait 6 mumya da görülebilir.

Amasya Arkeoloji Müzesi, haftanın her günü 08:00 – 19:00 arasında ziyaret edilebilir.

Amasya Kalesi

Merkez ilçede bulunan Amasya Kalesi, şehir merkezine 5 km uzaklıktadır. Ulaşım, Ferhat Tüneli ve Kale Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Şehrin en görkemli yapılarından biri olan Amasya Kalesi, Hasan Dağı’nın üzerinde bulunmaktadır. Pontus İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir. Çok korunaklı bir ortam sağladığı için Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarında da askeri ve savunma amacıyla kullanılmaya devam etmiştir.

Mimari açıdan oldukça karmaşık bir yapıya sahip olmasının nedeni, kalenin üzerine farklı medeniyetlerin kendi geleneklerini eklemiş olmalıdır. Bu nedenle kalede; sarnıçlar, hamam kalıntıları, su deposu, cami kalıntıları, zindanlar, yumuşak kayaya oyulmuş mezarlar da görülebilir. Kalenin içerisinde gizli bir geçit olduğu da görülmektedir.

Tüm şehrin manzarasına hakim olan Amasya Kalesi’nin bulunduğu yerden Yalıboyu’nun tarihi konakları, Amasya’nın tarihi köprüleri, tarihi tren istasyonu, Kızlar Sarayı gibi pek çok tarihi yapı da görülebilir.

Hazeranlar Konağı

Merkez ilçesinde Hatuniye mevkiinde bulunan Hazeranlar Konağı, şehir merkezine 1.5 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elmasiye Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

19.yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı defterdarı Hasan Talat Efendi tarafından yaptırılan bu tarihi konak, Hasan Talat’ın kız kardeşinin ismini alarak Hazeranlar ismini almıştır. Daha sonra farklı bir ailenin eline geçmiş ve 1970’li yıllarda kamulaştırılmıştır. Günümüzde ise Etnografya- Müze Ev olarak hizmet vermektedir.

Geleneksel Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtan Hazeranlar Konağı, Amasya evleri geleneği ve İslam anlayışına uygun olması ile de görülmeye değerdir. Tarihi odaları ve etnografik eserleri ile ziyaret edebileceğiniz Hazeranlar Konağı, hafta sonları hariç 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Şehzadeler Müzesi

Merkez ilçesinde Hatuniye mevkiinde bulunan Şehzadeler Müzesi, şehir merkezine 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elmasiye Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Ahşap ve iki katlı, tarihi bir binanın içerisinde hizmet veren Şehzadeler Müzesi, Osmanlı şehzadelerinin balmumu heykelleri ve etnografik eserlerin sergilendiği değerli bir müzedir.

Müzede; geleneksel halılar, hat eserleri, tezhip örnekleri, Anadolu Türk evlerini yansıtan aksesuar ve eşyaları görülebilir. Müzede; Yavuz Sultan Selim, II. Beyazıt, Fatih Sultan Mehmet, III. Murat Han ve daha pek çok padişahın balmumu heykelleri görülebilir. Ziyaretçiler için, her şehzadenin dönemini anlatan 30 dakikalık filmlerle de tarihe bir yolculuk yapabilirsiniz.

Şehzadeler Müzesi, 08:30-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Yalıboyu Evleri

Merkez ilçesinde Bahçeleriçi mevkiinde bulunan Yalıboyu Evleri, şehir merkezine 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Amasya’nın turistik simgeleri arasında yer alan Yalıboyu Evleri, Osmanlı mimari tarzının etkileyici örneklerinden biridir.

19. yüzyıldan günümüze kadar gelen şehrin tarihi sur duvarlarının ve kayalara oyulmuş bu tarihi evlerinin arkasında çok daha eski yapılar da görülebilir. Evlerin çoğu onarılarak, günümüzde restoran, otel ve müze konseptleri ile hizmet vermektedir. Yalıboyu Evleri, muhteşem manzaraları ile de görülmeye değerdir.

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Merkez ilçesinde bulunan Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, şehir merkezine 9 km uzaklıktadır. Ulaşım, Amasya- Erzurum Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Amasya, Ferhat ile Şirin’in dillere destan aşklarını yaşadıkları yer olarak rivayet edilir. Rivayete göre; Ferhat Dağı, Ferhat’ın Şirin’le evlenmek için kazdığı yerdir. Ferhat ve Şirin heykelleri de Amasya’nın simgelerindendir.

Amasya Belediyesi tarafından yaptırılan Aşıklar Müzesi de Ferhat Su Kanalı çevresinde etkileyici bir müzedir.

Anadolu topraklarında yaşanan bir ilahi aşkı simgeleyen müzede; Kerem ile Aslı’nın aşklarını betimleyen heykellerden oluşan bölüm, Leyla’nın aşkı için çöllerde dolaşan Mecnun’u tasvir eden heykellerin yer aldığı bölüm, aşk kültürü bölümü de görülebilir. Müzede ayrıca; Dadaloğlu, Köroğlu, Aşık Veysel’ı tasvir eden bir bölüm, Romeo Juliet’in buluşmasını tasvir eden heykeller, Mimar Sinan ve Mihrimah Sultan heykelleri de görülmeye değerdir.

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi, Pazartesi günleri hariç 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi

Amasya merkez ilçesinde bulunan Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi, Yeşilırmak kenarında yer almaktadır. Ulaşım, Büyük Ağa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Saraydüzü Kışla Binası, Atatürk’ün Amasya ziyaretlerinde karargah olarak kullandığı ve cumhuriyetimizin temellerini atan Amasya Genelgesi’nin hazırlandığı yerdir. Günümüzde, tarihe ışık tutan eserleri ile milli mücadele müzesi olarak hizmet vermektedir.

Milli Mücadele yıllarına ait önemli tarihi eserlerin ve önemli belgelerin sergilendiği müze, Atatürk’ün Amasya ziyaretlerini anlatan heykeller, karşılama heyeti ve Amasya Genelgesi’ne ait çok sayıda belge de sergilenmektedir. Müze içerisinde bulunan sergi ve toplantı salonları ile aynı zamanda bir kültür merkezi olarak da hizmet vermektedir.

Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Tarih Müzesi

Amasya il merkezinde bulunan Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Tarih Müzesi, Yeşilırmak Nehri kıyısında bulunmaktadır. Ulaşım, Atatürk Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

İlhanlı hükümdarı Olcaytu’nun eşi İlduş Hatun tarafından 12.yüzyılın başlarında bir psikiyatri hastanesi olarak yaptırılan Bimarhane, müzik terapisi ile psikolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi amaçlayan ilk yerlerden biridir.

1900’lü yıllara kadar hastane olarak kullanılmaya devam eden bina, hastanede görev yapan önemli hekimlerden Şerefeddin Sabuncuoğlu’nun adını taşımaktadır. Günümüzde hastane, önemli cerrahi ekipmanlar ve tedavi grafiklerinin sergilendiği bir tıp müzesi olarak hizmet vermektedir.

Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Tarih Müzesi, Pazartesi günleri hariç 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Minyatür Amasya Müzesi

Şehir merkezinde Hacı İlyas mevkiinde bulunan Minyatür Amasya Müzesi, merkeze 1.5 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

20.yüzyılın başında Amasya’da çekilmiş bir fotoğraftan esinlenerek yapılan ve şehrin küçük bir maketi olan Minyatür Amasya Müzesi, 2010 yılından beri ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Gece ve gündüzü aynı anda yaşayabileceğiniz müze, şehri ayrıcalıklı kılan mekanların mimari özelliklerini de daha yakından gözlemleyebileceğiniz bir yerdir. Kentin tarihi dokusunu yaşatan müzede üç boyutlu yazıcılarla üretilmiş mimari ve tarihi binalar oldukça etkileyicidir. Müze, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük maket müzesi olma özelliğine de sahiptir.

Minyatür Amasya Müzesi, Pazartesi günleri hariç 09:00 – 16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Ferhat Su Kanalı

Amasya il merkezinde bulunan Ferhat Su Kanalı, merkeze 3 km uzaklıktadır. Ulaşım, Amasya- Erzurum Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Helenistik ve Roma İmparatorluğu’nun erken dönemine ait olan Ferhat Su Kanalı, antik dönemlerde Amasya’nın su ihtiyacını karşılamak için yaptırılmıştır. Kayaların oyulması ile açılan tünel, Ferhat ile Şirin’in aşkına konu olmuş ve Ferhat Su Kanalı olarak anılmaya başlanmıştır.

Efsaneye göre; Ferhat Şirin’i görüp aşık olur ve onu ister. Ancak, Şirin’i seven başka biri daha vardır ve bunun sonucunda iki hükümdar birbirine savaş açar. Ferhat, Amasya yakınlarında bir dağı delmesi için verilen görevi yerine getirir ve buraya bir kanal açar. Bu işi bitireceği anlaşılınca, kendisine Şirin’in öldüğü haberi gönderilir ve Ferhat da burada canına kıyar. Sonrasında, iki aşık burada birlikte gömülür.

Ferhat’ın Şirin’e karşı destansı aşkını simgeleyen bu tarihi kanal, yılın her mevsimi ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

II. Beyazıt Külliyesi

Amasya Merkez ilçesinde bulunan II. Bayezid Külliyesi, merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Osmanlı padişahı Beyazıt’ın emriyle 15. yüzyılda inşa ettirilen yaptırılan külliye; cami, mektep, köprü ve medrese bölümlerinden oluşan kompleks bir yapı olarak yapılmıştır. Mektep kısmı günümüze kadar ulaşmayı başaramamıştır. Daha sonraki yıllarda Şehzade Osman Çelebi’nin türbesi de eklenmiştir.

Cami, medrese, imaret, türbe ve muvakkithane bölümleri hala görülebilir.

II. Bayezid Külliyesi, günümüzde hala ziyarete ve ibadete açıktır.

Alçak Köprü

Şehir merkezinde Hatuniye mevkiinde bulunan Alçak Köprü, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi ve Ziya Paşa Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır.

Roma İmparatorluğu döneminde Yeşilırmak Nehri üzerinde inşa edilen Alçak Köprü, tarihi Amasya Kalesi’nden karşı tarafa doğru yaya geçişini kolaylaştırmak için yaptırılmıştır. Şehrin en eski köprüsü olan Alçak Köprü, zaman içinde su seviyesinin yükselmesi ve köprünün bazı bölümlerinin su altında kalması nedeniyle, halk arasında alçak köprü olarak anılmaya başlanmıştır.

19.yüzyılın sonlarına doğru, kemerlerinin üzerine ayaklar eklenerek günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Baraklı Kalesi

Taşova ilçesine bağlı Özbaraklı mevkiinde bulunan Baraklı Kalesi, şehir merkezine 50 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-100 üzerinden sağlanmaktadır.

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan kale, bir Roma İmparatorluğu dönemi eseridir. Tarih ve doğanın buluştuğu bir noktada eşsiz güzellikteki kale, kervan yolunun güvenliğini sağlamak için yaptırılmıştır.

Baraklı Kalesi’ne gidildiğinde, köyde bulunan 300 yıllık değirmen, 2 asırlık cami ve Baraklı Şelalesi de görülmeye değerdir.

Baraklı Şelalesi

Taşova ilçesine bağlı Özbaraklı mevkiinde bulunan Baraklı Şelalesi, şehir merkezine 50 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-100 üzerinden sağlanmaktadır.

30 metre yükseklikten düşen suyu ile Baraklı Şelalesi, eşsiz manzaralar sunan ortamı ve şelale sesleri eşliğindeki dinlendirici atmosferi ile şehrin en etkileyici doğal güzelliklerinden biridir. Doğa yürüyüşlerinde bölgede en çok kullanılan rotalardan biri de olan şelale, yaz aylarında suyunun önemli ölçüde kuruması nedeniyle bahar aylarında gidilmesi önerilir.

Kocababa Dağı’nın kuzeye bakan yamacından düşen suları ile oldukça etkileyici manzaralar sunmaktadır. Şelaleye giden yol üzerinde bulunan Akınoğlu Kasabası da mesire alanı ve turistik bir dinlenme tesisi olarak tercih edilebilir.

Gümüşlü Cami

Amasya il merkezinde bulunan Gümüşlü Cami, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

12.yüzyılın ilk yarısında inşa edilen Gümüşlü Cami, şehrin en eski Osmanlı camisidir. 15.yüzyılda gördüğü büyük bir depremde ve 15. yüzyılda bir yangında hasar görmüş ve 17.yüzyılda orijinaline uygun olarak yeniden inşa edilmiştir. 2000’li yılların başında da restorasyon çalışmalarından geçmiştir.

Gümüşlü Cami, namaz vakitlerinde ibadete açıktır. Namaz vakitleri dışında ziyaret etmek zor olabilir. Yine de, erken Osmanlı dönemi eseri olarak dışarıdan da görülmeye değerdir.

Burmalı Minare Cami

Amasya merkez ilçesinde Yeşilırmak Nehri’ne birkaç adım mesafedeki Burmalı Minare Cami, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım Ziya Paşa Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır.

1200’lü yıllarda Selçuklu hükümdarı 2. Gıyaseddin Keyhüsrev'in emriyle inşa ettirilen Burmalı Minare Cami, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de adı geçen tarihi bir camidir. Zaman içinde deprem ve yangınlarda büyük hasar gören caminin eski ahşap minaresi yerine taş minare eklenerek yeniden yapılmıştır.

Caminin bahçesinde bulunan Cumudar Türbesi de ziyaret edilebilir.

Burmalı Minare Cami, haftanın her günü ibadete ve ziyarete açıktır.

Mehmet Paşa Cami

Amasya merkez ilçesinde Pirinççi mevkiinde bulunan Mehmet Paşa Cami, Yeşilırmak Nehri kıyısındaki konumu ile şehrin etkileyici yapılarından biridir. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Bir 15. yüzyıl Osmanlı eseri olan Mehmet Paşa Cami, Lala Mehmet Paşa’nın emriyle inşa edilmiştir. Ters T planlı bir yapı ve kare planlı bir ibadet bölümüne sahip olan cami, derin niş şeklindeki giriş kapısı ve içindeki süslemeleri ile de etkileyicidir. Cami, yaprak motiflerinin süslediği mermer minberi ile de görülmeye değerdir.

Mehmet Paşa Cami, haftanın her günü ziyarete ve ibadete açıktır.

Kumacık Hamamı

Amasya şehir merkezinde bulunan Kumacık Hamamı, Yeşilırmak Nehri kıyısında yer alan tarihi yapılardan biridir. Ulaşım, Elçibey Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır.

15.yüzyılın sonunda Osmanlı’nın kapı ağası olarak görev yapan Ayas Ağa’nın yaptırdığı hamam, geleneksel Osmanlı hamam mimarisinin güzel örneklerinden biridir. Moloz taşların kullanılarak yapıldığı hamam, kiremitlerle kaplı kubbesi ile de etkileyici bir görünüme sahiptir.

Şehrin en eski hamamlarından biri olan Kumacık Hamamı, günümüzde hala aktif olarak kullanılmaktadır. Hamamın içerisinde sauna, havuz ve kese gibi olanaklar da mevcuttur.

Amasya Saat Kulesi

Amasya merkez ilçesinde Hatuniye mevkiinde bulunan Amasya Saat Kulesi, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Elmasiye Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

1865 yılında inşa edilen Amasya Saat Kulesi, Osmanlı Dönemi’nde Amasya’da sancak yöneticisi olarak görev yapan Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapıldıktan kısa bir süre sonra bir yangında hasar gören kule, aslına uygun olarak tekrar inşa edilmiştir.

Anadolu Türk mimarisinin güzel bir örneği olan Amasya Saat Kulesi, Osmanlı’nın geç döneminde yapılan saat kulelerinden biridir. Hem mimarisi hem de gece aydınlatması ile görülmeye değer bir tarihi yapıdır. Kule, aynı zamanda Amasya’nın sembolik yapılarından biridir.

Tarihi Amasya evleri ile komşu olan Saat Kulesi, şehrin tam ortasındaki konumu ile Amasya’ya yapılan turlarda en çok ziyaretçi çeken yerlerden de biridir. Kulenin dışından Yeşilırmak Nehri’nin sunduğu manzaralar da oldukça etkileyicidir.

Gökmedrese Cami

Amasya merkez ilçesinde Gökmedrese mevkiinde bulunan Gökmedrese Cami, merkeze 3 km uzaklıktadır. Ulaşım, Ferhat Tüneli üzerinden sağlanmaktadır.

Şehrin en ünlü alışveriş merkezinin hemen karşısında bulunan tarihi cami, Selçuklu mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. 13.yüzyılda inşa edildiği bilinen Gökmedrese Cami’nin içerisinden oluşan ve caminin bitişiğinde bulunan kümbet de görülebilir.

Büyük giriş basamakları ile de etkileyici olan Gökmedrese Cami, günümüzde hala ibadete ve ziyarete açıktır.

Hatuniye Cami

Şehir merkezinde Hatuniye mevkiinde bulunan Hatuniye Cami, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

14.yüzyıl Osmanlı eseri olan Hatuniye Cami, dönemin padişahı II. Beyazıt’ın eşinin emriyle yaptırılmıştır. Asıl olarak mektep, hamam ve camiden oluşan kompleks bir yapı olan Hatuniye Cami’nin süslü motifleri de oldukça etkileyicidir.

Amasya’nın diğer pek çok camisi gibi tarih kokan bir cami olması ve Yeşilırmak Nehri’nin etkileyici manzaralarını sunması ile de görülmeye değerdir.

Hatuniye Cami, günümüzde hala ibadete ve ziyarete açıktır.

Büyük Ağa Medresesi

Amasya merkez ilçesinde Bahçeleriçi Mahallesi’nde bulunan Büyük Ağa Medresesi, merkeze 500 metre uzaklıktadır. Ulaşım, Turna Sokak üzerinden sağlanmaktadır.

Kapı Ağa Medresesi olarak da bilinen Büyük Ağa Medresesi, sekizgen yapısı ve 550 yıllık tarihi ile benzersiz bir görünüme sahiptir. Ziyaretçilerine tarihe yolculuk fırsatı sunan bu tarihi medrese, klasik Osmanlı medrese mimarisi ile farklılık göstermektedir.

Selçuklu mezar anıtlarında görülen sekizgen plan şeması, ilk kez Büyük Ağa Medresesi’nde uygulanmıştır. Burası, şehir genelinde en yüksek derecede eğitim ve öğretimin yapıldığı yer olması ile de özel bir yere sahiptir.

Büyük Ağa Medresesi, günümüzde hala ziyarete açıktır.

Fethiye Cami

Amasya merkez ilçesinde Fethiye Mahallesi’nde bulunan Fethiye Cami, merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

700’lü yıllarda Bizans İmparatorluğu döneminde bir kilise olarak inşa edilen ve Türklerin eline geçtikten sonra camiye çevrilen bu tarihi yapı, adını dönemin Amasya valisi Fetih Gazi’den almaktadır.

Kiliseden camiye çevrildiği ilk yıllarda minaresi bulunmayan Fethiye Cami’ye 19.yüzyılda minare eklenerek bugünkü halini almıştır. Kilisenin apsis kısmında kurulan caminin arka bahçesinden görülen şelale manzarası da etkileyicidir.

Normal cami planlarından farklı planı ve tarihi yanı ile Amasya’nın görülmeye değer camilerinden biridir.

Halifet Gazi Türbesi

Şehir merkezinde Gökmedrese mevkiinde bulunan Halifet Gazi Türbesi, merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

11.yüzyılda Danişmentliler döneminde Halifet Gazi tarafından yaptırılan Halifet Gazi Türbesi, iki katlı bir türbedir. Kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir. Dış kenarlarında yıldızlarla süslenmiş rozetler ve geometrik motifler görülebilir.

Alt katında cenazelik bulunmaktadır ve lahitin etrafındaki koç kafası kabartması da ilgi çekicidir. Ancak, alt katına girmek mümkün değildir.

800 yıllık tarihi ile türbe, günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Türk-İslam tarihi ve Amasya için oldukça değerli bir eser olması ile de görülmeye değerdir.

Mustafa Bey Hamamı

Amasya merkez ilçesinde Pirinççi Mahallesi’nde bulunan Mustafa Bey Hamamı, merkeze 600 metre uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

13. yüzyılda inşa edilen Mustafa Paşa Hamamı, Osmanlı hamam mimarisinin güzel bir örneğidir. Soğuk, sıcak ve ılık olmak üzere üç bölümden oluşan hamama giriş yay kemerli kapıdan yapılmaktadır.

Şehrin en eski hamamlarından biri olan Mustafa Bey Hamamı’nın girişinde bulunan çeşme ve fil ayaklı havuz da görülmeye değerdir.

Mustafa Bey Hamamı, haftanın her günü ziyarete açıktır.

Aynalı Mağara

Amasya merkez ilçesinde Ziyaret mevkiinde bulunan Aynalı Mağara, merkeze 5 km uzaklıktadır. Ulaşım, Amasya- Erzurum Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Halk arasında Güzelce Kız adıyla da bilinen Aynalı Mağara, 13 metre yükseklikte ve 10 metre genişliktedir. Usta taş işçiliği ile dikkat çeken mağara, güneşin vurduğu saatlerde parlayan görüntüsü ile de oldukça ilgi çekicidir.

Tarihi M.Ö. 200’lü yıllara kadar uzanan bu tarihi mağara, bir Helenistik Çağ eseri olması ve mağara duvarlarında bulunan renkli resimler de görülmeye değerdir.

Pir Mehmet Çelebi Cami

Amasya Merkez’de Sofular mevkiinde bulunan Pir Mehmet Çelebi Cami, merkeze 1 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Ekin Pazarı Cami olarak da bilinen Pir Mehmet Çelebi Cami, bir 15. Yüzyıl Osmanlı eseridir. Kitabesi bulunmadığından kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir.

Erken dönem Osmanlı camilerinin Amasya’daki güzel örneklerinden biridir. Minaresi bir depremde yıkılmış ve cami eski özelliğini kaybetmiştir. Yine de, tarihi bir yapı olarak şehir merkezinde görülebilir.

Çilehane Cami

Amasya merkez ilçesinde bulunan Çilehane Cami, Yeşilırmak Nehri kıyısındaki konumu ile oldukça etkileyici manzaralar sunmaktadır. Camiye ulaşım, Mehmet Paşa Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

1400’lü yıllarda Yakup Paşa tarafından ve dönemin padişahı I. Mehmet’in emriyle yaptırılan Çilehane Cami, aslında bir tekke olarak inşa edilmiş ve camiye dönüştürülmüştür. Kompleks yapımın içerisinde mescit, tekke ve çilehane bölümleri de bulunmaktadır.

Kesme taştan yapılmış büyük bir kapıdan giriş yapılan caminin içerisindeki çile hücreleri ile de görülmeye değerdir.

Çilehane Cami, haftanın her günü ziyarete ve ibadete açıktır.

Pir Sücaeddin İlyas Türbesi

Amasya merkez ilçesinde Mehmet Paşa mevkiinde bulunan Pir Sücaeddin İlyas Türbesi’ne ulaşım Şeyh Abdurrahman Sokak üzerinden sağlanmaktadır.

Dönemin önemli ailelerinden Gümüşlüzade ailesinin bir mensubu olan Şeyh Sücaeddin Pir İlyas için yaptırılan türbe, 1400’lü yıllarda inşa edilmiştir. Türbenin içerisinde, Şeyh Sücaeddin’in torunu ve damadının mezarı da bulunmaktadır.

Yörgüç Paşa Cami

Amasya merkez ilçesinde Hacılar Meydanı’nda bulunan Yörgüç Paşa Cami, merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, Ferhat Tüneli üzerinden sağlanmaktadır.

Şehrin tarihi camilerinden biri olan Yörgüç Paşa Cami, 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Dönemin Amasya sancak beyi Yörgüç Paşa’nın emriyle yaptırılmıştır.

Ters T planlı cami örneklerinden biri olan Yörgüç Paşa Cami, kemerlerinde bulunan beyaz ve kırmızı mermerleri ile sağlanan renkli görünümü ile de ilgi çekicidir. Giriş kapısının üzerinde bulunan çiçek motifleri ve geometrik motifleri ile de görülmeye değerdir.

Yörgüç Paşa Cami, haftanın her günü ibadete açıktır.

Gökçeli Kalesi

Göynücek ilçesine bağlı Gökçeli Köyü’nde bulunan Gökçeli Kalesi, şehir merkezine 50 km uzaklıktadır. Ulaşım, Amasya- Göynücek Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Yerleşimin Kalkolitik Çağ’a kadar uzandığı Gökçeli Köyü’nde tarihi M.Ö. 47 yılına uzanan Gökçeli Kalesi, Roma İmparatorluğu döneminde Sezar tarafından yaptırılmış tarihi bir yapıdır. Zale Savaşı’ndan sonra yaptırılan kale, Bizans ve Osmanlı imparatorlukları tarafından da kullanılmıştır.

İç kısmında gizli geçitlerin bulunduğu bu tarihi kale, korunaklı yapısı ve tarihe ışık tutan görkemli mimarisi ile de görülmeye değerdir.

Gani Baba Türbesi ve Piknik Alanı

Suluova ilçesinde Saygılı Köyü’nde bulunan Gani Baba Türbesi ve Piknik Alanı, şehir merkezine 20 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-80 üzerinden sağlanmaktadır.

Tersakan Çayı kenarında bulunan Gani Baba Türbesi, islamiyeti Anadolu’ya yaymak için gelen Türkmen dervişi Gani Baba’nın türbesidir. Türbenin çevresi ise bir mesire yeri ve piknik alanı olarak düzenlenmiştir.

Ağaçlarla çevrili ortamı ve sakin atmosferi ile doğayla baş başa vakit geçirmek için de ziyaret edilebilir. Giriş ücretsizdir. Piknik alanı içerisinde, ziyaretçiler için piknik masaları, çeşme, tuvalet gibi olanaklar mevcuttur. Parkın yakınlarında market bulunmadığından, hazırlıklı gidilmesi tavsiye edilir.

Piknik alanı, kamp yapmak için de uygundur.

Amasya Otelleri sayfamızı inceleyerek seyahatiniz boyunca şehrin tüm güzelliklerini yerinde göreceğiniz tatili planlayabilirsiniz.

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.