Amasya’nın Görülmesi Gereken Doğal Güzellikleri
Osmanlı’dan günümüze Şehzadeler Şehri olarak özel bir yere sahip olan Amasya; tarihi yapıları, doğal köyleri, yöresel lezzetleri, köyleri, yaylaları, sıcak ve samimi insanları ile Karadeniz’e yapılacak bir ziyarette keyifli bir gezi destinasyonudur.
Camileri, türbeleri, tarihi medresesi ve ünlü saat kulesi ile ünlü Amasya, bir tarih turunun dışında doğal güzellikleri ile de görülmeye değerdir.
Borabay Gölü; piknik, doğa yürüyüşleri, kamp, gölde balık tutma gibi aktivite seçenekleri ile Amasya’nın en popüler doğayla buluşma noktasıdır. Türkiye’de en önemli kuş alanlarından biri olan Yedi Kuğular Kuş Cenneti de kuş gözlemciliği için ziyaret edilebilir.
Amasya seyahatinde görülmesi gereken doğal güzellikler arasında ayrıca; Terziköy Kaplıcası, Tavşan Dağı Yaylası, Baraklı Şelalesi, Ballıköy Şelalesi, Kız Kayası Kanyonu, Destek Yaylası, Çatalçam Yaylası ve İnegöl Yaylası da yer almaktadır.
Borabay Gölü
Taşova ilçesinde Borabay mevkiinde bulunan Borabay Gölü, şehir merkezine 60 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-80 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.
1000 metre rakımlı doğal bir set gölü olan Borabay Gölü, çevresini süsleyen kestane, sedir, sarıçam ağaçları, zümrüt yeşili gölü, yürüyüş alanları, muhteşem manzaraları ile oldukça etkileyici bir doğal ortam sunmaktadır.
Borabay Gölü’nde ziyaretçiler; piknik alanlarında piknik yapabilir, göl kenarında kamp yapabilir, kafeteryada yemek yiyebilir ve bungalov tipi evlerde konaklayabilir. Gölde, olta ile balık tutmaya da izin verilmektedir.
Yedi Kuğular Kuş Cenneti
Amasya’nın Suluova ilçesinde Cürlü mevkiinde bulunan Yedi Kuğular Kuş Cenneti, şehir merkezine 35 km uzaklıktadır. Ulaşım, Karacaoğlan Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.
Yedikır Barajı çevresindeki Yedi Kuğular Kuş Cenneti, 800 hektarlık bir alan üzerine kurulmuştur. Huzurlu doğası, farklı hayvan türleri, sakin atmosferi ile şehir hayatından uzaklaşıp doğayla baş başa vakit geçirebileceğiniz bir yerdir.
Ağaçlı yollardan geçerek ulaşabileceğiniz ve suyun üzerinde yüzen ördekleri izlerken çayınızı yudumlayabileceğiniz Yedi Kuğular Kuş Cenneti’nin baraj gölü üzerinde gün batımında sunduğu manzaralar da görülmeye değerdir.
İçerisinde; lavabo, mescit, göl kenarında piknik alanlar, çocuk parkı, gölde balık tutma, foto safari gibi olanaklar da mevcuttur.
Terziköy Kaplıcası
Amasya merkez ilçesinde Çivi mevkiinde bulunan Terziköy Kaplıcası, merkeze 40 km uzaklıktadır. Ulaşım, Gediksaray Yolu üzerinden sağlanmaktadır.
Doğal ortamı ve şifalı suyu ile Amasya’nın öne çıkan yerlerinden biri olan Terziköy Kaplıcası, şehir genelinde en iyi kaplıcalardan biridir. İçerisinde, tarihi Roma hamamı da bulunmaktadır. Aileyle birlikte rahatlamak ve şifalı sularda şifa bulmak için gidebileceğiniz kaplıca, bayram ve özel günlerde oldukça kalabalık olabilmektedir.
İçerisinde, aileler için aile havuzları gibi olanaklar da mevcuttur. Özellikle romatizmal hastalıkların tedavisinde tercih edilir. Tesisin bahçesinde bulunan kamelyalarda, piknik yapmak da mümkündür.
Terziköy Kaplıcası, otel bölümü ile ziyaretçilerine konaklama seçeneği de sunmaktadır.
Tavşan Dağı Yaylası
Amasya’nın Merzifon ilçesindeki Tavşan Dağı’nda bulunan Tavşan Dağı Yaylası, şehir merkezine 55-60 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-80 üzerinden sağlanmaktadır.
1600 metre rakımlı Tavşan Dağı Yaylası, yemyeşil alanları ve düzlükleri ile Amasyalıların güzel havalarda piknik, mangal ve doğa yürüyüşü gibi aktiviteler için tercih ettikleri doğal bir ortamdır.
Tavşan Dağı, profesyonel paraşütçüler tarafından yamaç paraşütü için de tercih edilmektedir.
Tavşan Dağı Yaylası, her mevsim ziyarete açıktır. Burada, piknik ve mangal ücretsizdir.
Baraklı Şelalesi
Amasya’nın Taşova ilçesinde Yukarı Baraklı Köyü sınırları içerisinde bulunan Baraklı Şelalesi, şehir merkezine 50 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-80 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.
Doğal güzelliği, yemyeşil ağaçları ve gürül gürül akan suyu ile görenleri kendine hayran bırakan Baraklı Şelalesi’nin suyu 35 metre yükseklikten akmaktadır. Manzarası ve suyun sesi ile doğa içinde huzurlu vakit geçirebileceğiniz şelaleye giden yol bozuk olduğundan, doğa yürüyüşü ve piknik gibi aktiviteler için uygun değildir. Yine de, sunduğu muhteşem manzaraları ile görülmeye değerdir.
Baraklı Şelalesi, bahar ve yaz aylarında ziyarete uygundur.
Kız Kayası Kanyonu
Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan Kız Kayası Kanyonu, şehir merkezine 70 km uzaklıktadır. Ulaşım, E-80 ve Samsun- Çorum Yolu üzerinden sağlanmaktadır.
Yemyeşil ağaçların, akan suların ortasında doğayla baş başa vakit geçirebileceğiniz, suların üzerindeki piknik masalarında ailece kahvaltı ve piknik yapabileceğiniz Kız Kayası Kanyonu’nun tarihi M.Ö 2000’li yıllara kadar gitmektedir.
Kız Kayası Kanyonu, tarihte Amazonların yaşadığı düşünülen bir yerdir. Kanyonun girişinde bir tapınak bulunduğu ve burada Amazonların kurban kestikleri düşünülmektedir. Kanyonun yakınlarındaki kaya mezarları, tarihi Roma köprüsü, artık kullanılmayan tarihi değirmen ve kireç ocakları da görülebilir.
Destek Yaylası
Amasya’da Canik Dağı’nda bulunan Destek Yaylası, şehir merkezine 55 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-100 ve E-80 üzerinden sağlanmaktadır.
Adını Destek Çayı’ndan alan bu yayla, 1200 metre rakımlıdır. Destek Çayı’nın yukarı kısımlarında yer alır. Çevre köyler tarafından yaylacılık ve hayvancılık için kullanılmaktadır.
Karadeniz ikliminin hakim olduğu yaylayı ziyaret etmek için bahar ve yaz ayları tercih edilebilir.
Çatalçam Yaylası
Amasya’da Eğerli Dağı’nın üzerinde bulunan Çatalcam Yaylası, şehir merkezine 100 km uzaklıktadır. Ulaşım, Amasya- Çorum Yolu üzerinden sağlanmaktadır.
1400 metre rakımlı Çatalçam Yaylası, Karadeniz ikliminin hakim olduğu bir yerdir. Çevre köyler tarafından hayvancılık ve yaylacılık için kullanılmaktadır.
İnegöl Yaylası
Gümüşhacıköy ilçesine bağlı Güvemözü Köyü’ndeki İnegöl Dağı üzerinde bulunan İnegöl Yaylası, şehir merkezine 130 km uzaklıktadır. Ulaşım, İstanbul- Samsun Yolu ve E-80 Karayolu üzerinden sağlanmaktadır.
1600 metre rakımlı İnegöl Yaylası, Güvemözü Köyü yerlileri tarafından yaylacılık için kullanılmaktadır. Yayla evlerinin bulunduğu yayla, Başpınar Yaylası’na da oldukça yakın bir konumdadır.
Doğa içinde sakin ve huzurlu vakit geçirebileceğiniz İnegöl Yaylası, özellikle yaz aylarında ziyarete uygundur.