Akşehir’in Mutlaka Gezilmesi Gereken Doğal Güzellikleri
Akşehir, Konya iline bağlı 93.885 nüfusa sahip ve özellikle Nasreddin Hoca ile tanınan sevimli bir ilçesidir. Konya şehir merkezine uzaklığı 135 km iken Afyonkarahisar’a uzaklığı 90 km’dir. Nasreddin Hoca’nın doğduğu ve ömrünü geçirdiği Akşehir’de Nasreddin Hoca’nın mezarı ve türbesi bulunur. Nasreddin Hoca Derneği 2007 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yaparak Akşehir ilçesi için ‘Dünyanın ortası Akşehir’ tescil belgesini almıştır.
Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip olan Konya’da diğer illere göre daha fazla doğal güzellikle karşılaşmak mümkün. Kurumaya yüz tutmuş Akşehir Gölü’nün yenileme çalışmalarını yakından görebilir, Tekke Kent Ormanı’nda dinlenip huzur bulabilir, Sultan Dağı eteklerinde yürüyüş yapabilir ve geyik sürülerini görebilir ve de Hıdırlık Tepesi’nde doğa ile baş başa dinlenme fırsatı bulursunuz. Ayrıca Konya’ya bağlı olmayan fakat Akşehir’e 90 km uzaklığa sahip ve Sultan Dağları ile yan yana olan Emirdağ’ını da görmeniz mümkündür.
Akşehir Gölü
Akşehir Gölü, Emir Dağı ve Sultan Dağı arasında kalan çukurda yer alır. Gölün hem Konya Akşehir hem de Afyonkarahisar’da sınırı bulunur. Akşehir Gölü kapalı havzaya sahip olduğundan dolayı dışarıya su akıntısı yapmaz. Ayrıca buharlaşma sebebi ile göl, fazlasıyla tuzludur. Bazı kesimlerden suya, tatlı su karışır ve kıyıdaki sular tatlı su haline gelir.
Göl yer altı ve ye üstü suları ile beslenmektedir. Yağışsızlık, mevsimsel geçişler, regülatör ve sulama kanalları tarafından uğratılan kesintiler yüzünden, 2008 yılında göl tamamen kurumuş ve kurak bir çöl haline gelmiştir. Göl, 2008 yılından bu zamana kadar farklı su seviyelerine inip çıkmıştır. Belediye tarafından göl için AR-GE çalışmaları yapılmış ve birçok aktif - gelişmiş proje yapılmıştır.
Akşehir Gölü’nün en popüler özelliği, fıkraları ile tanıdığımız Nasreddin Hoca’nın yine bir fıkrasına konu olan ‘Ya tutarsa’ dediği ve maya çaldığı göl olmasıdır. Bu sebeple Akşehir Gölü, ziyaretçilerin uğrak noktası haline gelmiştir. Sonbahar ve kış mevsiminde gidecek olursanız yaban kazları, yaban ördekleri, pelikanlar, yağmurcun ve dalgıçlarla karşılaşma ihtimaliniz çok yüksektir.
Akşehir Gölü’ne ulaşım çok kolaydır. Akşehir ilçe merkezinden Afyon – Konya yoluna devam ettiğiniz takdirde Akbaba mevkiinde olacaksınız ve Akbaba mevkiinden birkaç kilometre daha gittiğinizde Akşehir Gölü’ne ulaşırsınız. Ya da Akşehir – Sorkun konumundan giderseniz gideceğiniz yolu kısaltmış olursunuz.
Tekke Kent Ormanı
Akşehir ilçesinin Tekke Deresi’nde bulunan Tekke Kent Ormanı, el değmemiş tabiatı ile ziyaretçilerini büyülüyor. Çok büyük bir alan içerisinde bulunan Kent Ormanı 580 Hektarlık bir alana kurulmuştur. Birçok bitki ve hayvan türünü bünyesinde yaşatan Tekke Kent Ormanı; domuz, tilki, vaşak ve kurt gibi vahşi hayvanlara da ev sahipliği yapmaktadır.
Tekke Kent Ormanı içerisinde oldukça büyük bir sosyal tesis bulunmaktadır. Sosyal tesis içerisinde; ziyaretçi tanıtım merkezi, görkemli bir seyir terası, oturacak geniş ve ferah alanlar, basketbol ve voleybol sahaları, çocuklar için oyun alanları, ahşap köprü ve bir adet suni göl bulunmaktadır.
Doğa ile baş başa kalıp, şırıl şırıl akan su sesini dinlemek için Tekke Kent Ormanı’na ziyaret eden kişi sayısı oldukça fazladır. Sizlerde Tekke Kent Ormanı’nı ziyaret etmek isterseniz Akşehir ilçesine uğramanız gerekmektedir.
Tekke Kent Ormanı’na ulaşım eskiye nazaran şimdilerde kolaydır. Belediye buna sebep olarak gelişen ilçe olanaklarını göstermektedir. Akşehir ilçesine bağlı Tekke Deresi konumunda olan Kent Ormanı, Akşehir ilçe merkezinin güneybatı mevkiinde kalır. Isparta – Afyonkarahisar – Konya yollarının orta kısmında yer alır.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Akşehir’de konaklama yapacağınız oteli planlamak için Akşehir Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.
Sultan Dağları
İç Anadolu Bölgesi’nin, Göller Yöresi içerisindedir. Eber Gölü, Akşehir Gölü ve Beyşehir Gölü’nün ortasında yer almaktadır. Sultan Dağları’nın hem Konya Akşehir, hem Afyonkarahisar, hem de Isparta’ya sınırları vardır.
Ülkemizde kendiliğinden yetişen on sekiz meşe türünden dokuzu Sultan Dağları’nda bulunmaktadır. Zengin bitki örtüsüne sahip olan Sultan Dağları’nın da doğal bitki örtüsü çalılık yani makidir.
Sultan Dağları yaklaşık on beş adet akarsuya kaynaklık eder. Bunlar; Sulu Dere, Sarıpınar Dere, Kiraz Dere, Değirmen Dere, Elbiz Dere, Hacet Dere, Çay Deresi, Deresinek Deresi, Kırca Deresi, Elmas Deresi, Dort Deresi, Eber Deresi, Yalvaç Deresi, Engilli Deresi ve Akşehir Deresi gibi derelerdir.
Sultan Dağları eteğinde meyve tarımı yapılmaktadır. Tadı ve hoş kokusu ile bildiğimiz Napolyon Kirazı da Sultan Dağları’nda yetişmektedir. Bölge içerisinde gezilecek ve görülecek üç adet gezi noktası vardır. Bu gezi noktaları şunlardır; Dort Deresi, Buzluk Mağarası ve Manastır’dır.
Buzluk Mağarası, sadece sıcak yaz aylarında buz üretir ve bu özelliği ile tamamen bir doğa harikasıdır. Dort Deresi Asmalı alanında Geyik Üretim Merkezi vardır. Bu bölgedeki tüm geyikler koruma altındadır.
Sultan Dağları’nın kuzeyde iki adet en yüksek noktası vardır. Bu noktalar; Hacıbaba Tepesi ve Toprak Tepe’dir. Güney tarafında da Erenler Dağı ve Alacadağ volkanik dağları vardır. En yüksek tepeleri 2610 metre yüksekliğine sahip olan Gelincikana Tepesi, sonrasında 2519 metre yüksekliğinde Toprak Tepe, son olarak da 2063 metre yüksekliğe sahip olan Kırkkaya Tepe’leridir. Ayrıca Sultan Dağları’nın batı eteği Beyşehir Gölü’nün başlangıç noktasıdır.
Eber veya Akşehir Göllerini takip ederek Sultan Dağları mevkiine ulaşmanız mümkündür.
Hıdırlık Tepesi
Hıdırlık Tepesi, Sultan Dağları eteklerinde orman içerisinde ve gürül gürül akan bir çağlayanın yanında kurulan güzel bir dinlenme bölgesidir. Çam ağaçlarının eşsiz ve tertemiz havasını içinize çekmek isterseniz, Hıdırlık Tepesi ziyaret etmeniz için çok uygun bir yerdir.
Hıdırlık Tepesi konum bakımından yüksekte olduğu için oldukça serin ve ferah bir havaya sahiptir. Hafta sonları özellikle aileler tarafından tercih edilen ve serin, gölge ağaçların altında piknik için ideal olan Hıdırlık Tepesi, kış mevsimi için uygun olmadığından dolayı pek fazla ziyaretçi almaz.
Hıdırlık Tepesi’nde yürüyüş yapmak isteyen ziyaretçiler için koşu ve yürüyüş yolu, çay bahçesi, restaurant ve piknik yapmak isteyenler için de mesire alanı bulunmaktadır.
Hıdırlık Tepesi’ne ulaşmak için, 24 Ağustos Bulvarını kullandığınız takdirde Akşehir ilçe merkezinden 1,6 kilometre ve yaklaşık olarak da beş dakika sürer.
Emirdağ
Resmi olarak Afyonkarahisar’a bağlı olan Emirdağ, Akşehir ilçesine daha yakındır. Konya’ya doğu sınırından komşudur.
Emirdağ’ın gezilecek üç önemli noktası vardır. Bunlar Çarşı Camii, Dandindere ve Bolvadin Yaylasıdır. Akşehir'e veya Afyonkarahisar’ yolunuz düşerse bu gezi noktalarını da ziyaret etmenizde fayda vardır.