Akşehir’e Giderseniz Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihi ve Turistik Yerler
Akşehir ilçesi Konya ilinin, çok sevilen ve tarihi doku ile dikkat çeken turistik ilçelerinden sadece bir tanesidir. Bir zamanlar il statüsüne kavuşacağı konuşulan ilçenin nüfusu 93.885 olmuştur. Kültürel ve dini sebeplerden dolayı yerli – yabancı birçok turist tarafından ziyarete uğrayan ilçe aynı zamanda gezginlerin uğrak noktası olmuştur.
Akşehir ilçesinin doğusunda Konya, batısında Isparta, kuzeyinde Eskişehir ve kuzeydoğusunda da Ankara bulunmaktadır. Pek çok kültüre aynı anda sahip olan ilçe gezip gördüğünüz takdirde sizleri asla pişman etmeyecektir. Akşehir’de bulunduğunuz süre zarfında, adeta Selçuklular ve Osmanlı Dönemlerinde yaşarken bulacaksınız kendinizi.
Akşehir Batı Cephesi Karargâhı Müzesi
Akşehir Batı Cephesi Karargâhı müzesi, Kurtuluş Savaşı’nın çok önem arz eden bir karargâh binasıydı. Aslında bina 1904 – 1905 yılları arasında, belediye binası olarak inşa edilmeye başlanmış ve sonrasında o zamanın belediye başkanına tahsis edilmiştir.
Türk ordusu, Sakarya Meydan Muharebesi’ni kazandıktan sonra karargâh Akşehir’e gelir ve bu belediye binasına yerleşir. Karargâh 1922’ye kadar hizmet vermiş, 1964 yılına kadar aktif olarak kullanılmıştır. Karargâh binası aktif olarak kullanıldığı süre boyunca, Büyük Taarruz için yapılan plan ve hazırlıklara ev sahipliği yapmıştır.
Bina yapımında çoğunlukla taş malzeme kullanılmış olup, aralarda tuğlalarla da desteklenmiştir. Bina 2 katlıdır. Alt kat idari bölüm için ayrılan Batı Cephesi Karargâh Müzesi’nin üst katı teşhir salonu olarak kullanılmaktadır. Teşhir katında 8 adet oda bulunmakta. Her bir oda da farklı eserler sergilenmekte olup, farklı temalar kullanılmıştır. Ayrıca müze içerisinde, Kurtuluş Savaşı sırasında kullanılan orijinal ateşli ve ateşsiz silahlar da bulunmaktadır. Müzede olan eserler günümüze kadar özünü kaybetmemiş ve hala ilk kullanıldığı gibi muhafaza edilmektedir.
Odaların bir tanesi Atatürk’ün çalışma odası ve kişisel eşyalarının bulunduğu oda olarak ayrılmıştır. Ayrılan çalışma odasında savaş için stratejik planlar yapılmış ve ciddi kararlar alınmıştır.
Bir diğer oda içerisinde Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi el yazısı ile yazmış olduğu Nutuk eserinin bazı kısımları vardır.
Akşehir Batı Cephesi Karargâh Müzesi, ilçe merkezinde yer almaktadır ve gezerken Kurtuluş Savaşı içerisinde yaşadığınız üstelik gezinizden de üst düzey keyif alacağınız bir müze olma özelliğine sahiptir.
Müze haftanın her günü 08.00 – 16.50 saatleri arasında ziyaretçilerine hizmet vermektedir.
Taş Eserler Müzesi
Sahip Ata Medresesi olarak da bilinen Taş Eserler Müzesi, eskiden darüşşifa olarak hizmet vermekteydi. Eskiden mescit, türbe, imaret, hankah olarak inşa edilmiş fakat şimdilerde sadece medrese, türbe ve mescit kısımları sağlam kalmış, günümüze kadar ulaşmıştır.
Taç kapısı üzerinde bir adet kitabe vardır ve bu kitabe içerisinde 1250 yılında Selçuklu başveziri Sahip Ata Hüseyin oğlu Feridun Ali tarafından külliye olarak yaptırıldığı yazmaktadır. Yapının mimarisinde tuğla ve taş malzeme kullanılmıştır. Kubbelere üçgen şeklinde prizmalar geçirilmiştir. Avluya açılan öğrenci odaları vardır ve binanın mimarisinde çok sayıda çini süslemeleri mevcuttur.
Taş Eserler Müzesi’ni diğer müzelerden ayıran bir özelliği vardır. Bu müze, Akşehir ilçesinin açılan ilk müze binası olma özelliğine sahiptir. Müze içerisinde, Neolitik dönem, Selçuklulara ait dönem ve Osmanlı Dönemini kapsayan eserler sergilenmektedir. Burada sergilenen bazı eserlerin ve depo içinde muhafaza edilen arkeolojik ve etnografik eserler, 2007 yılında açılan Nasreddin Hoca Arkeolojik ve Etnografya Müzesi’ne taşınmıştır.
Tas Eserler Müzesi’nde şimdilere Türk – İslam dönemine ait sandukalar, mezar taşları, kitabeler ve pek çok taş eser sergileniyor. Taş eserlerin dışında da müze içinde medrese hayatı ve eğitimini canlandıran yapılar da teşhir edilmektedir.
Taş eserler müzesi haftanın her günü açıktır. Bu müzeyi ziyaret ettiğinizde sadece Osmanlı ve Selçuklulara ait değil birçok zaman ve kültür eserlerine tanıklık edersiniz.
Tarihi Arasta Çarşısı
Tarihi Arasta Çarşısı, Akşehir ilçe merkezinde bulunan geleneksel bir ticaret bölgesidir. Asmalarla kaplanmış olan bu mekânda şimdilerde ise brandalar çekilerek ziyaretçilerin gölge alanda rahat gezmeleri için incelikler düşünülmüştür.
Tarihi Arasta Çarşısı içinde pek çok alanda satış yapan yerler vardır. Ayakkabıcılar, hazır giyim mağazaları, demir ustaları, kuaförler, berberler, tenekeciler, helva yapan dükkânlar ve daha niceleri, Tarihi Arasta Çarşısı içerisinde aktif olarak hizmet vermektedir.
Çarşı içerisinde yemek yemek isterseniz, çok sayıda lokanta, fırın ve yöresel yemek yapan yerler vardır. Aynı şekilde çarşıda, ibadet için de çok eski mimariye sahip camii ve mescitler bulunur.
Tarihi Arasta Çarşısı içinde bulunan tüm dükkân ve ibadet merkezleri geleneksel ve tarihi dokularla süslenmiştir. Restore çalışmaları esnasında çarşının yapısına hiçbir şekilde zarar verilmemiştir.
Tarihi Arasta Çarşısı’nı gezerken adeta canlı bir tarih geziyor, dokuları ve kültürü yeniden keşfediyor gibi hissedebilir ayrıca dükkânlar içerisinde gönlünüzce alışveriş yapabilirsiniz.
Arasta Çarşısı, Akşehir ilçe merkezinde bulunur ve her gün açıktır.
Çarşıya giriş ücretsiz olup, içerideki yapacağınız alışveriş ve harcamalar ücrete tabiidir.
Tarihi Akşehir Evleri
Tarihi Akşehir Evleri, tarihi geçmişini diğer kuşaklara miras bırakmasından dolayı çok önemli bir yere sahiptir. Çok iyi bir şekilde muhafaza edildiği takdirde daha asırlar boyu ayakta duracak muhteşem güzelliği olan bir yapıdır.
Akşehir Evleri, Konya ili ve Akşehir ilçesi dâhil olmak üzere tüm Anadolu’da var olan kültürlerin bir sembolü görevi görmektedir. Akşehir Evleri, yan yana ve karşılıklı olarak sıralanmıştır. Görünüşü sizlere Eskişehir Odunpazarı Evlerini andırmaktadır.
Tarihi Akşehir Evleri bulunduğu bölge dışında, bu evlere dâhil olan da pek çok yapı vardır. Bu yapılara en güzel örnekler yine Akşehir’de bulunan Ulu Camii Caddesi’ndeki konaklarlardır. Bunların dışında aynı bölgede bulunmayan fakat Tarihi Akşehir Evleri statüsünde yer alan Nasreddin Hoca Evi, Takkasızlar Konağı ve Hacı Küçük Konağı da muhteşem güzellikle inşa edilen yapılara dâhildir.
Rengârenk evlerin içinde fotoğraf çekmekten telefonunuzun hafızası dolacak ve gezerken bu muhteşem yerde kendinizi kaybedeceksiniz. Tarihi Akşehir Evleri’ni ve konaklarını her gün ziyaret edip sizler de canlı tarihe tanıklık edebilirsiniz.
Tarihi Cumhuriyet Mektebi
Konya Valisi İzzet Bey tarafından yaptırılan mektep, Kuşçu Mahallesi Bayram Sokakta bulunmaktadır. Eski tarihi dokusu ile tamamen taştan yapılmıştır.
Kapısından penceresine, tavanından duvarlarına kadar kemer taşlar vardır. Cumhuriyet Mektebi’nin 2007 yılında yenileme çalışmaları tamamlanmıştır.
Şimdilerde ise Cumhuriyet İlkokulu olarak öğrencilere ve öğretmenlere hizmet vermektedir.
Takkasızlar Konağı
Takkasızlar Konağı’nın yaklaşık 200 yıllık bir tarihi vardır. Konağın 1913 yılında yapıldığı binanın dışındaki kitabede yazmaktadır. Eşsiz ve mistik havası ile duvarları dahi tarih kokmaktadır. Geniş ve güzel bir bahçesi olan konak şimdilerde ise, butik otel olarak hizmet vermektedir. Takkasızlar Konağı’nda gezerseniz veya konaklama imkânına sahip olursanız eğer, kendinizi 200 sene öncesinde yaşamış gibi hissedersiniz.
Tarihi bir atmosfer içerisinde sevdiklerinizle ve ailenizle tatil yapmak isterseniz Akşehir’de bulunan Takkasızlar Konağı Butik Otel’de keyifli zaman geçirirsiniz. Konak içerisinde 5 oda vardır. Toplamda odalar 10 yatak kapasitesine sahiptir. Aynı zamanda konağın olduğu yerde Akşehir Belediyesi’ne ait bir sosyal tesis bulunmaktadır.
Konya Otelleri arasından seçiminizi yaparak planladığınız tatilinizde Akşehir’in tarihi ve turistik noktalarını keşfedebilir, tarihin izlerini sürebilirsiniz.