İzmir’in Dikili ve Kınık ilçeleri ile komşu Bergama ilçesi, tarihteki önemi ve turistik alanları ile İzmir’in yükselen değerlerinden biridir.
Antik kentleri ve tarihi kalıntıları ile görülecek çok çeşitli tarihi mekanları bulunmasının dışında, Bergama’da görebileceğiniz doğal güzellikler de bulunmaktadır.
İlçe merkezine ortalama 20 km uzaklıkta bulunan Kozak Yaylası, Türkiye genelinde en etkileyici ormanlardan biridir. İçinde piknik alanları, kamp alanları ve bolca çam fıstığı bulunan bu yayladaki çam ağaçları da görülmeye değerdir.
Bergama’nın doğal güzellikleri denince, akla gelen bir diğer seçenek de termal sularıyla ünlü ılıcalardır. Bergama’da çeşitli hastalıkların tedavisi için şifalı sularla buluşabileceğiniz ılıcalar; Kleopatra Güzellik Ilıcası ve Paşa Ilıcası’dır.
Kleopatra Güzellik Ilıcası, adını ünlü Mısır kraliçesi Kleopatra’nın güzelleşmek için buraya gelmiş olmasından almaktadır. Paşa Köyü’nde bulunan Paşa Ilıcası da çok çeşitli hastalıkların tedavisinde şifa amacıyla ziyaret edilmektedir.
İzmir şehir merkezine ortalama 120 km uzaklıkta bulunan Bergama ilçesinde yerleşim çok eski zamanlara, M.Ö 5.yüzyıla kadar uzanmaktadır. Model olarak Atinada’daki Akropol’u modelleyen Pergamon Antik Kenti’ne ev sahipliği yapan ilçe; antik dönem kalıntıları, tapınakları, tarihi cami, kilise ve müzelerde sergilenen eserleri ile görülecek tarihi mekanlarla doludur.
Tarihi yapılarının yanı sıra, burada görebileceğiniz doğal güzellikler ve çok çeşitli turistik mekanlar da vardır.Tarihi çok eski dönemlere dayanan, şerbeti ve hala mesleğini devam ettiren küçük esnafların yer aldığı Arasta Çarşısı, Roma İmparatorluğu’nda önemli bir yere sahip olan Bergama Antik Kenti, tamamı taş tuğlalardan yapılan etkileyici mimarisi ile Kızıl Avlu, Bergama çevresinde arkeolojik kazılarda elde edilen tarihi eserlerin sergilendiği Bergama Arkeoloji Müzesi, Dünyanın ilk psikoterapi merkezi olan Asklepieion ve Hacı Hekim Hamamı, Bergama gezinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerdir.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Bergama’da tatilinizi planlamak için İzmir Bergama Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.
İzmir’de Dikili ilçesi ile komşu, turistik bölgelerden biri olan Bergama, Manisa ve Balıkesir’e de oldukça yakın bir konumda yer almaktadır.
Dünyanın 999. mirası olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi başaran ilçe, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile oldukça etkileyicidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu ilçede, yaz ayları sıcak ve kurak geçmektedir.
Sunduğu tarihi miraslar, kendine has atmosferi ve gezilecek yerleri ile kış aylarında sakin bir atmosfere sahip olan ilçe, bahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramaktadır.
Tarih kokan sokakları ile Bergama’da mutfak, kültürün önemli bir parçasıdır. Hem Ege hem de Akdeniz mutfağından lezzetler taşıyan Bergama’nın yerel lezzetleri arasında oldukça ilginç seçenekler bulmak mümkündür.
Bergama mutfağında adını sıkça duyabileceğiniz lezzetlerin başında çığırtma gelmektedir. Zeytinyağlı bir tür patlıcan kızartma olan çığırtma, özellikle yaz aylarının favorisidir. Adını çok fazla yerde duyamayacağınız nohut böreği de burada oldukça meşhurdur.
Bergama’ya geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken diğer lezzetler arasında; Bergama köftesi, karanfilli leblebi, balık köftesi, kabak çiçeği dolması, tulum peyniri, subye yumurtası ve tarihi Bergama (Arasta) Çarşısı’nın ünlü karadut suyu yer almaktadır.
İzmir’in en güzel ilçelerinden Bergama’nın kendine has lezzetlerini yerinde denemek için Bergama Otelleri sayfamızdaki otellere göz atarak güzel bir tatil planı oluşturabilirsiniz.
İzmir’in yükselen turizm bölgelerinden biri olan ve konum olarak Ege Bölgesi’nde bulunan Bergama ilçesi, 19.yüzyılda ilk önce Balıkesir ve Manisa’ya, ardından da İzmir iline bağlanmıştır.
Balıkesir’e sınırı olan Bergama, İzmir’de Dikili ilçesi ile komşudur. Karayolu ile kolay bir ulaşım bağlantısına sahip olan ilçeye havayolu ile ulaşım Gaziemir ilçesindeki Adnan Menderes Havaalanı ile sağlanmaktadır. Havalimanı ile Bergama arası mesafe ortalama 145 km’dir. Ulaşım gün içerisinde saat başı sefer düzenleyen Havaş servisleri, özel transfer şirketleri ve taksi ile sağlanmaktadır.
Bergama’ya otobüs ile gitmek isteyen ziyaretçilerin, İstanbul ve Ankara’dan Bergama’ya doğrudan düzenlenen otobüs seferlerini ya da Bergama Otogarı’nı kullanmaları gerekmektedir. Bergama otogarından ilçe merkezine ise şehir içi otobüsleri kullanılarak gidilebilir.
İzmir’de Balıkesir sınırında yer alan ve Dikili ile komşu Bergama ilçesi, Antik Pergamon Kenti’nin tepedeki Helenistik kalıntıları, pastel renkli evlerin sıralandığı Arnavut kaldırımlı sokakları ve şirin sahil köylerinde Ege Denizi’nin etkileyici manzaraları ile doludur.
Bergama Helenistik dünyanın eski kültür ve sanat merkezlerinden biridir. M.Ö 133 yılında Romalılara miras bırakılmadan önce, Yunan dünyasının en büyük şehirlerinden biri olmuştur. Bergama’ya geldiğinizde, Antik alanları ve Roma binalarını dolaşırken saray kalıntılarını, tapınakları ve bir arkeoloji müzesi gibi önemli yerleri de görebilirsiniz.
Bergama gezinizde bir gününüzü çevredeki tarihi ve turistik yerleri görmeye ayırmak isterseniz, Helenistik döneme ve birbirinden güzel, etkileyici manzaralara tanıklık edebilirsiniz. Bergama’da mutlaka görülmesi gereken tarihi ve turistik yerler arasında ise; Bergama Akropol Örenyeri, Bergama Asklepion Örenyeri, Kızıl Kilise, Bergama Arkeoloji Müzesi, Bergamalı Kadri Eğitim Tarihi Müzesi, Hacı Hekim Hamamı ve Asklepieion yer almaktadır.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan İzmir’in Bergama ilçesi, aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’e adanmış bir yerleşim yeridir. Çağlar boyunca birçok yıkım ve savaştan kurtulan ancak stratejik konumu nedeniyle önemli bir merkez olmaya devam eden Bergama’nın tarihi M.Ö 3. yüzyıla kadar uzanmaktadır.
1. yüzyılda Küçük Asya’nın en ünlü ve görkemli şehri haline gelen Bergama ilçesini ziyaret etmek, tarih sahnesinden eşsiz deneyimlere tanık olmanızı sağlayacaktır. İzmir şehir merkezine yaklaşık 100 km uzaklıktaki ilçeye geldiğinizde, özellikle Antik Bergama Kenti ve Batı tıbbının temellerinin atıldığı kutsal alan mutlaka görülmelidir. İzmir ya da Ayvalık’tan günübirlik geziler için tercih edilen Bergama ilçesine geldiğinizde ayrıca; tarih boyunca burada yaşayan medeniyetlerin antik eşya, belge ve aletlerinin sergilendiği Arkeoloji Müzesi’ni görmeli, şifalı suları ile termal kaplıcalara girmeli, tarihi hamamlarda masaj yaptırmalı, Türkiye’nin en güzel ormanlarından biri olarak gösterilen Kozak Yaylası’na doğa için kamp yapmalısınız.