Karadeniz'in yeşilliği bol şehirlerinden olan Gümüşhane, birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Karadeniz turlarının da vazgeçilmez duraklarından birisidir. Gümüşhane ülkemizin Kuzey bölümünde bulunmasının verdiği tüm özelliklere sahiptir. Buna bağlı olarak içerisinde oluşan ve mutlaka ziyaret edilmesi gereken doğal güzellikler barındırmaktadır. Engebeli topraklara sahiptir ve genellikle yolları da bu yapıda olduğu için doğal alanları ziyaret ederken ayrıca Gümüşhane'yi gezerken çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Bayburt ve Trabzon gibi şehirlerimize yakın konumlarda bulunur. Bu sebeple hem iklim olarak hem de doğal alan olarak bu şehirlerle benzerlik göstermektedir. Doğal alanları genel olarak ormanlardan oluşmaktadır. Ayrıca Gümüşhane'nin etrafı Zigana Dağları ile çevrilidir.
Gümüşhane doğal güzellikleri nedeniyle sıklıkla ziyaret edilen ve Türkiye'de en çok turist ağırlayan şehirlerden bir tanesidir. Genellikle yaylalar ve dağlar çoğunluktadır. Bunun yanı sıra ormanlar ve şelaleler de bulunmaktadır. Gümüşhane'de bulunan doğal güzellikler genellikle köylerde yer almaktadır. Konum olarak birbirine yakın mesafelerdedir. Gümüşhane'de ulaşım kolay bir şekilde işlediği için tüm bu doğal güzellikler bir ya da iki gün gibi kısa bir sürede gezilebilmektedir. Gümüşhane'de mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler şunlardır:Limni Gölü, Tomara Şelalesi, Karaca Mağarası, Kazıkbeli Yaylası, Artabel Gölleri, Kromni Vadisi, Boyunyurt Yaylası, Zigana Dağı ve son olarak da Çağlayandibi Şelalesi.
Gümüşhane seyahatlerinizi sonlandırmadan önce Gümüşhane'den satın alanabilecek birçok hediyelik eşya bulunmaktadır. Bu hediyelik eşyaları merkezi yerlerden satın alarak sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Bu alınabilecek hediyelik eşyalar hem uygun fiyatlı hem de hemen hemen her yerde satılabilen ürünlerdir. Ayrıca uzun yola da dayanıklıdır.
Gümüşhane'den alabileceğiniz hediyelik eşyalar şunlardır:pestil, kilim, ahşap sanat ürünleri, güveç, halı, gümüş ürünler ve kuşburnu.
Gümüşhane'nin gece hayatı çok yoğun olmasa da Karadeniz'in serin akşamları eşliğinde geç saatlerde eğlenebileceğiniz birçok mekan bulunmaktadır. Bunlar yoğunlukla geç saatlere kadar hizmet veren kafelerdir. Azınlık bir bölüm ise barları oluşturmaktadır. Gümüşhane'ye geldiğinizde dilediğinizce eğlenebileceğiniz bu mekanlar, mutlaka görmeniz ve denemeniz gereken işletmelerdir.
Gümüşhane'de gece geç saatlerde eğlenebileceğiniz mekanlar şunlardır:Namdar Birahanesi, Ufuk Club, Gönül Sarayı, Balyemez Konağı, Cafe Tuana, Köprü Kafe.
Gümüşhane, Karadeniz Bölgesi'ne ait şehirlerimiz arasında en çok ziyaret edilen illerimizdendir. Turistik yapısı ve Karadeniz'in eşsiz doğası ile misafirlerine kapılarını açan Gümüşhane, içerisinde gezip görülecek birçok alan bulunmaktadır. Gümüşhane tatilinizde bu alanları bir gün gibi kısa bir sürede gezebilirsiniz. Bu yerler konum olarak da birbirlerine yakındır ve geneli Gümüşhane'nin merkezinde bulunmaktadır.
Gümüşhane'de mutlaka gezmeniz gereken yerler; İkizevler Kent Müzesi, Gümüşhane Konakları, Torul Cam Teras, Örümcek Ormanı, Zigana Kayak Merkezi ve Boyunyurt Yaylası'dır.
Gümüşhane, Karadeniz'in en çok ziyaret edilen illerinden bir tanesidir. Ülkemizin Kuzey kesiminde bulunan ve gerek iklimi gerek coğrafyasıyla bunu hissettiren Gümüşhane, çevresinde Trabzon ve Bayburt gibi iller de barındırmaktadır. Gümüşhane içerisinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken ilçeler bulunmaktadır. Gümüşhane'nin Merkez ilçesi de dahil olmak üzere toplam altı adet ilçesi vardır. Tüm ilçelerden merkez bölgesine kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilmektedir. Gümüşhane'nin merkezine en uzak ilçe ise Kürtün'dür. İlçeler arası ulaşım dolmuş ve taksiler ile sağlanmaktadır. Genel olarak engebeli bir arazisi olan Gümüşhane'nin tüm ilçelerinde yüksek bölgelerde yaylalar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ilçelerde şelaleler ve dağlar da yoğunluktadır.
Gümüşhane'nin ilçeleri şunlardır; Merkez ilçesi, Kelkit ilçesi, Köse ilçesi, Kürtün ilçesi, Şiran ilçesi ve Torul ilçesidir. İlçelerin hemen hemen hepsinden komşu şehirlere geçiş sağlanabilmektedir. İlçeler küçük yapılıdır. İl içerisinde toplam on dört adet belediye mevcuttur. İlin tamamının nüfusu 160 binden fazladır. İlçeler arası ulaşımı sağlayan otoyollar ise; E97, D885, D040, D883, D052 ve D887'dir. Gümüşhane şehri Cumhuriyet'ten önce kurulmuştur ve Gümüşhane şehrinin Şiran, Torul ve Kelkit ilçeleri de Cumhuriyet'ten önce kurulmuştur. Köse ilçesi 1987'de ve Kürtün ilçesi 1990'da kurulmuştur. Gümüşhane'nin en kalabalık ilçesi Merkez ilçesidir. Bunu takip eden ilçe ise Kelkit'tir ve nüfusu en az olan ilçe de Köse'dir.
Gümüşhane mutfağı, hem Karadeniz'den hem de Doğu Anadolu'dan esintiler taşımaktadır. Zengin bir mutfağa sahip olan Gümüşhane'nin birçok yöresel lezzeti bulunmaktadır. Gümüşhane'ye geldiğinizde hemen hemen her yerde bulabileceğiniz bu eşsiz tatları mutlaka denemelisiniz. Gümüşhane yemekleri genellikle et ağırlıklıdır. Tatlıları da bir hayli meşhur olan Gümüşhane yemek kültürü konusunda çevresinde bulunan diğer Karadeniz şehirlerinden oldukça etkilenmiştir. Gümüşhane mutfağında büyük yer kaplayan diğer yemekler ise çorbalardır. Karadeniz'in serin ve soğuk akşamlarında yaz ya da kış fark etmeden tüketilen çorbalar da Gümüşhane mutfağını yansıtmaktadır. Gümüşhane'nin yemekleri oldukça köklü bir tarihe sahiptir ve sebze yemekleri de Gümüşhane mutfağının en önemli unsurlarındandır.
Gümüşhane'nin meşhur yöresel yemekleri şunlardır; gendime pilavı, evelik dolması, kartol yahnisi, fıtfıt haşılı, pancar kavurması, siron, fırın erişte, fasulye bulgurlusu, Asude kuymağı, ayvalı et yemeği, mantı çorbası, un herlesi çorbası, erişte tatlısı, muska tatlısı, kara helva, fışkıl tatlısı, fındıklı un helvası. Bu yemeklerden bazıları yöresel yemekler oldukları için köylerde yapılırken bazıları da Gümüşhane ilçe merkezlerinde bulunan işletmelerde tadılabilmektedir.
Gümüşhane, Karadeniz turlarının vazgeçilmez noktalarından bir tanesidir. Bununla birlikte mutlaka görülmesi gereken bir şehrimizdir. Gümüşhane Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer almaktadır ve gerek tarihi açıdan gerek köken açısından Türkiye için çok önemlidir. Eğer kültür gezileri ve tarihi geziler kapsamında Gümüşhane'ye gidecekseniz ziyaret etmeniz gereken birçok yapı bulunmaktadır. Bunlar genellikle birbirine yakın konumlarda bulunabildiği gibi Gümüşhane'nin farklı farklı ilçelerinde de bulunabilir.
Bu tarihi yapıların büyük bir çoğunluğunu kaleler oluşturmaktadır. Kaleler, Gümüşhane gibi, ülkenin Kuzey ve engebeli bölgesinde bulunan şehirlerimiz için çok önemlidir. Bu sebeple birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Gümüşhane'de de bol miktarda kale ve kalıntıları görülmektedir.
Gümüşhane'de mutlaka görmeniz gereken tarihi ve turistik yerler şunlardır; Kov Kalesi, Torul Kalesi, Canca Kalesi, Satala Antik Kenti, Santa Harabeleri, Sarıçiçek Köy Odaları ve son olarak da İmera Manastırı. Bu tarihi yerler mutlaka görülmesi gereken köklü yapılardır ve kültürel seyahatler sırasında kolaylıkla ziyaret edilebilmesi için ulaşım rahatlatılmıştır.
Gümüşhane'nin merkezinden kalkan dolmuşlar ile bu tarihi ve turistik alanlara kolaylıkla ziyaretler gerçekleştirebilirsiniz. Tarihi yapılar Gümüşhane'nin farklı farklı ilçelerinde konumlanmışlardır ve yıl içerisinde çok fazla ziyaretçi ağırlamaktadır. Bu yapılar Karadeniz turları kapsamında ve Gümüşhane ziyaretlerinde mutlaka görmeniz gereken tarihi eserlerdir.
Gümüşhane her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayan ülkemizin en özel şehirlerinden bir tanesidir. Gümüşhane özellikle Karadeniz turları için büyük önem taşımaktadır ve bunun dışında Gümüşhane'de yapabileceğiniz birçok aktivite de bulunmaktadır. Bu sayede Gümüşhane tatilinizi daha renkli ve daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.
Gümüşhane tatilinizde yapabileceğiniz aktiviteler şunlardır; yaylalara çıkıp şenliklere katılmak, Zigana Dağı'nda kaymak, tarihi kaleleri gezmek, Gümüşhane'nin eşsiz Karadeniz köylerini gezmek, kuymak yemek.