Zonguldak’ın İlçeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi sınırlarının batısında bulunan Zonguldak, kuzeyde Karadeniz, kuzeydoğusunda Bartın, doğusunda Karabük, güneyinde Bolu ve güneybatısında Düzce ile sınır komşusudur. Batıdan ve kuzeyden Karadeniz’e kıyısı bulunan Zonguldak, aynı zamanda sahip olduğu liman kenti özelliği ile birlikte önemli bir deniz ticaret hacmine sahiptir.
Zonguldak şehir merkezi ve bağlı bulunduğu ilçelerinde gezilecek ve keşfedilecek çok sayıda doğal güzellik ve tarihi yapı bulunmaktadır.
Zonguldak’a bağlı Ereğli ve Çaycuma ilçeleri turistik anlamda en çok ziyaretçi çeken yerleşim yerlerinden biridir. İlk yerleşimlerin M.Ö. 1200 yıllarına dayandığı Zonguldak, günümüzde taşkömürü ocakları, plajları, şelaleleri, mesire alanları ve geniş yeşil arazileri ile ünlüdür. Zonguldak’ta merkez ilçe dahil olmak üzere toplamda 8 adet ilçe bulunmaktadır.
Alaplı
Alaplı, Zonguldak şehir merkezine ortalama 60 kilometre uzaklıktadır. Sanayi açısından gelişmiş bir ilçe olan Alaplı’da bölge halkı geçimini büyük oranda ticaretten ve fındık üreticiliğinden sağlamaktadır.
Doğal güzellikler bakımından zengin olan Alaplı, geniş yeşil arazilere sahiptir. Bölüklü Yaylası, Gümeli Yaylası, Bacaklı Yaylası ve Alaplı Gümeli Şelalesi, ilçenin önemli doğal güzellikleri arasında sıralanmaktadır.
Denize kıyısı olan Alaplı’da denize girilebilecek popüler plajlar ise Kocaman Plajı ile Belediye Plajı’dır.
Çaycuma
Zonguldak’ın turistik ilçelerinden biri olan Çaycuma, şehir merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıktadır. Şehir merkezinin güneydoğusunda bulunan Çaycuma ilçesi, aynı zamanda şehrin tek havalimanı olan Zonguldak Çaycuma Havalimanı’na da ev sahipliği yapmaktadır.
Orta Çağ’dan kalan Filyos Kalesi, asırlar önce kurulmuş Filyos Antik Kenti ve bölgenin eski sanat eserlerinden olan Kadıoğlu Mozaikleri, Çaycuma’nın önemli tarihi yapıları arasında bulunmaktadır.
Yeşil alanları ile ünlü Çaycuma’da görülmesi gereken doğal güzellikler ise; Çayır Köyü Su Mağarası, mesire alanlarıyla meşhur Göldağı Tabiat Parkı, doğa gezileri yapabileceğiniz Filyos Kuş Cenneti, etkileyici bir manzara sunan Velibaba Tepesi yer almaktadır.
Devrek
Zonguldak’ın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Devrek ilçesi, şehir merkezine yaklaşık 55 kilometre uzaklıktadır. Devrek’te bölge halkı geçimini büyük ölçüde Ereğli’deki demir çelik fabrikalarından sağlamaktadır. İlçenin ekonomisi, Zonguldak ve Ereğli’ye bağımlıdır.
Devrek’te gezebileceğiniz doğal güzellikler arasında; Madencioğlu Şelalesi, Tarihi Çam Ağacı, Yağmurca Kayalıkları, Bostandüzü Mesire Alanı bulunmaktadır.
İlçede görülmesi gereken tarihi yapılar ise Beykoz Kalesi, Karakoçlu Beylik Mezarı ve Akça Kral Mezarlığı olarak sıralanmaktadır.
Devrek’in meşhur destinasyonları arasında öne çıkan yer ise Devrek Bastoncular Çarşısı’dır. Özel yapım bastonların üretildiği çarşıda, çok sayıda dükkan hizmet vermektedir.
Ereğli
Ereğli, Zonguldak şehir merkezinden 50 kilometre uzaklıktadır. Şehrin batı kıyısında bulunan Ereğli ilçesi, bölgenin hem ekonomik hem de turistik anlamda en popüler yerleşim yerlerindendir. Sınırları içerisinde bulunan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları ve taşkömürü ocakları, bölgenin kalkınmasında önemli rol oynamaktadır.
İlçe sınırları içerisinde bulunan M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilmiş Ereğli Kalesi, Ereğli’nin en eski camisi olan Orhan Gazi Cami, bölgenin kent belleği olarak kabul edilen Karadeniz Ereğli Müzesi, Kurtuluş Savaşı’na tanıklık edebileceğiniz Gazi Alemdar Müzesi, Tarihi Aliağa Hamamı, Halil Paşa Cami ve Tarihi Su Kemerleri, ilçenin önemli tarihi yapıları arasındadır.
Ereğli’de görülmesi gereken doğal güzellikler ise; Cehennemağzı Mağaraları, Danaağzı Tabiat Parkı, geniş manzara seyri sunan Osman Tepe, mesire alanı olarak kullanılan Radar Piknik Alanı ve Kestaneci Piknik Alanı’dır.
Gökçebey
Zonguldak’ın ilçelerinden olan Gökçebey, şehir merkezinden ortalama 40 kilometre uzaklıktadır. Daha iç kesimlerde yer alan Gökçebey’de bölge halkı, geçimini büyük ölçüde ormancılıktan sağlamaktadır.
Doğal güzellikleri ile ünlü Gökçebey’de gezilecek yerler arasında yaz aylarında ferahlatıcı etkisiyle Hacımusa Deresi, doğa yürüyüşleri yapılabilen Süzek Kanyonu, Çanakçılar Hayvanat Bahçesi ve Tarihi Herkime Evleri bulunmaktadır.
Herkime Evleri, ilçe sınırları içerisinde yaklaşık 70 adetten oluşmaktadır. Büyük bir kısmı koruma altına alınan evler, “Çantı” ismiyle de bilinmektedir.
Kilimli
Kilimli, Zonguldak şehir merkezine 15 kilometre uzaklıktadır. Şehir merkezine en yakın ilçelerden biri olan Kilimli’nin ekonomisi kömür madeni ve balıkçılığa dayanmaktadır.
Geniş ve etkileyici sahillere ev sahipliği yapan Kilimli’de mutlaka görülmesi gereken destinasyonlar arasında Göbü Sahili, Türkali Köyü Sahili, tarihi oldukça eski dönemlere uzanan Cumayanı Mağarası, Kızılelma Mağarası ve İnağzı Mağarası bulunmaktadır.
Kozlu
Zonguldak’ın Kozlu ilçesi, şehir merkezinden yaklaşık 5 kilometre uzaklıktadır. Şehrin popüler ilçelerinden biri olan Kozlu’da bölge halkı geçimini maden işçiliği, balıkçılık ve küçük ölçekli esnaflık ile sağlamaktadır.
Gezilecek yerler bakımından zengin bir ilçe olan Kozlu’da ziyaret edilmesi gereken doğal güzellikler arasında şifalı sularıyla Kozlu Ilıksu Kaplıcası, uzun sahiliyle Değirmanağzı Plajı, Kozlu Sahili, cennetten bir köşe olan Değirmenağzı Şelalesi bulunmaktadır.
İlçe sınırları içerisinde bulunan Aziziye Cami ve 19. yüzyıl yapılarından olan Kozlu Kilisesi, ilçenin önemli tarihi yapılarındandır.
Zonguldak (Merkez)
Zonguldak’ın merkez ilçesi olan bölge, sahip olduğu limanı ile birlikte, Karadeniz ülkelerine yapılan ticarette büyük önem taşımaktadır. Türkiye’deki taşkömürü rezervinin büyük oranda sahibi olduğu Zonguldak’ta bölge halkı geçimini büyük ölçüde madencilik ve balıkçılıktan kazanmaktadır.
Zonguldak merkez ilçesinde gezilecek yerler arasında; bölgenin madencilik alanındaki zenginliğini yakından görebileceğiniz Zonguldak Maden Müzesi, 1908 yılında inşa edilmiş Deniz Feneri, Zonguldak Yeni Cami ve Varagel Tüneli yer almaktadır.
Merkez ilçesinin önemli doğal güzellikleri ise Gökgöl Mağarası, Harmankaya Şelalesi ve Zonguldak Kent Ormanı olarak sıralanmaktadır.