Yalova’da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler


Yalova’da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler

Yalova, Türkiye’nin yüzölçümü bakımından en küçük şehirlerinden biri olmasına rağmen hem doğal güzellikleri hem de tarihi yerleri ile dikkat çekmektedir. Özellikle turizm açısından önemli bir değere sahip olan şehirde, gezilmesi gereken pek çok yer bulunmaktadır. Yıl boyunca ziyaretçisi eksik olmayan şehirde; şifalı sulardan eşsiz vadilere, harika plajlardan tarihi eserlere kadar görülmeye değer birçok yer mevcuttur.

Yalova gezinizde mutlaka gezip görmeniz gereken başlıca yerler; Erikli Yaylası, Sudüşen Şelalesi, Yürüyen Köşk, Atatürk Köşkü, Armutlu Kaplıcaları, Karaca Arboretumu, Termal Kaplıcaları, Deprem Anıtı, Yalova Açık Hava Müzesi, Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi, Dipsiz Göl, Delmece Yaylası, Kara Kilise, Kent Ormanı ve Karlık Yaylası’dır.

Erikli Yaylası

Yalova’nın Çınarcık ilçesinde yer alan Erikli Yaylası, şehir merkezine yaklaşık olarak 32 km uzaklıktadır. Ulaşım için; Yalova Armutlu Yolu’nu kullanabilirsiniz.

Yaz aylarının vazgeçilmez rotası olan Erikli Yaylası, bol oksijenli havası ile sıklıkla ziyaret edilen bölgeler arasındadır. Yayla üzerinde doğa yürüyüşü parkuru, piknik alanları, seyir terası ve Erikli Şelalesi yer almaktadır. Özellikle şelale, bahar ve yaz aylarında gelen misafirlerine harika manzaralar sunmaktadır.

Yayla, bünyesinde barındırdığı kestane, karaağaç, ıhlamur, köknar gibi ağaç türleri ile de dikkat çekmektedir. Bölgeye belirli zamanlarda rehberli turlar da düzenlenmektedir. Ayrıca şehirde kamp yapabileceğiniz bölgeler arasındadır.

Kamp alanında çadır kurup konaklamak isteyenlerin 15 TL ödemesi gerekmektedir.

Erikli Yaylası’na giriş ücreti yoktur.

Sudüşen Şelalesi

Yalova’nın Termal ilçe sınırları içerisinde yer alan Sudüşen Şelalesi, şehir merkezine yaklaşık olarak 22 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Yalova Termal Yolu üzerinden bölgeye ulaştıktan sonra son 1 km’yi yürümeniz gerekmektedir.

Sudüşen Şelalesi, doğa yürüyüşleri için en güzel imkânları gelen ziyaretçilerine sunmaktadır. Bol oksijenli havası, yemyeşil doğası ve eşsiz manzarası ile öne çıkan bölgede, doğa ile iç içe keyifli bir gün geçirebilmeniz mümkündür. Bölgede doğa yürüyüşü yapabilmenin yanı sıra kamp yapabileceğiniz alanlar da mevcuttur.

Denizden 260 m yükseklikte olup her mevsim yemyeşil bitki örtüsü ile ziyaretçilerine muhteşem manzaralar sunmaktadır. Şelalenin suyu oldukça soğuktur. Şelalenin alt kısmındaki havuz, özellikle yaz sıcağından bunalıp serinlemek isteyenler için uygundur. Serin bir ortam ve yeşillikler içerisinde unutulmaz zamanlar geçirebilir ve güzel anılar biriktirebilirsiniz.

Sudüşen Şelalesi’ne giriş ücreti 2 TL’dir. İstediğiniz zaman ziyaret edilebilen bir bölgedir.

Yürüyen Köşk

Yalova’nın Sahil Yürüyüş Yolu üzerinde yer alan Köşk’e ulaşım son derece kolaydır. Şehir merkezine sadece 4 km uzaklıkta bulunan köşke ulaşım için; Atatürk Bulvarı/D575/E881 yollarını kullanabilir veya Yalova Belediyesi tarafından şehir merkezinden bölgeye kalkan servis araçlarını tercih edebilirsiniz.

Şehrin simgesel yapıları arasında yer alan Yürüyen Köşk, Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalova’da konaklaması için yapılmıştır. 1929 senesinde inşa edilen köşk’ün dikkat çekici bir hikâyesi bulunmaktadır. Atatürk, köşkü ziyaret sırasında köşkün hemen yanında bulunan ağacın dallarının kesildiği görmüştür. Doğayı sevmesi ile bilinen Atatürk, ağaca zarar verilmemesi için köşkün kaydırılmasını istemiştir.

Raylı sistem ile yapı, 5 metre kadar ileri kaydırılmıştır. Yürüyen Köşk adını almasının sebebi de bu olaydan ötürü olmuştur. Hem doğası hem de tarihi özellikleri ile şehrin önemli yapıları arasında yer almaktadır. Kare plana sahip olan köşk, toplam iki kattan oluşmaktadır. İlk katında oturma odası, toplantı salonu, küçük bir oda, duş ve tuvalet alanları yer almaktadır. İkinci katında ise dinlenme odası, yatak odası, tuvalet ve banyo odaları ile teras bulunmaktadır.

Pazartesi dışında haftanın her günü sabah saat 09.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.

Yürüyen Köşk’e giriş ücreti 6 TL’dir.

Atatürk Köşkü

Yalova’nın Termal ilçesinde yer alan Atatürk Köşkü, şehir merkezine yaklaşık olarak 16 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Yalova Armutlu Yolu üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

1929 yılında inşa edilen köşk, Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalova ziyareti esnasında konakladığı köşklerden biridir. Toplam iki kattan oluşan köşk, 38 günde tamamlanmıştır. İki katlı tarihi köşkün içerisinde üç şeref odası, onbir konuk odası ve kabul salonu bulunmaktadır.

Günümüzde yapıldığı döneme ait tarihi eserlerin yanı sıra çeşitli etnografik eserler, el dokuma halılar, mobilyalar, piyano, vazolar, tablolar gibi eserler sergilenmektedir. Yalova gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Pazartesi günleri dışında haftanın her günü sabah saat 09.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyaret açıktır.

Atatürk Köşkü’ne giriş ücreti 10 TL’dir. Yabancı turistler için 20 TL, öğrenci ve öğretmenler için 5 TL’dir. 65 yaş ve üstüne ise ücretsizdir.

Armutlu Kaplıcaları

Yalova’nın Armutlu ilçesinde yer alan Armutlu Kaplıcaları, Yalova şehir merkezine 50 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Yalova Armutlu Yolu’nu takip ederek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Eski şifahane özelliğini günümüzde de devam ettiren Armutlu Kaplıcaları, pek çok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Bizans Dönemi’nden günümüze kadar aktif bir şekilde hizmet veren kaplıcalar, birçok hastalığa iyi gelmektedir. Kaplıcalarda yer alan şifalı suların 57 ile 73 derece arasında değişen sıcaklığı sayesinde radyoaktivitesi oldukça yüksektir.

Hem sağlık hem de huzurlu bir tatil arayanların tercih ettiği bölgenin çevresinde de birçok keşfedebileceğiniz doğal güzellik alanları bulunmaktadır. Kaplıcanın şifalı suları etrafı ağaç ve makilerle kaplı bir vadide, dere yatağı boyunca sıralanmış çok sayıda kaynaktan çıkmaktadır. Yalova gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Armutlu Kaplıcaları’na giriş ücreti kadınlar için 10 TL, erkekler için ise 13 TL’dir. Sunulan hizmetler de ise fiyatlar değişmektedir.

Karaca Arboretumu

Yalova Termal karayolu üzerinde yer alan Karaca Arboretumu, şehir merkezine yaklaşık olarak 7 km uzaklıktadır.  Özel aracınız ile Yaşar Okuyan Bulvarı/Şht. Ömer Faydalı Caddesi ve Termal Yolu üzerinden ulaşım mümkündür. Özel aracı olmayanlar, Şehir merkezinden kalkan Termal veya Samanlı Köyü minibüslerini tercih edebilir.

Karaca Arboretumu, TEMA Vakfı’nı kuran Hayrettin Karaca tarafından 1980 senesinde tasarlanmıştır. 135.000 metrekarelik bir alanda yer almaktadır. Burası aynı zamanda bir açık hava müzesi olarak hizmet vermektedir. İçerisinde dünyanın dört bir yanından getirilen yaklaşık olarak 7000 ağaç sergilenmektedir.

Binlerce turistin ziyaret ettiği bölgede pek çok ağaç ve bitki türüne rastlamanız mümkündür. En dikkat çeken ağaçlar arasında ise Prunus, Acer, Malas, Magnolia, Betula, Pinus, Quercus, Picea ve Ağabeyes ağaçları yer almaktadır. Yalova gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Haftanın her günü sabah saat 10.00 ile öğlen saat 12.00 arası, öğlen saat 13.00 ile akşam saat 17.00 arası ziyarete açıktır.

Karaca Arboretumu’na giriş ücreti 10 TL’dir.

Termal Kaplıcalar

Yalova’nın Termal ilçesinde yer alan kaplıcalara ulaşım son derece kolaydır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 16 km uzaklıkta bulunan bölgeye, özel aracınız ile Yalova Termal Yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yalova’nın şifalı suyu ile ünlü olan ilçelerinden biri de Termal’dir. İlçe içerisinde pek çok noktada çıkan termal sular, geçmişten günümüze kadar çok sayıda insana şifa dağıtmaktadır. Bölgede bulunan kaplıcalar sayesinde hem tatil yapıp hem de şifa bulabilirsiniz. Özellikle hafta sonları pek çok sayıda tatilci, kaplıcaları ziyaret etmektedir.

Kaplıcalarda yer alan şifalı suların 40 ile 70 derece arası değişen sıcaklığı bulunmaktadır. Cilt hastalıklarından solunum yolu hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlık türüne, bu kaplıcalar oldukça iyi gelmektedir. Sağlık turizmi açısından da büyük bir öneme sahip olan kaplıcaları, Yalova gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.

Termal Kaplıcaları ücretli olarak hizmet vermekle birlikte alınan hizmete göre ücretler değişmektedir.

Termal kaynaklar bakımından öne çıkan Yalova’nın şifalı sularıyla hem yenilenip hem dinlenebileceğiniz tatili Yalova Termal Otelleri sayfamızdaki oteller arasından seçiminizi yaparak planlayabilirsiniz.

Deprem Anıtı

Yalova şehir merkezine bağlı Bahçelievler Mahallesi’nde yer alan Deprem Anıtı, şehir merkezine yaklaşık olarak 3,5 km uzaklıktadır. Ulaşım için; Cengiz Koçal Caddesi’ni ve Fatih Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

Deprem Anıtı, 17 Ağustos 1999 depremi, Türkiye’nin başına gelen en acı doğal felaketlerden biridir. Depremden en çok etkilenen bölgelerden biri de Yalova olmuştur. Depremde hayatını kaybedenlerin anısına 2000 senesinde Deprem Anıtı yapılmıştır. Her yıl döneminde çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Anıtların üzerinde hayatını kaybeden 2504 kişinin ismi yazılıdır. Bu önemli anıtlar, Heykeltraş Ümit Öztürk tarafından yapılmıştır. Mermer anıtların yanına yakınlarını kaybedenlerin çiçek koyabilmesi için küçük delikler eklenmiştir. Ayrıca fotoğraf sergilenen iki tane de sergi salonuna sahiptir. Yalova gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerlerden biridir.

Deprem Anıtı’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilmeniz mümkündür.

Yalova Açık Hava Müzesi

Yalova şehir merkezinde yer alan Yalova Açık Hava Müzesi’ne, özel aracınız ile Şehit Ömer Faydalı Caddesi üzerinden ulaşım sağlayabileceğiniz gibi yürüyerek de gitmeyi tercih edebilirsiniz.

2003 yılında hizmete açılan müze, şehrin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Müze, yaklaşık 6000 yıllık köklü tarihe sahip olan şehre adeta ışık tutmaktadır. Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerine ait birçok önemli tarihi eser burada ziyaretçilerine sunulmaktadır. Kazı çalışmaları sonucu bulunan eserler, bir süre korunduktan sonra sergilenmiştir.

Müzede en çok dikkat çeken eserler arasında ise farklı dönemlere ait lahitler, sütun başlıkları, onur taşları ve mezar stelleri yer almaktadır. Müze, doğa ile iç içe yemyeşil bir alanda ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Yalova gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Haftanın her günü sabah saat 09.00 ile akşam saat 18.00 arası ziyarete açıktır.

Yalova Açık Hava Müzesi’ne giriş ücreti yoktur.

Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi

Yalova şehir merkezine bağlı Bahçelievler Mahallesi’nde yer alan Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi, şehir merkezine yaklaşık olarak 3 km uzaklıktadır. Ulaşım için; Cengiz Koçal Caddesi’ni ve Fatih Caddesi’ni kullanabilirsiniz.

19.yüzyılın sonlarında yapıldığı düşünülen Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi, Yalova’da bulunan meşhur köşkler arasında yer almaktadır. Baltacı Çiftliği Köşkü ve Yalova Müzesi olarak da bilinen yapı, toplam iki kattan oluşmaktadır. Yürüyen Köşk’ten önce Atatürk’ün Yalova’ya geldiğinde konaklaması için yapılan bir diğer yapıdır.

Günümüzde Atatürk’ün resimlerinin yer aldığı ve ona ait eşyaların sergilendiği özel bir müze olarak hizmet vermektedir. Ayrıca ilköğretim çocuklarına hitap eden ve çocukların ilgisini çekecek pek çok tasarımı da burada görebilmeniz mümkündür. Yalova gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken önemli yerler arasındadır.

Hafta içi sabah saat 09.00 ile öğlen saat 12.00 arası, öğlen saat 13.00 ile akşam saat 16.30 arası ziyarete açıktır. Hafta sonları ise sabah saat 10.00 ile akşam saat 16.00 arası ziyarete açıktır.

Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi’ne giriş ücreti yoktur.

Dipsiz Göl

Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı Teşvikiye belde sınırları içerisinde yer alan göl, şehir merkezine yaklaşık olarak 35 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Yalova Armutlu Yolu üzerinden ulaşım mümkündür.

Sürekli çöküntüye uğrayan zemin bölümünden dolayı Krater Gölü olarak da adlandırılmaktadır. Sık sık çöküntüye uğraması, doğal güzellikler açısından harika manzaraların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Göl içerisinde birbirinden farklı türe sahip balıklar yaşamaktadır.

Gölün çevresinde karaağaç, köknar, ıhlamur ve kestane gibi ağaç türleri bulunmaktadır. Bölgede doğal güzellik keşfine çıkabilir, doğa ile iç içe huzurlu saatler geçirebilirsiniz. Ayrıca temiz havası eşliğinde doğa yürüyüşü yapabilir ve manzara fotoğrafları çekebilirsiniz.

Dipsiz Göl’ü ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Delmece Yaylası

Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı Teşvikiye beldesinde yer alan yayla, şehir merkezine yaklaşık olarak 40 km uzaklıktadır. Ulaşım için; Yalova Armutlu Yolu’nu kullanabilirsiniz.

Denizden 700 m yükseklikle yer alan yayla, harika manzarası ile dikkat çekmektedir. Özellikle günübirlik gezilecek yerler arasında en çok tercih edilen bölgeler arasındadır. Yaz aylarında sıcaktan bunalanların uğrak noktaları arasında yer alan yaylada, sakin ve huzurlu bir gün geçirebilmeniz mümkündür.

Çeşitli ağaç türlerine ev sahipliği yapan bölgede, aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte piknik yapabilir, bol oksijenli bir gün geçirebilirsiniz. Ayrıca yayla üzerinde şifalı olduğu düşünülen içme suyu da çıkmaktadır. Bu şifalı suyun tadına da bakabilirsiniz.

Delmece Yaylası’nı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Kara Kilise

Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde yer alan Kara Kilise, şehir merkezine yaklaşık olarak 5 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D565/E881 üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Erken Bizans Dönemi’ne ait kiliseler arasında yer alan Kara Kilise, serbest haç planının en güzel örneklerinden biridir. Yalova’nın simgesel yapıları arasında yer alan kilise, geniş bir kapıya ve beşik tonozlara sahiptir. Yapı, M.S. 6.yüzyılda bir hamam olarak kullanılmış, sonrasında ise M.S. 8. ve 9.yüzyıllarda kilise olarak değerlendirilmiştir.

Yapıda sekiz pencereli kasnaklı bir kubbe, orta bölümde yer almaktadır. Kilisenin yapımından sonra çift narteks ve apsis eklenmiştir. Kilisenin uzun tarafı 13 m, eni 10 m ve kubbesi ise 5,5 m’dir. Normal kiliseler doğu batı ekseninde uzanırken, Kara Kilise ise kuzey güney ekseninde uzanmaktadır.

Kara Kilise’ye giriş ücreti yoktur. Yalova gezi listenize eklemeniz gereken bölgeler arasındadır.

Kent Ormanı

Yalova’nın Çınarcık ilçe sınırları içerisinde yer alan Kent Ormanı, şehir merkezine yaklaşık olarak 31 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Yalova Armutlu Yolu üzerinden ulaşım mümkündür.

Kent Ormanı, özellikle piknik yapmak için yoğun talep gören yerler arasındadır. Orman içerisinde gelen ziyaretçilerin günlerini harika geçirebilecekleri yürüyüş parkuru, spor alanları, çocuk oyun parkı ve çok amaçlı salon yer almaktadır. 2005 senesinde halkın ziyaretine açılan bölgede, oldukça keyifli zamanlar geçirebilmeniz mümkündür.

Orman içerisinde meşe, kayın, çam, kestane, ıhlamur ve daha birçok farklı ağaç türüne rastlayabilmeniz mümkündür. Doğa ile iç içe harika bir atmosfer eşliğinde huzurlu vakitler geçirebilirsiniz. Ayrıca bölgede aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte mangal yapabileceğiniz alanlar da bulunmaktadır.

Kent Ormanı’na giriş ücreti yoktur.

Karlık Yaylası

Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı Şenköy sınırları içerisinde yer alan Karlık Yaylası, Yalova şehir merkezine yaklaşık olarak 44 km uzaklıktadır. Ulaşım için; Yalova Armutlu Yolu’nu kullanabilirsiniz.

Denizden 700 m yükseklikte yer alan yayla, şehrin en güzel doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. Harika manzarası ile gelen ziyaretçilerini ağırlayan yaylada, bir adet göl ve geniş ağaçlık alanlar bulunmaktadır. Özellikle kamp yapmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Yayla ve çevresinde yiyecek içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz herhangi bir işletme bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı temel ihtiyaçlarınızı yanınızda getirmeniz gerekmektedir. Bölgede, sevdikleriniz ile birlikte kamp yaparak, eğlenceli bir konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz.

Yalova gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yaylaya giriş ücreti yoktur.

Küçük bir şehir olmasına rağmen doğal güzellikleri, termal kaynakları, tarihi yapıları ile gezilip görülecek yerler açısından olduk zengin olan Yalova’da konaklama seçeneklerine göz atmak için Yalova Otelleri sayfamızdaki tesisleri inceleyerek yerinizi ayırtabilirsiniz.

 

İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.